error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Co ouderschap aanvragen

Laatste update:

Zeker wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding is dit een ingewikkeld en emotioneel proces. Hierdoor is het namelijk mogelijk dat er een co-ouderschapsplan moet worden opgesteld.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators

Co-ouderschap regelen

Een co-ouderschapsplan is het plan wat wordt opgesteld waarneer een stel met kinderen besluit om te sluiten. In dit plan staat de zogeheten co-ouderschapsregeling. Zo worden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de omgangsregeling van het kind. Maar hoe wordt het co-ouderschap geregeld? Er zijn twee verschillende situaties tijdens een scheiding en beide situaties vereisen een andere aanpak.

Wanneer een man en vrouw getrouwd zijn met elkaar of geregistreerd partner zijn, dan is het co-ouderschapsplan onderdeel van het echtscheidingsconvenant. In dit geval moet er een (gezamenlijke) advocaat of mediator worden ingeschakeld om de echtscheiding en het co-ouderschap te regelen. Dit moet bij de rechter gebeuren.

Als een man en vrouw niet getrouwd zijn met elkaar of geen geregistreerd partner zijn, dan hoeft er geen (gezamenlijke) advocaat of mediator worden ingeschakeld. Het co-ouderschap hoeft namelijk niet geregeld te worden bij een rechter en dit hoeft nergens ingeleverd te worden. Het is nog wel verplicht om een co-ouderschapsplan te maken en op te zetten. Een co-ouderschapsplan is pas geldig wanneer beide ouders hun handtekening onder het plan hebben gezet.Komen jullie er samen niet makkelijk uit? Het is natuurlijk altijd mogelijk om alsnog een mediator in te schakelen.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators

Co-ouderschap aanvragen

Het aanvragen van co-ouderschap moet dus worden gedaan bij een rechtbank. Co-ouderschap is niet altijd mogelijk. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waar aan moet worden voldaan voordat co-ouderschap kan worden aangevraagd:

  • Beide ouders wonen in de buurt van elkaar in verband met school
  • Beide ouders kunnen goed met elkaar communiceren
  • Er is wederzijds respect
  • Beide ouders werken parttime of kunnen hun kind makkelijk opvangen bij nood
  • Beide ouders zijn overdag gedeeltelijk beschikbaar voor de verzorging en opvoeding

Het is bij een scheiding belangrijk dat het kind er zo goed mogelijk uitkomt, dus zijn deze voorwaarden verplicht bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Voorbeeld omgangsregeling co-ouderschap

Voor een getrouwd of geregistreerd koppel is het dus niet makkelijk om co-ouderschap aan te regelen. Er komt namelijk een omgangsregelening bij kijken. Bij de omgangsregeling worden de afspraken gemaakt over de omgang met het kind. Denk hierbij aan wanneer het kind bij de vader is en wanneer bij de moeder. Elk koppel is vrij in de afspraken die ze maken. De enige verplichte afspraak die gemaakt moet worden is wat het hoofdverblijf is van het kind en wanneer de andere ouder het kind dan ziet. Het hoofdverblijf is de woning waar het kind het meest verblijft. Op dit adres moet het kind ingeschreven staan bij de gemeente.

Wanneer het niet lukt om samen afspraken te maken is het altijd mogelijk om een mediator in te schakelen. De mediator zal gezamenlijk de punten bespreken waar u samen niet uit kunt komen. Dit doet de mediator vaak in een ouderschapsplan. Komt u er ook niet uit met de mediator? Dan is het altijd nog mogelijk om een ouderschapsplan op te laten stellen door de rechter. Hier is een advocaat voor nodig. Er kan voor worden gekozen om de ouderschapsregeling te beschrijven, maar er kan ook voor worden gekozen om alle afspraken in een schema te zetten zoals in het voorbeeld hier beneden.

Hoe lang duurt het ontbinden van geregistreerd partnerschap?

Dit hangt deels af van de bereidwilligheid van beide partijen om tot een afwikkeling te komen. Maar over het algemeen zijn er tussen de 3-6 sessies nodig om tot een ouderschaosplan te komen waar iedereen tevreden mee is. Meestal wordt er 1 keer per week afgesproken en duurt het hele proces dus ongeveer 3 tot 6 weken.

Hoe kan Offerte.nl helpen?

Offerte.nl helpt u graag bij het opstellen van een co-ouderschapsplan. Onze mediators zijn verspreidt over het hele land en zijn bereidt u te helpen met uw problemen. Vraag direct bij ons een offerte aan wij brengen u in contact met maximaal 3 mediators bij u in de buurt! Deze mediators zijn speciaal voor u geselecteerd en op uw wensen afgestemd, zodat u zeker weet dat u een mediator vindt die goed bij u past.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 51 reviews over Offerte.nl

Hele snelle reactie en goede intake gehad.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Snel en doeltreffend en ruime keuze om mediator te kiezen

Positief. Ik kreeg binnen 1 dag 2 offertes toegestuurd.

Hele snelle reacties en duidelijke offertes

Snelle reactie na online aanvraag; binnen het uur verschillende berichten zowel telefonisch als per mail/whats app ontvangen.

Geen toelichting

Ik vond het fijn dat er snel contact werd opgenomen door verschillende mediators. En dat wij samen met een goed gevoel een goede keus konden maken wat bij ons past.

prima!

Geen toelichting

Direct werd ik gebeld door meerdere mediators, en was de keuze welke snel gemaakt.

Geen toelichting

Na de aanvraag online zijn we direct heel goed benaderd. Heeft voor ons in dit geval super gewerkt.

prima, veel reacties gekregen op onze aanvraag

Contact met voldoende aanbieders gekregen waardoor een keuze kunnen maken welke het best bij ons past.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Niks dan lof over Offerte.nl De mediator heeft ons uitstekend begeleid met het arbeidsconflict tussen mij en mijn werkgever.

Mediator heeft gelukkig de verstandhouding tussen mij en mijn ex weer op normaal niveau kunnen krijgen. En kan zodoende mijn kinderen weer zien.

Arbeidsconflict met mijn werkgever. Ik had een mediator nodig. Gelukkig werd ik meteen gebeld door verschillende mediators.