Brandbeveiliging vergelijken

Start vergelijken
  1. Home
  2. Brandbeveiliging
  7 mins leestijd

  Op zoek naar brandpreventie of brandbeveiliging voor je bedrijf? Doe een aanvraag en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van bedrijven.

  Informatie

  Brandbeveiliging is een belangrijk agendapunt. Vanwege dramatische gebeurtenissen in het verleden geldt er strikte wet- en regelgeving om herhaling in de toekomst te voorkomen. Zelfs een kleine brand kan namelijk al een aanzienlijke schade aanrichten. Uiteraard betreft dit niet alleen materiële schade, maar ook fysieke en emotionele schade. Gelukkig kan met de juiste brandbeveiliging veel schade voorkomen worden. Door een brandbeveiligingsexpert in te schakelen, zorg je dat jouw bedrijf optimaal tegen een brand beschermd is. Als het dan onverhoopt toch mis gaat, beschik je meteen over de juiste blusmiddelen binnen handbereik. Zo blijft de schade tot een minimum beperkt.

  Lees in dit artikel meer over brandbeveiliging, welke vormen er zijn en hoe je via Offerte.nl met de juiste brandbeveiligingsexpert uit jouw regio in contact komt door brandbeveiliging vergelijken.

  Wat is brandbeveiliging?

  Met beveiliging op het gebied van branden worden alle maatregelen, middelen en acties aangeduid die erop gericht zijn om een brand te voorkomen. Mocht het niet zijn gelukt om de brand te voorkomen, dan zijn de blusmiddelen en -maatregelen erop gefocust om de brand zo klein mogelijk te houden en de brand zo lang mogelijk te vertragen. Daarnaast vallen onder deze beveiliging diverse maatregelen om de brandveiligheid zo geavanceerd mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van rookmelders, de brandwerendheid van de muren en deuren, brandslangen, sprinklers, brandblussers en branddekens. Er zijn bovendien bepaalde wetten en voorschriften op het gebied van de beveiliging met betrekking tot branden opgesteld voor plekken waar veel mensen samenkomen, zoals kantoorpanden, scholen en winkelcentra.

  Het essentiële element van dit soort van beveiliging is dat de brand wordt voorkomen of zo snel mogelijk wordt gestopt. Een rookmelder is hierbij bijvoorbeeld een absolute must. Dit apparaat begint direct te piepen zodra er rook wordt gesignaleerd. Er zijn ook rookmelders op de markt die meteen de brandweer waarschuwen. Zo wordt de brand zo snel mogelijk gedoofd. Ook kun je bij een beginnende, kleine brand zelf proberen het vuur te doven met een blusdeken of brandblusser. Uiteraard moet je alleen overgaan tot blussen, als je zonder gevaar het pand kan verlaten en er nog weinig rookvorming aanwezig is. Het inademen van rook is namelijk ook zeer schadelijk voor je gezondheid.

  Verder staat bij brandbeveiliging een duidelijke en transparante vluchtroute centraal. Ieder pand moet op meerdere plekken beschikken over een overzichtelijke plattegrond op de muur met de vluchtroutes en nooduitgangen. Zo weet het personeel waar zij in geval van nood naartoe moeten gaan.

  Welke vormen van brandbeveiliging zijn er?

  Er zijn diverse vormen van brandbeveiliging beschikbaar. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Brandblusser
  • Poederblussers
  • CO2 blussers
  • Rookmelder
  • Blusdeken
  • Vluchtladder

  Brandblusser

  De brandblusser is wellicht het bekendste blusmiddel om een kleine brand mee te doven. Het apparaat bestaat uit een cilinder die onder druk is gevuld met een beperkte hoeveelheid blusmiddel. Sommige blussers beschikken over een drukpatroon, dat voor gebruik geactiveerd moet worden door middel van een rode inslagknop boven op de brandblusser. Vervolgens kan door een opening het blusmiddel op het vuur worden aangebracht. Brandblussers zijn er in uiteenlopende varianten, zoals sproeischuimblussers, schuimblussers en vetbrandblussers. Welke brandblusser je moet kopen, hangt af van het soort brand dat kan ontstaan.

  Een brandhaard is onder te verdelen in de onderstaande brandklassen:

  • Brandklasse A / (Vaste stoffen)

  Denk aan: hout, papier, textiel. Brandblussers die hierbij geschikt zijn: poederblussers en schuimblussers.

  • Brandklasse B / (Vloeistoffen)

  Denk aan: benzine, olie, kunststoffen, was. Brandblussers die hierbij geschikt zijn: poederblussers, schuimblussers en CO2-blussers.

  • Brandklasse C / (Gassen)

  Denk aan: LPG, aardgas, propaan, butaan Brandblussers die hierbij geschikt zijn: CO2-blussers en poederblussers

  • Brandklasse D / (Metalen)

  Denk aan: natrium, aluminium, magnesium Brandblussers die hierbij geschikt zijn: metaalbrandblussers Brandklasse F – (Olie en vetten)

  Denk aan: frituurbrand Brandblussers die hierbij geschikt zijn: vetblussers

  Naast de brandklassen spelen de kenmerken van de blusstof ook een essentiële rol bij de keuze voor de brandblusser. Bluspoeder geeft bijvoorbeeld aanzienlijk meer nevenschade als dit wordt ingezet, maar kan wel bij elke brandklasse worden toegepast. Aan de andere kant kunnen de meeste schuimblussers alleen voor brandklasse A en B worden ingezet, maar geven deze vrijwel geen nevenschade. De prijzen van brandblussers variëren al naar gelang het soort stof en de maat van € 20,- tot € 250,-.

  Rookmelder

  Een rookmelder is een brandbeveiligingsmiddel dat een signaal afgeeft zodra er teveel rook in de ruimte aangetroffen wordt. De eventuele brand wordt door een rookmelder uiteraard niet verholpen, maar de rookmelder zorgt er wel voor dat het aanwezige personeel op tijd gealarmeerd wordt. Zo kunnen zij veilig het pand verlaten. Een geavanceerde rookmelder is verkrijgbaar vanaf circa € 7,-.

  Blusdeken

  Om een brand in een vroeg stadium te doven, is de toepassing van een blusdeken een aanrader. Deze dekens zijn vooral toepasbaar bij het doven van vet- en oliebranden. In horecagelegenheden zijn deze blusmiddelen dan ook zeer populair. Het deken haal je eenvoudig uit de houder en leg je over het vuur heen. Zorg wel dat je je handen beschermt door bijvoorbeeld het blusdeken over je handen te leggen. Zodra je de deken over het vuur hebt aangebracht, dien je het een half uur te laten liggen. Op die manier verdwijnt het aanwezige zuurstof en dooft het vuur. Het voorkomt ook dat de brand weer oplaait, zodra je het blusdeken weghaalt. Een blusdeken kost gemiddeld circa € 10,-.

  Vluchtladder

  Vluchtladders, ook wel brandladders genoemd, zijn ladders die in een mum van tijd in het raamkozijn bevestigd kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk om een brand te ontvluchten, als dit niet meer lukt via de aanwezige vluchtroute. Het voorkomt dat mensen uit een blinde paniek vanaf een etage naar beneden springen en zich ernstig verwonden. De vluchtladders beschikken over aluminium treden met afstandhouders. Hierdoor kun je op een veilige manier afdalen. De vluchtladder is daarnaast licht van gewicht en opvouwbaar. Ook is het mogelijk dat twee mensen tegelijk gebruik maken van de ladder. De kosten van een vluchtladder variëren tussen de € 40,- en € 100,-. Met de vluchtladder creëer je in enkele seconden een extra vluchtmogelijkheid om af te dalen naar een veilige omgeving.

  Kosten

  Brandbeveiliging kosten

  De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de soort brandpreventie waar het om gaat maar ook de grote van de ruimte die beveiligd moet worden. Door een aanvraag te doen ontvang je offertes van verschillende bedrijven en kan je zelf de kosten vergelijken.

  Waarom is brandbeveiliging belangrijk?

  Brandbeveiliging bepaalt de mate waarin levens gered kunnen worden en in hoeverre de brandschade tot een minimum kan worden beperkt. Bovendien zijn brandbeveiligingsmaterialen en -middelen verplicht volgens wet- en regelgeving. De cijfers zijn niet mals: 1 op de 40 bedrijven heeft wel eens te maken gehad met brand binnen de onderneming. Brandbeveiliging is daarom voor ondernemers een essentieel onderwerp. Vooral twee elementen zijn hierbij van belang:

  De slachtoffers

  Uit onderzoek blijkt dat er tweemaal zoveel doden voorkomen vanwege een brand dan door een bedrijfsongeval. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid en een zorgplicht naar je personeel toe om hun veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Het personeel moet daarom over de beste blusmiddelen beschikken en bijvoorbeeld weten waar de vluchtroutes zijn. De gevolgschade

  Circa 30 procent van de onderneming die met een brand te maken krijgt, vraagt binnen drie jaar een faillissement aan. Vooral wanneer een kantoor- of bedrijfspand compleet vernietigd is, is het lastig om de continuïteit van de bedrijfsvoering voort te zetten. Klanten gaan daardoor vrij snel naar de concurrent. Als er wel aan de eisen van de brandveiligheid wordt voldaan, wordt de schade zoveel mogelijk beperkt. Hierdoor kan het bedrijf snel weer van start gaan.

  Gratis brandbeveiliging offertes vergelijken

  Brandbeveiliging offertes ontvangen?

  Om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf over de optimale brandveiligheid beschikt, is het een must om de juiste brandbeveiliging expert in te schakelen. Het kan echter ingewikkeld zijn om de beste experts op het gebied van brandveiligheid uit jouw regio te vinden. De website Offerte.nl biedt hierbij de oplossing.

  Wij zorgen ervoor dat je met de beste specialisten op het gebied van brandbescherming in contact komt. Geef jouw gegevens door en wij selecteren de meest geschikte experts die ruime ervaring hebben met brandbescherming uit de regio. Zij sturen je vervolgens vrijblijvend een op maat gemaakte offerte met tarievenlijst. Het is dan aan jou om de beste expert uit te kiezen voor een afspraak. Vul nu je gegevens in en zorg dat jouw bedrijf over een uitstekende brandbeveiliging beschikt.

  Lees meer over onze categorieën