Waterontharders bij Radar - Werkt het of niet?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Waterontharder
  3. Waterontharders bij Radar – Werkt het of niet?
  6 mins leestijd

  Radar heeft in het verleden aandacht besteed aan magnetische waterontharders. Uit onderzoek van Radar en andere programma’s is gebleken dat de werking van deze waterontharders niet wetenschappelijk bewezen kan worden. Hoe dat zit en of er ook een alternatief is dat wel werkt vertellen we hier.

  Over Radar

  Radar is een consumentenprogramma dat met een kritische kijk consumentenzaken onder de loep neemt. Het televisieprogramma is elke maandagavond te zien en wordt uitgezonden op NPO 1.

  Elke week pakt Radar bedrijven, stichtingen, instellingen of overheden aan die mogelijk consumenten benadelen. Zij willen voor consumenten opkomen en de consumenten waarschuwen voor oneerlijke praktijken. Zij doen grondig onderzoek naar bedrijven, producten en/of services en bekijken of hierbij de consument niet wordt benadeeld. Er wordt hierbij bijvoorbeeld gekeken naar de werking van producten, de prijs, de kwaliteit en klantenservice van bedrijven en instellingen.

  Radar helpt de consumenten door uitzendingen, artikelen, tips en voorbeeldbrieven te maken en vrij te geven. Radar vecht hierin tegen bedrijven en instellingen die consumenten benadelen, vaak heeft dit ook juridische gevolgen voor deze bedrijven en instellingen.

   

  Magnetische waterontharders bij Radar

  Er is veel twijfel over de werking van magnetische waterontharders. Consumenten twijfelen over de werking en de prijs van het product. Magnetische waterontharders worden vaak voor een lage prijs aangeboden en dit lijkt op een koopje voor consumenten. Radar heeft hierom kritisch gekeken naar magnetische waterontharders en hiernaar onderzoek gedaan.

  Uit dit onderzoek is het volgende gebleken:

  Radar heeft uit het onderzoek geconcludeerd dat er geen aantoonbaar bewijs is voor de werking van magnetische waterontharders. De werking van magnetische waterontharders wordt beschouwen als onbewezen en onwetenschappelijk.

  Magnetische waterontharders zouden ervoor moeten zorgen dat kalkaanslag voorkomen wordt. Het magnetisme zou calcium en magnesium niet meer doen laten binden, waardoor kalkvorming niet meer plaatsvindt. Echter is de werking hiervan nooit bewezen. Radar heeft dit geconcludeerd aan de hand van onderzoeken en feiten.

  Radar meldt dat de magnetische waterontharder veel wordt verkocht door de marketing die erachter zit. Doordat het product goedkoop wordt aangeboden denken consumenten dat de waterontharder een koopje is. Daarnaast wordt de verkoopkracht van de waterontharder grotendeels gebaseerd op klant aanbevelingen en niet op wetenschappelijk bewijs.

  Ook is de magneet waterontharder een stuk duurzamer vergeleken met andere waterontharders waardoor de magneet waterontharder aantrekkelijker lijkt. 

  Werking, echt of nep?

  Een magnetische waterontharder ontbindt calcium en magnesium in waterleidingen van elkaar. Hierdoor wordt er kalkvorming voorkomen en ontstaat er minder kalkaanslag. De werking hiervan is nooit wetenschappelijk bewezen. Een waterontharder magneet werkt vaak met 2 magneten. De waterontharder moet om een waterleiding worden geplaatst. Wanneer het water de waterontharder bereikt, zorgt het magnetisme ervoor dat het overbodige calcium en magnesium niet aan elkaar kan binden. Hierdoor ontstaat er geen kalkaanslag en is het water na de waterontharder kalkvrij.

  Dit proces is nooit wetenschappelijk bewezen!

  In de meeste gevallen is de magneet niet sterk genoeg om de samenstelling van het water te wijzigen. Hierdoor zal er nog steeds kalk in bijvoorbeeld je kraan of douche terecht komen.

   

  Alternatief

  Hoewel Radar de werking van waterontharders op basis van magnetisme niet heeft kunnen aantonen, is er wel een alternatief waarvan de werking wel is bewezen. Dit alternatief is de waterontharder met zout.

  Een waterontharder met zout filtert al het harde water met harskorrels. Deze harskorrels bevinden zich in een cilinder en nemen kalk op uit het water. De harskorrels zijn geladen met natriumionen. Bij het proces van het filteren bindt de kalk zich aan de harskorrels en wordt het natrium afgestaan.

  De kosten liggen gemiddeld tussen de € 1150,- en € 2400 voor de aanschaf en installatie. Via onze website kun je gemakkelijk besparen op de kosten.

  Het is mogelijk om het apparaat zelf te installeren. Wij raden echter aan om het door een specialist te doen. Lees er hier meer over.

  De werking van een waterontharder met zout is wél wetenschappelijk bewezen.  

   

  Waterontharder met zout kopen?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Andere onderzoeken naar waterontharders dan die van Radar

  Er zijn naast het onderzoek van Radar ook meerdere grote onderzoeken gedaan naar de werking van een waterontharder magneet. Vooral in Amerika is er veel onderzoek gevoerd naar de werkzaamheid van de magneet waterontharders.

  Er zijn 3 gecontroleerde testonderzoeken over magneet waterontharders. In deze onderzoeken zijn feiten en fabels onder de loep genomen en is er kritisch gekeken naar de werking van de magneet waterontharders.

  Er wordt hierbij vanuit gegaan dat de buitenlandse bevindingen ook van toepassing zijn op de Nederlandse magneet waterontharders. Daarnaast zijn er geen nieuwe ontwikkelingen bijgekomen en is de werking van een waterontharder magneet hetzelfde gebleven.

  Wetenschappelijk waterontharder onderzoek van Timothy Keister

  Timothy Keister is een Amerikaanse chemicus op het gebied van watertechnologie. Hij heeft ruim 30 jaar onderzoek gedaan naar verschillende magneet waterontharders en andere soort technieken om kalkaanslag voorkomen. Hierbij werd gekeken naar niet-chemische technieken.

  Uit het onderzoek van Timothy Keister bleek dat er geen enkele niet-chemische techniek overtuigende en consistente effecten zou hebben op kalk preventie. Onder deze categorie vallen ook de magneet waterontharders en hierbij zou de werking van de magneet waterontharder zijn ontkracht.

  Volgens Timothy Keister worden magnetische waterontharders veel gekocht doordat:

  • Een waterontharder magneet relatief goedkoop wordt aangeboden vergeleken met andere waterontharders.
  • De kracht van marketing van een waterontharder magneet.
  • Een gebrek aan wetenschappelijke kennis op het gebied van magneet waterontharders.
  • Een waterontharder magneet duurzamer is vergeleken met andere waterontharders.

  Waterontharder onderzoek Amerikaanse leger

  Het Ministerie van defensie in Amerika heeft ook een groot onderzoek gevoerd naar de werking van magnetische waterontharders. Zij wilden de betrouwbaarheid testen van elektromagnetische en magnetische waterontharders. Het onderzoek werd gevoerd om de watersystemen te testen en de drinkwaterkwaliteit te in Amerika te verbeteren.

  Uit het onderzoek bleek dat magnetische waterontharders wederom niet effectief waren tegen kalkpreventie. Met het gebruik van een warmtewisselaar werd er aangetoond dat er nog steeds kalkaanslag werd gevormd in de leidingen met verschillende magnetische waterontharders.

  Op basis van de uitkomsten van dit gecontroleerde onderzoek mogen er geen magnetische waterontharders meer worden geïnstalleerd en worden aangeschaft door het Amerikaanse leger. 

  Testonderzoek Duitse consumentenbond

  Ook in Duitsland is er onderzoek gevoerd naar de werking van waterontharders op basis van magnetisme. De Duitse consumentenbond heeft een testonderzoek gevoerd in het jaar 2000 en hebben hierbij verschillende watertechnieken en magneet technieken getest.

  In dit onderzoek werd er gekeken naar 13 verschillende soorten oplossingen op basis van magneet waterontharders. Hierbij waren er slecht 2 van de 13 oplossingen die enigszins de kalkvorming bleek te verminderen in boilers en huishoudelijke apparaten. Echter waren de magneten die enigszins werkten ook meteen de magneten die minimaal €1500,-.

  Ruim 20 jaar na het testonderzoek is er een waterontharder magneet op de Duitse markt gekomen die als beste is getest in Duitsland. De prijs van deze waterontharder is maar liefst €3000,-. Zelfs deze duurdere waterontharder magneet kan kalkaanslag niet volledig voorkomen.

  Het gaat om het volgende product:  https://www.bwt.com/nl-nl/producten/bescherming-tegen-kalk/bwt-aqa-total-energy-1500/

  Uit de 3 gecontroleerde test onderzoeken kan geconcludeerd worden dat de werking van waterontharders op basis van magnetisme niet aantoonbaar kan worden bewezen.