error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van boekhouders Vergelijk boekhouders →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Boekhouder werkplek

Laatste update:

Vergelijk gratis boekhouders via Offerte.nl

Alle personen, bedrijven en instellingen hebben financiële gegevens en geschiedenis. Deze gegevens kunnen behoorlijk door elkaar heen gaan lopen en erg verwarrend worden. Om dit te voorkomen worden deze financiële gegevens systematisch vastgelegd en opgeslagen. Dit wordt de boekhouding genoemd.

Het doen van de boekhouding is echter niet altijd een simpele bezigheid. Het bijhouden van alle gegevens kan een groot probleem vormen voor bedrijven en particulieren. Voor dit doel is er de boekhouder. Een boekhouder regelt de boekhouding van bedrijven, instellingen en particulieren.

Uw boekhouding

Met het doen van de boekhouding wordt bedoeld dat alle gegevens betreffende gedane uitgaven en verkregen inkomsten bijgehouden worden, en daarmee dus de financiële positie van een bedrijf of zelfstandige. Het doen van de boekhouding heeft een aantal doelen:

  • De financiële positie van een bedrijf of particulier vaststellen
  • De inkomsten en uitgaven van een bedrijf of particulier vaststellen
  • De winsten of verliezen vaststellen
  • Vaststellen of het financiële beleid effectief is
  • Mogelijkheden voor kostenbesparingen onderzoeken

De boekhouder doet de boekhouding aan de hand van rekeningen, offertes en andere documenten waarin financiële gegevens worden beschreven.

Boekhouders tegenover accountants

Een boekhouder doet niet hetzelfde werk als een accountant. Een boekhouder houdt het bij het samenstellen en verzamelen van financiële gegevens in de boekhouding. Een accountant kan deze gegevens controleren en hier verklaringen over doen. Boekhouders werken vaak nauw samen met accountants.

Het gebeurt vaak dat een accountant het werk van een boekhouder controleert en op basis hiervan uitspraken doet over de effectiviteit van het financiële beleid van het bedrijf. Veel bedrijven zijn bij wet verplicht om een verklaring van een accountant te krijgen. Een boekhouder mag deze verklaring niet afgeven, terwijl een accountant wel zelf de boekhouding mag doen.

Boekhouder werkplek - Vast of flexibel?

Vaak werken boekhouders voor een enkel bedrijf. Zij verzorgen dan vaak in hun eentje, soms met anderen, de financiële administratie van het gehele bedrijf. Bij grotere bedrijven is het gebruikelijk dat boekhouders onder de leiding van een financieel manager of controleur staan.

Dit gebeurt vaak om de efficiëntie te bevorderen. In het geval van hele grote bedrijven is er vaak een accountantsdienst aanwezig met een groot aantal medewerkers, die de gehele administratie voor dat bedrijf verzorgt. Deze accountantsdienst staat dan vaak onder de leiding van de Chief Financial Officer, een directeur die de verantwoordelijkheid heeft voor alle financiële zaken van het bedrijf.

Benodigde opleiding van een goede boekhouder

In Nederland is het gebruikelijk dat een boekhouder een MBO diploma heeft, of een HBO opleiding heeft gevolgd. In theorie is het voor iedereen mogelijk om boekhouder te worden. Er zijn geen speciale diploma’s of vergunningen nodig om boekhouder te worden. Er is ook geen wettelijke regeling die dit regelt.

Bij accountants ligt dit anders. Accountants moeten een zeker opleidingsniveau hebben gevolgd en moeten geregistreerd staan in een openbaar register. Ook worden accountants erop gecontroleerd dat ze zich aan de beroepsregels houden die voor accountants gelden. Daarnaast moeten ze voortdurend bijgeschoold blijven, zodat hun kennis van het vak relevant blijft.

Boekhouders vind en vergelijkt u gratis via Offerte.nl

Het voeren van een gedegen financiële administratie heeft u niet alleen nodig voor de belastingdienst, u wilt uiteindelijk zelf ook weten wat er onder de streep over blijft. U kunt daarvoor zelf een mooi Excel overzicht maken om uw maandelijkse administratie in bij te houden. Wellicht is het echter verstandiger om te kijken naar professionele boekhoudsoftware.

Professionele boekhoudsoftware als Exact Online of PAP hoeft ook echt niet duur te zijn. U kunt makkelijk en snel via Offerte.nl meerdere leveranciers en pakketten met elkaar vergelijken. Ervaring leert dat dit u een besparing kan opleveren van wel 40%. Vraag dus gratis uw offertes aan. Dit hoeft maximaal 5 minuten in beslag te nemen.

Ontvang prijsopgaven van boekhouders

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk boekhouders
Gerelateerde artikelen