Hoe zit het met het ontbinden of beëindigen van geregistreerd partnerschap? Lees er hier alles over in dit artikel.
Per 1 januari 1998 is in Nederland het geregistreerd partnerschap ingevoerd. Een belangrijk verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap is dat een man bij een geregistreerd partnerschap niet meteen de vader hoeft te zijn van de kinderen van de gehuwde vrouw. Een echtgenoot van de gehuwde vrouw is wettelijk gezien de vader van het nieuwgeboren kind. Een ander groot verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap is het ‘ja’ woord geven. Bij geregistreerd partnerschap is dat niet verplicht. In 2018 waren er volgens het CBS in totaal 19 830 geregistreerde partnerschappen.
Geregistreerd partnerschap is dus iets anders dan trouwen. Door deze reden wordt de beëindiging van een geregistreerd partnerschap ook op een andere manier geregeld. Voor het ontbinden van een huwelijk, moet een rechter het partnerschap beëindigen. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet altijd ter sprake. Verder kan er altijd een mediator ingeschakeld worden om tot een oplossing te komen samen met uw (ex)-partner.
Afspraken maken
Als een geregistreerd partnerschap ontbindt moet worden door een rechter, dan wil één van de twee partners het partnerschap beëindigen. Verder zal een rechter ook moeten intreden als de kinderen van het echtpaar jonger zijn dan 18 jaar. Bij een gezinssituatie met minderjarige kinderen zal er ook een ouderschapsplan meegestuurd moeten worden.
Bij beëindiging van een geregistreerd partnerschap zonder rechter zullen beide partijen het eens met elkaar moeten zijn. Verder moeten er geen minderjarige kinderen meer in de gezinssituatie aanwezig zijn. Consensus tussen beide partijen is nodig als de rechter buitenspel gelaten wil worden bij een beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Een notaris of advocaat helpt bij de beëindiging van een partnerschap. Samen met een notaris of advocaat worden afspraken opgesteld, afspraken over bijvoorbeeld kinderalimentatie en partneralimentatie. Als afspraken niet zwart-op-wit staan, dan kan er sprake zijn van onduidelijkheid.
Geregistreerd partnerschap en koophuis of hypotheek
Wonen jullie samen bij elkaar in een koophuis? Dan zijn beide partijen voor de helft eigenaar van de woning. Als één van de partners in het huis blijft wonen, dan zal deze partner de helft van het huis van zijn ex-partner moeten kopen. De hypotheekverstrekker zal dan een partner van uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Dit houdt in dat de hypotheek op één naam komt te staan waardoor de andere niet meer aansprakelijk is voor de hypotheek. Het koophuis kan ook verkocht worden.
Geld van de verkoop wordt aan de bank teruggestort. Is er sprake van overwaarde, dan krijgt de eigenaar van de woning dit geld terug. Er zijn ook gevallen waarin het huis minder waard is geworden. In dit geval is er sprake van een restschuld. Deze restschuld kan dan afgelost worden via een lening met de bank.
Hoe lang duurt het ontbinden van geregistreerd partnerschap?
Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap duurt minimaal 6 weken en kan langer dan 1 jaar duren. De lengte van de duur hangt af van het feit of u en uw partner het met elkaar eens zijn over de praktische en financiële gevolgen van het einde van de relatie. Hoe sneller u afspraken kunt maken, hoe korter de procedure.
Wanneer u samen met uw partner afspraken heeft gemaakt of de rechter de beslissing heeft gemaakt, dan stuurt uw advocaat of notaris de uitkomst naar de burgerlijke stand. Binnen drie maanden moet de melding daar ingeschreven zijn. Het geregistreerd partnerschap stopt officieel als dit zo bij de burgerlijke stand bekend is. Via uw advocaat kunt u verweer doen tegen de ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Dit zal binnen 6 weken ingediend moeten worden bij de advocaat. Langer uitstel kan ook nog aangevraagd worden.
Heeft u moeite om samen met uw partner door de beëindiging van het geregistreerd partnerschap heen te komen? Wij kunnen u en uw partner in contact brengen met de mediator die de oplossingen biedt voor uw problemen. Vul je aanvraag in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes.