error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

"Een goede buur is beter dan een verre vriend", luidt het bekende spreekwoord. Helaas komen er in het dichtbevolkte Nederland regelmatig burenruzies voor. Geluidsoverlast, rook, stank, een belemmerd uitzicht of onenigheid over de erfafscheiding zijn slechts enkele voorbeelden die tot hoogoplopende spanningen kunnen leiden. Uiteraard is het mogelijk om een gang naar de rechtbank te maken, maar over het algemeen verslechtert dit de verhoudingen met de buren. Het is daarom beter om bij een burenruzie voor bemiddeling met een mediator te kiezen. In dit artikel bespreken we hoe een burenruzie met bemiddeling kan worden opgelost en hoe je met de meest geschikte mediator in contact kan komen.

Veelvoorkomende oorzaken van een ruzie met de buren

Er kunnen diverse oorzaken aan een ruzie met de buren ten grondslag liggen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Geluidsoverlast, bijvoorbeeld lawaai van de kinderen
  • Huisdieren als katten en honden die hinder veroorzaken
  • Stankoverlast
  • Onenigheid over de erfafscheiding
  • Parkeerplaatsen
  • Diefstal

Een ruzie met de buren begint meestal met een kleine ergernis. Zodra de ergernissen zich opstapelen en de communicatie verslechtert, ontstaat er een ruzie. Dit heeft veel invloed op het woongenot. Het kan zelfs voorkomen dat een van de partijen zich gedwongen voelt om te verhuizen.

Tips voor het oplossen van een ruzie met de buren

Als een burenruzie nog niet geëscaleerd is, is het vooral belangrijk om met elkaar te communiceren. Bijvoorbeeld: als er een feestje aankomt, licht de buren hierover in en luister naar elkaars argumenten. Vergeet daarbij ook niet om voor elkaar begrip te tonen. Ieder mens is uniek en heeft een andere achtergrond, andere emoties en andere wensen. Daarom is het belangrijk je in de ander te verplaatsen.

Maak vervolgens heldere en concrete afspraken op papier. Zo weet iedere partij waar hij of zij aan toe is. In sommige gevallen is ook buurtbemiddeling een optie. Als het nodig is, kun je zelfs een expert inschakelen om de situatie te beoordelen. Zo kan, als het gaat over de erfgrens, een deskundige van het kadaster ter plekke een meting doen.

De gang naar de rechtbank

Regelmatig kiezen mensen ervoor om bij een ruzie met de buren naar de rechtbank te stappen. Op deze manier hopen zij een verleende bouwvergunning ongeldig te laten verklaren, erfrecht vast te stellen of een verbod op de geluidsoverlast af te dwingen. Een uitspraak van de rechtbank is echter slechts voor één van de partijen gunstig. De relatie met de buren zal hierdoor verder verslechteren. Dit komt het woongenot niet ten goede. Daarnaast is een advocaat of andere juridische hulp erg kostbaar.

Bemiddeling inschakelen

Als er eenmaal een flinke ruzie met de buren is, is het vooral van belang om met de buren in gesprek te komen. Hierbij gelden dezelfde drie kernwaarden: luister, communiceer en toon begrip. Lukt het niet om de burenruzie onderling op te lossen, dan is het verstandig om een mediator in te schakelen. Een mediator is een onafhankelijke partij die samen met jullie een duurzame oplossing voor het probleem probeert te vinden.

Een burenruzie met bemiddeling leidt tot creatieve oplossingen. Bovendien is bemiddeling in eerste instantie vrijblijvend en vrijwillig. Pas nadat er voor beide partijen een aanvaardbare oplossing is gevonden, wordt een vaststellingsovereenkomst getekend. Je geeft hierbij de uitkomst dus niet uit handen aan een derde partij zoals de rechtbank.

Mediation werkwijze

Om een burenruzie met bemiddeling op te lossen, gaat de mediator met alle betrokken partijen rond de tafel zitten. Allereerst pakt de mediator de verstoorde communicatie aan. Door de onderlinge verhoudingen te normaliseren, herstelt de mediator het vertrouwen tussen de buren. Vervolgens wordt er samen met de buren gezocht naar een praktische oplossing, waarbij de belangen van beide partijen gehoord worden. Als het om geluidsoverlast gaat, kun je denken aan geluidsisolerende aanpassingen in de woning of een tijdstip waarop de muziek uit gaat.

Pas als beide partijen akkoord gaan met de oplossing, wordt een vaststellingsovereenkomst getekend. Een voordeel van mediation is dat de relatie tussen de buren wordt hersteld. Dit is wel zo prettig, aangezien jullie allebei graag in je eigen woning willen blijven wonen.

Vind de juiste mediator uit jouw regio

Het kan vrij lastig zijn om de beste mediator in de buurt te vinden. De website Offerte.nl brengt je in contact met vijf uitstekende mediators uit jouw regio. Vervolgens is het aan jou om met de meest geschikte mediator in zee te gaan. Maak bijvoorbeeld vrijblijvend een kennismakingsgesprek. Vul nu je gegevens in op het contactformulier en wij gaan meteen voor je aan de slag om de vijf beste mediators te selecteren!

Begin jouw aanvraag

Vergelijk mediators →
Wat onze klanten zeggen

Snelle en prettige reacties

Geen toelichting

heel goed. werd heel snel contact met mij opgenomen en dat vond ik heel prettig

Goed en snelle terugkoppeling

Binnen enkele uren al meerdere telefonische reacties. Zeer positief!

We werken nog niet zo lang met Offerte.nl, maar de ervaring tot nu toe is heel positief. Goede service, geen verborgen kosten en nu al nieuwe klanten!

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Laatste Offerte aanvragen