error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone

Mediation FAQ

Wat is de betekenis van mediation?

Mediation wordt omschreven als conflict- of dispuut bemiddeling door een neutrale derde partij. Dit betekent dat de mediator mensen helpt om een passende oplossing te vinden voor het conflict waar beide partijen het mee eens zijn. Hij of zij begeleidt de onderhandelingen en komt zelf niet met oplossingen maar helpt de partijen op een onafhankelijke manier gezamenlijk een uitweg te vinden voor hun probleem. Dat is het verschil tussen een mediator en een bemiddelaar – de eerste geeft begeleiding tijdens het proces en de laatste komt met oplossingen.

Is mediation hetzelfde als therapie?

Een mediator is geen rechter, advocaat, therapeut of adviseur. Het is een aparte vorm van bemiddeling waar geen uitspraken worden gedaan door de mediator zelf. Bij mediation zal men nooit zelf dingen opleggen of voorstellen.
Waarom heb ik een mediator nodig?

Een mediator is een objectieve professional die gespecialiseerd is in het assisteren bij het oplossen van problemen tussen mensen. Vaak zijn ze bekend met professionele communicatietechnieken die van pas kunnen komen tijdens de gesprekken. Een derde partij kan een soms vijandige situatie omkeren en de standpunten te vertalen in belangen.

Welke soorten mediation zijn er?

Er zijn vele vakgebieden waarin een mediator actief kan zijn. Vaak specialiseert een mediator zich in een of meerdere van deze disciplines. De vakgebieden zijn:

Wanneer is mediation van toepassing?

Mediation is van toepassing als er twee welwillende partijen een probleem hebben en gezamenlijk tot een aanvaardbare oplossing willen komen zonder rechterlijke interventie.

Mediation of een rechtszaak?

Als twee partijen ruzie hebben en niet met elkaar willen spreken over problemen of een kant niet mee wil werken dan is mediation geen optie. Er zal dan een rechtszaak plaats moeten vinden om door een rechter een oordeel te vellen over de situatie. Dit komt vaak voor als de emoties hoog oplopen.

Wat zijn de voordelen van mediation?

  • Als mediation mogelijk is dan heeft dat enkele voordelen:
    Is vaak goedkoper dan een rechtszaak. Rechtszaken kunnen al gauw duizenden euro’s kosten. Mediation kosten liggen in de honderden euro’s (afhankelijk van de duur van de gesprekken).
  • Bij mediation komt men meestal ook sneller tot een oplossing. Meestal is er een oplossing binnen 15 weken volgens onderzoek van De Raad bij Rechtbanken en het Juridisch Loket.
  • Ook is ruim driekwart tevreden over de oplossing. Als er een oplossing gevonden kan worden voor het probleem betekent het dat er niet één partij in het ongelijk wordt gesteld zoals bij een rechtszaak.

Wat zijn de nadelen van mediation?

De nadelen van mediation zijn dat het inschakelen van een mediator altijd vrijwillig is. Er moet bereidheid zijn van beide partijen om deze stap te nemen. Het kan een drempel zijn om hulp van buitenaf in te schakelen. Als dit obstakel overwonnen kan worden is mediation meestal de betere optie.### Moet ik alle mediation kosten zelf betalen?

Je hoeft niet per se alle kosten van mediation zelf te dragen. Vaak worden de kosten gedeeld door de twee partijen. Als je beneden een bepaalde inkomensgrens leeft kun je mogelijk een bijdrage ontvangen. Informeer hiervoor bij de mediator naar een “toevoeging” aanvragen.

Hoe vind ik een geschikte mediator?

Een geschikte en erkende mediator vind je gemakkelijk via Offerte.nl. Als je het aanvraagformulier invult dan krijg je binnen 24 uur tot 5 offertes toegestuurd van verschillende mediators in de buurt.

Hiermee kan je zelf vergelijken welke mediation het beste bij jouw probleem en budget past. Op die manier ben je vooraf al geïnformeerd over de kosten.

Je bespaart op deze manier tot wel 40% van de kosten op mediation! Je betaalt helemaal niks voor deze service en het is geheel vrijblijvend. Offertes aanvragen bij Offerte.nl loont dus altijd.

De titel MfN-Registermediator is een beschermde titel.

Begin jouw aanvraag

Vergelijk mediators →

Wat onze klanten zeggen

Geen toelichting

Hele snelle reactie en goede intake gehad.

Hele snelle reacties en duidelijke offertes

Geen toelichting

Na conflict met mijn aannemer, heb ik door hulp met de mediator een schikking kunnen treffen.

Prima. Snelle reactie van 4 bedrijven die hun offerte aanbieden. Geen verdere spam.

Laatste Offerte aanvragen

Aangevraagd op 08-02-2019 door een klant in Rotterdam

Mediator om te scheiden

Niet getrouwd, maar een samenlevingscontract, twee kinderen 2 en 6 jaar. We hebben een koophuis.

Aangevraagd op 07-02-2019 door een klant in Apeldoorn

Ouderschapsplan offerte

Scheiding met een kindje van 1 jaar. We willen een ouderschapsplan opstellen.

Aangevraagd op 07-02-2019 door een klant in Zwijndrecht

Ik zoek hulp

Ik zou graag gebruik maken van een mediator omdat mijn relatie ten einde loopt. Mijn partner wil niet meer met mij praten, maar er moeten diverse zaken afgehandeld worden.

Aangevraagd op 06-02-2019 door een klant in Molenwaard

Hulp bij familie conflict

Familie conflict. Gezin ouders 3 dochters. Alle drie de dochters hebben een partner. Nu een conflict. 1 dochter met haar man tegenover de andere familie leden. Ik weet niet zeker of mijn zusje en haar man nog met ons om de tafel willen. We zijn wel aan het proberen via een tussen persoon. Iemand die wij kennen om daar achter te komen. Het is een conflict dat al jaren heeft gesudert en nu tot ontploffing is gekomen. Er zit heel veel oud zeer.

Aangevraagd op 06-02-2019 door een klant in Eindhoven

Help ons met scheiden

Wij willen graag gaan scheiden. Wij zijn het hier beiden over eens en kunnen prima met elkaar overleggen. We hebben hetzelfde doel voor ogen, en dat is dat alles zo goed mogelijk moet verlopen voor de kinderen. Moeder neemt de hypotheek van het huidige huis over en zal vader uitkopen. De zorg voor de kinderen zal gelijkwaardig verdeeld worden, dus 50/50. Daarnaast willen we een bankrekening openen waar we maandelijks hetzelfde bedrag op storten voor de kosten van de sporten, kleding en hobbies van de kinderen.

Aangevraagd op 06-02-2019 door een klant in Barneveld

Lastige situatie

Lastige situatie met man die vreemd gegaan is en daar een kind heeft. Ook al geld heeft weggesluisd voor die andere vrouw. Huidige vrouw wil daar zeker niet de dupe van worden.

Aangevraagd op 05-02-2019 door een klant in Zaanstad

Dit is een lastige situatie

Mijn vriendin heeft aangegeven te willen stoppen met onze relatie. Ik heb hier niet voor gekozen. Wij hebben samen zoon Mees van bijna 3 jaar oud (april 2019). We hebben beiden een vaste baan en een gezamenlijk koophuis sinds augustus 2014 waar ik financieel meer geld in heb zitten incl schenking van mijn ouders. Huis is nog niet getaxeerd. Vriendin gaat tijdelijk bij haar ouders wonen en ondertussen opzoek naar een huurhuis. Onze zoon zal om de week bij mij zijn. Ik wil er alles aan doen om met mijn zoon in ons eigen huis te blijven zodat zijn veilige omgeving blijft behouden en al onze inspanningen en kosten aan het huis niet verloren gaan. We proberen zoveel mogelijk zelf te doen maar lopen vast in de volgorde van uit te voeren zaken. We hebben een voorbeeld co ouderschapsplan gedownload en vullen deze beiden in om naast elkaar te leggen. Ik wil graag weten welke werkzaamheden kunnen worden verricht voor ons en tegen welk uurtarief en de daarbij in te schatten tijd of uren die daarvoor nodig zijn. Vanwege de emotionele beladenheid liefst contact per mail.

Aangevraagd op 05-02-2019 door een klant in Den Haag

Mediaton voor afspraken

Wij zijn al officeel gescheiden we willen alleen nu afspraken maken over de kinderen, alimentatie en hoe alles te regelen ,en dit vastleggen.

Aangevraagd op 04-02-2019 door een klant in Velsen

Hulp om weer verder te gaan

Relatie met mijn vrouw staat onder druk. Graag willen wij een mediator die ons weer op weg helpt. Insteek is om elkaar weer te vinden.

Aangevraagd op 03-02-2019 door een klant in Smallingerland

Advies gezocht

Echtscheiding, getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, eigen bedrijf, 4 kinderen en koopwoning op beiden hun naam.

Aangevraagd op 03-02-2019 door een klant in Rotterdam

Voor mijn broer

Er is nog geen conflict maar me broer wil het zo goed mogelijk regelen met ze ex-vrouw de scheiding en de kinderen.

Aangevraagd op 03-02-2019 door een klant in Amsterdam

Spoedhulp

Ik wil met spoed scheiden.

Aangevraagd op 01-02-2019 door een klant in Maastricht

Zakelijk conflict

Op 18 februari vind er een gesprek plaats tussen MT en OR. Afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van een vertrouwensbreuk tussen OR en MT en heeft min of meer geleid tot het vertrek van de directeur. Wij zijn daarom opzoek naar iemand die het gesprek in goede banen kan leiden en aan de hand van de uitkomst van dit gesprek eventueel, indien nodig, een mediation-traject te starten.

Aangevraagd op 31-01-2019 door een klant in Hoorn

Mediation offerte

Het gaat om de omgangsregeling onze zoon. Ik woon in Zwaag en mijn ex woont in Stadskanaal en we komen niet uit een omgangsregeling.

Aangevraagd op 30-01-2019 door een klant in Ferwerderadiel

Help ons met advies

Advies in een goede omgangsregeling en wat goed is voor ons kind.

Uit onze blog

Inspiratie & Tips

Mediation is een vorm van vrijwillige conflictbemiddeling

Lees meer

Hulp bij arbeidsconflicten

Lees meer