Incassobureau kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Incassobureau
  3. Incassobureau kosten: wat kost een incassobureau?
  5 mins leestijd

  De kosten voor een incassobureau liggen gemiddeld rond de €75,- tot €205,- per uur. De meeste incassokosten mag je doorbelasten aan je schuldenaar. Zij betalen dan de openstaande schuld plus de gemaakte incassokosten.

  Als een debiteur of schuldenaar zijn schuld aan jou niet betaalt, kan je een incassobureau inschakelen om te proberen alsnog de schuld te innen. Een incassobureau neemt vervolgens het contact met jouw debiteur(en) over. Dit proces brengt de nodige kosten met zich mee. 

  Tot een bepaald bedrag mag je de incassobureau kosten doorrekenen aan jouw debiteur. Hoeveel dit is en hoe dit precies zit leggen we je in dit artikel uit.

  Wat zijn incassokosten?

  Incassokosten zijn de kosten die ontstaan wanneer je als schuldeiser een openstaande schuld bij je schuldenaar terug wil vorderen. Om debiteuren erop te wijzen alsnog de openstaande rekening te betalen kan je de schuldenaar ofwel zelf aanmanen of hier een incassobureau voor inschakelen. Alle kosten die bij dit proces komen kijken noemen we incassokosten.

  Er zijn twee soorten incassokosten, namelijk:

  Buitengerechtelijke incassokosten

  Dit zijn de kosten die gemaakt worden om schuld te innen bij de schuldenaar zonder dat hiervoor een rechter ingeschakeld wordt. Dit gaat dus om alle kosten buiten een juridische procedure om.
  De buitengerechtelijke incassokosten worden ook wel administratiekosten, incassokosten of aanmaningskosten genoemd.

  Gerechtelijke incassokosten

  Onder de gerechtelijke kosten vallen alle kosten die ontstaan wanneer een juridische procedure wordt gestart. Hierbij wordt een debiteur opgeroepen voor de rechtbank te verschijnen, wat extra kosten met zich meebrengt.

  Onder gerechtelijke incassokosten vallen bijvoorbeeld kosten als het voorschot dat betaald moet worden om de kosten voor de ambtshandeling te dekken.
   

  Een incassobureau inschakelen?

   

  Vraag gratis tot 4 verschillende offertes op bij gecertificeerde bureaus.

   

  Vrijblijvend offertes ontvangen >

   

  Wat kost een incassobureau?

  Incasso kosten tussen: €75,- en €140,- €140,- en €205,-
    Klein incasso Groot incasso
    Particulieren Bedrijven

   

  Gemiddeld liggen de incassobureau tarieven rond de €75,- tot €205,- per uur. De kosten variëren naarmate de ervaring en expertise van een incassobureau.

  Voor kleinere incasso’s of particulieren liggen de gemiddelde kosten tussen de €75,- en €140,- per uur. Voor grotere incasso’s of bedrijven liggen de gemiddelde kosten tussen de €140,- en €205,- per uur.

  Wie betaalt de incassokosten?

  Buitengerechtelijke incassokosten 

  Een schuldeiser mag zijn buitengerechtelijke uitgaven, dus de kosten buiten een gerechtelijke procedure, bij zijn schuldenaar in rekening brengen bovenop de al openstaande schuld.
  Wel zit er een maximum aan wat de schuldeiser bij zijn debiteur in rekening mag brengen. Wanneer je meer kwijt bent aan buitengerechtelijke kosten dan het maximum, dien je het overige deel van deze kosten zelf te betalen.

   

  Gerechtelijke incassokosten

  Wanneer de rechter de zaak gewonnen verklaart door de schuldeiser, zal de schuldenaar de schuld plus rente hierover moeten betalen. De rechter bepaalt meestal ook dat de proceskosten en buitengerechtelijke incassokosten door de verliezende partij betaald zullen moeten worden.

  Het risico met de gerechtelijke kosten is dat wanneer je de zaak niet wint, je al deze kosten zelf zal moeten betalen.

   

  Hoeveel mag je doorbelasten aan je schuldenaar?

  De meeste incassokosten kan je doorbelasten aan je schuldenaar. Dit houdt in dat de schuldenaar de incassokosten zal moeten betalen bovenop de al openstaande schuld. Wel zit er een verschil tussen de buitengerechtelijke en gerechtelijke incassokosten. Dit verschil wordt hieronder nader toegelicht:

  Doorbelasten buitengerechtelijke incassokosten

  Over het algemeen zijn de buitengerechtelijke kosten van een incassobureau voor jouw schuldenaar. Wel zit er een maximum gebonden aan de kosten van een incassobureau die je aan jouw schuldenaar mag doorbelasten.

  De incassokosten mogen de schuldenaar minimaal € 40 en maximaal € 6.775 kosten. Het maximale bedrag dat je mag doorbelasten aan jouw schuldenaar bestaat uit een percentage van de openstaande schuld. Deze percentages lichten wij in onderstaande tabel toe:

  Bedrag openstaande rekening Percentage maximale incassokosten Bedrag maximale incassokosten Cumulatief bedrag maximale incassokosten
  Eerste €2.500,-

  15%

  €375,-

  €375,-

  Volgende €2.500,-

  10%

  €250,-

  €625,-

  Volgende €5.000,-

  5%

  €250,-

  €875,-

  Volgende €190.000,-

  1%

  €1.900,-

  €2.775,-

  Boven €200.000,-

  0,5%

  €4.000,-

  €6.775,-

  Over de eerste €2.500 mogen de doorbelaste incassokosten dus maximaal 15% van het gehele bedrag omvatten. Over de eerste €2.500 mag dus maximaal € 375 euro aan incassokosten doorbelast worden aan de schuldenaar. Minder is ook toegestaan.

  Bij vorderingen tussen de € 2.500 en € 5.000 zit het iets anders in elkaar. In dat geval mag je € 375 + 10% over de rest van het openstaande bedrag eisen.
  Wanneer jouw incassokosten boven het maximale toegestane bedrag uitstijgen, zijn de overige kosten voor jouzelf.

  Doorbelasten gerechtelijke incassokosten

  Bij de gerechtelijke incassokosten bepaalt de rechter welke kosten voor wie zullen zijn. Hierbij kan je dus niet zelf de kosten doorbelasten aan jouw schuldenaar.

   

  Een incassobureau inschakelen?

   

  Vraag gratis tot 4 verschillende offertes op bij gecertificeerde bureaus.

   

  Vrijblijvend offertes ontvangen >

   

  Welke kosten mogen gerekend worden?

  Naast de incassokosten kan je als schuldeiser ook rente in rekening brengen bij jouw schuldenaar.

  Verder mag een schuldeiser of incassobureau geen extra kosten in rekening brengen bij zijn schuldenaar. Zij mogen dus naast de incassokosten geen extra aanmaningskosten, herinneringskosten of administratiekosten rekenen.
   

  Wat kost een incassobureau mij?

  Zoals je hebt kunnen lezen zijn de kosten van een incassobureau inschakelen afhankelijk van het verschuldigde bedrag. Ook hanteren incassobureau’s eigen tarieven. Wil je zeker weten dat je de beste en voordeligste optie kiest om jouw geld te innen? Wij helpen je graag!

  Vul nu ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van verschillende incassobureaus. Op deze manier kan je er makkelijk een aantal vergelijken en zelf kiezen met wie jij het liefst in zee gaat!
   

   

  Veelgestelde vragen

  Wie betaalt de incassobureau kosten?

  Een schuldeiser mag zijn buitengerechtelijke uitgaven bij zijn schuldenaar in rekening brengen bovenop de al openstaande schuld. Hier zit wel een maximum aan dat bestaat uit een percentage van de openstaande schuld.

  Wat zijn de maximale incassokosten?

  De incassokosten mogen de schuldenaar over de eerste €2.500,- maximaal 15% dus €375,- euro kosten. Voor een schuld van €5.000 euro geldt €375,- + €250 (10% van de overige €2.500) is maximaal €625,-

  Wat is het verschil tussen buitengerechtelijke en gerechtelijke incassokosten?

  Buitengerechtelijke incassokosten zijn de kosten die gemaakt worden om schuld te innen bij de schuldenaar zonder dat hiervoor een rechter ingeschakeld wordt. Bij gerechtelijke incassokosten wordt er een juridische procedure gestart en komen er ook kosten voor de gerechtelijke procedure bij kijken. Bekijk hier de mogelijkheden.