error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Voordelen en nadelen van mediation

Laatste update:

Je gaat uit elkaar, of je hebt een arbeidsconflict of een familieruzie waar jullie gewoon niet meer uitkomen. In veel gevallen kan mediation uitkomst bieden, omdat je weer met elkaar gaat praten en zo oplossingen kunt vinden. Er zitten veel voordelen aan mediation. Maar er zijn ook nadelen aan mediation. Om je te helpen een juiste keuze te maken, hebben wij deze voor je bij elkaar gezet.

Voordelen

De voordelen van mediation zetten we even voor je op een rij:

  • De mediator is onpartijdig. Zo kan de mediator het beste bemiddelen.
  • De mediator is er voor jou en de tegenpartij. Jullie worden beide gehoord en er wordt naar oplossingen gezocht waar beiden zich in kunnen vinden.
  • Mediators hebben kennis van financiën, juridische kwesties en jeugdzorg.
  • Een mediator denkt met jullie mee en stelt aan de hand van jullie wensen de beste afspraken op.
  • Met mediation voorkom je een vechtscheiding waarvan bijvoorbeeld de kinderen de dupe worden. Doordat je samen aan oplossingen werkt, blijft de dialoog bestaan en ga je ook veel prettiger uit elkaar.
  • Tijd is kostbaar. Met behulp van een mediatior kan je tijd besparen. Veelal zijn er slechts drie tot vijf sessies van elk maximaal twee uur nodig om alle oplossingen te vinden. Een gerechtelijke procedure kost veel meer tijd.
  • Overigens is mediation ook goedkoper dan een gerechtelijke procedure. Dit komt doordat er maar één mediator is die beide partijen bedient. De kosten kunnen gedeeld worden.

Lees ook: constant ruzie in je relatie?

Nadelen van mediation

Zitten er nadelen aan mediation? Ja, er zijn er wel een paar. We zetten ook deze voor je op een rij:

  • Met mediation kan je geen beslissingen afdwingen. Je moet immers samen tot een oplossing komen. Gebeurt dit niet, dan is het misschien verstandig om toch een advocaat in te huren en een zaak te beginnen. Een rechter kan uiteindelijk een oplossing afdwingen. Meestal is een partij dan veel minder gelukkig met de opgelegde maatregel.
  • Je moet zelf actief meewerken aan het vinden van oplossingen en het opstellen van plannen, zoals een ouderschapsplan. Als een van de partijen niet meewerkt of zelfs echt tegenwerkt, dan gaat mediation erg veel tijd en geld kosten. Dan ben je toch beter af met een advocaat.

Vraag offertes voor mediators op via Offerte.nl

Wegen de voordelen van mediation voor jou zwaarder dan de nadelen en ben je op zoek naar een mediator? Vul dan ons formulier in en wij vragen tot vijf offertes voor mediators aan. Hieruit maak jij dan een keuze.

Soms nemen mediators zelf contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit gesprek is belangrijk om elkaar te leren kennen. En als je iemand hebt waar jij je en de tegenpartij zich goed bij voelen, dan zal de bemiddeling alleen maar soepeler verlopen.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Gerelateerde artikelen
Wat kost een mediator? Vergelijk direct op uurtarief
Lees meer
Ouderlijk gezag na echtscheiding; wie heeft recht op kind?
Lees meer
Een ouderschapsplan mediator helpt bij het ouderschapsplan
Lees meer
Mediation trends - brancherapport 2019
Lees meer
Wat kost een scheiding (met behulp van mediation)
Lees meer