error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →

"Een goede buur is beter dan een verre vriend", luidt het bekende spreekwoord. Helaas komen er in het dichtbevolkte Nederland regelmatig burenruzies voor. Geluidsoverlast, rook, stank, een belemmerd uitzicht of onenigheid over de erfafscheiding zijn slechts enkele voorbeelden die tot hoogoplopende spanningen kunnen leiden. Uiteraard is het mogelijk om een gang naar de rechtbank te maken, maar over het algemeen verslechtert dit de verhoudingen met de buren. Het is daarom beter om bij een burenruzie voor bemiddeling met een mediator te kiezen. In dit artikel bespreken we hoe een burenruzie met bemiddeling kan worden opgelost en hoe je met de meest geschikte mediator in contact kan komen.

Veelvoorkomende oorzaken van een ruzie met de buren

Er kunnen diverse oorzaken aan een ruzie met de buren ten grondslag liggen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Geluidsoverlast, bijvoorbeeld lawaai van de kinderen
  • Huisdieren als katten en honden die hinder veroorzaken
  • Stankoverlast
  • Onenigheid over de erfafscheiding
  • Parkeerplaatsen
  • Diefstal

Een ruzie met de buren begint meestal met een kleine ergernis. Zodra de ergernissen zich opstapelen en de communicatie verslechtert, ontstaat er een ruzie. Dit heeft veel invloed op het woongenot. Het kan zelfs voorkomen dat een van de partijen zich gedwongen voelt om te verhuizen.

Tips voor het oplossen van een ruzie met de buren

Als de ruzie met de buren nog niet geëscaleerd is, is het vooral belangrijk om met elkaar te communiceren. Bijvoorbeeld: als er een feestje aankomt, licht de buren hierover in en luister naar elkaars argumenten. Vergeet daarbij ook niet om voor elkaar begrip te tonen. Ieder mens is uniek en heeft een andere achtergrond, andere emoties en andere wensen. Daarom is het belangrijk je in de ander te verplaatsen.

Maak vervolgens heldere en concrete afspraken op papier. Zo weet iedere partij waar hij of zij aan toe is. In sommige gevallen is ook buurtbemiddeling een optie. Als het nodig is, kun je zelfs een expert inschakelen om de situatie te beoordelen. Zo kan, als het gaat over de erfgrens, een deskundige van het kadaster ter plekke een meting doen.

De gang naar de rechtbank

Regelmatig kiezen mensen ervoor om bij een ruzie met de buren naar de rechtbank te stappen. Op deze manier hopen zij een verleende bouwvergunning ongeldig te laten verklaren of een verbod op de geluidsoverlast af te dwingen. Een uitspraak van de rechtbank is echter slechts voor één van de partijen gunstig. De relatie met de buren zal hierdoor verder verslechteren. Dit komt het woongenot niet ten goede.

Bemiddeling inschakelen

Als er eenmaal een flinke ruzie met de buren is, is het vooral van belang om met de buren in gesprek te komen. Hierbij gelden dezelfde drie kernwaarden: luister, communiceer en toon begrip. Lukt het niet om de burenruzie onderling op te lossen, dan is het verstandig om een mediator in te schakelen. Een mediator is een onafhankelijke partij die samen met jullie een duurzame oplossing voor het probleem probeert te vinden.

Een burenruzie met bemiddeling leidt tot creatieve oplossingen. Bovendien is bemiddeling in eerste instantie vrijblijvend en vrijwillig. Pas nadat er voor beide partijen een aanvaardbare oplossing is gevonden, wordt een vaststellingsovereenkomst getekend. Je geeft hierbij de uitkomst dus niet uit handen aan een derde partij zoals de rechtbank.

Mediation werkwijze

Om een burenruzie met bemiddeling op te lossen, gaat de mediator met alle betrokken partijen rond de tafel zitten. Allereerst pakt de mediator de verstoorde communicatie aan. Door de onderlinge verhoudingen te normaliseren, herstelt de mediator het vertrouwen tussen de buren. Vervolgens wordt er samen met de buren gezocht naar een praktische oplossing, waarbij de belangen van beide partijen gehoord worden. Als het om geluidsoverlast gaat, kun je denken aan geluidsisolerende aanpassingen in de woning of een tijdstip waarop de muziek uit gaat.

Pas als beide partijen akkoord gaan met de oplossing, wordt een vaststellingsovereenkomst getekend. Een voordeel van mediation is dat de relatie tussen de buren wordt hersteld. Dit is wel zo prettig, aangezien jullie allebei graag in je eigen woning willen blijven wonen.

Vind de juiste mediator uit jouw regio

Het kan vrij lastig zijn om de beste mediator in de buurt te vinden. De website Offerte.nl brengt je in contact met vijf uitstekende mediators uit jouw regio. Vervolgens is het aan jou om met de meest geschikte mediator in zee te gaan. Maak bijvoorbeeld vrijblijvend een kennismakingsgesprek. Vul nu je gegevens in op het contactformulier en wij gaan meteen voor je aan de slag om de vijf beste mediators te selecteren!

Begin jouw aanvraag

Vergelijk mediators →
Wat onze klanten zeggen

Geen toelichting

Allen hebben gereageerd. En dat is zeer positief.

Geen toelichting

Snel en doeltreffend en ruime keuze om mediator te kiezen

Arbeidsconflict met mijn werkgever. Ik had een mediator nodig. Gelukkig werd ik meteen gebeld door verschillende mediators.

Hele snelle reactie en goede intake gehad.

Laatste Offerte aanvragen
Uit onze blog
Inspiratie & Tips
Constant ruzie in de relatie? Dit zijn de mogelijke oplossingen
Lees meer
Deze rechten heb je als werknemer in een arbeidsconflict
Lees meer
Een scheiding van de ouders heeft invloed en gevolgen op het kind
Lees meer
Een echtscheiding in combinatie met onderneming, hoe doe je dat?
Lees meer
Wat kost mediation bij een scheiding? Kijk en vergelijk
Lees meer
De beste manier om je huis te verkopen bij een echtscheiding
Lees meer
Mediation is een vorm van vrijwillige conflictbemiddeling
Lees meer
Wat te doen bij ziekmelding na een arbeidsconflict
Lees meer
Ouderlijk gezag na echtscheiding; wie heeft recht op kind?
Lees meer