Thuisbatterij offerte? Vergelijk Thuisbatterijen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Thuisbatterijen
  7 mins leestijd

  Wat kost een thuisbatterij?

  Het belang van een thuisbatterij wordt de komende jaren steeds groter. Door een thuisbatterij te kopen krijg je de keuze om óf de eigen opgewekte energie op te slaan óf om de energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Hierdoor hoef je zelf minder energie in te kopen en wordt je minder afhankelijk van de energieleveranciers. Een thuisaccu geeft jou de mogelijkheid om te streven naar zelfvoorzienendheid in jouw energiebehoefte!
  Benieuwd naar wat een thuisbatterijen voor jou kan betekenen? In dit artikel bespreken we alle ins en outs van de verschillende soorten accu’s zodat je zo goed als mogelijk geïnformeerd bent bij het vergelijken van onze offertes!

  Ontvang je liever direct een aantal persoonlijke offertes voor thuisbatterijen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van installateurs bij jou uit de regio.

  Waarom een thuisbatterij kopen?

  Thuisbatterijen worden steeds populairder, maar waarom? Het installeren van accu’s brengt een hoop voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn:

  De energiekosten worden lager: Door een slimme thuisaccu maak je veel meer gebruik van je eigen opgewekte stroom waardoor je veel minder energie gebruikt van het elektriciteitsnet. Hierdoor hoeft er relatief weinig energie ingekocht te worden. Jouw energierekening is hierdoor aanzienlijk lager.

  De accu kan functioneren als noodvoorziening: Zodra het elektriciteitsnet bijvoorbeeld een stroomstoring heeft, kan er geen energie meer worden gebruikt van het net. Een thuisbatterij is onafhankelijk van dit net en kan fungeren als energiebron tijdens toeleveringsproblemen van energie.

  Er wordt grotendeels gebruik gemaakt groene energie: Het net levert stroom dat onder andere afkomstig is van verbranding van fossiele brandstoffen. Dit is slecht voor de natuur. Een slimme thuisbatterij kopen in combinatie met zonnepanelen is de accu grotendeels gevuld met groene stroom. Als de zonnepanelen niet de gehele thuisbatterij kunnen vullen, kan de rest aangevuld worden met stroom van het net. Dit kan dus ook niet-schone energie zijn. Wel is het aandeel niet-schone energie vele malen minder bij het bezit van een thuisbatterij en panelen. Met een thuisbatterij werk je aan een duurzame toekomst!

  In combinatie met een elektrische auto kan een thuisbatterij energie leveren aan jouw laadpaal: De stroom van een thuisbatterij kan worden gebruikt om je elektrische auto op te laden. De omvormer zorgt ervoor dat de stroom van de thuisbatterij wordt doorgezet naar de laadpaal. De laadpaal zorgt er dan voor dat de auto juist wordt opgeladen.  Een thuisbatterij kent ook enkele nadelen. Deze nadelen zijn:

  Een thuisaccu is duur: De prijzen van thuisbatterijen liggen momenteel nog erg hoog. Omdat het om een nieuwe en snel ontwikkelende technologie gaat, is een thuisaccu nog aan de dure kant. Zodra de accu verder is doorontwikkeld, is de kans aanwezig dat de prijs gaat dalen. Ook een subsidie kan in de toekomst de aanschaf aantrekkelijker maken. 

  Groot van formaat: Thuisbatterijen nemen veel ruimte in beslag. De grote van een slimme thuisbatterij is ongeveer te vergelijken met een CV-ketel of wasmachine.

  Hoe werkt een thuisbatterij?

  Een thuisbatterij kent een moeilijk proces. In onderstaande afbeelding wordt dit proces in grote lijnen visueel weergegeven.

  1. Zonnepanelen wekken energie op in de vorm van gelijkstroom
  2. Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Wisselstroom is het soort stroom dat bij jou door het stopcontact komt.
  3. Zodra je stroom nodig hebt, zorgt de omvormer ervoor dat verbruikers worden voorzien van stroom.
  4. Al de overtollige stroom wordt vervolgens doorgezet naar de thuisbatterij. In deze batterij wordt het surplus aan stroom opgeslagen om later te kunnen gebruiken.
  5. Zodra er geen stroom opgewekt kan worden via de zonnepanelen, dan haalt de omvormer eerst stroom uit de batterij. Pas als de batterij leeg is, wordt er energie gebruikt van het elektriciteitsnet.

  Wil je meer weten over omvormers? Klik dan hier om naar de pagina te gaan.

  Thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen

  Om optimaal gebruik te kunnen maken van een thuisbatterij moeten er ook zonnepanelen aangeschaft worden. Heb je al zonnepanelen? Dan hoef je deze extra investering dus niet te maken! Het hebben van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij is echter niet verplicht, maar wel zeer nuttig. Klik hier voor een uitgebreide uitleg over het nut van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij.

  De beste thuisbatterijen vergelijken via Offerte.nl (merken en modellen)

  Soort thuisbatterijMateriaalGemiddelde prijs inclusief plaatsingVoordelenNadelen
  Lithium-ion batterijNikkel, kobalt en mangaan€4.000 – €10.00+ Licht en compact
  + Grote opslagcapaciteit
  + Levensduur van 15 -20 jaar
  + Geen onderhoud nodig
  –   Bij het volledig opladen en ontladen kan er capaciteit verloren worden
  –   Meest brandgevoelig
  Zoutwater batterijKunststof krat, grotendeels gevuld met zout en zoet water€4.000 – €10.000+ Milieuvriendelijk
  + Volledig opladen en ontladen zonder capaciteitsverlies
  + Levensduur van 20 jaar
  + Vrijwel geen onderhoud nodig
  + Niet brandgevoelig
  – Groot en zwaar
  –   Prestaties zijn minder tijdens stroompieken
  Loodzuur batterijLood, zwavelzuur en water€2000 – €5000+ Eén van de goedkoopste vormen om energie op te slaan
  + Hoge stroomsterke mogelijk
  –   Groot en zwaar
  –   Levensduur van 8-10 jaar
  –   Accu kan niet diep ontladen
  Kenmerken van de verschillende soorten thuisbatterijen

  De lithium-ion thuisbatterij is populairst. Bekende thuisbatterij merken als Tesla, LG en SolarWatt produceren dit type accu.

  Waar moet ik op letten bij het vergelijken van thuisbatterijen?

  Naast dat elk soort batterij voor- en nadelen heeft, zijn er bij het vergelijken van slimme thuisbatterijen een aantal aspecten die ook belangrijk zijn voor jouw keuze.
  Het aantal laadcycli oftewel de levensduur: Het aantal laadcycli kan variëren van ongeveer 500 tot meer dan 5000. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de batterij en het type batterij dat je koopt. Hoe hoger het aantal laadcycli, hoe langer een batterij mee kan.
  Opslagcapaciteit: Hoe groter de opslagcapacitiet, hoe minder volledige laadcycli zo’n accu moet uitvoeren. Dit komt de levensduur ten goede.
  Installatie: Is de thuisbatterij gemakkelijk te installeren of moet er een installateur aan te pas komen?
  Mate van onderhoud: Het is belangrijk om per model te kijken of deze onderhoudsgevoelig is. Dit kan op de lange termijn kosten besparen.
  Veiligheid: Welke veiligheidsmaatregelen heeft het model om te voorkomen dat de batterij overbelast wordt?

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen! Vul je wensen in en ontvang tot 3 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio. 

  Wat kost een thuisbatterij?

  Wat kost een thuisbatterij? Een vuistregel voor de aanschafkosten van een thuisaccu is € 750 per 1 kilowattuur (kWh) opslagcapaciteit exclusief installatiekosten. Deze prijs is een wel ruwe indicatie. Elke installateur doet het net even wat anders en vragen daarom ook andere prijzen. De prijs voor installatie ligt gemiddeld tussen €500 – €1000.

  Type thuisbatterijOpslagcapaciteitKosten exclusief installatie
  Kleine batterij2 kWh€1.500
  Reguliere batterij (LG)6 kWh€4.500
  Grote batterij (Tesla)12 kWh€9.000
  Kenmerken van type thuisbatterijen

  De prijzen van thuisbatterijen lopen zoals hierboven te zien is heel erg uiteen. Ga daarom voor je zelf goed na hoe de aspecten uit het vorige kopje passen bij jouw energie opslagbehoefte.

  Subsidie thuisbatterij

  Voorlopig zit er nog geen ISDE-subsidie op je thuisbatterij. ISDE staat voor de investeringssubsidie duurzame energie. Er wordt verwacht dat vanaf 2024 of 2025 de ISDE-subsidie thuisbatterij wordt toegepast. De aanschafprijs zal hierdoor lager worden.

  De beste thuisbatterij in relatie tot de salderingsregeling

  Door de salderingsregeling is het gunstig om je eigen opgewekte stroom te leveren. Je mag namelijk die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je verbruikt van het energiebedrijf. Tóch wordt vanaf 2025 terugleveren minder interessant en wordt de aanschaf van een thuisbatterij en ook van zonnepanelen jaarlijks steeds aantrekkelijker. Wil je weten waarom? Klik dan hier om naar het artikel te gaan.

  Veelgestelde vragen – Thuisbatterijen kopen

  Wat is een thuisbatterij?

  Een slimme thuisbatterij slaat eigen opgewekte energie op. Hierdoor kan er wanneer de zon niet schijnt ook van de eigen opgewekte energie gebruik worden gemaakt. Zonder slimme thuisbatterij wordt het surplus aan energie teruggeleverd aan het net.

  Wat is het verschil tussen een thuisbatterij en een thuisaccu?

  Er is geen verschil! De twee termen betekenen precies hetzelfde.

  Wat zijn de kosten van een thuisbatterij?

  De prijs van een thuisbatterij ligt tussen de €5.500 en €10.000. Dit is inclusief installatie.

  Moet ik zonnepanelen hebben als ik een thuisbatterij willen aanschaffen?

  Dit is niet verplicht. Wel haal je het optimale uit je accu door zonnepanelen op je dak te hebben!

  Ben ik met een thuisbatterij geheel zelfvoorzienend?

  Helaas is het met de huidige technieken nog niet mogelijk om geheel zelfvoorzienend in je energiebehoefte te zijn. Wel wordt je minder afhankelijk van de energieleveranciers. Dit bespaart veel kosten.

  Werkt de thuisbatterij ook bij een stroomstoring?

  De thuisbatterij is niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat bij een stroomstoring de accu nogsteeds werkt en stroom kan leveren!

  Is er een subsidie voor thuisbatterijen?

  Er is nog geen subsidie op thuisbatterijen ingesteld door de overheid. Er wordt verwacht dat er uiteindelijk wel een subsidie op thuisbatterijen komt. Dit zal in 2024 of 2025 zijn.

  Thuisbatterijen installateurs in populaire plaatsen
  Lees meer over onze categorieën