Eerst weten wat payroll voor jou gaat kosten? Vul je aanvraag in en ontvang gratis en vrijblijvende payroll offertes.

Informatie

Informatie

Ben je op zoek naar manieren om de personeelszaken van jouw onderneming uit te besteden door middel van payroll? Als ondernemer wil je je het liefst focussen op de kerntaken van je bedrijf. Op de werkvloer ondernemen met je bedrijf is je lust en je leven. Allerlei bijkomende werkzaamheden, zoals onder andere de personeels- en salarisadministratie en begeleiding bij verzuim, beletten je om je volledig te richten op het ondernemen.

Ondanks dat je hier het liefst zo min mogelijk tijd aan besteedt, is het wel van belang dat alle zaken voor het personeel zo goed mogelijk op orde zijn. Tevreden werknemers, die ontvangen waar ze recht op hebben, creëren namelijk een dynamische werkomgeving binnen jouw bedrijf.

Een payroll bedrijf biedt hierbij de oplossing. De payroll dienstverlener neemt namelijk alle administratieve, juridische en fiscale aspecten van het werkgeverschap uit handen. Zo heb jij geen omkijken meer naar de administratieve rompslomp en ben jij volledig vrij om je onderneming perfect te runnen.

In dit artikel lees je alles over payroll en hoe je met Offerte.nl het beste payroll bedrijf uit jouw regio vindt.

Wat is Payroll?

"Payroll, wat is dat?" is een veelgehoorde vraag. De betekenis van payroll is in feite eenvoudig. Payroll is een populaire manier van flexwerk. Met payroll geef je de verplichtingen van het werkgeverschap uit handen aan een payroll organisatie. Via een opdrachtovereenkomst voert het payroll bedrijf zowel de personeels- als salarisadministratie uit als de juridische en fiscale onderdelen van het werkgeverschap. De payrollwerknemer staat daarmee op de loonlijst van het payroll bedrijf en is bij jouw bedrijf, als inlenende onderneming, tewerkgesteld. Je werft en begeleidt dus wel zelf het personeel, maar verder zijn de medewerkers in dienst van de payroll organisatie.

Voordelen en nadelen

Payroll voordelen

Het gebruiken van een payroll constructie levert jou als ondernemer veel voordelen op. We zetten de payroll voordelen voor je op een rij:

  • Payrolling levert veel gemak op Als werkgever heb je geen zorgen over de correcte uitvoering van de personeelszaken. Alle werkgeverszaken die te maken hebben met je werknemers worden immers nauwkeurig uitgevoerd door de payroll organisatie. Het payroll bedrijf zorgt dat de lonen stipt op tijd uitgekeerd worden en houdt netjes de wijzigingen in de wet- en regelgeving of CAO bij. Dit geeft je meer vrijheid en de maximale flexibiliteit om je te richten op de kerntaken van je bedrijf.

  • Je behoudt zelf de controle over het personeel Ondanks het feit dat de payrollwerknemers in dienst zijn van het payroll bedrijf, behoud je zelf alle controle over je personeel. Je bepaalt welke medewerkers bij jouw onderneming in dienst komen, stelt zelf de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers vast en verlengt wel of niet het arbeidscontract van je personeel. Het payroll bedrijf staat volledig in dienst van jouw organisatie en biedt hierbij een ondersteunende rol. Doordat zij zich enkel richten op de administratieve, juridische en fiscale kant van het werkgeverschap beschik jij over een geordend dossier van jouw personeel op basis waarvan je de beste beslissingen kunt nemen. Dit werkt productief, efficiënt en kostenbesparend.

  • Je beperkt de arbeidsrechtelijke risico's Met de payroll constructie neem je diverse arbeidsrechtelijke risico's met betrekking tot je werknemers weg. Als een werknemer bijvoorbeeld ziek is, ben je verplicht als werkgever om in sommige gevallen jarenlang door te betalen. Ook kunnen hier kosten bij komen van een Arbo arts of van re-integratie. Daarnaast zijn er extra kosten voor het verlof van werknemers, juridische ondersteuning bij het oplossen van een arbeidsconflict of het naleven van bepaalde juridische verplichtingen. Door gebruik te maken van een payroll bedrijf gaan al deze risico's en kosten naar hen over. Zij nemen immers het personeel in dienst.

  • Meer flexibiliteit mogelijk Als je zelf werknemers in dienst hebt, mag je hun maximaal drie contracten aanbieden in twee jaar tijd. Door middel van een payroll constructie beschik je over meer flexibiliteit. Je mag dan namelijk in vier jaar tijd tot wel zes arbeidscontracten aanbieden.

  • Helder overzicht van de personeelskosten Als ondernemer verlies je snel de uiteenlopende kosten met betrekking tot het personeel uit het oog. Een payroll bedrijf maakt een helder en transparant overzicht van de personeelskosten. Je ontvangt iedere maand één factuur met de volledige personeels- en salariskosten. Bovendien heb je niet te maken met nare verrassingen qua kosten achteraf. Dit geordende financieel overzicht is uitstekend voor de planning met betrekking tot het personeel.

  • Jouw professionele partner in personeelszaken

Payroll bedrijven zijn volledig op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving. In feite is de payroll organisatie een externe afdeling personeelszaken. Als je te maken krijgt met lastige personeelsvraagstukken, zijn zij jouw professionele partner om de kwestie op te lossen. De beste payroll bedrijven zijn aangesloten bij de ABU, wat aangeeft dat het bedrijf voldoet aan de wet- en regelgeving. Verder beschikken payroll bedrijven over WKA verklaringen voor de Belastingdienst. Deze verklaring laat zien dat het payroll bedrijf de belastingen en premies op tijd voldoet. Een payroll organisatie levert je dus een betrouwbare service voor een zorgvuldige personeelsadministratie van kwaliteit.

Payroll nadelen

Zitten er nadelen voor de werkgever aan payroll? Hierbij is het vooral belangrijk om jezelf door het payroll bedrijf goed te laten informeren. Veel risico's of nadelen zijn namelijk gemakkelijk te voorkomen door een betrouwbare payroll organisatie in te schakelen. Hier moet je op letten als werkgever:

  • Binding met je werknemers Aangezien we op het ogenblik in een krappe arbeidsmarkt verkeren, is het essentieel om werknemers aan je onderneming te verbinden. Op dit moment heerst op de Nederlandse arbeidsmarkt de trend van flexibilisering, zelfs onder hoogopgeleiden. Jonge bedrijven stimuleren hun werknemers om na enkele jaren van baan te wisselen. De binding tussen de werkgever en de werknemer kan daardoor onder druk komen te staan. Zorg daarom dat je een werknemer altijd behandelt als een werknemer van jezelf, waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor de gewenste HR-cyclus.

  • Imago van goed werkgeverschap Onder sommige medewerkers bestaat wellicht de gedachte dat de payroll constructie wordt gebruikt om werkgeversverplichtingen te ontlopen. Doordat een payroll bedrijf de arbeidsovereenkomst met de werknemer sluit, is het wel van belang dat bij ziekte of re-integratie het payroll bedrijf goed werkgeverschap nastreeft. Het geven van informatie over secundaire arbeidsvoorwaarden en het bieden van voordelen als het creëren van collectiviteitskorting bij een zorgverzekeraar zijn bijvoorbeeld aspecten die leiden tot goed werkgeverschap.

  • Het ontslagrecht De relatie tussen het payroll bedrijf en de payrollwerknemer wordt volledig bepaald door het wet- en regelgeving in het Burgerlijk Wetboek. De rechten en plichten die gelden op een normale arbeidsovereenkomst zijn ook van toepassing op de payroll constructie. In juli 2015 is in diverse CAO's het ontslagrecht in grote delen gelijkgetrokken. Dit betekent dat bij een vast contract via een payroll bedrijf, het payroll bedrijf de werknemer alleen via de rechter kan ontslaan. Bovendien heeft de werknemer, net als bij een reguliere arbeidsovereenkomst, in dat geval ook recht op een transitievergoeding.

  • De wet ketenaansprakelijkheid Als je in zee gaat met een payroll organisatie die de afdracht van de premies en belastingen niet of onjuist uitvoert, dan is het mogelijk dat de Belastingdienst jou aansprakelijk stelt. Het is daarom essentieel om alleen een opdrachtovereenkomst aan te gaan met een payroll organisatie die betrouwbaar is. Let daarom goed op het ABU lidmaatschap, de WKA Verklaringen en de NEN certificaties.

Hoe werkt payrolling?

Een payroll constructie werkt zeer gemakkelijk. Je selecteert en werft jouw personeel zelf en meldt deze vervolgens aan bij het payroll bedrijf. De werknemer gaat voor jou aan de slag, maar staat op de loonlijst van de payroll organisatie. Je ontvangt tenslotte de factuur volgens de overeengekomen kosten.

Kosten

Payroll kosten

De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het aantal werknemers dat 'op de payroll staat'. Daarnaast hanteert elk bedrijf een eigen tarief. Om de volledige kosten voor jouw situatie in te zien vul je het formulier in. Binnen 24 uur ontvang je gratis en vrijblijvende offertes van payroll bedrijven.

Payrollwerknemer

Voor een payrollwerknemer verandert er in principe weinig op de werkvloer. Als ondernemer draag je de personeel- en salarisadministratie en de juridische en arbeidsrechtelijke risico's over aan het payrollbedrijf, maar de werknemer beschikt nog steeds over rechten en plichten krachtens wet- en regelgeving en de CAO. Het enige verschil is dat de werknemer wordt uitbetaald door de payroll organisatie. Doordat je als werkgever minder tijd hoeft te besteden aan de administratieve rompslomp, beschik je bovendien over meer tijd voor je werknemers. Zo blijft er tijd voor informele gesprekken op de werkvloer, personeelsuitjes en opleidingen.

Horeca payroll

Binnen de horeca gelden een aantal specifieke eisen met betrekking tot het personeel. Het werk is veelal seizoensgebonden, je medewerkers moeten op onregelmatige tijden beschikbaar zijn en er zijn relatief veel oproepkrachten en parttimers. Bovendien is er veel verloop, omdat studenten en jongeren meestal tijdelijk in de horeca werkzaam zijn. De vele personeelswisselingen en het grote aantal parttimers leveren veel administratie op. Het beheren van de administratie kost dan ook veel tijd en geld. Een payroll organisatie biedt hierbij een uitstekende oplossing. Doordat de horeca werknemers niet bij jou op de loonlijst staan, houd je de werkgeversrisico's buiten de deur en zorg je dat de personeelskosten in de hand blijven. Omdat je zelf je werknemers selecteert en werft, ben je daarnaast niet afhankelijk van het payroll bedrijf voor de kwaliteit van de horecamedewerkers.

Gratis payroll offertes vergelijken

Gratis payroll offertes ontvangen?

Ben je benieuwd naar wat payroll voor jouw onderneming kan betekenen? Vraag dan diverse offertes aan bij payroll organisaties om een overzicht te krijgen van de te verwachte kosten voor de payroll constructie bij jouw bedrijf. Offerte.nl biedt hierbij uitkomst. Vul je persoonlijke gegevens en wensen in, en Offerte.nl gaat voor je aan de slag om de beste payroll bedrijven uit jouw regio te selecteren. Zij sturen je een vrijblijvende offerte met tarievenlijst. Het is dan aan jou om met de beste payroll dienstverlener in zee te gaan. Geef nu je gegevens op en zorg dat je geen omkijken meer hebt naar de personeelszaken van je onderneming.