Airco soorten overzicht

Start vergelijken
  1. Home
  2. Airco
  3. Alle airco soorten op een rij met de voor- en nadelen!
  11 mins leestijd

  Airco systemen

  Airco’s zorgen ervoor dat je de lucht in een ruimte kunt verkoelen, dit zorgt voor een comfortabele binnenruimte. Er zijn veel verschillende soorten airco’s en merken airco’s die je kunt kopen. De meest gebruikte airco’s zijn: split airco’s, wand airco’s en mobiele airco’s. De gemiddelde kosten van een airco liggen rond de: 1000 en 2000 euro. In dit artikel behandelen we ieder type.

  Welke soorten airco zijn er?

  Airco’s zorgen ervoor dat je de lucht in een ruimte kunt verkoelen, dit zorgt voor een comfortabele binnenruimte. Daarnaast kunnen airco’s lucht filteren en lucht ontvochtigen. Dit resulteert in een aangename binnenruimte.

  Maar welke soorten airco zijn er? En welke soorten airco voor in huis zijn er? Er zijn erg veel verschillende soorten airco’s en merken airco’s die je kunt kopen. Hierom onderscheiden we twee hoofdgroepen in airco’s: vaste (split) airco’s en mobiele airco’s. In dit artikel worden er 8 soorten airco’s behandeld met alle relevante informatie die je nodig hebt. De airco’s die worden behandelt in dit artikel zijn:

  • Wandairco
  • Split airco
  • Plafond airco
  • Vloer airco
  • Cassette airco
  • VRF-systeem airco
  • Mobiele airco

  Gratis Airco offertes vergelijken?

  Vul jouw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

  Vrijblijvend aanvragen >

  Wandairco

  Wat is een wandairco?
  Een wandairco is ideaal voor degene die een airco wilt zonder daarvoor een grote verbouwing te hoeven doen. De wandairco heeft de voordelen van airconditioning en kun je gemakkelijk aan de wand installeren. Denk hierbij aan slaapkamer, woonkamer of kantoorruimte. Door de juiste en geschikte temperatuur in te stellen kun je snel van de voordelen van airconditioning profiteren.

  Een wandairco is eenvoudig te gebruiken en koelt geschikt voor bijna elke ruimte. De wandairco heeft 2 units, een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit haalt de warme lucht uit de ruimte en koelt de warme lucht af. Vervolgens wordt deze koele lucht uit de airco geblazen en verkoelt de ruimte waar de airco zich bevindt. De buitenunit zorgt ervoor dat alle overige warme lucht de ruimte verlaat en doet dit op een vrijwel stille en geluidloze manier.

  Bij wand airco’s onderscheiden we 2 soorten: split airco’s en multi split airco’s. Wil je meer informatie over split airco’s en multi split airco’s klik dan op de volgende link of lees verder in dit artikel. (plaats link naar split airco pagina en multi split pagina)

  Wat kost een wandairco?
  De prijs van een wandairco ligt een stuk hoger dan de prijzen van mobiele airco’s. Dit komt mede door de installatie en door de functies van de airco. Een wandairco kun je kopen vanaf ongeveer €1000 en de prijs kan een stuk oplopen. Dit komt door de installatie en doordat je ervoor kunt kiezen om meerdere binnenunits te plaatsten. Wanneer je meetrbinnenunits plaatst kun je extra kosten verwachten van ongeveer €500 per extra binnenunit. Echter vergen extra binnenunits extra bekabeling en extra vermogen.

  Wandairco

  Single-unit wandairco +- € 1000 – € 2000
  Multi-unit wandairco +- € 2000 – € 4500

  De installatiekosten zitten vaak al in de totaalprijs van airco. Dit weet je als er staat dat de aanschafkosten inclusief montage zijn. De gemiddelde installatie kosten van een wandairco liggen de €500 en €1000.

  Voordelen

  wandairco

  Verkoeld ruimtes in een korte tijd.

  Een wandairco is zo goed als geluidloos

  Makkelijk te installeren

  Aanpasbare luchtstroom

  Stijlvolle ontwerpen

  Split airco

  Wat is een split airco?
  Van alle airco systemen is de split airco de meest voorkomende. Een split airco is een vast airco systeem dat bestaat uit minimaal twee delen, namelijk: een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Het systeem werkt op basis van koelvloeistof dat wordt rondgepompt via leidingen tussen de binnen- en buitenunit.

  Een split airco zorgt ervoor dat warmte wordt onttrokken aan de binnenlucht en wordt afgegeven aan de buitenlucht. Het systeem maakt gebruik van koelvloeistof om de warme lucht mee af te koelen. Naast koelen, kan je met deze airco systemen ook ruimtes verwarmen, ventileren of ontvochtigen. De binnenunit(s) kun je in verschillende ruimtes in huis plaatsen, waardoor je meerdere ruimtes tegelijkertijd kunt koelen. De buitenunit wordt buitenshuis gemonteerd, bijvoorbeeld aan het dak of aan de gevel.

  Wat kost een split airco?
  De kosten voor een split airco liggen gemiddeld tussen de 1.300 en 2.500 euro. Deze kosten zijn inclusief montage.
  Hoe hoog de aanschafkosten daadwerkelijk uitvallen hangt af van het koelvermogen van de airco.

  Het koelvermogen van een split airco kan variëren tussen de 2.5 kW en 7.0 kW. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de aanschafkosten. In onderstaande tabel staan de gemiddelde split airco prijzen per koelvermogen.

  Gemiddelde aanschafkosten (incl. installatie) split airco

  2.5 kW

  +/-  € 1300 – € 1600

  3.5 kW

  +/-  € 1500 – € 1700

  5.0 kW

  +/-  € 1600 – € 2200

  7.0 kW

  +/-  € 2000 – € 2500

  Voordelen

  split airco

  Meerdere ruimtes tegelijkertijd kan koelen

  Naast dat de airco koelt, kan deze ook ruimtes ventileren, ontvochtigen en verwarmen

  Een fluisterstille werking heeft

  Een zuinig energieverbruik heeft

  Plafond airco

  Wat is een plafond airco?
  Een plafond airco is zoals de naam al beschrijft een airco die je tegen of aan het plafond plaatst. Warme lucht stijgt vaak op naar de bovenkant van de ruimte en om ook de bovenkant van de ruimte te verkoelen is een plafond airco ideaal. Er is veel vraag naar plafond airco’s omdat men vindt dat ze niet in de weg zitten en er daardoor meer ruimte overblijft in de ruimte waar je de airco installeert.

  Plafond airco’s worden onderscheiden in 3 soorten: onderbouw plafondairco, cassette airco en een plafond kanaalairco. Plafond airco’s zijn ook split airco’s en bevatten een binnenunit die in de airco of tegen de airco verwerkt is. Het aantal binnenunits dat in een plafond airco kan worden verwerkt is vaak 5 binnenunits, als er meer binnenunits nodig zijn wordt er gekeken naar een VRF-systeem.

  • Onderbouw plafondairco
   Een onderbouw plafond airco is te vergelijken met een wandairco, want de binnenunit wordt aan de muur of plafond geïnstalleerd. Deze optie is vaak relevant voor ruimtes met een geen verlaagd plafond. In de volksmond worden dit soort airco’s ook ‘plafond onderbouw units’ genoemd. Het gewicht van een standaard plafondunit ligt tussen de 20 en 30 kg.
  • Cassette airco
   Voor verlaagde of valse plafonds is een cassette airco een aanrader. Een voordeel van een cassette airco is dat ze bijna niet zichtbaar zijn doordat je de airco in een vals plafond installeert. Wel moet je minstens een hoogteverschil rekenen van 25 cm boven het valse plafond voor optimale werking. Het systeem bevat een 2 tot 4-zijdig lucht 360 graden uitblaaspatroon. Hierdoor heb je een goede verdeling van koude lucht in de ruimte.

  Kosten een plafond airco

  Onderbouw plafond airco

  +/- € 900 – € 1200

  Cassette airco

  +/- € 1250 – € 2300

  Voordelen

  plafond airco

  Kan snel je ruimte verkoelen

  Werkt bijna geluidloos

  Is vaak niet zichtbaar

  Is energiezuinig

  Neemt geen extra ruimte in

  Gratis Airco offertes vergelijken?

  Vul jouw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

  Vrijblijvend aanvragen >

  Vloer airco

  Wat is een vloer airco?
  Een vloer airco is eigenlijk zoals de naam het al zegt een airco die je installeert op de vloer of grond van een ruimte. De vloer airco verkoelt de lucht binnen de ruimte waar deze geïnstalleerd is, en vloer airco kan ook gebruikt worden om een ruimte te verwarmen. Het komt ook voor dat een vloer airco net boven de grond is geïnstalleerd net als een radiator.

  Je kunt een vloer airco op verschillende plekken installeren. Een vloer airco systeem is geschikt voor de vloer, muur, rooster en zelfs het plafond. Vloer airco systemen worden het vaakst geplaatst in de woonkamer of slaapkamer, ook de zolder en de overloop kunnen effectief verkoelt worden door een vloer airco.

  Er zijn verschillende soorten vloer airco’s: Split vloer airco, multi-split vloer airco, monobloc vloer airco

  Wat kost een vloer airco?
  De kosten en prijzen van een vloer airco kunnen flink van elkaar verschillen. Dit komt doordat vloer airco’s vaak op maat worden gemaakt en je veel extra functies bij een vloer airco kunt installeren. Daarnaast heeft het koelvermogen en de installatie ook veel invloed op de kosten en prijs.

  De kosten van een vloer airco inclusief installatiekosten bedragen tussen de €1200 tot €2000.

  Kosten vloer airco

  Split vloer model

  +/- € 1200 – € 1800

  Monoblock vloer model

  +/- € 1500 – € 2000

  Voordelen

  vloer airco

  Zijn zo goed als geluidloos

  Zijn makkelijk te plaatsen en amper zichtbaar achter een valse wand

  Binnenunits zijn ook te gebruiken binnen een multi-split systeem

  Sommige vloer airco’s zijn geschikt om ruimtes te verwarmen

  Cassette airco

  Wat is een cassette airco?
  De cassette airco systemen functioneren net als plafond airco en zorgt ervoor dat via het plafond de ruimte wordt verkoeld. Cassette airco’s worden gebruikt in ruimtes met een systeemplafond of een verlaagd plafond. Vaak worden ze op een manier geïnstalleerd waardoor je de binnenunit niet meer kunt zien en alleen de grille of uitblaaspaneel zichtbaar is.

  Omdat de cassette airco aan of in het plafond geïnstalleerd is, wordt de gekoelde lucht vlak langs het plafond verspreid. Hierdoor wordt de gekoelde lucht gelijkmatig over de ruimte verdeeld. We onderscheiden bij cassette airco’s 2 soorten modellen, eenzijdig uitblazend en vierzijdig uitblazend. De inbouwhoogte kan per merk, per capaciteit en model verschillen, de inbouwhoogte bedraagt gemiddeld tussen de 20 en 30 cm.

  Cassette airco’s worden vooral gebruikt in winkels, restaurant, kantoorpanden en andere grote zakelijke ruimtes.

  Wat kost een cassette airco?
  De prijzen en kosten van cassette airco’s liggen redelijk ver uit elkaar. Dit komt doordat er veel verschillende soorten merken cassette airco’s zijn en de cassette airco’s vaak op maat worden gemaakt. Ook de installatie speelt een grote rol bij de prijzen en kosten van cassette airco’s.

  Kosten casette airco

  Kleine cassette airco

  +/- € 1000 – € 2600

  Grote cassette airco

  +/- € 2700 – € 5200

  Voordelen

  cassette airco

  Gelijkmatige verdeling van de gekoelde lucht

  Alleen het uitblaaspaneel of de grille is zichtbaar

  Geluidloos

  Neemt geen extra ruimte in

  VRF aircosysteem

  Wat is een VRF aircosysteem?
  Als we het hebben over soorten airco’s dan kunnen we het VRF systeem niet onbehandeld laten. Veel mensen vragen zich af wat een VRF aircosyteem is en waar de afkorting voor staat. De afkorting VRF staat voor variable refrigerant flow, vertaald in het Nederlands betekent dit ‘variabele koudegolf. Deze variabele koudegolf kan tegelijkertijd koelen en verwarmen en dit maakt het variabele koudegolf systeem zo speciaal.

  De VRF airco is dus eigenlijk een compleet klimaatsysteem. De VRF airco kan dus ook goed verwarmen is hierdoor ook geschikt om als hoofdverwarming gebruikt te worden. Het VRF aircosysteem wordt regelmatig onderverdeeld bij warmtepompen.

  Een VRF airco werkt op de volgende wijze: uit het VRF-systeem vertrekt een leiding die vertakt in kleinere leidingen. Deze kleinere leidingen zorgen ervoor dat binnenunits kunnen verwarmen of verkoelen. Doordat de hoofdleiding splitst in kleinere leidingen is er minder capaciteitsverlies en kunnen er verschillende binnenunits worden bedient.

  Er zijn meerdere opties en aanpassingen bij het VRF-systeem, zo heb je ook nog de optie om een tweepijpssysteem of drie pijp-systeem aan te schaffen. Als je kiest voor een meervoudig pijpsysteem kunnen de binnenunits losstaand van elkaar werken. Hierdoor kun je kiezen of de binnenunits koelen of verwarmen. Dit is vooral handig binnen grote gebouwen of bedrijven.

  Wat kost een VRF aircosysteem?
  De prijzen en kosten van VRF aircosysteem zijn moeilijk te bepalen. Dit komt doordat de prijzen vaak redelijk van elkaar differentiëren. Vaak wordt een VRF aircosysteem op maat gemaakt en worden de kosten duidelijk aan de hand van je wensen. De kosten zijn grotendeels gebaseerd op het aantal binnenunits en buitenunits die het VRF aircosysteem bevat. Ook de installatie heeft grote invloed op de kosten van het VRF systeem.

  Een grove schatting is dat een VRF aircosysteem voor een klein gebouw vanaf €5.000 tot €10.000 kost en voor een groot gebouw kunnen kosten oplopen tot zeer grote bedragen. Denk hierbij aan ziekenhuizen, winkelcentra, kantoorpanden etc.

  Voordelen

  VRF aircosysteem

  Enorm bereik

  Groot vermogen

  Kan meerdere ruimtes tegelijkertijd verwarmen en verkoelen

  Een overzichtelijk besturingssysteem

  Energiezuinig

  Mobiele airco

  Wat is een mobiele airco?
  Een mobiele airco wordt ook wel een verrijdbare airco genoemd en is een verplaatsbare airco. De airco is makkelijk te verplaatsen door de wielen waar de airco op staat en doordat hij licht van gewicht is. Daarnaast is hij makkelijk op te bergen wanneer je hem niet gebruikt.

  Met een mobiele airco kun je een ruimte makkelijk verkoelen of verwarmen. Ook de luchtvochtigheid kun je met de mobiele airco verbeteren en regulieren naar jouw wens. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent, de mobiele airconditioning zorgt ervoor dat het percentage rond dit punt blijft.

  Wat kost een mobiele airco?
  Van alle soorten airco’s is de mobiele airco het meest goedkoop. De prijs van een mobiele airco is gemiddeld €500. De mobiele airco is dus vergeleken met andere airco’s erg goedkoop. De prijs van de mobiele monoblock airco is het goedkoopst, deze kun je al kopen vanaf €200. De prijs voor een mobiele split airco ligt vaak een stuk hoger, prijzen kunnen bij dit type starten vanaf €600 en kunnen oplopen tot €2000.

  Kosten mobiele airco

  Mobiele monoblock airco

  +/- € 200 – € 450

  Mobiele split airco

  +/- € 600 – € 1800

  Airco offertes vergelijken

  Nu je weet welke soorten airco voor in huis er zijn, ben je goed geïnformeerd. Heb jij airco systemen nodig en ben je benieuwd wat een airco plaatsen jou precies zal kosten?

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met airco specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan specialisten in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Vrijblijvend aanvragen >

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews