Waterontharder: tarieven, soorten en info

Start vergelijken
  1. Home
  2. Waterontharder
  13 mins leestijd

  Heb jij vaak last van kalkaanslag in je woning? Dan woon je waarschijnlijk in een gebied met hard water. Hard water ontstaat wanneer er teveel kalk in het water zit. Een waterontharder is de perfecte oplossing voor dit probleem. Een waterontharder filtert namelijk je water van al het overbodige kalk, wat resulteert in zacht water

  Wil je graag een waterontharder aanschaffen? Zeg voorgoed vaarwel tegen kalkaanslag. Vergelijk de kosten van waterontharders door gratis offertes aan te vragen van specialisten. Dit is gratis en geheel vrijblijvend.

  Wat is een waterontharder?

  Een waterontharder is een apparaat of systeem dat calcium en magnesium uit het water haalt en daarmee de hardheid van het water kan verminderen. Er zijn waterontharders met zout, met een filtersysteem en met een magneet. Van de laatste soort is de werking niet wetenschappelijk bewezen. Wij raden deze dan ook niet aan en wij werken ook niet met partners samen die deze verkopen.

  Het proces van het verzachten van water heet waterontharding. Een waterontharder zorgt ervoor dat je water kalkvrij en zachter wordt. Door zacht water is je water zuiverder en hoef je minder onderhoud aan je apparaten te plegen. Kalkaanslag zorgt er namelijk voor dat apparaten met verwarmingselementen meer energie verbruiken. Met een waterontharder bespaar je tijd, geld en gedoe om je apparaten van kalkaanslag te onderhouden. Een waterontharder wordt ook wel een waterontkalker of waterverzachter genoemd. 

   

  Waterontharder offertes vergelijken?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

  Wanneer is water zacht of hard en hoe wordt dit gemeten?

  De hardheid van het water wordt gemeten en uitgedrukt in Duitse hardheid, ook wel dH waarde genoemd. Hoe hoger de dH waarde in het water is, des te harder je water is. De dH waarde kun je meten met een dH test of meter. Vaak is de dH waarde in uw regio online te vinden. Bij een dH waarde van 14 of meer is de kans erg groot dat je in een gebied woont met hard water.

  Met een waterontharder daalt je dH waarde in je water naar 2. Deze dH waarde is perfect voor het water in je huis. Wanneer je deze dH waarde aanhoudt voorkom je kalkvorming en behoud je de nodige voedingsstoffen in het water. Op deze manier blijft er kalk in het water, dit is namelijk gezond en hebben we nodig.

  De ideale dH waarde is 0, hierbij bevindt zich er geen kalk in het water en dus ook geen kalkaanslag op je leidingen, apparaten, muren, etc.

  Hieronder een tabel met dH waardes en wat ze betekenen:

  Hardheid dH
  Zacht water 0-3 dH
  Redelijk hard 4-8 dH
  Behoorlijk hard 9-13 dH
  Hard water 14-20 dH

  Wat voor soorten waterontharders zijn er en hoe werken ze?

  Er zijn verschillende soorten waterontharders. Zo is er een waterontharder die werkt door middel van zout. Deze zijn er zowel in een elektrische als mechanische uitvoering. Daarnaast bestaat er ook een waterontharder met magneet. Zoals wij eerder in het artikel al hebben aangegeven is de werking hiervan niet bewezen.

  Soorten waterontharders:

  • Op zout (mechanisch)
  • Op zout (elektrisch)
  • Magnetisch

  Water ontharden met zout werking

  Kalk bestaat uit calcium en magnesium. Wanneer water teveel kalk bevat noemt men dit ‘hard water’. Een waterontharder met zout filtert het harde water met zout en harskorrels. Deze harskorrels bevinden zich in een cilinder en nemen kalk op uit het water. Deze harskorrels zijn geladen met natriumionen. Bij het proces van het filteren bindt de kalk zich aan de harsbolletjes en wordt het natrium afgestaan.

  Vervolgens worden de harskorrels schoongespoeld met zout en worden de harsbolletjes opnieuw opgeladen met natrium. Dit proces heet het regeneratieproces. Tijdens het regeneratieproces wordt het kalkwater en regeneratiewater afgevoerd naar het riool. Na een bepaalde periode moet het zout weer worden aangevuld in de waterontharder. Dit kun jezelf gemakkelijk en snel doen.

  Op onderstaande afbeelding zie je het proces van water ontharden met zout:

  Op afbeelding 1 zie je dat het harde water de waterontharder betreed. Het harde water betreedt het cilinder en stroomt langs de harskorrels. In dit proces bindt de kalk en magnesium zich vast aan de harskorrels. Het harde water wordt nu zacht water. Na een bepaalde hoeveelheid water te hebben onthard, raken de harskorrels verzadigt en kan er geen kalk meer aan de harskorrels binden.

  Op afbeelding 2 zie je dat het water met zout langs de harskorrels stroomt. 
  Wanneer dit gebeurt worden de harskorrels schoongespoeld met zout. In dit proces worden de harskorrels opgeladen met natrium, dit proces noemen we het regeneratieproces. Als de harskorrels zijn opgeladen met natrium kan het harde water weer ontkalkt worden.

  Soorten waterontharders met zout
  Er zijn 2 soorten waterontharders die filteren met zout: elektronische waterontharders en mechanische waterontharders

  Elektronische waterontharders

  Een elektronische waterontharder werkt met een zout en een cilinder dat harskorrels bevat. Een elektrische waterontharder heeft meerdere programma’s en instellingen die zich aan het watergebruik van het huishouden aanpassen. Hierdoor ligt het gebruikt van water en zout bij een elektronische waterontharder lager dan bij een mechanische waterontharder. 

  Huishoudens die veel water gebruiken, hebben een waterontharder nodig die hierop is aangepast. Dit komt doordat de waterontharder anders te veel of te weinig water filtert. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de capaciteit van de waterontharder. 

  Vanwege de meerdere programma’s en instellingen zijn elektronische waterontharders duurder dan mechanische waterontharders. Dit komt omdat elektronische waterontharders alleen filteren wanneer je water gebruikt.

   

  Mechanische waterontharders

  Een mechanische waterontharder werkt ook met een filter dat harskorrels bevat. Echter werkt een mechanische waterontharder niet op gezette tijden, die je zelf kunt instellen. Een mechanische waterontharder filtert altijd. Hierdoor moet er veel vaker zout worden bijgevuld.

  Mechanische waterontharders zijn wel, ten opzichte van elektronische waterontharders, een stuk goedkoper. Wel moet er rekening worden gehouden dat er meer zout wordt gebruikt en daarom ook vaker moet worden gekocht.

   

  Enkel of dubbele cilinder/filter

  Wanneer een waterontharder met zout twee cilinders heeft, kan de waterontharder tijdens het regeneratieproces door filteren. Dit komt doordat het ene cilinder ervoor zorgt dat de harskorrels worden schoongespoelt met zout en het andere cilinder door blijft filteren. Op deze manier zijn er geen onderbrekingen en is er altijd zacht water in huis.

  Bovendien kunnen waterontharders met twee cilinders meer water filteren, dit is ideaal als het watergebruik in het huishouden hoog is. Een waterontharder met twee cilinders is vaak wel duurder, dan een waterontharder met 1 cilinder. Het verschil in prijs ligt vaak rond de €400-€500 euro.

  Een waterontharder met één filter heeft wel een onderbreking tijdens het regeneratieproces. Hierdoor is er geen zacht water tijdens het schoonmaken en tijdens het regeneratieproces.

   

   

  Waterontharder offertes vergelijken?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

  Magnetische waterontharders werking

  Naast waterontharders met zout zijn er ook waterontharders die magnetisch werken. Een waterontharder dat werkt met magnetisme plaats je om je waterleidingen heen. Als jij in een gebied woont met hard water, bevat jouw water veel calcium en magnesium. Deze twee stoffen hechten aan elkaar, waardoor je water niet meer zuiver is. Door middel van magnetisme zou dit proces voorkomen kunnen worden.

  Een magneet waterontharder zou ervoor moeten zorgen dat er geen kalk in waterleidingen blijft plakken. Echter is de werking hiervan nooit bewezen. Een magnetische waterontharder is geen goede oplossing, omdat kalk nog steeds in je waterleidingen terecht komt.

  Dit komt doordat magnetisme de samenstelling van water niet genoeg beïnvloed om kalk te voorkomen. Op deze manier kan kalk nog steeds kalkaanslag in je douche, waterkoker en andere huishoudelijke apparaten veroorzaken.

  De werking van magnetische waterontharders is nooit wetenschappelijk bewezen! Daarom werkt Offerte.nl niet samen met leveranciers die enkel waterontharders leveren op basis van ‘magneetwerking’. 

  Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

  Een waterontharder is ideaal als je in een gebied woont met hard water. Er zijn vele voordelen die een waterontharder met zich brengt. 

  Waterontharder voordelen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Voorkomt en verhelpt kalkaanslag – Zonder kalkaanslag kun je optimaal profiteren van zacht water en ziet je huis en je huishoudelijke apparaten er schoner en mooier uit.

  Verlengt de levensduur van huishoudelijke apparaten – Zonder kalkaanslag blijven je huishoudelijke apparaten langer en beter functioneren, op deze manier bespaar je geld en houdt je langer plezier aan je huishoudelijke apparaten. Het is is bewezen dat kalkaanslag de levensduur van apparaten tot wel 30% kan verkorten. 

  Werkt 100% efficiënt en duurzaam – Met een waterontharder voorkom je kalkaanslag. Uit onderzoek is gebleken dat kalkaanslag op je apparaten ervoor kan zorgen dat het stroomgebruik kan oplopen tot wel 20%. Een waterontharder werkt dus super efficiënt en is bovendien energiebesparend en duurzaam. 

   Bespaart schoonmaakmiddelen – Zonder kalkaanslag hoef je minder geld uit te geven aan schoonmaakproducten. Je hebt namelijk minder schoonmaakproducten nodig voor hetzelfde resultaat, met zacht water kun je het gebruik van schoonmaakproducten halveren. Dit bespaart je geld en is bovendien beter voor het milieu.

  Is goed voor je huid en haar – Een waterontharder maakt van hard water zacht water. Het is dermatologisch bewezen dat zacht water goed is voor de huid. Zacht water zorgt er namelijk voor dat: je huid minder droog lijkt, je haar meer glans krijgt en je de kans op huidproblemen verminderd.

  Wat zijn de mogelijke nadelen van een waterontharder? 

  Een waterontharder is de ideale oplossing als je zacht water wilt. Er zijn vele voordelen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen. De nadelen van een waterontharder zijn:

  Waterontharder nadelen

   

   

   

   

   

   

   

  Geluid van de waterontharder – Een waterontharder kan redelijk veel geluid produceren als hij aan het filteren is. Vooral s’nachts kan dit vervelend zijn. Gelukkig zijn elektrische waterontharders af te stellen, zodat hij filtert wanneer jij er geen last van hebt. 

  Zout bijvullen – Een waterontharder die met zout werkt, moet wanneer het zout op is ook bijgevuld worden. Het nadeel hiervan is dat het zout in grote zakken of blokken bijgevuld moet worden. Deze zoutzakken wegen vaak rond de 25 kilo, de zoutblokken wegen minder zwaar. Prijzen van zoutzakken zijn daarentegen wel goedkoper dan zoutblokken.

  De blokken en zakken zout zijn niet heel duur op jaarbasis, 25 kilo zout kost ongeveer €12,50  – €15 euro. Een huishouden van 4 personen verbruikt vaak 50-100 kilo zout per jaar.

  Hoge kosten – Een waterontharder is niet goedkoop. De kosten voor installatie en aankoop kunnen tussen de €1000 en €1500 oplopen. Daarnaast kun je ook een garantieovereenkomst afsluiten, waar je jaarlijks ook een bedrag voor betaalt. Echter kun je met het rendement wel je kosten terug verdienen. Door de vele voordelen kun je veel besparen op kosten voor water, energie en schoonmaakproducten. Kortom een goede investering, wat je later weer terugverdiend.

  Geschikte afvoer – Een waterontharder vergt een goede en geschikte afvoer. Heb je dit nog niet, dan moet een er geschikte afvoer aangelegd worden. Daarentegen krijg je er een goed werkende afvoer terug en de extra voordelen en rendement wat je uit de waterontharder haalt. 

  Wat kost een waterontharder en hoe zijn deze kosten opgebouwd?

  De kosten van een waterontharder zelf zijn per definitie niet heel hoog. Natuurlijk heb je ook installatiekosten voor het plaatsen van de waterontharder. De waterontharder moet ook onderhouden worden en indien nodig bijgevuld worden met zout. Ook hier komen kosten bij kijken. Verder zijn er ook nog factoren die invloed hebben op de prijs. Denk hierbij aan waterverbruik, onderhoudscontracten en de soort waterontharder. 

  Prijsopbouw

  Om een goed beeld te weergeven waaruit de prijs en kosten zijn opgebouwd is er een grafiek/diagram/tabel opgesteld (diagram overnemen/namaken website). 

  Het grootste deel van de prijs bestaat uit de kosten van het apparaat zelf. Daarna volgen de installatie kosten, gevolgd door de onderhoudskosten en voorrijkosten. Houd er rekening mee dat er A-merken en B-merken zijn. Ook de installatie en het onderhoud kan per bedrijf en product verschillen. Daarom is het belangrijk om eerst verschillende waterontharders en bedrijven te vergelijken. Hierdoor voorkom je dat je teveel betaalt of een miskoop doet.

  Gelukkig kun je bij Offerte.nl vrijblijvend offertes aanvragen, zodat je snel en gemakkelijk kunt vergelijken.

  Kosten elektrische waterontharder (met zout)

  De kosten en prijs van een elektrische waterontharder starten vaak vanaf de €1000,- euro. Dit verschilt per bedrijf en of de waterontharder afkomstig is van een A-merk of B-merk.

  Naast de vaste prijs zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de kosten van een waterontharder. De onderhoudskosten kunnen stijgen als er veel water wordt gebruikt en de installatiekosten kunnen de prijs ook doen laten stijgen. Daarnaast kunnen de prijzen ook verschillen bij waterontharders, wanneer de waterontharder een dubbele of slechts enkele cilinder heeft.

  Het verschil in kosten kan bij een dubbele cilinder oplopen tot €400 euro vergeleken met een enkel cilinder. Hieronder staat een tabel die de kosten van een elektrische waterontharder weergeeft:

    Prijs Installatie Onderhoud Reinigingszout
  Elektrische waterontharder A-merk Tussen €1.500 – €2.000 Ongeveer €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo
  Elektrische waterontharder B-merk Vanaf €950 Ongeveer €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo

   

  Kosten mechanische waterontharder (met zout)

  Mechanische waterontharders zijn in het algemeen goedkoper dan elektrische waterontharders. Mechanische waterontharders gebruiken wel meer zout, dit moet dus vaker vervangen worden.

  Daarnaast is er ook een verschil tussen A-merk waterontharders en B-merk waterontharders, net als mechanische waterontharders met een dubbele of een enkel cilinder. Hierdoor kunnen de prijzen van mechanische waterontharders van elkaar differentiëren. 

    Prijs Installatie Onderhoud Reinigingszout
  Mechanische waterontharder A-merk Tussen €1.400 – €2.000 €200 – €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo
  Mechanische waterontharder B-merk Vanaf €750 €200 – €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo

   

  Kosten magnetische waterontharder

  Magnetische waterontharders worden vaak veel goedkoper aangeboden dan waterontharders die op zout werken. Dit lijkt vaak een koopje waarmee je op een goedkope manier je probleem van hard water kunt oplossen. De prijzen van magnetische waterontharders kunnen tussen de €25 tot €250 euro zijn.

  Echter is de werking van waterontharders die werken op magnetisme nooit wetenschappelijk bewezen. Ook de installatie van magnetische waterontharders is niet altijd even gemakkelijk.

  De waterontharder moet om een leiding geplaatst worden, dit gaat soms lastig omdat in sommige moderne huizen waterleidingen ontoegankelijk zijn. 

   

  Waterontharder offertes vergelijken?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

  Wat zijn de kwaliteitsverschillen tussen A-en-B-merken?

  De kwaliteit van waterontharders kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen. De waterontharders kunnen verschillen in functies, uitstraling, werking en prijs. Hierom zijn er dus ook A-merken en B-merken waterontharders.

  Om het je wat makkelijker te maken hebben we een overzicht hieronder geplaatst met alle mogelijke voordelen van het kopen van A-merken: 

  1. De waterontharder heeft een langere levensduur.
  2. Op de leidingen is er niet tot nauwelijks drukverlies.
  3. De waterontharder maakt minder geluid en is minder gehorig.
  4. De waterontharder heeft handige geavanceerde instellingen (Wifi).
  5. De waterontharder heeft een langere garantie.
  6. De uitstraling van de waterontharder ziet er mooier en professioneler uit.

  Waterontharders offertes aanvragen of vergelijken?

  Ben jij overtuigd van de voordelen van een waterontharder? Vul dan je wensen op het formulier in op Offerte.nl. Ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van waterontharder bedrijven. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken! Laat je vooral ook adviseren over de beste waterontharder voor jouw huis. Ze spreken de mogelijkheden graag telefonisch met je door.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews
  Waterontharder installateurs in populaire plaatsen
  Lees meer over onze categorieën