error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Mediator kosten nader toegelicht

Laatste update:

Hoe graag je ook wilt dat je leven zonder conflicten verloopt, er kan altijd iets gebeuren waardoor je lijnrecht op het gevoel of de ideeën van een ander komt te staan. Dit kan een echtscheiding zijn, het verbreken van een arbeidscontract of zelfs onenigheid over een nalatenschap. Soms lopen de gemoederen zo hoog op dat je nog maar één oplossing hebt: een rechtszaak aanspannen. Met alle torenhoge kosten van dien. Of toch niet? Wat zijn precies de mediation kosten?

Een mediator kan bemiddelen in allerlei conflicten, zowel zakelijk als privé. Hoewel er altijd kosten aan mediation zijn verbonden, zijn de mediator kosten vaak veel lager dan die van een reguliere advocaat. Bovendien hoeft mediation geen langlopend proces te zijn, wat een rechtszaak wel kan worden. Dan rijst er eigenlijk nog een vraag: wat kost een mediator dan precies?

Hoe werkt het

Maar eerst: wat doet een mediator precies? Een mediator is iemand met juridische kennis die je kan helpen bemiddelen bij allerhande conflicten. Denk hierbij aan arbeidsconflicten, scheidingen en meer. Meestal zijn er twee partijen (soms meer) bij betrokken die ieder een eigen kijk op de zaak hebben. Hierdoor komen ze niet tot een oplossing. De gecertificeerde mediator is onpartijdig en luistert naar iedere partij. Of het nou om een scheidingsmediator gaat of een zakelijke mediator.

Hij of zij inventariseert alle wensen en komt vervolgens met een eenduidig plan terug, met compromissen die voor iedereen fijn zijn. Dit is bij scheiden bijvoorbeeld heel fijn bij het opstellen van een ouderschapsplan of het verdelen van de inboedel. Maar ook bij een arbeidsconflict. Het fijne is dat de mediator kosten verdeeld worden over de partijen. Bovendien liggen de kosten van mediation lager, omdat je maar één mediator nodig hebt om alle partijen te bedienen.

Kies je voor advocaten, dan heeft iedere partij een eigen advocaat, dus betaal je je eigen juridische bijstand volledig. Wat kost een mediator? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.

Lees ook: ziekmelding na arbeidsconflict

Wat kost een mediator?

De vraag "wat kost een mediator?" is niet eenduidig te beantwoorden. De ene mediator kost immers meer dan de ander. Dit heeft onder meer te maken met het uurloon en natuurlijk de firma waar de mediator aan verbonden is.

Mediator kosten worden meestal met een uurloon aangeduid. Een gemiddeld uurtarief van een mediator ligt rond de € 150. Vaak duurt een sessie 1 tot 2 uur en heb je bij een goede mediation zo'n 5 sessies nodig om tot goede plannen te komen.

Maar wat kost een mediator nog meer? Sommige mediators rekenen namelijk ook een uurtarief voor het opstellen van het ouderschapsplan of andere documenten. De mediator is immers ook buiten de sessies voor je aan het werk. Soms kunnen kosten voor mediation hierdoor aardig oplopen. Er zijn ook mediators die een all-in tarief hanteren voor bijvoorbeeld 5 sessies. Deze prijzen verschillen van mediator tot mediator. Soms zal een mediator een instaptarief rekenen. Hier zal de mediator tijdens een eerste kennismakingsgesprek ook zeker inzage in geven.

Soms worden de kosten, of een deel ervan vergoed door de overheid. Dit heet gesubsidieerde mediation.

Zijn kosten voor mediation aftrekbaar?

Zijn mediator kosten aftrekbaar bij de Belastingdienst? Dat ligt er maar net aan in welke inkomenscategorie je valt. Gelukkig kan de mediator je hier meer over vertellen. Wel is het zo dat je in aanmerking kan komen voor een vergoeding voor de mediation. Je moet dan wel aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals deze zijn opgesteld door de Raad voor Rechtsbijstand.

De kosten voor mediation worden dan vergoed en je betaalt een eigen bijdrage die kan variëren van € 53 tot € 105. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt aan de hand van je inkomen bepaald.

Zorg dat het klikt

Natuurlijk zijn kosten erg belangrijk bij het vinden van een goede, gecertificeerde mediator. Daarnaast is het vooral heel belangrijk dat je een klik hebt met de mediator. Jij moet je immers veilig voelen bij de mediator, zodat je in alle vrijheid je verhaal kan doen. Dit geldt ook voor je tegenpartij. Zorg dus dat het klikt met de mediator. Dit bevordert ook het verloop van het conflict en het vinden van een oplossing die voor jou en je tegenpartij bevredigend is.

Vraag offertes op via Offerte.nl

Wanneer je een mediator nodig hebt, dan zit je emotioneel vaak in een lastig parket. Waar moet je dan beginnen met het zoeken naar een gecertificeerde mediator? Wij hebben de oplossing: je begint hier met het invullen van het formulier. Wij van Offerte.nl gaan dan voor je op zoek naar offertes voor een mediator. Wij bieden je offertes aan, zodat je zelf de mediator kosten kan vergelijken. Je kan de mediator dan zelf bellen of wachten tot ze contact met jou opnemen voor een kennismakingsgesprek. Met Offerte.nl vind je makkelijk en snel de mediator die bij je past en heb je meteen inzicht in de kosten voor mediation. Vul daarom vandaag nog het formulier in. Je krijgt grip op je scheiding of arbeidsconflict en je hebt het antwoord op de vraag "wat kost een mediator".

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 51 reviews over Offerte.nl

Snelle en prettige reacties

Ik vond het fijn dat er snel contact werd opgenomen door verschillende mediators. En dat wij samen met een goed gevoel een goede keus konden maken wat bij ons past.

Hele snelle reactie en goede intake gehad.

Voldoende goede offertes gekregen, resultaat bereikt. Contact met medewerker echter dramatisch. Zij wilde een vraag stellen, maar accepteert niet dat het even niet uitkomt. Belt niet terug ook niet op verzoek van mij.

Geen toelichting

Nadat we goed uit elkaar zijn gegaan, verliep het in de mediation ook vlot. Ouderschapsplan hadden we al zelf ingevuld, fijn dat het nu op papier staat.

Direct werd ik gebeld door meerdere mediators, en was de keuze welke snel gemaakt.

Na de aanvraag online zijn we direct heel goed benaderd. Heeft voor ons in dit geval super gewerkt.

Geen toelichting

Contact met voldoende aanbieders gekregen waardoor een keuze kunnen maken welke het best bij ons past.

Allen hebben gereageerd. En dat is zeer positief.

Geen toelichting

Mediator heeft gelukkig de verstandhouding tussen mij en mijn ex weer op normaal niveau kunnen krijgen. En kan zodoende mijn kinderen weer zien.

Arbeidsconflict met mijn werkgever. Ik had een mediator nodig. Gelukkig werd ik meteen gebeld door verschillende mediators.

handig om zo op korte termijn de juiste mediator te vinden

Snelle reactie na online aanvraag; binnen het uur verschillende berichten zowel telefonisch als per mail/whats app ontvangen.

Binnen enkele uren al meerdere telefonische reacties. Zeer positief!

Goede ervaring, we kregen gelijk bericht. En waren er al snel uit.

Positief. Ik kreeg binnen 1 dag 2 offertes toegestuurd.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting