Scheiden met behulp van mediation? Voorkom een (dure) en langdurige rechtzaak. Vul het formulier in en vergelijk mediation offertes.
[CTA_BUTTON]
Het is er dan toch echt van gekomen: je gaat scheiden. Jij en je partner kunnen zo niet verder, maar wat nu? Hoe verdeel je het huis en de spullen die erin staan? En wie bepaalt de hoogte van de alimentatie? Bovendien komen er bij een scheiding veel emoties kijken, waardoor als vrienden uit elkaar gaan een illusie is. Probeer (voor jezelf en de kinderen) een vechtscheiding te voorkomen en gebruik mediation bij de scheiding.
Inhoudsopgave
- Scheiden met een mediator: start een dialoog
- Bemiddeling: ook na scheiding
- Geen rechtzaak met een echtscheiding mediator
- Advocaat of mediator?
- Kosten van scheiden met mediator
Scheiden met een mediator: start een dialoog
Bij scheiden komt heel veel kijken. De verdeling van huis en haard is nog maar het begin. Ook geldzaken, zoals hypotheek en pensioen, vormen een groot onderdeel van een scheiding. Net als een ouderschapsplan als je samen kinderen hebt en het bepalen van de alimentatie. Lang niet alles zal de revue passeren als je met zijn tweeën eruit probeert te komen aan de keukentafel. Dat komt doordat scheiden altijd pijn doet. De vele emoties lopen soms hoog op en daardoor verloopt de scheiding niet soepel. En je vergeet veel dingen te regelen. Een echtscheiding mediator helpt je om snel de scheiding te regelen, zonder dat die emoties teveel de overhand nemen. Hij of zij probeert met jullie een dialoog aan te gaan, waarbij je allebei je zegje mag doen en samen tot de beste oplossingen komt.
Onpartijdig
Een van de belangrijkste eigenschappen die een mediator heeft is onpartijdigheid. Een goede mediator luistert tijdens de mediation bij scheiding naar jullie allebei – hoe onredelijk je je ex-partner ook vindt – en aan de hand van jullie beider wensen worden er plannen voor de scheiding gemaakt. Jullie hebben dus allebei evenveel inbreng en dat maakt scheiden met een mediator wat comfortabeler. Je zal niet AL je wensen ingewilligd krijgen, want er moeten nu eenmaal compromissen gesloten worden. Wel zal de mediator in het belang van jullie allebei – en dat van de kinderen – handelen. Dat houdt in dat er dus onpartijdig naar de beste oplossingen voor iedereen wordt gezocht.
Vechtscheiding voorkomen
Scheiden met een mediator helpt je dus om te blijven praten. Dat is vooral heel fijn wanneer jullie een kind hebben samen. Kindjes zijn niet gebaat bij een vechtscheiding. Ze voelen zich vaak alleen en letterlijk tussen twee vuren geplaatst. Een echtscheidingsbemiddelaar betrekt het gevoel van de kindjes in de gesprekken en helpt jullie om zo netjes mogelijk uit elkaar te gaan, zonder onnodige ruzies. Zo beleeft je kind de echtscheiding een stuk minder stressvol. En dat is wel zo fijn voor als de scheiding dan echt een feit is. Een goede echtscheiding mediator helpt om de ruzies te temperen en jullie goed na te laten denken over het verdelen van spullen, geld en tijd.
Bemiddeling: ook na scheiding
Tegenwoordig is het heel makkelijk om scheiden online te regelen. Zonder advocaten, rechtbanken en tripjes naar het stadhuis. Maar ja, dan heb je nog helemaal niets geregeld qua onderhoudsgeld, hypotheek, inboedel, co-ouderschap en meer. Ben je al gescheiden en heb je toch bemiddeling nodig? Geen probleem. Mediation na scheiding is namelijk ook mogelijk. Het proces is hetzelfde; de mediator gaat met jullie aan de slag om alles zo goed mogelijk te regelen. Zij hebben ervaring met allerlei conflicten binnen familierecht.
Geen rechtzaak met een echtscheiding mediator
Je kent vast wel een film waarbij twee mensen tot het uiterste gaan in een rechtbank tijdens een scheiding. Hoewel zo een film wellicht leuk is om naar te kijken, zijn er veel echtscheidingen die bijna letterlijk in de rechtszaal worden uitgevochten. Misschien haal je dan wel het onderste uit de kan als het gaat om alimentatie. Maar zijn het al die uren stress, verdriet en ruzies wel waard? En dan hebben we het nog niet over de kosten van een echtscheidingsadvocaat gehad.
Deze moeten ook nog betaald worden als de scheiding dan echt een feit is. Het is gelukkig mogelijk om te scheiden zonder rechtbank en advocaat. Want wanneer je kiest voor scheiden met mediator, dan kom je nooit in een rechtszaal terecht en weet je dat het verdelen van alles eerlijk verloopt. Een soepel lopende scheiding, het kan wel! Mits er iemand is die jullie beiden tot elkaar kan brengen met heldere afspraken.
Neutraal terrein
Een mediator komt met veel plezier bij je thuis, waar je alle documenten en de inboedel natuurlijk bij elkaar hebt. Maar je thuis kan ook de spanningen tussen jou en je ex-partner meer doen oplopen. Spreek dan af voor de mediation van de scheiding op neutraal terrein. Bijvoorbeeld op kantoor van de scheidingsmediator.. Hier word je altijd hartelijk ontvangen en kan je daarna ook weer je eigen weg gaan. Dat is wel zo prettig en levert veel minder stress op.
Zorg dat het wederzijds klikt
Ga je scheiden met mediator, dan is het vooral belangrijk dat jullie iemand vinden die helemaal bij jullie allebei past. Bij mediation voor een scheiding is het namelijk belangrijk dat zowel jij als je ex-partner je op je gemak voelt bij de mediator. Je moet namelijk vrijuit kunnen spreken, je problemen op tafel leggen en het gevoel hebben eerlijk bejegend te worden tijdens de gesprekken. Mediation bij scheiding luistert heel nauw, daarom bieden veel mediators aan om eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te gaan. Dit kan natuurlijk meteen met zijn drieën, maar het is soms ook mogelijk om één op één met de mediator te spreken.
Onze mediators zijn aangesloten bij het MFN.
Wat moet er allemaal geregeld worden?
Er komt ongelofelijk veel kijken bij een echtscheiding. Wees er dan ook op voorbereid. De Belastingdienst heeft een checklist die kan helpen bij jouw specifieke situatie. Er moet onder andere worden nagedacht over:
1. Bezittingen en schulden
2. Boedelverdeling
De bezittingen worden doorgaans evenredig verdeeld als je getrouwd bent onder gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat je woning, spaargeld, inboedel en pensioen maar ook schulden worden verdeeld. Het is verstandig om een inventarisatie te maken. Zet hierin al je spullen op een lijst en bereken de waarde. Zorg dat de verdeling ongeveer gelijkmatig is. Verknochte goederen (persoonlijke spullen die niet gemeenschappelijk zijn zoals kleding) tellen niet mee. Het NIBUD heeft een stappenplan op haar website staan.
Dit geldt niet als jullie huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld. Dan is die verdeling leidend.
3. Pensioen
4. Omgangsregeling / ouderschapsplan
Als je samen kinderen hebt die nog niet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin moet onder andere komen te staan hoe:
- De zorg van het kind wordt verdeeld (co ouderschap of niet)
- De omgang wordt geregeld
- Je elkaar informeert
- De kosten worden verdeeld
- Zaken in de toekomst die het kind aangaan worden behandeld
5. Partneralimentatie
6. Kinderalimentatie / onderhoudsverplichting
Als je kinderen onder de 21 jaar zijn ben je verplicht om kinderalimentatie te betalen. Op deze leeftijd hebben ze genoeg draagkracht. Je bent vrij om zelf afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Wel moet je er rekening mee houden dat er minimumeisen zijn: je kind moet nog kunnen leven zoals voor de scheiding. De rechter kan dus stellen dat het bedrag hoger moet zijn.
Het komt vaak voor dat een van de partners de ander partneralimentatie moet betalen omdat diegene anders niet kan rondkomen. De Rijksoverheid legt de regels voor partneralimentatie uit.
7. Belastingaangifte
8. Toeslagen
9. Verzekeringen
Advocaat of mediator?
Een advocaat kan een officeel verzoek voor een scheiding aanvragen bij de rechtbank. Veel mediators zijn echter ook advocaat waardoor je deze niet apart hoeft in te schakelen. Wanneer je beide in goed overleg tot goede afspraken wil komen is het verstandig om niet gelijk een advocaat in te schakelen maar eerst met elkaar in gesprek te gaan, samen met de echtscheiding mediator,
Kosten van scheiden met mediator
De kosten voor mediation bij scheiding is natuurlijk afhankelijk van de mediator waar je terecht komt. Dit kan natuurlijk een advocaat zijn, maar voor het werk als mediator gelden er andere tarieven. Natuurlijk kunnen wij je helpen om de beste hulp bij echtscheiding uit te zoeken op basis van je budget. Maak je geen zorgen, wij gaan op zoek naar de beste partijen en komen dan binnen 24 uur bij je terug met offertes. Dan hoef je alleen nog maar die mediator te kiezen die bij je past en daar een afspraak mee te maken. Bijvoorbeeld voor een kennismakingsgesprek.
Wij helpen je graag in deze moeilijke tijd. Neem daarom contact met ons op als je wilt scheiden met bemiddeling en wij gaan direct op zoek naar een goede mediator.