Direct inzicht in de kosten van een uitvaart? Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van uitvaartverzorgers in jouw regio.

Het is net als ons pensioen een onderwerp waar we liever niet teveel over nadenken. Toch is het een belangrijk iets. Er is verschil in de prijs van een begrafenis en een crematie. Het eindbedrag hiervan loopt nogal uiteen. Houd er rekening mee dat een crematie al gauw tussen de 3.000 en 6.000 euro kost en een begrafenis 4.500 tot 8.500 euro. Natuurlijk hangt het ook af van de keuzes die je maakt. Na overlijden wordt een kostenbegroting overhandigd en doorgenomen. Indien wenselijk kun je je keuzes bijstellen. Vaak zijn er goede alternatieven mogelijk. In dit artikel lees je alles over de kosten van een uitvaart en hoe je jezelf hierop kunt voorbereiden.

Wat kost een uitvaart?

Een vraag die veel wordt gesteld is: ‘wat kost een uitvaart?’. Het regelen van een begrafenis of crematie kost veel geld. Je hebt bijvoorbeeld de uitvaartverzorger, de rouwkaarten, de plechtigheid, de catering en de kist die betaald moeten worden. De kosten zijn op te splitsen in verschillende onderdelen. Vul ons formulier in om prijzen op te vragen van verschillende uitvaartverzorgers.

Het is net als ons pensioen een onderwerp waar we liever niet teveel over nadenken. Toch is het een belangrijk iets. Er is verschil in de prijs van een begrafenis en een crematie. Het eindbedrag hiervan loopt nogal uiteen. Houd er rekening mee dat een crematie al gauw tussen de 3.000 en 6.000 euro kost en een begrafenis 4.500 tot 8.500 euro. Natuurlijk hangt het ook af van de keuzes die je maakt. Na overlijden wordt een kostenbegroting overhandigd en doorgenomen. Indien wenselijk kun je je keuzes bijstellen. Vaak zijn er goede alternatieven mogelijk. In dit artikel lees je alles over de kosten van een uitvaart en hoe je jezelf hierop kunt voorbereiden.

Hoe financier je een uitvaart?

Zoals je al hebt kunnen lezen kost een uitvaart al snel meer dan € 5.000. Een bedrag wat de meeste mensen niet zomaar op hun rekening hebben staan. Er zijn dan ook verchillende manieren om het te financieren.

 • Overlijdensrisicoverzekering Wat is dit precies? Dit is een verzekering die wordt uitgekeerd bij het overlijden. Over het algemeen hebbebn mensen met een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering. Let wel op; het uitkeren van het verzekerde bedrag kan eventjes duren, waardoor de nabestaanden vaak alsnog zelf het geld moeten inleggen.

 • Uitvaartverzekering De meeste mensen kiezen voor deze wijze van financiering van de uitvaart kosten. Er is in het verleden veel ophef geweest over onjuist afgesloten uitvaartverzekeringen. Het is dan ook verstandig om bij je huidige verzekeraar na te vragen wat de huidige status is van de afgesloten verzekering.

 • Spaargeld Voor degene die wel het geld hebben, maar geen uitvaart of overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten is dit een goede optie. Omdat het om hoge kosten gaat is het verstandig om in een vroeg stadium te beginnen. Op deze manier kan je het totale bedrag wegsparen met een lage maandelijkse inleg.

Kosten begrafenis / begrafenisondernemer?

Wat kost een begrafenis? De kosten van een begrafenis zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie en uitvaartwensen, zo lezen we ook terug op Nibud. Het Nibud is een onafhankelijke adviesorganisatie. Er komen een hoop kosten kijken voor het organiseren van een begrafenis. De begrafenis kosten verschillen per gemeente. De begrafeniskosten bestaan uit de volgende zaken:

 • Basiskosten: hieronder valt het opbaren, het rouwvervoer, de laatste verzorging en de uitvaartverzorger.
 • Plechtigheid: hieronder valt de uitvaartdienst, de rouwkaarten, het rouwboeket en de catering.
 • Persoonlijke voorkeur: iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Je kunt kiezen uit een eenvoudige of luxe kist, een rouwadvertentie in de krant, volgauto’s of kiezen voor een eenvoudige of uitgebreide catering.
 • Grafkosten: de grafkosten verschillen per gemeente. Je kan kiezen voor een algemeen graf of een eigen graf.
 • Grafmonument: je kunt ervoor kiezen om een grafsteen te plaatsen op het graf.

Er zijn dus voldoende mogelijkheden. Afhankelijk van je wensen kunnen begrafenis kosten dus wel snel oplopen.

Wat kost een gemiddelde uitvaart? Het onderstaande schema geeft je inzicht in de mogelijkheden. Dit is slechts een voorbeeld. Het kan duurder of goedkoper aan de hand van je specifieke wensen.

  Begrafenis Crematie
Basiskosten €2.000 - €3.000 €2.000 - €3.000
Uitvaartdienst €250 - €500 €250 - €300
Kist €300 - €800 €300 - €800
Bloemen €50 - €250 €50 - €250
Catering €250 - €700 €250 - €700
Kaarten €150 - €250 €150 - €250
Begraven / Cremeren €2.500 - €7.500 €2.000 - €5.500
Totaal €5.500 - €11.000 €5.000 - €8.000

Dit is een overzicht van wat een uitvaart ongeveer kost in euro's. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een dienst met 50 verstuurde kaarten en 50 aanwezigen.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers
Vergelijk uitvaartverzorgers

Hoe zit het bij een crematie?

De kosten van een crematie zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie en uitvaartwensen. Er komen een hoop kosten kijken voor het organiseren van een crematie. De vaste kosten van een crematie liggen over het algemeen lager dan die van een begrafenis. De reden hiervan is dat er geen grafkosten zijn, zoals begraafkosten, grachtrecht en grafonderhoud. De crematiekosten bestaan uit de volgende zaken:

 • Basiskosten: hieronder valt het opbaren, het rouwvervoer, de laatste verzorging en de uitvaartverzorger.
 • Plechtigheid: hieronder valt de uitvaartdienst, de rouwkaarten, het rouwboeket en de catering.
 • Persoonlijke voorkeur: iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Je kunt kiezen uit een eenvoudige of luxe kist, rouwadvertentie in de krant, volgauto’s, een verlenging van een aula of crematorium of kiezen voor een eenvoudige of uitgebreide catering.

Wanneer de overledene is gecremeerd, heb je verschillende mogelijkheden op het gebied van asbestemming. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het as uit te strooien, het as in een urn stoppen of het as te bewaren in een urnenmuur.

De keuzes

Bij het organiseren van je uitvaart maak je verschillende keuzes. Denk aan de keuze voor een kist, catering etc. We gaan de keuzes die je kunt maken nog even langs:

Basis kist of luxe kist? De kosten van een kist lopen sterk uiteen. Je hebt ze al vanaf 300 euro en kunnen oplopen tot 5000 euro. De prijs is sterk afhankelijk van de wensen van de overledene of nabestaanden. Je kunt een kist zo luxe maken als jezelf wilt. Voor een begrafenis valt vaak de keuze op een massief houten grafkist. Bij een crematie wordt vaak gekozen voor een eenvoudige kist met fineerlaag van echt hout of een afwerking met folie.

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen bij een begrafenis voor een milieuvriendelijke grafkist, ook wel eco-kist genoemd. Je hoeft niet perse te kiezen voor een uitvaarkist. Een wade of wikkelkleed is de laatste jaren ook in opkomst. Een wade is een doek van zachte stof die om een overledene heen wordt gewikkeld. De wade wordt vaak in combinatie met een opbaarplank gebruikt. Je kunt de opbaarplank zien als een omgekeerde kist. De overledene ligt eigenlijk op de deksel. De kist wordt later over het lichaam heen geplaatst.

Rouwkaarten De kosten van rouwkaarten zijn van een aantal factoren afhankelijk:

 1. Waar worden ze bedrukt: de uitvaartondernemer kan ervoor kiezen om de kaarten zelf te bedrukken of het uitbesteden aan een extern bedrijf, bijvoorbeeld een drukkerij. In dit geval zullen de kosten vaak hoger uitvallen.
 2. De kwaliteit: wanneer nabestaanden er bijvoorbeeld voor kiezen om een foto te drukken op de rouwkaart, dan zal het drukwerk van hogere kwaliteit zijn dan wanneer er enkel een tekst met een kruis op komt te staan.
 3. De wensen en behoeften van overledene, familie en nabestaanden.

De gemiddelde kosten voor 50 rouwkaarten liggen tussen de 150 en 250 euro. Dit kost gemiddeld 3 tot 5 euro per kaart. Maar kunnen dus sterk uiteenlopen door aanvullende wensen. De kosten van rouwkaarten zijn ook verschillend bij een crematie of begrafenis. Dit heeft met name met de vermelding van locaties op de rouwkaart te maken. Bij een crematie kom je vaak maar op één locatie en bij een begrafenis kom je vaak op meerdere locaties.

Eenvoudige catering vs. een uitgebreide catering? Na de plechtigheden en diensten is er naar eigen wens ruimte om een drankje en een hapje te nuttigen. De kosten van de catering zijn afhankelijk van de wensen en behoeften van de overledene, familie en nabestaanden. Voor een eenvoudige catering betaal je gemiddeld tussen de 250 tot 500 euro per 50 personen. Dit kost gemiddeld 5 tot 10 euro per persoon. Bij een luxere catering met keuze uit diverse hapjes en drankjes betaal je gemiddeld 500 tot 700 euro per 50 personen. Dit kost gemiddeld 10 tot 14 euro per persoon.

De kosten zijn verder afhankelijk van waar de crematie of uitvaart wordt georganiseerd en door wie je het laat organiseren. De prijzen bij een uitvaartcentrum zijn bijvoorbeeld anders dan bij een vrije uitvaartondernemer.

Plotseling overlijden of langer bekend? Voor de uitvaartondernemer is er geen verschil of iemand plotseling komt te overlijden of als dit al langere tijd bekend staat dat iemand komt te overlijden. Dit kost dus niets meer of minder. Wel zijn er factoren die het verschil in kosten kunnen beïnvloeden. Wanneer het bij iemand al langere tijd bekend is dat hij of zij komt te overlijden dan wordt de wensenlijst vaak langer. Mensen staan dan meer stil bij hun dood en willen een waardig afscheid. Hetzelfde kan gelden voor wanneer iemand plotseling komt te overlijden. Familie en nabestaanden laten zich op zulke momenten vaak lijden door hun emoties en staan dan vaak niet stil bij de kosten. Dit is immers wel het laatste waar je op zo een moment aan denkt. Daarom is het goed om van te voren een wensenlijst op te stellen met daarin je wensen voor je uitvaart. Zo voorkom je onnodige uitgaven en kosten.

De opbaring

 • Thuis

Als je thuis komt te overlijden dan is er een uitvaartverzorger die naar je huis komt en zorgt voor de opbaring. Wanneer de opbaring (verzorging) is gedaan, vertrekt de uitvaartverzorger weer. Iedere dag komt de uitvaartverzorger even kijken hoe de overledene is opgebaard tot de tijd van de uitvaart. Dit gebeurt minder vaak dan vroeger. De prijs hiervan bedragen tussen de 400 tot 800 euro. De kosten voor opbaring thuis vallen lager uit dan wanneer je dit in een uitvaartcentrum zou laten doen.

 • Uitvaartcentrum Dierbaren en nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om een opbaring in het uitvaartcentrum. Wanneer je zelf wilt bepalen hoe vaak en wanneer je je dierbare wilt bezoeken dan kun je kiezen voor een 24-uurs kamer. Veel uitvaartcentra beschikken over deze kamers waarbij de nabestaanden zelf over een sleutel beschikken waarmee ze op elk gewenst moment bij de overledene kunnen. De nabestaanden moeten er rekening mee houden dat bij het opbaren in een uitvaartcentrum veel diensten betaald moeten worden. De kosten voor de opbaring zullen daardoor hoger uitvallen dan bij een thuisopbaring. In sommige uitvaartcentra moet je betalen per bezoek of voor de tijd die het bezoek heeft geduurd. Ook kan het zijn dat de koffie die wordt geschonken in rekening wordt gebracht. Bespreek daarom van te voren met de uitvaartondernemer welke diensten in rekening worden gebracht en wat de kosten daarvan zijn.

 • Zorginstelling Wanneer iemand komt te overlijden wordt na overleg met de uitvaartondernemer de overledene opgehaald en overbracht naar de opbaar locatie. Veel verpleeg- of verzorgingstehuizen hebben geen mortuarium of mogelijkheden tot het koelen van een overledene. Hierdoor is opbaring in de zorginstelling vaak niet mogelijk. Indien het wel mogelijk is, dan zal de uitvaartverzorger voor de opbaring zorgdragen.

 • Ziekenhuis Wanneer iemand komt te overlijden in het ziekenhuis, dan zal de overledene nadat de nabestaande(n) afscheid hebben genomen worden overgeplaatst naar een mortuarium. In het mortuarium vindt de eerste (klinische) verzorging plaats. Nadat de nabestaanden contact hebben gehad met de uitvaartondernemer, zal de overledene worden overgebracht naar de desbetreffende locatie van opbaring. Dit kan thuis zijn, in het uitvaartcentrum of elders. Je moet er rekening mee houden dat de kosten van het mortuarium los in rekening worden gebracht. Vaak is het mortuarium niet in handen van het ziekenhuis, maar van een commerciële organisatie.

Graf- en crematiekosten Bij een begrafenis zijn er ook nog de grafkosten waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er eenmalige kosten, zoals een grafmonument en doorlopende kosten zoals onderhoud. Deze kosten verschillen per gemeente. Het is mogelijk te kiezen voor een algemeen graf of een eigen graf.

Begrafenis De eenmalige kosten bij een begrafenis zijn voor het grafmonument. De prijs ligt tussen de 500 euro en 2300 euro. De onderhoudskosten bestaan uit doorlopende kosten en vallen tussen de 400 en 600 euro.

De grafkosten hangen sterk af van de provincie waarin het graf wordt geplaatst. Een graf in een drukke gemeente zoals Utrecht is een stuk duurder dan een graf in een rustige, dunbevolkte gemeente.

Bij een crematie heb je alleen te maken met eenmalige kosten. De totale kosten van een crematie met een dienst en condoleance liggen tussen de 800 en 1700 euro. De verstrooiing van de as kost ongeveer 80 tot 100 euro. Het bewaren van de as in een urn kost tussen de 500 tot 700 euro, afhankelijk van de urn.

Kan ik een vrijblijvende prijsopgave ontvangen?

Offerte.nl maakt uitvaartkosten vergelijken gemakkelijk. De uitvaartkosten bereken je door eerst keuzes te maken. Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van een mooie uitvaart. We brengen je eenvoudig in contact met uitvaartverzorgers die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend maar zo weet je wel zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.