Incassobureau inschakelen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Incassobureau
  8 mins leestijd

  Een incassobureau kan je inschakelen voor het terugvorderen van één of meerdere openstaande rekeningen. De kosten voor een incassobureau liggen gemiddeld rond de €75,- tot €205,- per uur. De meeste incassokosten mag je doorbelasten aan je schuldenaar. Zij betalen dan de openstaande schuld plus de gemaakte incassokosten.

  Wanneer je debiteuren hebt die hun rekeningen niet betalen, kan je een incassobureau inhuren. Zij kunnen jouw schuldenaren verzoeken hun openstaande schuld alsnog te betalen. Maar hoe doet een incassobureau dit nu precies? En wat zijn hun bevoegdheden? In dit artikel leggen we het je uit.

  Wat is een incassobureau?

  Een incassobureau is een bedrijf dat in opdracht van bedrijven of zelfstandigen openstaande rekeningen probeert te incasseren. Het incassobureau neemt dan het volledige contact met de debiteuren over en verzoekt hen op meerdere manieren de openstaande schuld te betalen.

  Het werk van een incassobureau valt onder de zogenaamde minnelijke incassoprocedure, ook wel het buitengerechtelijk incassotraject genoemd. Dit houdt in dat een incassobureau openstaande facturen probeert te innen zónder dat er hierbij een rechter aan te pas komt.

  Incassobureaus beschikken niet over een wettelijke bevoegdheid en mogen daarom ook geen stappen binnen een gerechtelijke procedure verrichten. Ze mogen de schuldenaar alleen verzoeken de openstaande schuld te betalen.

  Wanneer de betaling van de schuld na het werk van een incassobureau nog steeds uitblijft, kan een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld te worden. Zij mogen wél overgaan tot een gerechtelijke procedure en kunnen eventueel met toestemming van de rechter ook beslag leggen op iemands eigendom of salaris.

  Wat doet een incassobureau?

  Het voornaamste doel van een incassobureau is om de openstaande schulden te innen voor hun klanten. Zodra een incassobureau ingeschakeld wordt, start een incassotraject. Het incassobureau neemt hierbij de zaak over en doet er alles aan om de openstaande schuld te innen bij de schuldenaar. Het traject van een incassobureau verloopt zónder de tussenkomst van een rechter.

  Een incassobureaus verricht taken als het:

  • Sturen van aanmaningen, dit zijn brieven waarmee het incassobureau de schuldenaar verzoekt de openstaande factuur te betalen.
  • Sturen van mails aan de schuldenaar, waarin verzoekt wordt het openstaande bedrag alsnog te betalen.
  • Opnemen van telefonisch contact met de schuldenaar, wanneer de aanmaningen en mails niet aanslaan gaat een incassobureau actiever te werk door de schuldenaar telefonisch te contacteren. Zij verzoeken hen dan via de telefoon nogmaals om de openstaande factuur te betalen.

  Een incassobureau heeft geen wettelijke bevoegdheid de schuldenaar daadwerkelijk te dwingen de openstaande schuld te betalen. Om deze reden beperken de werkzaamheden van een incassobureau zich tot alleen het het versturen van aanmaningen en het bellen en mailen van de schuldenaren.
   

  Een incassobureau inschakelen?

   

  Vraag gratis tot 4 verschillende offertes op bij gecertificeerde bureaus.

   

  Vrijblijvend offertes ontvangen >

   

  Bevoegdheden

  In onderstaande tabel worden de bevoegdheden van een incassobureau toegelicht in vergelijking tot de bevoegdheden van een deurwaarder:

  Bevoegdheden Incassobureau Deurwaarder
  Gerechtelijke procedures voeren

  Dagvaardingen opmaken

  Adresgegevens van schuldenaar controleren

  x

  Vonnissen van de rechter incasseren

  x

  Beslag leggen op inboedel, bankrekening of loon

  x

  Ontruimingen uitvoeren

  x

  Spullen van de schuldenaar verkopen

  x

  Wat mag een incassobureau wel?

  Een incassobureau mag jouw debiteur verzoeken de openstaande schuld te betalen door hem of haar te mailen, bellen of een aanmaning te sturen. Daarnaast mag een incassobureau helpen met het opstellen van betalingsregelingen en bemiddelen bij eventuele conflicten tussen schuldeiser en zijn schuldenaar. 

  Wat mag een incassobureau niet?

  Een incassobureau is niet bevoegd de schuldenaar te dwingen aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Daarnaast mag een incassobureau geen handelingen verrichten als het controleren van de debiteur zijn of haar adresgegevens, beslag leggen op de debiteur zijn of haar bezittingen of het verkopen van de schuldenaar zijn inboedel. Tot deze handelingen zijn alleen een deurwaarders bevoegd. Een deurwaarder inschakelen is dus iets anders als een incasso bureau.

  Wanneer een betaling van de debiteur ook tijdens de buitengerechtelijke incassoprocedure uitblijft, houdt het werk van een incassobureau op. Een incassobureau is niet bevoegd de verdere stappen te zetten tot betaling van de facturen. Voor het gerechtelijke traject dient een advocaat of een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld te worden. Zij mogen:

  • een dagvaarding uitbrengen
  • de rechter om een vonnis vragen
  • beslag leggen op de debiteur zijn of haar eigendommen
  • de debiteur zijn of haar woning laten ontruimen
  • de debiteur zijn of haar eigendommen verkopen
  • een gerechtelijke incasso opstarten

  Waarom een incassobureau inschakelen?

  Wanneer je een grote rekening open hebt staan die jouw debiteur weigert te betalen, is je motivatie om een incassobureau in te schakelen waarschijnlijk duidelijk: je wilt immers dit grote geldbedrag alsnog ontvangen. Maar ook voor kleinere openstaande rekeningen zijn er genoeg redenen waarom het inschakelen van een incassobureau verstandig kan zijn.
  Hieronder noemen we een aantal redenen waarom het inschakelen van een incassobureau zinvol is:

  Ervaring
  Een incassobureau heeft veel ervaring op gebied van het innen van onbetaalde rekeningen. Ze kennen de beste technieken om facturen zo snel mogelijk betaald te krijgen en hoe om te gaan met debiteuren die de betaling proberen te ontwijken.

   

  Principekwestie
  Of de bedragen nu groot of klein zijn, als schuldeiser wil je eigenlijk niet dat een schuldenaar wegkomt met het weigeren te betalen van jouw factuur. Wanneer je iets aanschaft, dien je dit ook te betalen. Om deze reden schakelen bedrijven ook voor kleinere openstaande rekeningen regelmatig een incassobureau in. Op deze manier komen de schuldeisers voor hun principes op.

   

  Meerdere kleine bedragen vormen samen één groot bedrag
  Wanneer je een aantal kleine facturen open hebt staan, kan de totaalsom van die facturen samen al snel oplopen tot een flink bedrag. Om deze reden is het ook zinvol een incassobureau in te schakelen voor jouw kleinere openstaande rekeningen.

  Wanneer een incassobureau inschakelen?

  Een incassobureau mag je inschakelen voor elke openstaande rekening die een debiteur weigert te betalen. Er zit geen minimum bedrag gebonden aan het tarief waarvoor je een incassobureau mag inschakelen. Zowel grote als kleine openstaande rekeningen mogen met hulp van een incassobureau teruggevorderd worden.

  Wel is het verstandig stil te staan bij de kosten van het incassobureau versus de mogelijke opbrengsten van jouw openstaande rekeningen. Bij kleine openstaande facturen kunnen de kosten die je hebt aan het incassobureau hoger uitvallen dan de opbrengsten die je ontvangt. In dat geval moet je nagaan of je alsnog een incassobureau in wil schakelen voor het innen van de openstaande factuur of dat je je er bij neerlegt.
   

  Een incassobureau inschakelen?

   

  Vraag gratis tot 4 verschillende offertes op bij gecertificeerde bureaus.

   

  Vrijblijvend offertes ontvangen >

   

  Incassobureau kosten

  Een incassobureau zal de kosten die zij maken altijd eerst proberen te verhalen op jouw schuldenaar. Hier zit wel een maximumbedrag aan gebonden. De incasso kosten mogen jouw schuldenaar minimaal € 40 en maximaal € 6.775 kosten.

  Het maximale bedrag dat doorbelasten mag worden aan jouw schuldenaar bestaat uit een maximumpercentage van de openstaande rekening. De percentages lichten wij in onderstaande tabel toe:

  Bedrag openstaande rekening Percentage maximale incassokosten Bedrag maximale incassokosten Cumulatief bedrag maximale incassokosten
  Eerste €2.500,-

  15%

  €375,-

  €375,-

  Volgende €2.500,-

  10%

  €250,-

  €625,-

  Volgende €5.000,-

  5%

  €250,-

  €875,-

  Volgende €190.000,-

  1%

  €1.900,-

  €2.775,-

  Boven €200.000,-

  0,5%

  €4.000,-

  €6.775,-

  Gemiddeld ligt het tarief voor een incassobureau rond de €75,- tot €205,- per uur. De incassobureau tarieven variëren naarmate de ervaring en expertise van een incassobureau.

  Voor kleinere incasso’s liggen de gemiddelde kosten tussen de €75,- en €140,- per uur. Voor grotere incasso’s liggen de gemiddelde kosten tussen de €140,- en €205,- per uur.

  Alle kosten die boven het maximale door te belasten percentage uitstijgen dien je zelf te betalen.

  Wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?

  Een incassobureau en deurwaarder innen beide schulden namens hun klanten. Toch zit er en verschil tussen hen beide. De verschillen zitten hem voornamelijk in hun wettelijke bevoegdheid en scholing. Beide verschillen lichten wij hieronder nader toe:

  Wettelijke bevoegdheid
  Een incassobureau heeft géén wettelijke bevoegdheid de schuldenaren daadwerkelijk te dwingen hun openstaande rekening te betalen. Een incassobureau mag hen daar alleen toe verzoeken. Dit mogen zij middels het bellen, mailen of sturen van aanmaningen.

  Een deurwaarder daarentegen heeft wél wettelijke bevoegdheid en mag daarmee veel meer dan een incassobureau, zoals:

  adres gegevens van schuldenaar controleren
  vonnissen van de rechter incasseren
  beslag leggen op spullen, bankrekening of loon
  ontruimingen uitvoeren
  spullen van de schuldenaar verkopen

  Scholing
  Een tweede verschil zit hem in de scholing van beide. Een deurwaarder is verplicht jaarlijks bijscholing en nascholing te volgen om zijn taken te mogen blijven verrichten. Een incassobureau hoeft dit niet.

  Hoe vind ik een goed incassobureau?

  Iedereen kan zonder enig diploma een incassobureau opzetten, om deze reden kan het soms lastig zijn een goed en betrouwbaar incassobureau te vinden. Dit houdt in dat je kritisch en alert moet zijn bij het kiezen van een incassobureau waarmee jij wil samenwerken. Wij kunnen je bij dit proces helpen!

  Wij werken samen met een groot aantal betrouwbare incassobureaus. Vul nu jouw eisen en wensen in op ons formulier en op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal geschikte incassobureaus. Zij sturen je vrijblijvend een offerte afgestemd op jouw wensen.

  Op deze manier kun je makkelijk een aantal incassobureau offertes vergelijken en zelf besluiten met wie je in zee gaat. Vul nu je gegevens in en zorg dat de openstaande facturen van jouw onderneming betaald worden!

  Veelgestelde vragen

  Wat doet een incassobureau?

  Wanneer een schuldenaar zijn schuld niet terug betaald, kan je een incassobureau inschakelen om de openstaande rekening alsnog te innen. Het incassobureau neemt het contact met de schuldenaar over en verzoekt hen de openstaande schuld alsnog te betalen. Dit doen zij door hen telefonisch of per mail te benaderen.

  Waarom een incassobureau?

  Een incassobureau is een bedrijf dat namens een schuldeiser openstaande schulden probeert te innen. Zij proberen extra druk op de schuldenaar uit te voeren in de hoop dat de openstaande schuld alsnog betaald wordt.

  Wie betaalt de incassobureau kosten?

  Een schuldeiser mag zijn buitengerechtelijke uitgaven bij zijn schuldenaar in rekening brengen bovenop de al openstaande schuld. Hier zit wel een maximum aan dat bestaat uit een percentage van de openstaande schuld.

  Wat mag een incassobureau niet doen?

  Een incassobureau heeft geen wettelijke bevoegdheden en mag daarmee de schuldenaar niet daadwerkelijk tot betaling van de schuld dwingen. Een incassobureau mag de schuldenaar hier alleen toe verzoeken.

  Lees meer over onze categorieën