Op zoek naar een kundige accountant? Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende accountant offertes. Geen verplichtingen!

Informatie

Als (beginnende) ondernemer heb je al vrij vlug te maken met kwesties over geld- en belastingzaken. De BTW, facturen, aangiften, aanslagen: het zijn essentiële onderdelen binnen je onderneming, maar het liefst wil je hier zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Het is daarom verstandig om een accountantskantoor in te schakelen. In dit artikel lees je alles over de werkzaamheden van een accountant, accountant tarieven en overstappen van accountant met Offerte.nl.

Wat doet een accountant?

De werkzaamheden van een accountantskantoor bestaan eruit om de cijfers van jouw onderneming te controleren. Deze cijfers kunnen zowel door een accountantskantoor als een boekhouder zijn opgesteld. Een accountantskantoor wordt vooral als een vertrouwenspersoon gezien in het maatschappelijk verkeer. Banken en verzekeraars vragen soms of een verklaring van een accountantskantoor, omdat dit aantoont hoe betrouwbaar de jaarrekening van een onderneming is, of dat de overheidsuitgaven op een nauwkeurige manier worden verantwoord. Voor middelgrote en grote bedrijven is het bovendien verplicht om de boekhouding door een accountantskantoor te laten controleren. De vereisten hierbij zijn dat de omzet van je onderneming minstens € 12 miljoen bedraagt, er minstens vijftig medewerkers werkzaam zijn binnen je bedrijf en het balanstotaal € 6 miljoen of meer is. Verder is een accountantskantoor je steun en toeverlaat, als je vragen hebt die te maken hebben met de administratie of financiën.

Beschermd beroep

De betrouwbaarheid van een accountantskantoor komt vooral voort uit het feit dat het een wettelijk beschermd beroep is. Niet iedereen mag zich zomaar een accountant noemen. Je verkrijgt de titel slechts, als je een volledige opleiding en enkele jaren praktijk ervaring hebt afgerond. In Nederland bestaan er twee accountantstitels, te weten de accountant-administratieconsulent en de registeraccountant. Een accountant-administratieconsulent heeft een HBO opleiding Accountancy afgerond, terwijl de registeraccount een diploma in Accountancy op de universiteit heeft behaald.

Vier soorten accountants

In Nederland zijn vier verschillende soorten accountantskantoren werkzaam. We zetten ze voor je op een rij:

Openbaar accountantskantoor Deze expert beschikt over een eigen kantoor of werkt op een accountantskantoor. Iedere dag zijn deze accountantskantoren werkzaam voor diverse cliënten. Meestal gaat het hierbij om Nederlandse cliënten, maar bij grote kantoren is het ook mogelijk dat deze accountantskantoren voor een internationale clientèle werken.

Intern accountant Interne accountants zijn in dienst van een instelling of groot bedrijf. Hierbij controleren deze experts de verschillende vestigingen en afdelingen. Uiteindelijk werkt deze specialist voor één cliënt.

Overheidsaccountant Als overheidsaccountant functioneert de expert bij een gemeente als ministerie. Ook kan het zijn dat deze specialisten werken bij de Belastingdienst. Ze controleren bijvoorbeeld de belastingaangiften of de inkomsten en uitgaven.

Accountant in business Deze experts zijn werkzaam binnen het financieel economisch management binnen een organisatie. Zo zijn er controllers of financieel directeurs. Zij houden zich bezig met het perfect organiseren van de financiële processen binnen je onderneming en het controleren van de economische kwesties binnen je onderneming.

Kosten

Wat kost een accountant?

De accountant tarieven kunnen enorm variëren. Waar sommige accountantskantoren een hoog accountant tarief per uur rekenen, zijn andere specialisten aanzienlijk goedkoper. Een betaalbare prijs mag uiteraard niet ten koste gaan van de kwaliteit die het accountantskantoor levert. De accountant tarieven hangen af van de ervaring die het administratiekantoor heeft, wat de aard van de werkzaamheden zijn die het accountantskantoor voor jouw onderneming uitvoert en binnen welke branche jouw bedrijf actief is. Een accountantscontrole is een van de populaire diensten die een accountantskantoor aflevert. Hierbij controleren de accountantskantoren onder andere of de jaarrekening van je onderneming aan de huidige wet- en regelgeving voldoet. Ook bekijken de accountantskantoren of de jaarrekening overeenstemt met de werkelijke financiële situatie binnen je bedrijf. Verder bekijken de experts van het accountantskantoor hoe je bedrijfsrisico's zoveel mogelijk minimaliseert. Het is verstandig om altijd van te voren helderheid te krijgen over de kosten. Vraag daarom altijd naar het accountant tarief per uur.

Accountant vergelijken

Zoals gezegd kunnen de prijzen van accountantskantoren aanzienlijk verschillen. Bij een groter accountantskantoor ben je al gauw 1,5 keer meer kwijt dan bij een klein accountantskantoor. Beginnende accountantskantoren rekenen circa € 60 tot € 75 per uur, terwijl een zeer gespecialiseerd accountantskantoor tussen de €150 en €200 per uur bedraagt. Bij de accountants vergelijken zijn de kosten echter niet alleen van belang, maar ook de ervaring en kennis van de accountants. Als je gebruik maakt van de diensten van een deskundig accountantskantoor met jarenlange ervaring, weet je immers zeker dat jouw boekhouding goed op orde is, ontvang je de beste bedrijfseconomische ondersteuning en de beste fiscale adviezen die zijn toegespitst op jouw onderneming. Vooral bij complexe financiële situaties is een gespecialiseerd accountantskantoor een goede aanwinst. Vraag gratis diverse offertes bij accountants aan, zodat je een helder overzicht hebt over de te verwachte kosten.

Overstappen van accountant

Overstappen van accountant

Na verloop van tijd kan het goed zijn om een frisse wind door de boekhouding te laten gaan. Veel ondernemers kiezen dan ook voor overstappen van accountant om verder te groeien. Overstappen van accountant is zeer eenvoudig. Je sluit een nieuw contract met het nieuwe accountantskantoor en zet de relatie met je oude accountantskantoor stop door middel van een brief en/of gesprek. Veel accountantskantoren ondersteunen je bij deze overstap, bijvoorbeeld door middel van een voorbeeldbrief.

Gratis accountant offertes vergelijken

Ontvang offertes en vergelijk gratis accountants

Ben je benieuwd wat een accountantskantoor voor jouw onderneming kan betekenen of wil je graag overstappen? Met Offerte.nl vind je het juiste kantoor uit de regio. Geef je gegevens op en Offerte.nl selecteert de beste accountantskantoren in de omgeving. Zij sturen je daarna een vrijblijvende offerte op maat. Jij hebt vervolgens de keuze om met het meest geschikte kantoor in zee te gaan. Vul nu je gegevens in en zorg dat de administratie van jouw onderneming op rolletjes loopt.

Veelgestelde vragen Wanneer heb je een accountant nodig? Een accountant is verplicht in het geval je balanstotaal meer dan 4.4 miljoen euro betreft. De meeste ondernemers besluiten echter om gebruik te maken van een accountant omdat deze er voor zorgt dat een bedrijf veel geld bespaart.

Waarin verschilt een accountant van een boekhouder? Het grootste verschil is dat de naam accountant een beschermde titel is. Niet iedereen mag zich dus zomaar een accountant noemen, terwijl dit bij boekhouders niet wettelijk is geregeld. Er zijn nog een aantal verschillen maar vaak zijn accountants actief voor de grotere bedrijven.

Wat kost een accountant? Dit hangt af van veel dingen af, waaronder de diensten die je wil afnemen. Gaat het alleen om het laten opstellen van een jaarrekening of gaat het om vaste werkzaamheden? Daarnaast is het goed om te weten dat iedere accountant een eigen tarief hanteert. Vergelijk direct en ontvang nu tot 3 gratis offertes van accountants op basis van jouw wensen.