error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right
Hoe specifieker jouw omschrijving, hoe accurater de offertes zullen zijn
Jouw e-mailadres wordt alleen gebruikt om offertes te versturen
Een geldig telefoonnummer is verplicht om de aanvraag te valideren

Geheel gratis & vrijblijvend

Hoe het werkt

Vul jouw wensen in

Vul jouw wensen in

Beantwoord een aantal korte vragen om aan te geven wat je precies zoekt

Ontvang gratis offertes

Ontvang gratis offertes

Binnen een paar uur ontvang je tot 5 gratis offertes, gebaseerd op jouw behoeftes

Kies de beste partij

Kies de beste partij

Vergelijk offertes, bedrijfspagina's en recensies om de beste partij te kiezen

Boekhouding FAQ

Wat is boekhouding?

De boekhouding is het registreren van financiële feiten. Dit wordt door een boekhouder gedaan. Diegene is verantwoordelijk voor het verzorgen van de boekhouding voor ondernemers en particulieren. Hij of zij neemt de administratie van de stakeholders uit handen door hier ondersteuning bij te bieden. Vaak zijn deze stakeholders ZZP’ers, freelancers, B.V.'s, V.O.F.'s en kleine mkb-ondernemers. Ze kunnen aangesloten zitten bij een administratiekantoor.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Veel mensen denken dat een boekhouder en een accountant één en hetzelfde zijn. Toch zit er een verschil tussen de werkzaamheden van beide beroepen. De boekhouder onderhoudt meestal de boekhouding voor een instelling of een persoon. De accountant is verantwoordelijk voor het inrichten en controleren van deze boekhoudingen en bedrijfsadministraties. De accountant heeft dus een meer toezichthoudende en leidinggevende functie, waar de boekhouder een meer uitvoerende functie heeft. Het complete overzicht van de verschillen tussen deze functies lees je op het Ondernemersplein.

Wat zijn de taken van een boekhouder?

Een boekhouder heeft een groot arsenaal aan taken die dagelijks moeten worden verricht. Deze taken zijn onder andere het opstellen van jaarrekeningen, het opstellen en indienen van belastingaangiftes, facturen opstellen en versturen en het uitvoeren van de salarisadministratie. Ook helpt hij of zij de stakeholder voornamelijk bij het verkrijgen en behouden van een goed financieel overzicht. Tevens zorgt de boekhouder ervoor dat je op tijd bent met het indienen van alle aangiftes, waardoor het risico op boetes wordt verkleind.

Voor vragen over belastingaangiftes kun je onze belastingaangifte FAQ lezen.

Is het verplicht om een financiële administratie te voeren als ondernemer?

Het is verplicht om als ondernemer een financiële administratie bij te houden. Voor kleine eenmanszaken (met een omzet van onder de €500.000) volstaat de vereenvoudigde boekhouding. Dezelfde regels over boekhouding voor gelden voor ZZP.

  • Kasboek

  • Bankboek

  • Aankoop- en verkoopboek

  • Inventaris en jaarrekening

  • Memoriaal

Boven dat bedrag moet de volledige boekhouding worden bijgehouden. De bovenstaande boeken moeten worden bijgehouden inclusief rekeningstelsel en uitgebreide jaarrekening inclusief balans, resultatenrekening en toelichting. De Belastingdienst verstrekt gedetailleerde informatie.

Wat heb ik nodig voor mijn boekhouding?

  • Facturen (zowel verstuurd als ontvangen)
  • Administratie (bonnen, bankafschriften, urenregistratie, reiskosten, personeel, ritten)
  • Investeringen en afschrijvingen
  • Btw-gegevens en bedrijfsgegevens
  • Belastingaanslagen

Als je zelf de bedrijfsadministratie wilt gaan doen dan heb je een boekhoudprogramma of spreadsheet nodig.

Wat is een grootboek?

Door middel van boekhouding kunnen ook gegevens worden aangeleverd voor de kostprijsbepaling, voorcalculaties of het uitbrengen van offertes. Deze gegevens vormen samen het grootboek. Dit grootboek omvat onder andere categorieën van inkomsten en uitgaven. Elke categorie heeft zijn eigen volgnummer en bevat alle nodige informatie om vanuit hier de balans op te stellen.

Wat is enkelvoudig boekhouden?

Bij enkelvoudig boekhouden worden de veranderingen in bezittingen en schulden weergeven in een dagboek. Daarnaast wordt periodiek een balans en resultatenrekening opgemaakt. Er wordt bij enkelvoudig boekhouden geen gebruik gemaakt van een grootboek, wat bij dubbel boekhouden wel het geval is.

Wat is dubbel boekhouden?

Beide vormen van boekhouding hanteren een kasboekhouding ofwel journaal. Hierin noteert men op chronologische basis alleen de inkomsten en uitgaven. De opbrengsten en kosten worden buiten beschouwing gelaten. Bij het dubbel boekhouden wordt dit echter verder uitgewerkt in het grootboek, wat bij enkelvoudig boekhouden niet het geval is. Bij deze vorm wordt met een debet- en creditzijde gewerkt om verrichtingen tweezijdig te muteren. Deze moeten altijd in evenwicht zijn.

Waarom dubbel boekhouden?

Het wordt aangeraden om een dubbele boekhouding te voeren. Het is zowel duidelijker voor de resultaten (winst of verlies) en ook omdat fouten makkelijk opgespoord kunnen worden. Ook wordt het verloop van het eigen vermogen in kaart gebracht. Door de komst van online boekhouden kost dubbel boekhouden niet meer extra tijd. Daarom werken veel boekhoudprogramma’s met dit systeem.

Hoe vind ik een boekhouder?

Stel je zoekt een boekhouder in Amsterdam. Je kunt eenvoudig en snel een professional vinden via Offerte.nl. Door het invullen van het aanvraagformulier krijg je binnen 24 uur maximaal vijf offertes op maat toegestuurd van boekhouders die bij Offerte.nl zijn aangesloten en bij jou in de regio actief zijn. Deze offertes kun je vervolgens met elkaar vergelijken, zodat je er zeker van bent dat je kiest voor degene die je het beste van dienst kan zijn. Als je een boekhouder inhuurt ben je er van verzekerd dat je administratie op professionele wijze wordt afgehandeld.

Hoeveel kost het uitbesteden van de boekhouding mij?

De kosten om een kleine boekhouding te laten doen variëren tussen de €100-500 per maand. Dit hangt deels af van de hoeveelheid werk en de gewenste werkzaamheden. De salarisadministratie uitbesteden kost bijvoorbeeld meer werk.

Bedenk je wel dat je hiervoor tijd terug krijgt die je aan andere zaken kunt besteden. Je moet beslissen hoeveel die tijd waard is.


Rubrieken

Aangevraagd op 18-07-2018 door een klant in Franekeradeel

Advies BV boekhouding

Adviseer ons

Boekhouding

Aangevraagd op 18-07-2018 door een klant in Tilburg

Werkzaamheden administratie

Werkzaamheden zzp thuiszorg (verzorging en verpleging) daarnaast in vaste loondienst en een deerde inkomen uit informele zorgverlening > graag zou ik mijn administratie uit besteden en ook de IB 2016 en 2017 laten controleren

Administratiekantoor, Aangifte Inkomstenbelasting Laten Doen

Aangevraagd op 18-07-2018 door een klant in Haarlemmermeer

Opzetten administratie

Startend bedrijf waarbij alles wordt aangeleverd in een map op volgorde van datum. In eerste instantie zullen de werkzaamheden bestaan uit loonadministratie voor 1 persoon en kwartaal aangiftes waarbij alles netjes wordt aangeleverd.

Administratiekantoor, Boekhouding

Aangevraagd op 18-07-2018 door een klant in Heerlen

Boekhouder gezocht voor mijn bv

Volledige boekhouding, Jaarrekening, Aangifte inkomstenbelasting, Aangifte omzetbelasting (btw), Salarisadministratie, Overige werkzaamheden

Salarisadministratie, Aangifte Omzetbelasting Laten Doen, Aangifte Inkomstenbelasting Laten Doen

Aangevraagd op 17-07-2018 door een klant in Enschede

Webshop boekhouding

Het bedrijf is een webshop dat producten geïmporteerd verkopen. Jaarrekening, aangifte omzetbelasting

Boekhouding, Opstellen Jaarrekening, Aangifte Omzetbelasting Laten Doen

Aangevraagd op 17-07-2018 door een klant in Heiloo

Administratie gastouderbureau

I.v.m. hypotheek aanvraag moeten er half jaar cijfers en prognose 2018 worden opgesteld door een externe deskundige. Balans en resultatenrekening en toelichting van externe deskundige. Ik hoor graag wat de kosten hiervan zijn om dit op te laten stellen. Alleen een reactie als u hier snel de tijd voor heeft. Simpele administratie ivm niet btw plichtig. Het gaat alleen om inkomsten van de ouders en uitgaven naar de gastouders en de overige kosten.

Administratiekantoor, Salarisadministratie

Aangevraagd op 17-07-2018 door een klant in Delft

Administratie

Eenmanszaak max. 13 facturen per jaar

Opstellen Jaarrekening

Aangevraagd op 17-07-2018 door een klant in Amsterdam

Salaris administratie

op zoek naar een partij die voor onze twee locaties in Nederland, 39 man personeel in totaal, de salaris administratie kan verzorgen. 95% van het personeel is internationaal dus communicatie graag altijd in het engels

Salarisadministratie

Aangevraagd op 17-07-2018 door een klant in Utrecht

Prognose maken

Prognose nakijken en opstellen die al helemaal gemaakt is door een interim financial.

Opstellen Jaarrekening, Boekhouder Zzp

Aangevraagd op 16-07-2018 door een klant in Zwolle

Boekhouder gezocht

Iemand die met mij meedenkt, mij voorziet van ongevraagd advies, helpt met budgetten en prognoses? Boekhouder die een behoorlijknetwerk heeft, weet waar hij het over heeft. Die we altijd kunnen bellen, mailen. Geen uurtje factuurtje daarvoor rekend. Regels en wetten weet, waar voordelen mee te halen valt

Boekhouding, Opstellen Jaarrekening

Aangevraagd op 16-07-2018 door een klant in Den Haag

Belastingaangifte

Sinds juni vorig jaar bedrijf opgestart en moet met terugwerkende kracht mijn belastingaangifte doen .

Belastingaangifte, Boekhouder Zzp

Aangevraagd op 16-07-2018 door een klant in Rotterdam

Aangifte omzetbelasting verzorgen

Mijn eenmanszaak is pas opgezegd, was 4 maanden actief. Maar ik moet aangifte doen. Ik heb niet veel budget en heb ook niet veel kosten gemaakt. Dus dit is heel simpel, maar een boekhouder moet dit doen.

Aangifte Omzetbelasting Laten Doen

Aangevraagd op 15-07-2018 door een klant in Oss

ZZP

Volledige boekhouding, Jaarrekening, Aangifte inkomstenbelasting, Aangifte omzetbelasting (btw)

Opstellen Jaarrekening, Aangifte Omzetbelasting Laten Doen, Aangifte Inkomstenbelasting Laten Doen

Aangevraagd op 14-07-2018 door een klant in Eindhoven

zzp

Boekhouding autobedrijf

Boekhouding, Boekhouder Zzp

Aangevraagd op 13-07-2018 door een klant in Helmond

zzp

Ik wil graag iemand die me als zzper bijstaat met de boekhouding en advies kan geven over slimme investeringen e.d.

Boekhouding, Boekhouder Zzp, Aangifte Inkomstenbelasting Laten Doen

Bij vragen neem contact met ons op

Telefonisch

088 - 771 23 45

Ben jij zelf een boekhouder?

Wij helpen jou graag aan nieuwe klanten, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Uit onze blog

Inspiratie & Tips

Het accountantskantoor

Deze vraag stel jezelf misschien wel eens. Een accountantskantoor is een bureau wat zich bezig houdt met zaken in de zakelijke dienstverlening.

Lees meer

Boekhouder werkplek

Het doen van de boekhouding kan voor veel mensen en bedrijven een groot probleem vormen. Het kan erg ingewikkeld worden en veel tijd kosten.

Lees meer

Boekhouding vergelijken

Wat is een boekhouding? Boekhouding bestaat al eeuwen lang. Vroeger hielden vooral handelaren een boekhouding bij. Meer informatie over boekhouden?

Lees meer