error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone

Boekhouding FAQ

Wat is boekhouding?

De boekhouding is het registreren van financiële feiten. Dit wordt door een boekhouder gedaan. Diegene is verantwoordelijk voor het verzorgen van de boekhouding voor ondernemers en particulieren. Hij of zij neemt de administratie van de stakeholders uit handen door hier ondersteuning bij te bieden. Vaak zijn deze stakeholders ZZP’ers, freelancers, B.V.'s, V.O.F.'s en kleine mkb-ondernemers. Ze kunnen aangesloten zitten bij een administratiekantoor.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Veel mensen denken dat een boekhouder en een accountant één en hetzelfde zijn. Toch zit er een verschil tussen de werkzaamheden van beide beroepen. De boekhouder onderhoudt meestal de boekhouding voor een instelling of een persoon. De accountant is verantwoordelijk voor het inrichten en controleren van deze boekhoudingen en bedrijfsadministraties. De accountant heeft dus een meer toezichthoudende en leidinggevende functie, waar de boekhouder een meer uitvoerende functie heeft. Het complete overzicht van de verschillen tussen deze functies lees je op het Ondernemersplein.

Wat zijn de taken van een boekhouder?

Een boekhouder heeft een groot arsenaal aan taken die dagelijks moeten worden verricht. Deze taken zijn onder andere het opstellen van jaarrekeningen, het opstellen en indienen van belastingaangiftes, facturen opstellen en versturen en het uitvoeren van de salarisadministratie. Ook helpt hij of zij de stakeholder voornamelijk bij het verkrijgen en behouden van een goed financieel overzicht. Tevens zorgt de boekhouder ervoor dat je op tijd bent met het indienen van alle aangiftes, waardoor het risico op boetes wordt verkleind.

Voor vragen over belastingaangiftes kun je onze belastingaangifte FAQ lezen.

Is het verplicht om een financiële administratie te voeren als ondernemer?

Het is verplicht om als ondernemer een financiële administratie bij te houden. Voor kleine eenmanszaken (met een omzet van onder de €500.000) volstaat de vereenvoudigde boekhouding. Dezelfde regels over boekhouding voor gelden voor ZZP.

  • Kasboek
  • Bankboek
  • Aankoop- en verkoopboek
  • Inventaris en jaarrekening
  • Memoriaal

Boven dat bedrag moet de volledige boekhouding worden bijgehouden. De bovenstaande boeken moeten worden bijgehouden inclusief rekeningstelsel en uitgebreide jaarrekening inclusief balans, resultatenrekening en toelichting. De Belastingdienst verstrekt gedetailleerde informatie.

Wat heb ik nodig voor mijn boekhouding?

  • Facturen (zowel verstuurd als ontvangen)
  • Administratie (bonnen, bankafschriften, urenregistratie, reiskosten, personeel, ritten)
  • Investeringen en afschrijvingen
  • Btw-gegevens en bedrijfsgegevens
  • Belastingaanslagen

Als je zelf de bedrijfsadministratie wilt gaan doen dan heb je een boekhoudprogramma of spreadsheet nodig.

Wat is een grootboek?

Door middel van boekhouding kunnen ook gegevens worden aangeleverd voor de kostprijsbepaling, voorcalculaties of het uitbrengen van offertes. Deze gegevens vormen samen het grootboek. Dit grootboek omvat onder andere categorieën van inkomsten en uitgaven. Elke categorie heeft zijn eigen volgnummer en bevat alle nodige informatie om vanuit hier de balans op te stellen.

Wat is enkelvoudig boekhouden?

Bij enkelvoudig boekhouden worden de veranderingen in bezittingen en schulden weergeven in een dagboek. Daarnaast wordt periodiek een balans en resultatenrekening opgemaakt. Er wordt bij enkelvoudig boekhouden geen gebruik gemaakt van een grootboek, wat bij dubbel boekhouden wel het geval is.

Wat is dubbel boekhouden?

Beide vormen van boekhouding hanteren een kasboekhouding ofwel journaal. Hierin noteert men op chronologische basis alleen de inkomsten en uitgaven. De opbrengsten en kosten worden buiten beschouwing gelaten. Bij het dubbel boekhouden wordt dit echter verder uitgewerkt in het grootboek, wat bij enkelvoudig boekhouden niet het geval is. Bij deze vorm wordt met een debet- en creditzijde gewerkt om verrichtingen tweezijdig te muteren. Deze moeten altijd in evenwicht zijn.

Waarom dubbel boekhouden?

Het wordt aangeraden om een dubbele boekhouding te voeren. Het is zowel duidelijker voor de resultaten (winst of verlies) en ook omdat fouten makkelijk opgespoord kunnen worden. Ook wordt het verloop van het eigen vermogen in kaart gebracht. Door de komst van online boekhouden kost dubbel boekhouden niet meer extra tijd. Daarom werken veel boekhoudprogramma’s met dit systeem.

Hoe vind ik een boekhouder?

Stel je zoekt een boekhouder in Amsterdam. Je kunt eenvoudig en snel een professional vinden via Offerte.nl. Door het invullen van het aanvraagformulier krijg je binnen 24 uur maximaal vijf offertes op maat toegestuurd van boekhouders die bij Offerte.nl zijn aangesloten en bij jou in de regio actief zijn. Deze offertes kun je vervolgens met elkaar vergelijken, zodat je er zeker van bent dat je kiest voor degene die je het beste van dienst kan zijn. Als je een boekhouder inhuurt ben je er van verzekerd dat je administratie op professionele wijze wordt afgehandeld.

Hoeveel kost het uitbesteden van de boekhouding mij?

De kosten om een kleine boekhouding te laten doen variëren tussen de €100-500 per maand. Dit hangt deels af van de hoeveelheid werk en de gewenste werkzaamheden. De salarisadministratie uitbesteden kost bijvoorbeeld meer werk.

Bedenk je wel dat je hiervoor tijd terug krijgt die je aan andere zaken kunt besteden. Je moet beslissen hoeveel die tijd waard is.

Partners:

Ten Donkelaar Administratie & Advies

Begin jouw aanvraag

Vergelijk boekhouders →

Wat onze klanten zeggen

Nu weet ik zeker dat mijn boekhouding goed zal zijn! Bedankt voor jullie goede service!

Ik zocht een betrouwbare boekhouder, die de voordelen kon uitleggen van een startende ondernemer. Als startende ZZP-er had ik behoefte aan duidelijk advies. Geweldig boekhouder gevonden top service offerte.nl!

Salarisadministratie 10 man, btw aangiftes per maand

Ik zocht een boekhouder met kennis van het boekhoudpakket exact. 5 offertes ontvangen Gekozen voor het administratiekantoor bij mij in Hilversum

Zo handig dat je boekhouders met elkaar kunt vergelijken!

Ik zocht een boekhouder voor het verzorgen van mijn inkomstenbelasting.

Laatste Offerte aanvragen

Aangevraagd op 03-04-2019 door een klant in Teylingen

Offerte aub

Graag een offerte zoals hierboven is omschreven in de vragenlijst.

Aangevraagd op 03-04-2019 door een klant in Haarlem

Help mij

Ik ontvang graag advies over mijn BTW aangifte, jaarrekening en VPB.

Aangevraagd op 03-04-2019 door een klant in Breda

Administratie

Ik doe aan transport services.

Aangevraagd op 03-04-2019 door een klant in Eindhoven

Ik ben starter

Ik wil graag informatie /advies over waar ik rekening mee moet houden als startend ondernemer. Ook zoek ik hulp bij het invullen van de belastingen.

Aangevraagd op 03-04-2019 door een klant in Ooststellingwerf

Uitbesteden

Wij zijn met twee personen wij willen graag apart van elkaar de boekhouding laten doen.

Aangevraagd op 03-04-2019 door een klant in Haarlem

Hulp

Ik zoek naar iemand die eens per kwartaal met mij wil zitten om het samen te kunnen doen.

Aangevraagd op 02-04-2019 door een klant in Capelle aan den IJssel

VOF

Volledige belasting aangiftes voor de VOF.

Aangevraagd op 02-04-2019 door een klant in Leiderdorp

Hulp nodig

Eerlijke facturatie bij een startende ondernemer

Aangevraagd op 02-04-2019 door een klant in Rotterdam

Jaarverslag

Gaarne iemand die een jaarverslag kan maken en mijn aangifte kan verzorgen.

Aangevraagd op 02-04-2019 door een klant in Helmond

Ik ben ZZPer

Graag iemand die mij precies kan vertellen wat ik moet of kan bewaren (in mijn voordeel) voor aangiftes, ook wanneer het slim is om gebruik te maken van bepaalde startersregelingen en wat ik moet aanleveren voor welke aangiftes. Ook iemand die evt. met mij samen de omzetbelasting per kwartaal kan doen en de inkomstenbelasting jaarlijks.

Aangevraagd op 02-04-2019 door een klant in Wormerland

BTW

Alleen omzetbelasting

Aangevraagd op 02-04-2019 door een klant in Deventer

Starter

Ik ben startende en opzoek naar een boekhouder die mij regelmatig kan ondersteunen. Vooral als het om mijn jaarrekening gaat. De meeste administratie wil ik zelf doen via een boekhoudingsprogramma.

Aangevraagd op 02-04-2019 door een klant in Bergeijk

Rijschool

Ik ben een rij instructeur

Aangevraagd op 02-04-2019 door een klant in Arnhem

Ik wil volledig geholpen worden

Ik ben op zoek naar een boekhouder die mijn ondernemersrekening onderhoudt en bepaalt wat ik kan uitgeven en targets voor mij stelt waarnaar ik toe kan werken/leven. ik wil iemand in de buurt hebben met een goed portfolio.

Aangevraagd op 02-04-2019 door een klant in Heerhugowaard

Goede communicatie

Geachte heer/mevrouw Voor ons bedrijf is belangrijk dat de communicatie met de boekhouder erg belangrijk bij advies.

Uit onze blog

Inspiratie & Tips

Het accountantskantoor

Lees meer

Boekhouder werkplek

Lees meer

Boekhouder offerte aanvragen | in uw regio!

Lees meer

Een boekhoudkantoor

Lees meer

Boekhouding vergelijken

Lees meer