Airco soorten overzicht

Start vergelijken
  1. Home
  2. Airco
  3. Alle airco soorten op een rij met de voor- en nadelen!
11 mins leestijd

Airco’s zorgen ervoor dat je de lucht in een ruimte kunt verkoelen, dit zorgt voor een comfortabele binnenruimte. Er zijn veel verschillende soorten airco’s en merken airco’s die je kunt kopen. De meest gebruikte airco’s zijn: split airco’s, wand airco’s en mobiele airco’s. De gemiddelde kosten van een airco liggen rond de: 1000 en 2000 euro. In dit artikel behandelen we ieder type.

Welke soorten airco’s zijn er?

Airconditioning en airco’s wie kent het niet? Airco’s zorgen ervoor dat je de lucht in een ruimte kunt verkoelen, dit zorgt voor een comfortabele binnenruimte. Daarnaast kunnen airco’s lucht filteren en lucht ontvochtigen. Dit resulteert in een aangename binnenruimte. 

Er zijn erg veel verschillende soorten airco’s en merken airco’s die je kunt kopen. Hierom onderscheiden we twee hoofdgroepen in airco’s: vaste (split) airco’s en mobiele airco’s. In dit artikel worden er 8 soorten airco’s behandeld met alle relevante informatie die je nodig hebt. De airco’s die worden behandelt in dit artikel zijn:

  • Wandairco
  • Split airco
  • Plafond airco
  • Vloer airco
  • Cassette airco
  • VRF-systeem airco
  • Mobiele airco

 

Gratis Airco offertes vergelijken?

 

Vul jouw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

 

Vrijblijvend aanvragen >

 

Wandairco

Wat is een wandairco?
Een wandairco is ideaal voor degene die een airco wilt zonder daarvoor een grote verbouwing te hoeven doen. De wandairco heeft de voordelen van airconditioning en kun je gemakkelijk aan de wand installeren. Denk hierbij aan slaapkamer, woonkamer of kantoorruimte. Door de juiste en geschikte temperatuur in te stellen kun je snel van de voordelen van airconditioning profiteren.

Een wandairco is eenvoudig te gebruiken en koelt geschikt voor bijna elke ruimte. De wandairco heeft 2 units, een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit haalt de warme lucht uit de ruimte en koelt de warme lucht af. Vervolgens wordt deze koele lucht uit de airco geblazen en verkoelt de ruimte waar de airco zich bevindt. De buitenunit zorgt ervoor dat alle overige warme lucht de ruimte verlaat en doet dit op een vrijwel stille en geluidloze manier.

Bij wand airco’s onderscheiden we 2 soorten: split airco’s en multi split airco’s. Wil je meer informatie over split airco’s en multi split airco’s klik dan op de volgende link of lees verder in dit artikel. (plaats link naar split airco pagina en multi split pagina)

Wat kost een wandairco?
De prijs van een wandairco ligt een stuk hoger dan de prijzen van mobiele airco’s. Dit komt mede door de installatie en door de functies van de airco. Een wandairco kun je kopen vanaf ongeveer €1000 en de prijs kan een stuk oplopen. Dit komt door de installatie en doordat je ervoor kunt kiezen om meerdere binnenunits te plaatsten. Wanneer je meetrbinnenunits plaatst kun je extra kosten verwachten van ongeveer €500 per extra binnenunit. Echter vergen extra binnenunits extra bekabeling en extra vermogen.

Wandairco

Single-unit wandairco +- € 1000 – € 2000
Multi-unit wandairco +- € 2000 – € 4500

 

De installatiekosten zitten vaak al in de totaalprijs van airco. Dit weet je als er staat dat de aanschafkosten inclusief montage zijn. De gemiddelde installatie kosten van een wandairco liggen de €500 en €1000. 

 

Voordelen

 wandairco

Verkoeld ruimtes in een korte tijd. 

Een wandairco is zo goed als geluidloos

Makkelijk te installeren

Aanpasbare luchtstroom

Stijlvolle ontwerpen

 

Split airco

Wat is een split airco?
Van alle airco soorten is de split airco de meest voorkomende. Een split airco is een vast airco systeem dat bestaat uit minimaal twee delen, namelijk: een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Het systeem werkt op basis van koelvloeistof dat wordt rondgepompt via leidingen tussen de binnen- en buitenunit.

Een split airco zorgt ervoor dat warmte wordt onttrokken aan de binnenlucht en wordt afgegeven aan de buitenlucht. Het systeem maakt gebruik van koelvloeistof om de warme lucht mee af te koelen. Naast koelen, kan je met deze airco ook ruimtes verwarmen, ventileren of ontvochtigen. De binnenunit(s) kun je in verschillende ruimtes in huis plaatsen, waardoor je meerdere ruimtes tegelijkertijd kunt koelen. De buitenunit wordt buitenshuis gemonteerd, bijvoorbeeld aan het dak of aan de gevel.

Wat kost een split airco?
De kosten voor een split airco liggen gemiddeld tussen de 1.300 en 2.500 euro. Deze kosten zijn inclusief montage.
Hoe hoog de aanschafkosten daadwerkelijk uitvallen hangt af van het koelvermogen van de airco. 

Het koelvermogen van een split airco kan variëren tussen de 2.5 kW en 7.0 kW. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de aanschafkosten. In onderstaande tabel staan de gemiddelde split airco prijzen per koelvermogen.

Gemiddelde aanschafkosten (incl. installatie) split airco

2.5 kW

+/-  € 1300 – € 1600

3.5 kW

+/-  € 1500 – € 1700

5.0 kW

+/-  € 1600 – € 2200

7.0 kW

+/-  € 2000 – € 2500

 

Voordelen

 split airco

Meerdere ruimtes tegelijkertijd kan koelen 

Naast dat de airco koelt, kan deze ook ruimtes ventileren, ontvochtigen en verwarmen 

Een fluisterstille werking heeft

Een zuinig energieverbruik heeft

 

Plafond airco

Wat is een plafond airco?
Een plafond airco is zoals de naam al beschrijft een airco die je tegen of aan het plafond plaatst. Warme lucht stijgt vaak op naar de bovenkant van de ruimte en om ook de bovenkant van de ruimte te verkoelen is een plafond airco ideaal. Er is veel vraag naar plafond airco’s omdat men vindt dat ze niet in de weg zitten en er daardoor meer ruimte overblijft in de ruimte waar je de airco installeert.

Plafond airco’s worden onderscheiden in 3 soorten: onderbouw plafondairco, cassette airco en een plafond kanaalairco. Plafond airco’s zijn ook split airco’s en bevatten een binnenunit die in de airco of tegen de airco verwerkt is. Het aantal binnenunits dat in een plafond airco kan worden verwerkt is vaak 5 binnenunits, als er meer binnenunits nodig zijn wordt er gekeken naar een VRF-systeem.

  • Onderbouw plafondairco
    Een onderbouw plafond airco is te vergelijken met een wandairco, want de binnenunit wordt aan de muur of plafond geïnstalleerd. Deze optie is vaak relevant voor ruimtes met een geen verlaagd plafond. In de volksmond worden dit soort airco’s ook ‘plafond onderbouw units’ genoemd. Het gewicht van een standaard plafondunit ligt tussen de 20 en 30 kg.
  • Cassette airco
    Voor verlaagde of valse plafonds is een cassette airco een aanrader. Een voordeel van een cassette airco is dat ze bijna niet zichtbaar zijn doordat je de airco in een vals plafond installeert. Wel moet je minstens een hoogteverschil rekenen van 25 cm boven het valse plafond voor optimale werking. Het systeem bevat een 2 tot 4-zijdig lucht 360 graden uitblaaspatroon. Hierdoor heb je een goede verdeling van koude lucht in de ruimte.

Kosten een plafond airco

Onderbouw plafond airco

+/- € 900 – € 1200

Cassette airco

+/- € 1250 – € 2300

 

Voordelen

 plafond airco

Kan snel je ruimte verkoelen

Werkt bijna geluidloos

Is vaak niet zichtbaar

Is energiezuinig

Neemt geen extra ruimte in

 

Gratis Airco offertes vergelijken?

 

Vul jouw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

 

Vrijblijvend aanvragen >

 

Vloer airco

Wat is een vloer airco?
Een vloer airco is eigenlijk zoals de naam het al zegt een airco die je installeert op de vloer of grond van een ruimte. De vloer airco verkoelt de lucht binnen de ruimte waar deze geïnstalleerd is, en vloer airco kan ook gebruikt worden om een ruimte te verwarmen. Het komt ook voor dat een vloer airco net boven de grond is geïnstalleerd net als een radiator.

Je kunt een vloer airco op verschillende plekken installeren. Een vloer airco systeem is geschikt voor de vloer, muur, rooster en zelfs het plafond. Vloer airco systemen worden het vaakst geplaatst in de woonkamer of slaapkamer, ook de zolder en de overloop kunnen effectief verkoelt worden door een vloer airco.

Er zijn verschillende soorten vloer airco’s: Split vloer airco, multi-split vloer airco, monobloc vloer airco

Wat kost een vloer airco?
De kosten en prijzen van een vloer airco kunnen flink van elkaar verschillen. Dit komt doordat vloer airco’s vaak op maat worden gemaakt en je veel extra functies bij een vloer airco kunt installeren. Daarnaast heeft het koelvermogen en de installatie ook veel invloed op de kosten en prijs.

De kosten van een vloer airco inclusief installatiekosten bedragen tussen de €1200 tot €2000.

Kosten vloer airco

Split vloer model

+/- € 1200 – € 1800

Monoblock vloer model

+/- € 1500 – € 2000

 

Voordelen

 vloer airco

Zijn zo goed als geluidloos

Zijn makkelijk te plaatsen en amper zichtbaar achter een valse wand

Binnenunits zijn ook te gebruiken binnen een multi-split systeem

Sommige vloer airco’s zijn geschikt om ruimtes te verwarmen

 

Cassette airco

Wat is een cassette airco?
De cassette airco functioneert net als plafond airco en zorgt ervoor dat via het plafond de ruimte wordt verkoeld. Cassette airco’s worden gebruikt in ruimtes met een systeemplafond of een verlaagd plafond. Vaak worden ze op een manier geïnstalleerd waardoor je de binnenunit niet meer kunt zien en alleen de grille of uitblaaspaneel zichtbaar is.

Omdat de cassette airco aan of in het plafond geïnstalleerd is, wordt de gekoelde lucht vlak langs het plafond verspreid. Hierdoor wordt de gekoelde lucht gelijkmatig over de ruimte verdeeld. We onderscheiden bij cassette airco’s 2 soorten modellen, eenzijdig uitblazend en vierzijdig uitblazend. De inbouwhoogte kan per merk, per capaciteit en model verschillen, de inbouwhoogte bedraagt gemiddeld tussen de 20 en 30 cm.

Cassette airco’s worden vooral gebruikt in winkels, restaurant, kantoorpanden en andere grote zakelijke ruimtes. 

Wat kost een cassette airco?
De prijzen en kosten van cassette airco’s liggen redelijk ver uit elkaar. Dit komt doordat er veel verschillende soorten merken cassette airco’s zijn en de cassette airco’s vaak op maat worden gemaakt. Ook de installatie speelt een grote rol bij de prijzen en kosten van cassette airco’s.

Kosten casette airco

Kleine cassette airco

+/- € 1000 – € 2600

Grote cassette airco

+/- € 2700 – € 5200

 

Voordelen

 cassette airco

Gelijkmatige verdeling van de gekoelde lucht

Alleen het uitblaaspaneel of de grille is zichtbaar

Geluidloos

Neemt geen extra ruimte in

VRF aircosysteem

Wat is een VRF aircosysteem?
Als we het hebben over soorten airco’s dan kunnen we het VRF systeem niet onbehandeld laten. Veel mensen vragen zich af wat een VRF aircosyteem is en waar de afkorting voor staat. De afkorting VRF staat voor variable refrigerant flow, vertaald in het Nederlands betekent dit ‘variabele koudegolf. Deze variabele koudegolf kan tegelijkertijd koelen en verwarmen en dit maakt het variabele koudegolf systeem zo speciaal.

De VRF airco is dus eigenlijk een compleet klimaatsysteem. De VRF airco kan dus ook goed verwarmen is hierdoor ook geschikt om als hoofdverwarming gebruikt te worden. Het VRF aircosysteem wordt regelmatig onderverdeeld bij warmtepompen.

Een VRF airco werkt op de volgende wijze: uit het VRF-systeem vertrekt een leiding die vertakt in kleinere leidingen. Deze kleinere leidingen zorgen ervoor dat binnenunits kunnen verwarmen of verkoelen. Doordat de hoofdleiding splitst in kleinere leidingen is er minder capaciteitsverlies en kunnen er verschillende binnenunits worden bedient.

Er zijn meerdere opties en aanpassingen bij het VRF-systeem, zo heb je ook nog de optie om een tweepijpssysteem of drie pijp-systeem aan te schaffen. Als je kiest voor een meervoudig pijpsysteem kunnen de binnenunits losstaand van elkaar werken. Hierdoor kun je kiezen of de binnenunits koelen of verwarmen. Dit is vooral handig binnen grote gebouwen of bedrijven. 

Wat kost een VRF aircosysteem?
De prijzen en kosten van VRF aircosysteem zijn moeilijk te bepalen. Dit komt doordat de prijzen vaak redelijk van elkaar differentiëren. Vaak wordt een VRF aircosysteem op maat gemaakt en worden de kosten duidelijk aan de hand van je wensen. De kosten zijn grotendeels gebaseerd op het aantal binnenunits en buitenunits die het VRF aircosysteem bevat. Ook de installatie heeft grote invloed op de kosten van het VRF systeem.

Een grove schatting is dat een VRF aircosysteem voor een klein gebouw vanaf €5.000 tot €10.000 kost en voor een groot gebouw kunnen kosten oplopen tot zeer grote bedragen. Denk hierbij aan ziekenhuizen, winkelcentra, kantoorpanden etc.

Voordelen

 VRF aircosysteem

Enorm bereik

Groot vermogen

Kan meerdere ruimtes tegelijkertijd verwarmen en verkoelen

Een overzichtelijk besturingssysteem

Energiezuinig

Mobiele airco

Wat is een mobiele airco?
Een mobiele airco wordt ook wel een verrijdbare airco genoemd en is een verplaatsbare airco. De airco is makkelijk te verplaatsen door de wielen waar de airco op staat en doordat hij licht van gewicht is. Daarnaast is hij makkelijk op te bergen wanneer je hem niet gebruikt.

Met een mobiele airco kun je een ruimte makkelijk verkoelen of verwarmen. Ook de luchtvochtigheid kun je met de mobiele airco verbeteren en regulieren naar jouw wens. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent, de mobiele airconditioning zorgt ervoor dat het percentage rond dit punt blijft. 

Wat kost een mobiele airco?
Van alle soorten airco’s is de mobiele airco het meest goedkoop. De prijs van een mobiele airco is gemiddeld €500. De mobiele airco is dus vergeleken met andere airco’s erg goedkoop. De prijs van de mobiele monoblock airco is het goedkoopst, deze kun je al kopen vanaf €200. De prijs voor een mobiele split airco ligt vaak een stuk hoger, prijzen kunnen bij dit type starten vanaf €600 en kunnen oplopen tot €2000. 

Kosten mobiele airco

Mobiele monoblock airco

+/- € 200 – € 450

Mobiele split airco

+/- € 600 – € 1800

Offerte aanvragen voor alle soorten airco’s

Heb jij een airco nodig en ben je benieuwd wat een airco plaatsen jou precies zal kosten? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvend meerdere offertes van verschillende airco specialisten.
Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal airco specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal airco specialisten vergelijken en zelf beslissen welke soorten airco’s in jouw situatie het beste passen.
 

Vrijblijvend aanvragen >