Van eenmanszaak naar besloten vennootschap

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. Van eenmanszaak naar besloten vennootschap
  7 mins leestijd

  Er zijn veel verschillende rechtsvormen waar je als startende ondernemers uit kan kiezen. In Nederland is de eenmanszaak de meest voorkomende rechtsvorm. Bij deze rechtsvorm is er maar één eigenaar. Een eenmanszaak oprichten biedt een startende ondernemer namelijk de meeste voordelen. Deze rechtsvorm is relatief snel, goedkoop en gemakkelijk op te richten, en biedt ook verschillende fiscale voordelen. Naarmate de onderneming groeit, wordt het steeds interessanter om de eenmanszaak om te zetten naar een ‘besloten vennootschap’, oftewel een B.V. 

  In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen de twee rechtsvormen, waarom en wanneer een wijziging interessant voor je kan zijn en waar je op moet letten tijdens deze rechtsvormwijziging.

  Liever direct offertes ontvangen van boekhouders die dit voor jou kunnen regelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  De verschillen tussen een eenmanszaak beginnen en een BV oprichten

  Eenmanszaak oprichtenBesloten vennootschap
  PersoonNatuurlijk persoonRechtspersoon
  OprichtingGeen eisenNotariële akte vereist
  EigendomVan de eigenaarVan de aandeelhouders
  BestuurDoor de eigenaar zelfDoor de directie
  RisicoVerstandig bij laag risicoVerstandig bij hoog risico
  AansprakelijkheidZowel zakelijk als privé aansprakelijkAlleen zakelijk aansprakelijk
  ContinuïteitInstabielStabiel
  BelastingvoordeelAantrekkelijk bij lage winstAantrekkelijk bij hoge winst
  JaarrekeningNiet verplichtWel verplicht
  KapitaalinbrengGeen eisenVerplichte kapitaalinbreng van minimaal €0,01

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Waarom een eenmanszaak omzetten naar een BV?

  Als startende ondernemer een eenmanszaak kiezen, resulteert in de meeste voordelen. Zo is eigen kapitaalinbreng niet noodzakelijk, oprichting is eenvoudig en goedkoop en je profiteert van belastingvoordelen. Ook heeft het overeenkomsten, zoals het recht op mkb winstvrijstelling. Echter, naarmate je bedrijf groter wordt, kan een rechtsvormwijziging van eenmanszaak naar BV zeer interessant zijn. Hier zijn een aantal redenen voor.

  Zo ben je als bestuurder van een BV niet meer privé aansprakelijk voor de eventuele schulden van de onderneming. Aangezien een groot bedrijf gepaard gaat met grotere bedragen wordt jouw risico hierdoor lager.
  Ook worden de belastingvoordelen bij een eenmanszaak minder naarmate je bedrijf groeit. Het omslagpunt ligt rond een winst van €150.000. Daarboven geniet je met een BV van meer belastingvoordelen dan bij een eenmanszaak met eenzelfde winstomvang. 
  Verder heb je als BV ook meer mogelijkheden om kapitaal aan te trekken dan als eenmanszaak. Een BV kan namelijk bij een kapitaaltekort extra aandelen uitgeven om meer vermogen aan te trekken. De continuïteit van een BV is om deze reden vaak beter. De mogelijkheid tot personeel aannemen is hier een reden voor.
  Als laatste punt heeft een BV ook een professionelere uitstraling dan een eenmanszaak. Naast betere continuïteit is een BV bij verkoop ook beter verhandelbaar voor externe partijen.

  Leestip: ZZP’er worden naast je vaste baan“. Klik hier voor het artikel en kijk wat er voor jou mogelijk is

  Wanneer zet ik mijn eenmanszaak om naar een BV?

  • Bij een winst groter dan €150.000. Hierdoor geniet je van meer belastingvoordelen
  • Wanneer je onderneming onderhevig is aan veel risico’s. Met een BV loop je namelijk zelf minder risico door de beperkte aansprakelijkheid, wat betekent dat je niet meer met je privévermogen aansprakelijk bent
  • Bij problemen om kapitaal aan te trekken
  • Professionelere uitstraling

  Waar moet ik op letten als ik mijn rechtsvorm wil wijzigen?

  Als je een eenmanszaak om wil zetten in een BV dan zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten:

  Kapitaal

  Vroeger moest een BV beginnen met een minimum startkapitaal van €18.000. Tegenwoordig kan een BV al worden opgericht met een startkapitaal vanaf 1 cent. Deze verlaging van het vereiste startkapitaal is ingevoerd om het voor meer ondernemers aantrekkelijker om een BV als rechtsvorm te kiezen


  Notaris

  Het oprichten van een BV moet bij de notaris worden gedaan. Dit is wettelijk verplicht. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke notaris je wilt inschakelen en wat de kosten daarvan zijn.


  Statuten

  Bij de oprichting van een BV moeten er statuten worden opgesteld. Dit behoort tot zakelijke administratie. De statuten worden opgesteld door de notaris. Hierin worden onder andere de rechten en plichten van de aandeelhouders en van het bestuur vastgelegd. 


  Belastingen

  Bij de omzetting van een eenmanszaak naar een BV kunnen er fiscale gevolgen optreden voor je onderneming. Het is daarom verstandig om vooraf goed uit te zoeken wat deze gevolgen zijn en eventueel een fiscaal adviseur in te schakelen.


  Rechtsvorm

  Een BV heeft andere juridische verplichtingen dan een eenmanszaak. Zo moet er bijvoorbeeld jaarlijks een algemene vergadering van aandeelhouders worden gehouden en moeten er jaarstukken worden opgesteld en gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen of je hieraan wil voldoen.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe kan ik een eenmanszaak omzetten naar een BV?

  Je kan een eenmanszaak omzetten naar een BV op drie manieren, namelijk:

  Via een Activa-passiva transactie
  Een eenvoudige en voordelige manier om jouw eenmanszaak om te zetten in een BV is via een activa-passiva transactie. Alle bezittingen en eventuele zakelijke schulden van jouw eenmanszaak verkoop je dan aan jouw nieuw opgerichte BV. Voor oprichting van deze nieuwe BV is wel een notariële akte vereist. De notaris stelt deze akte voor je op en zorgt ook voor de inschrijving bij de KVK. Ook heb je een activa-passiva document nodig waarin de activa en passiva zijn gewaardeerd en opgenomen die je verkoopt aan je nieuwe BV. Het is mogelijk om dit document zelf op te stellen, maar toch raden we je aan om dit ook door een expert te laten doen. Bovendien betaal je geen inkomstenbelasting over je reserves en kan je eigendommen inbrengen zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn


  Via een ruisende inbreng
  Overdracht via ruisende inbreng kan interessant zijn als de onderneming die wordt overgedragen een hoog rendement heeft en de overdracht plaatsvindt binnen een fiscaal gunstige periode. Hierdoor kan er geprofiteerd worden van lagere fiscale lasten, waardoor de winstgevendheid verbetert. Bij deze optie stuur je een intentieverklaring naar de Belastingdienst. Deze verklaring stel je samen met je boekhouder op. Als deze verklaring in orde is, richt je vervolgens bij de notaris de BV op. De notaris zorgt voor de inschrijving van de BV en de uitschrijving van de eenmanszaak bij de kamer van koophandel. Tijdens dit proces wordt ook een ‘akte van inbreng’ opgesteld. Hierin worden alle activa en passiva van je eenmanszaak opgenomen. De nieuwe BV neemt de actuele waarden van de activa en passiva over, en dus niet de laatst gewaardeerde waarden van de eenmanszaak. Daarom is het interessant om voor deze methode te kiezen als het bedrijf een hoog rendement heeft binnen een fiscaal gunstige periode.

  Leestip: “Welke rechtsvorm past het beste bij mijn bedrijf”. Klik hier voor het artikel en kijk wat er voor jou mogelijk is


  Via een geruisloze omzetting
  Als je eenmanszaak al voor een langere tijd bestaat, is een geruisloze omzetting naar een BV een geschikte optie. Bij deze optie start je met de nieuwe BV, in tegenstelling tot de ruisende inbreng, wél met een beginbalans die gelijk is aan de eindbalans van jouw oude eenmanszaak. Dit is een groot voordeel omdat je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over fiscale reserves en overwaardering van activa. Je komt dus niet voor verrassingen te staan. 

  Om je eenmanszaak geruisloos in te brengen in een BV moet je samen met je boekhouder een intentieverklaring en een akte van inbreng opstellen. ​​De notaris zorgt vervolgens voor inschrijving van de BV en uitschrijving van de eenmanszaak bij KVK.

  Ben je al opzoek naar een boekhouder? Klik dan hier voor meer informatie

  Wat kost het omzetten van mijn eenmanszaak naar een BV?

  De kosten voor het omzetten van je eenmanszaak naar een BV verschillen per situatie. De kosten zijn afhankelijk van de grootte en de complexiteit van jouw bedrijf. Ook heeft de manier waarop je de eenmanszaak overzet invloed op de kosten. De drie manieren zijn in het vorige kopje beschreven. Wel kunnen we een schatting maken. De onderstaande prijzen zijn het meest gangbaar:

  Inschrijving Kvk €75

  Notariskosten €500 – €1.500 exclusief btw

  Uittreksel KvK €16,90 exclusief btw


  De grootte van de notariskosten hangt af van de urgentie van de klus, de tarieven van de notaris per uur en de kosten die de notaris zelf nog moet maken. Denk hierbij aan de kosten van de inschrijving in het register.

  Boekhouder offerte

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van boekhouders in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

  Benieuwd naar wat een boekhouder voor jou kan betekenen bij de omzet naar een BV? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende boekhouders bij jou uit de regio!

  Formulier >