Vergelijk boekhouder offertes

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  11 mins leestijd

  Boekhouding uitbesteden

  Een boekhouder is verantwoordelijk voor het op orde houden van de financiële administratie van een onderneming. Hiervoor wordt vaak boekhoudsoftware gebruikt. De belangrijkste werkzaamheden zijn het bijhouden van financiële administratie, het doen van belastingaangiften en het opstellen van financiële rapportages. Ook adviseren boekhouders bedrijven bij het nemen van financiële beslissingen en het voldoen aan de wettelijke vereisten. 
  Benieuwd wat een boekhouder voor jou kan betekenen? In dit artikel bespreken we alles wat belangrijk is om te weten
  wanneer je de jouw boekhouding wilt uitbesteden zodat je goed geïnformeerd bent bij het vergelijken van boekhouder offertes.

  We adviseren iedereen een aantal offertes op te vragen van betrouwbare partijen uit de regio. Zo weet je zeker dat je een goede prijs betaalt en vergroot je de kans dat je een partij vindt waar je een goed gevoel over hebt. Direct een aantal offertes voor boekhouders ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van partijen bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Wat doet een boekhouder?

  • Houdt de financiële administratie van een bedrijf bij, waaronder het opstellen van financiële overzichten zoals de balans, winst- en verliesrekening,  cashflow-overzichten en loonadministratie
  • Is verantwoordelijk voor het doen van belastingaangiften voor een bedrijf, waaronder omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.
  • Stelt de jaarrekeningen op voor een bedrijf, inclusief de toelichting op de jaarrekening en eventuele bijbehorende rapportages.
  • Adviseert het management van een bedrijf over financiële kwesties, zoals kostenbesparingen, investeringsbeslissingen en het opstellen van begrotingen.
  • Onderhoudt contacten met externe partijen zoals belastingdienst, accountants en banken.

  Waarom een boekhouder inschakelen?

  Een boekhouder is niet verplicht, maar het leveren van een correcte administratie wel. Dit geldt voor alle bedrijven en ook voor zzp’ers. De administratie van je onderneming kan soms te tijdrovend of te gecompliceerd worden. In dit geval is het verstandig om een boekhouder in te schakelen. Met een boekhouder bespaar je namelijk moeite, tijd en overbodige problemen.

  Fouten in je administratie kunnen leiden tot boetes. Dit wil je absoluut voorkomen. Naast de extra kosten is het onwenselijk om in een negatief daglicht te staan bij de Belastingdienst. Mocht je zelf niet de boekhoudkundige expertise hebben dan is het verstandig om dit uit te besteden aan een online boekhouder.

  Je kunt er ook voor kiezen om je boekhouding gedeeltelijk zelf te doen. Dit komt vaak voor bij eenmanszaken en zzp’ers. Hierbij is de boekhouding nog redelijk eenvoudig. Door het deels zelf te doen en deels uit te besteden, bespaar je kosten maar wordt het toch gecontroleerd door een expert.

  Wat mag ik verwachten van een goede boekhouder?

  De verwachting is afhankelijk van de taken en werkzaamheden die je de boekhouder geeft. Toch mag je van een goede boekhouder mag je het volgende verwachten:

  – Werkt zorgvuldig en op een correcte manier

  – Houdt je administratie, inkomsten en uitgaven goed bij

  – Is betrouwbaar

  – Geeft je adviezen over financiële kwesties

  – Heeft een professionele houding


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende boekhouder offertes uit jouw regio.

  Formulier >

  Waar moet je op letten bij het inschakelen van een boekhouder?

  1. Ga je de boekhouding gedeeltelijk of volledig uitbesteden?
   De volledige administratie van een onderneming is veel werk. Denk hierbij aan belastingaangifte, crediteurenbeheer en debiteurenbeheer. Als jij ervoor kiest om je boekhouding uit te besteden, kun je ervoor kiezen om dit gedeeltelijk of volledig te doen. Bedenk dus goed van tevoren wat je je boekhouder wilt laten doen. Op deze manier kun je kosten en tijd besparen.
  2. Naar wat voor soort boekhouder ben je op zoek?
   Het is ook belangrijk om te weten hoe je wil dat de boekhouder je bij de overeengekomen werkzaamheden moet gaan helpen. Wil je bijvoorbeeld een boekhouder die zelf advies geeft, of wil je een zelfstandige boekhouder waarbij je om advies moet vragen? Ervaring en betrouwbaarheid spelen ook een grote rol bij het uitzoeken van een boekhouder. Dit kan je checken aan de hand van keurmerken. Deze keurmerken geven de kwaliteit en ervaring van de boekhoudkantoren weer.
  3. Wat voor type boekhoudkantoor zoek je?
   Ben je op zoek naar een klein of groot boekhoudkantoor? Een klein boekhoudkantoor is bijvoorbeeld handig als je op zoek bent naar een boekhouder die je meer persoonlijk contact biedt. Een groot boekhoudkantoor is weer handiger voor complexere zaken of een groot klantenbestand.
  4. Zorg voor een goede band met je boekhouder
   Het is erg belangrijk dat je een goede klik hebt met je boekhouder. Het is namelijk fijn dat je elkaar begrijpt en dat je gemakkelijk met elkaar kunt praten en overleggen. Door een goede samenwerking en communicatie verlopen de processen van de boekhouding uitbesteden een stuk efficiënter.
  5. De kosten van een boekhouder
   Naast de ervaring en kwaliteit van de boekhouder zijn de kosten van de boekhouding ook belangrijk. De kosten van de boekhouder hangen van een aantal factoren af, zoals de grootte van je onderneming, de hoeveelheid bonnetjes en facturen etc.
  6. Ben je op zoek naar een boekhouder uit de buurt?
   De afstand van het boekhoudkantoor of van de boekhouder zelf kan ook invloed hebben op je keuze. Sommige ondernemers hebben namelijk de behoefte om een boekhouder in de buurt te hebben. Echter, het overgrote deel van de ondernemers hebben juist geen moeite met een boekhouder op afstand. Vandaag de dag is het namelijk heel gebruikelijk om de meeste zaken op afstand te regelen. Dit kan gemakkelijk door middel van bellen, mailen en videobellen.
  7. Ga je werken met een boekhoudsysteem?
   Als je ervoor kiest om je boekhouding gedeeltelijk uit te besteden, dan is het handig om met een boekhoudsysteem te werken die jij prettig vindt. Met een boekhoudsysteem kun je gemakkelijk facturen inboeken, belastingaangiftes doen en financiële overzichten inzien
  8. Offerte boekhouder aanvragen?
   Vaak krijgen wij de vraag “ik zoek een boekhouder, maar weet niet zo goed waar ik op moet letten”. Gelukkig weten wij wel waar je op moet letten om de juiste boekhouder te kunnen vinden. In ons aanvraagformulier kun je een inschatting geven van het aantal bonnetjes dat je per maand verwerkt en ook om wat voor bedrijfsvorm het gaat. Zo kunnen onze partners je van een op maat gemaakt voorstel voorzien, zodat jij de boekhouder vindt die bij jou past


  Nu je een idee hebt van wat een boekhouder allemaal doet, gaan we hieronder dieper in op elke werkzaamheid.

  Werkzaamheden van een boekhouder

  Belastingaangifte voor bedrijven
  Je komt niet om belastingaangifte heen als je eigenaar bent van een onderneming. Hieronder staan de verschillende aangiftes beschreven:

  • Omzetbelasting
   De aangifte voor omzet vindt meestal elk kwartaal plaats. Als je als eenmanszaak alle omzet in Nederland hebt verdiend en alle inkomsten met het hoogste tarief berekent, is de belastingaangifte redelijk eenvoudig. Vaak zijn er, los van de kleine ondernemingsregeling (KOR), geen verdere aftrekposten voor de belastingaangifte voor bedrijven.
  • Inkomstenbelasting
   De inkomstenbelasting is vaak complexer dan de omzetbelasting. Hier komen namelijk belastingvoordelen en verrekeningen bij kijken. De aangifte voor inkomstenbelasting vindt jaarlijks plaats. Veel ondernemers doen deze aangifte liever niet zelf. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om de inkomstenbelasting uit te besteden aan een online boekhouder. 
  • Vennootschapsbelasting 
   Vennootschapsbelasting is een belasting die wordt geheven over de belastbare winst van een onderneming. Het is een belasting die alleen wordt opgelegd aan rechtspersonen, oftewel een BV en NV. Het lage vpb-tarief is vanaf 2023 verlaagd van € 395.000 winst naar € 200.000. Het lage vpb-tarief wordt verhoogd van 15% naar 19%. Bedrijven met een winst van minimaal € 200.000 betalen vanaf 1 januari 2023 het hoge tarief van 25,8%.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen online in en ontvang tot 4 verschillende boekhouder offertes uit jouw regio.

  Formulier >


  Jaarrekening opstellen
  Een jaarrekening geeft de financiële situatie van een bedrijf of organisatie in een overzicht weer. Het overzicht bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op de cijfers. Deze cijfers zijn belangrijk voor het weergeven van de financiële gezondheid van je bedrijf. Naast dat de overheid wil dat een externe persoon of partij jouw bedrijf heeft doorgelicht is het ook belangrijk voor je aandeelhouders. Zij zijn namelijk niet altijd betrokken bij de dagelijkse operatie van je bedrijf, maar willen als mede-eigenaar toch goed inzicht hebben in de financiële gezondheid.

  Een jaarrekening opstellen is niet voor alle ondernemingsvormen verplicht. Een jaarrekening is alleen verplicht bij ondernemingsvormen met een rechtspersoonlijkheid. Zij zijn verplicht dit jaarlijks te versturen naar de KVK. De ondernemingsvormen met een rechtspersoonlijkheid zijn een besloten vennootschap (BV), een naamloze vennootschap (NV), een stichting, een vereniging en een coöperatie.
  Eenmanszaken, vof’s en commanditaire vennootschappen zijn niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Echter kan dit wel handig zijn om een duidelijk overzicht te creëren zodat prestaties vergeleken kunnen worden met voorgaande boekjaren.

  Benieuwd naar wat deze rechtsvormen precies inhouden? Klik dan hier

  Loonadministratie
  Een onderneming met werknemers in dienst krijgt te maken met salarissen en loonheffingen.  Dit is een onderdeel van de loonadministratie. Loonheffing is een term waarbij belastingen en premies worden ingehouden op het bruto salaris. Na de loonheffing en andere heffingen blijft het netto salaris over. Denk bij heffingen aan loonbelasting, premies voor werknemersverzekeringen en premies voor volksverzekeringen. Al deze heffingen samen vormen de loonheffingen waarvoor aangifte moet worden gedaan bij de Belastingdienst. Dit moet maandelijks ingediend en betaald worden. Dit is afhankelijk van de onderneming en is per loonadministratie verschillend.

  Een goede loonadministratie is erg belangrijk. Immers bewaar je hiermee het overzicht over je periodieke kosten. De loonadministratie bestaat uit alle financiële zaken die te maken hebben met je personeel. Denk hierbij aan gegevens van salarissen, loonstroken, jaaropgaven en loonstaten. Daarnaast hoort het invoeren van de loonbelastingverklaringen en het bijhouden van onkosten ook bij de loonadministratie.

  Facturen opstellen en verwerken
  Bij administratie moet je bijvoorbeeld denken aan verkoopfacturen opmaken en versturen. Dit is van belang bij ondernemen. Deze facturen kunnen niet zomaar worden opgemaakt. Er zijn namelijk bepaalde eisen waar de facturen aan moeten voldoen. Dit zijn basisgegevens zoals: naam, adres, bedrijfsnaam, kvk-nummer, btw-nummer, etc.
  Facturatie is natuurlijk erg belangrijk. Geen goede facturen betekent kans op afwijzing van de factuur en dus later je geld. In de link hieronder vind je een uitgebreide uitleg over facturen van de Belastingdienst.

  Uitleg facturatie Belastingdienst

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Advisering op het gebied van financiële zaken
  Veel boekhouders hebben ook een adviserende rol. Dit kan variëren van simpele zaken in de financiële operatie tot advies op het gebied van ondernemerschap. Voorbeelden zijn advies over fiscale kwesties, liquiditeit en het aantrekken van kapitaal, debiteurenbeheer, crediteurenbeheer, salarissen, subsidies, de verkoop van je bedrijf of de aankoop van een ander bedrijf.

  Aangifte inkomstenbelasting voor particulieren
  In Nederland moet je ook als individu belasting betalen over je inkomen. Dit geldt zowel voor personen woonachtig in Nederland als voor personen die in het buitenland inkomsten ontvangen vanuit Nederland. Je bent echter niet altijd verplicht om aangifte te doen. Hier gelden een aantal regels voor.

  Wanneer je een aangiftebrief hebt ontvangen van de fiscus ben je verplicht om dit te doen. Het maakt dan niet uit hoe hoog je inkomen is. Vaak ontvang je deze brief in januari of in februari. Voor 30 april dien je je aangifte te doen. Je kunt dus een boete ontvangen wanneer je dit niet op tijd doet.
  Een boekhouder kan je eenvoudig helpen bij het invullen van de aangifte. Echter kun je dit zelf ook gemakkelijk doen. Op de website van de belastingdienst staat een uitgebreid stappenplan dat je hierbij helpt. 

  Boekhouder kosten

  Er zijn talloze factoren die van invloed zijn op de prijs van een boekhouder, we hebben een uitgebreid artikel over de kosten per boekhouder, die kunnen enorm verschillen.

  Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

  In de financiële branche werken boekhouders, fiscalisten en accountants. Zij houden zich voornamelijk bezig met financiële administratie, belasting en advisering over financiële zaken. Veel mensen verwarren zich in de functie en in de werkzaamheden die zij uitvoeren. Er wordt vaak afgevraagd wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld een boekhouder en een accountant. De verschillen tussen deze 3 functies zitten hem in de werkzaamheden, de kosten en de opleiding. In onderstaande tabel staat een overzicht met de verschillen tussen een boekhouder, fiscalist en accountant:

   BoekhouderAccountantFiscalist
  Voornaamste taakUitvoering van administratieControle en advisering rondom de administratieAdvisering op gebied van belastingen
  OpleidingNiet verplichtVerplicht (HBO of VWO)Verplicht (WO)
  Uurtarief+/- €60,-+/- €85,-+/- €175,-

  Boekhouder voor een ZZP’er

  Als zzp’er ben je druk en heb je veel zaken aan je hoofd. De boekhouding is waarschijnlijk niet het meest aangrijpende werk waarmee je bezig wil zijn. Echter is de financiële administratie wel van belang bij je onderneming. Als zzp’er heb je meerdere manieren om je boekhouding uit te voeren. Klik hier voor een uitgebreide uitleg van elke optie.

  Boekhouder voor een BV

  Het hebben van een boekhouder is voor een BV verplicht. Dit komt doordat deze ondernemingen een goedgekeurde accountantsverklaring aan de jaarrekening moeten toevoegen. Benieuwd naar wat een boekhouder voor jouw BV kan betekenen? Klik dan hier.

  Offertes boekhouder vergelijken?

  Het is interessant om een aantal offertes boekhouder te vergelijken van verschillende specialisten. Wij kunnen je daarbij helpen!

  Omline boekhouder vergelijken? Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte offertes van boekhouders bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens  vrijblijvende boekhouder offertes toe, waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

  Vul nu ons formulier in en kies de boekhouder waar je een fijn gevoel bij hebt!

  Bekijk welke boekhouder bij jou past

  Boekhouders in populaire plaatsen
  Lees meer over onze categorieën