Wat is het verschil tussen een incassobureau en deurwaarder?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Incassobureau
    3. Wat is het verschil tussen een incassobureau en deurwaarder?
    4 mins leestijd

    Je kan zowel een incassobureau als een deurwaarder inschakelen om je schulden terug te vorderen bij je schuldenaar. Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder zit in de wettelijke bevoegdheid. Waar een incassobureau de schuldenaar alleen mag verzoeken de schulden terug te betalen, kan een deurwaarder de schuldenaar hier daadwerkelijk toe dwingen. 

    Je kan gebruik maken van een incassobureau of deurwaarder wanneer iemand schulden bij jou heeft maar deze niet terug betaald. Zij gaan dan voor je aan de slag en proberen deze schulden alsnog terugbetaald te krijgen. Maar wat is dan nu het verschil tussen een incassobureau en deurwaarder? In dit artikel leggen we het aan je uit!

    Grootste verschillen deurwaarder en incassobureau

    Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder zit hem voornamelijk in hun wettelijke bevoegdheid en de taken die ze daarmee mogen uitvoeren om de schulden terug te vorderen.

    Wettelijke bevoegdheid

    Een incassobureau heeft géén wettelijke bevoegdheid om schuldenaren daadwerkelijk te dwingen te betalen. Ze kunnen en mogen hen daar alleen toe verzoeken.
    Een deurwaarder daarentegen heeft wél wettelijke bevoegdheid en mag daarmee veel meer dan een incassobureau, zoals:

    • adres gegevens van schuldenaar controleren
    • vonnissen van de rechter incasseren
    • beslag leggen op spullen, bankrekening of loon
    • ontruimingen uitvoeren
    • spullen van de schuldenaar verkopen

     

    Bevoegdheden Incassobureau Deurwaarder
    Gerechtelijke procedures voeren

    Dagvaardingen opmaken

    Adresgegevens van schuldenaar controleren

    x

    Vonnissen van de rechter incasseren

    x

    Beslag leggen op inboedel, bankrekening of loon

    x

    Ontruimingen uitvoeren

    x

    Spullen van de schuldenaar verkopen

    x

    Een incassobureau is dus niet in staat iemands inboedel in te vorderen om hem op die manier te dwingen aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen.

    Scholing 

    Een tweede verschil zit hem in de scholing van beide. Een deurwaarder is verplicht jaarlijks bijscholing en nascholing te volgen om zijn taken te mogen blijven verrichten. Een incassobureau hoeft dit niet.

     

    Kies jij voor een incassobureau?

     

    Vraag gratis tot 4 verschillende offertes op bij gecertificeerde bureaus.

     

    Vrijblijvend offertes ontvangen >

     

    Wat doet een incassobureau?

    Een incassobureau int schulden voor een schuldeiser bij zijn schuldenaar. Een schuldeiser is iemand die nog geld tegoed heeft bij een schuldenaar. Wanneer de schuldenaar zijn schuld niet terug betaald, kan je een incassobureau inschakelen.

    Het incassobureau neemt het contact met de schuldenaar over en verzoekt hen de openstaande schuld te betalen. Dit doen zij door hen te bellen of te mailen.

    Een incassobureau heeft geen wettelijke bevoegdheid de schuldenaar te dwingen zijn schuld te betalen. Om deze reden beperken de werkzaamheden van een incassobureau zich alleen tot het bellen of mailen van schuldenaren en het versturen van aanmaningen.

    • Bellen van schuldenaren
      Omdat een incassobureau een schuldenaar niet kan dwingen tot betaling van de schuld, bellen zij de schuldenaren meestal meerdere keren per dag of week met de vraag wanneer zij zullen betalen. Op deze manier kunnen zij de schuldenaar alsnog onder druk zetten de schuld aan de schuldeiser terug te betalen.
       
    • Versturen van aanmaningen
      Een aanmaning is een bericht waarin een schuldeiser de schuldenaar nogmaals verzoekt zijn schulden te betalen.

    Kosten

    Een incassobureau brengt kosten in rekening voor hun werkzaamheden. Deze kosten zijn voor de schuldenaar en komen bovenop de bestaande schuld.

    Wat doet een deurwaarder?

    Ook een deurwaarder kan schulden innen voor een schuldeiser bij zijn schuldenaar. Een deurwaarder heeft een wettelijke positie en mag daarmee verder gaan als een incassobureau. Een deurwaarder mag daadwerkelijk bevel doen tot betaling van de openstaande schulden.

    Een deurwaarder neemt het contact met de schuldenaar over en mag hen dwingen de openstaande schuld te betalen. Dit doen zij door bijvoorbeeld beslag te leggen op de schuldenaar zijn inboedel of inkomen. Wanneer de schuldenaar dan alsnog niet betaalt, mag de deurwaarder de in beslag genomen goederen verkopen om met de opbrengst hiervan de schulden te betalen.

    Kosten

    Een deurwaarder rekent kosten voor de werkzaamheden die ze uitvoeren. Deze kosten zijn voor de schuldenaar en komen bovenop de bestaande schuld.

    Veelgestelde vragen

    Moet ik eerst een incassobureau inschakelen voordat ik een deurwaarder in mag schakelen?

    Nee, iedereen mag direct een deurwaarder inschakelen.

    Wat mag een incassobureau niet doen?

    Een incassobureau heeft geen wettelijke bevoegdheden en mag daarmee de schuldenaar niet daadwerkelijk tot betaling van de schuld dwingen. Een incassobureau mag de schuldenaar hier alleen toe verzoeken.

    Wat als een incassobureau niet helpt?

    Als een schuldenaar na het verzoek om betaling van het incassobureau nog steeds niet betaalt, kan je een deurwaarder inschakelen. Zij hebben de wettelijke bevoegdheid om de schulden daadwerkelijk bij de schuldenaar op te eisen.