Constant ruzie in de relatie? Dit zijn de mogelijke oplossingen

Start vergelijken
    1. Home
    2. Mediation
    3. Constant ruzie in de relatie? Dit zijn de mogelijke oplossingen
    6 mins leestijd

    Als je eenmaal bent begonnen, is het soms moeilijk om te stoppen met ruziemaken. Helemaal als je toch al weet dat de ruzie in je relatie gaat leiden tot een scheiding. De ene discussie loopt door naar de volgende en op een gegeven moment heb je constant ruzie in de relatie en ben je zelfs vergeten waar het nu eigenlijk over ging. Elke week weer ruzie maken wordt niemand gelukkig van.

    Iedere relatie kent wel eens een echtelijke ruzie over geld, de kinderen of iets anders waarover je het even niet met elkaar eens bent. Een kleine ruzie in de relatie kan zelfs gezond zijn, als je daardoor per saldo nader tot elkaar komt. Zolang je het maar weer goed maakt met elkaar en blijft communiceren.

    Maar is je relatie gestrand in constant ruzie maken, dan is dat niet alleen vermoeiend voor jullie beiden, maar ook voor iedereen om jullie heen. Je voelt de bui al hangen en weet dat de relatie verbroken gaat worden. En dat levert alleen maar meer ruzie op.

    Hoe moet je dan stoppen met ruzie maken en weer gewoon met elkaar praten? Een mediator biedt dan uitkomst.

    Ruzie oplossen met partner

    Heb je constant ruzie en ben je al dat geruzie in je relatie meer dan zat? Schakel dan de hulp van een mediator in. Het is heel fijn om dan samen tot oplossingen te komen, zonder dat een van beiden de schuld in de schoenen geschoven krijgt. Let wel: een mediator is geen relatietherapeut. Heb je veel ruzie in je relatie en wil je dit eerst leren bijleggen voordat je de relatie gaat verbreken? Dan is het beter om naar een relatietherapeut te gaan waar jullie je allebei prettig bij voelen.

    Weet je zeker dat je uit elkaar wilt en heb je daarbij iemand nodig die jullie helpt alles wat geregeld moet worden te regelen? Dan heb je veel aan een mediator.

    Wat is een mediator?
    Een mediator is een bemiddelaar (mediation is Engels voor bemiddeling) die partijen die tegenover elkaar staan, helpt om samen tot een akkoord te komen. Tijdens het bemiddelen blijft de mediator altijd neutraal. Hij of zij zit er immers niet voor zichzelf en is geen advocaat of rechter die een beslissing gaat afdwingen.

    De mediator is een vertrouwenspersoon die gesprekken in goede banen leidt en zorgt dat er tijdens een sessie niet constant ruzie wordt gemaakt. De mediator zal gerichte vragen stellen over wat jullie bezighoudt. Zo komen de pijnpunten rondom de ruzie in de relatie naar boven en kunnen jullie daar samen over praten. Daarnaast helpt de mediator met het sluiten van compromissen, het opstellen van plannen en afspraken (zoals het ouderschapsplan) en het op goede voet uit elkaar gaan.

    Wat doet een mediator bij ruzie in een relatie?

    Als je een mediator hebt uitgekozen, dan begint het harde werk voor jullie om de relatie waarin constant ruzie heerst, om te vormen tot een relatie waarin je goed communiceert. Praten met elkaar is hierbij belangrijk, maar luisteren is nog belangrijker. Tijdens de sessies wordt ruziemaken niet getolereerd, want als je ruziet, dan luister je niet meer naar elkaar.

    Een conflict vermijden en tot een oplossingen komen is juist belangrijk. Niet alleen voor de kinderen, maar zeker ook voor jullie zelf. Natuurlijk kan mediation ertoe leiden dat jullie bij elkaar blijven, omdat je geleerd hebt te luisteren, natuurlijk zonder jezelf te vergeten, naar wat de ander in de relatie wil, denkt en voelt. Als het toch tot een scheiding komt, dan zal je met een beter gevoel uit elkaar gaan, omdat er naar jullie beiden is geluisterd.

    constant ruzie relatie

    Compromissen sluiten

    Tijdens de sessies ga je over allerlei zaken compromissen sluiten. Dit kan variëren van het verdelen van de inboedel tot het regelen van huisvesting voor je ex (of door je ex voor jou). Maar ook een plan voor een omgangsregeling voor de hond of kat kan daarbij horen. En het ouderschapsplan bijvoorbeeld, waarin je vast kan leggen op welke kerstdag de kinderen bij jou of je partner zijn, hoe jullie kinderfeestjes vieren (samen of apart) en natuurlijk hoe zaken op school afgehandeld moeten worden.

    Voor alles wordt een plan geschreven waar jullie je vervolgens wel aan dienen te houden. Een mediator is geen rechter of advocaat en dwingt geen beslissingen af. Wel zal zij of hij naar jullie wensen luisteren en hier eerlijk en met een open blik mee omgaan.

    Gerelateerde artikelen:

    Effecten van constant ruzie op kinderen

    Hebben jullie kinderen? Dan hebben ze er veel onder te lijden dat jij en je partner in jullie relatie constant ruzie maken. Kinderen voelen vaak dat ze gedwongen worden om een kant te kiezen, terwijl ze toch echt niet begrijpen waarom. Vaak worden de kinderen bij een echtelijke ruzie door de ouders vergeten. De ruzie in je relatie heeft toch niets met hun te maken? Toch zullen kinderen dat zo voelen. Zij zijn vaak de dupe van constant ruzie. Maar doordat jij en je partner (of bijna ex) er zelf middenin zitten, worden de kinderen hierin snel vergeten.

    Ook zie je niet altijd de nadelige effecten van ruzie in huis op hun ontwikkeling. Mediators zijn onpartijdig als het om jou en je ex gaat, maar trekken wel partij voor je kinderen. Doordat de mediator jullie weer aan het praten krijgt, zal hij of zij hierin ook vragen stellen over de kinderen en hoe het met hen gaat. Ook zal de mediator het belang van de kinderen vooropstellen bij het vormen van het ouderschapsplan.

    Kosten voor een mediator

    Een ruzie in de relatie gaat meestal over uitgaven. Over de kosten voor een mediator hoef je niet constant ruzie te hebben. Een mediator inschakelen is immers goedkoper dan met advocaten en een rechtszaak aan de gang gaan. Mediators werken met een uurtarief. En omdat jullie beiden deze mediator inschakelen, kun je samen de kosten delen. Dat scheelt enorm in vergelijking met een advocaat. Ieder betaalt de eigen advocaat immers zelf. Dat is altijd duurder. Daarnaast kan een rechtszaak heel lang duren, omdat er over ieder dingetje gevochten wordt.

    Bij mediation ga je zelf aan de slag en doordat je samen in gesprek bent, onder leiding van de bemiddelaar, gaat het veel sneller. De meeste stellen (zelfs met constant ruzie) hebben tussen de twee tot vijf sessies van anderhalf tot twee uur nodig om op goede voet uit elkaar te kunnen gaan. Ook dat scheelt in de kosten. Tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek kunnen jullie samen bepalen hoeveel sessies jullie ongeveer nodig zullen hebben. Zo weet je helemaal waar je qua kosten aan toe bent.

    Hoe kan Offerte.nl helpen?
    Stop met die ruzie in je relatie en ga voor een goede oplossing met mediation. De eerste stap zet je al hier op Offerte.nl. Vul het formulier in en wij gaan offertes aanvragen bij mediators die passen bij je wensen en vragen. Deze offertes krijg jij dan weer van ons, zodat je een passende mediator kan uitzoeken. Meestal zullen de door ons benaderde mediators zelf contact met je opnemen om zo een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen. Zeg je relatie met constant ruzie dan maar snel gedag, zelfs als dat leidt tot een relatiebreuk, want dankzij een mediator lukt dat zeker.

    Offerte
    Average rating:  
     0 reviews