Airco kopen en installeren? Bekijk jouw opties + kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Airco
  5 mins leestijd

  De kosten voor een airco bestaan uit twee onderdelen, namelijk: de aanschafkosten en de installatiekosten. De totale kosten voor een airco kopen en laten installeren beginnen vanaf € 200 en kunnen oplopen tot boven de € 3.500.

  Ben je toe aan wat verkoeling tijdens de warme zomermaanden? Dan is een airco een geschikte keuze. Een airco zorgt voor verkoeling in de zomer, maar kan ook verwarmen in de winter! Benieuwd wat een airco kopen en laten installeren je precies kost? In dit artikel geven we je een compleet overzicht van de kosten voor een airco inclusief montage!

  Kosten airco kopen en laten installeren

  Op de mobiele airco na dienen alle airco’s door een professioneel installateur geïnstalleerd te laten worden. De totale kosten voor een airco bestaan daarmee uit twee onderdelen, namelijk: de aanschafkosten en de installatiekosten. Hieronder lichten we beide kostenposten aan je toe:

  Kosten airco kopen

  De kosten van een airco zullen allereerst groot afhangen van het type airco dat je aan wil schaffen. De prijzen verschillen enorm per type airco. Om je een beter beeld te geven bij de kosten per soort airco hebben wij de verschillende types airconditioning en daarbij horende kosten voor je op een rijtje gezet:

  Gemiddelde aanschafkosten per soort airco

  Monoblock airco

  Tussen 1.200,- en 3.000,-

  Split airco

  Tussen 1.500,- en 3.500,-

  Mobiele airco

  Vanaf 200,-

  Gratis Airco offertes vergelijken?

  Vul uw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

  Vrijblijvend aanvragen >

  Monoblock airco

  Dit soort airco bestaat uit één binnenunit. Ze hebben maar 2 roosters naar buiten nodig om de woning van koele lucht te voorzien. Omdat dit type airco uit één unit bestaat, kan het in zijn geheel in de woning opgehangen of neergezet worden. Er is dus weinig breekwerk nodig voor de installatie van dit soort airconditioning.

  De aanschafprijs van een monoblock airco (incl. plaatsing en excl. btw) ligt gemiddeld tussen de € 1.200 en € 3.000.

  Split airco

  Een split airco bestaat uit minimaal één binnenunit, gekoppeld aan één buitenunit. De binnenunit onttrekt de warme lucht uit de binnenruimtes en stuurt deze naar de buitenunit. De buitenunit wordt gemonteerd op het dak of aan de gevel. Deze geeft de warme lucht af aan de buitenlucht. Een voordeel van dit soort airco is dat je meerdere binnenunits aan kan sluiten op de buitenunit waardoor je een grote ruimte kan koelen.

  De aanschafprijs van een split airco (incl. split airco installeren en excl. btw) ligt iets hoger dan die voor een monoblock airco. Gemiddeld kosten de split airco’s tussen de € 1.500 en € 3.500.

  Mobiele airco

  De mobiele airco is een airco op wielen en is daarmee verplaatsbaar. Je kan deze airco overal neerzetten waar een afvoerpijp via een raam of deur naar buiten kan. Voor de mobiele airco is geen installatie nodig waardoor ze ook een stuk goedkoper uitvallen als andere soorten. Dit soort airco is ideaal voor een kleine ruimte of wanneer je niet van plan bent de airco veel te gebruiken.

  De aanschafprijs van een mobiele airco ligt een stuk lager dan die van de monoblock en split airco’s. De gemiddelde kosten voor een mobiele airco beginnen vanaf € 200.

  Kosten airco laten plaatsen

  De installatie van een monoblock en split airco dient in veel gevallen door een professioneel vakman uitgevoerd te worden. De installatiekosten van een airco worden meestal in de aanschafkosten meegerekend. Als dit het geval is staat er in de offerte beschreven dat de totale kosten incl. airco laten installeren zijn. De installatiekosten bedragen meestal zo’n 25% van de aanschafkosten. In de tabel hieronder tonen we je de gemiddelde kosten voor het laten installeren per type airco:

  Gemiddelde installatiekosten per soort airco

  Monoblock airco

  Tussen 350,- en 400,-

  Split airco

  Tussen 400,- en 500,-

  Mobiele airco

  Geen installatiekosten

  Gratis Airco offertes vergelijken?

  Vul uw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

  Vrijblijvend aanvragen >

  Bespaartips airconditioners

  1. De kosten van een airco kunnen met extra opties hoog oplopen. Om niet onnodig veel uit te geven aan een airco systeem hebben wij hieronder een aantal bespaartips voor je opgesteld om de kosten beperkt te houden.
  2. Koop tijdens de winter, vanwege minder aanvragen in de winter dalen de prijzen van A-merk airco’s tijdens deze periode aanzienlijk. Heb je geen haast met het aanschaffen van een airco, wacht dan tot de winterperiode.
  3. Vergelijk offertes, airco specialisten bieden airco’s onder verschillende prijzen aan. Daarom is het verstandig een aantal airco offertes met elkaar te vergelijken zodat je uiteindelijk jouw airco voor de beste prijs krijgt.
  4. Installeer de airconditioning zelf, wanneer je ervaring hebt met het installeren van apparaten kan het veel besparen om de airco installeren zelf uit te voeren. Houd er echter rekening mee dat deze klus niet voor iedereen weggelegd is en bij een verkeerde installatie de airconditioner niet kan werken.
  5. Een lage energieklasse, let er bij het aanschaffen van de airconditioner op dat deze binnen de lage energieklasse valt. Je kan het beste kiezen voor een airco met het energielabel A+, deze is het energiezuinigst.

  Offertes airco kopen en laten installeren

  Heb jij een airco nodig en ben je benieuwd wat een airco plaatsen jou precies zal kosten? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvend meerdere offertes van verschillende airco specialisten.

  Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal airco specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal airco specialisten vergelijken en zelf beslissen welke airco in jouw situatie het beste past.

  Vul nu je gegevens in en zorg dat jij de juiste airco in huis krijgt!

  Airco offertes aanvragen >

  Welke soorten airconditioners zijn er?

  Er zijn drie soorten airco’s, namelijk: monoblock airco’s, split airco’s en mobiele airco’s. Een monoblock airco bestaat uit één element en is daarom makkelijk te plaatsen. De split airco heeft als voordeel dat er meerdere binnenruimtes mee gekoeld kunnen worden. De mobiele airco is verplaatsbaar en een stuk goedkoper als andere soorten airconditioners.

  In welke modellen zijn airco’s beschikbaar?

  Airco’s bestaan er in meerdere modellen, namelijk: een plafond airco, een wand airco en een mobiele airco. De plafond airco en het wandmodel zijn een vaste airco. De mobiele airco is verplaatsbaar.

  Is er een subsidie voor airconditioning?

  Momenteel geldt er geen subsidie voor het plaatsen van airconditioning. Dit houdt in dat de kostprijs van een airco op dit moment voor eigen rekening is.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews
  Airco installateurs in populaire plaatsen
  Lees meer over onze categorieën