Echtscheidingsconvenant opstellen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Mediation
  3. Echtscheidingsconvenant opstellen? Bekijk ons voorbeeld
  4 mins leestijd

  Een echtscheidingsconvenant opstellen met je (aanstaande) ex kan lastig zijn. Een mediator zorgt voor een soepele afwikkeling waar beide partijen tevreden mee zijn. Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes aan (geen verplichtingen!).

  Als je gaat scheiden, moeten er veel afspraken worden gemaakt met je ex-partner. Zo moeten het huis en de inboedel verdeeld worden en moeten er zaken geregeld worden voor de kinderen. Voor partners die in scheiding liggen, is het essentieel om deze afspraken helder en transparant op papier te zetten. Dit regel je in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Aan de hand van dit document kan een advocaat een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank.

  Ondanks dat het document maar een paar pagina’s lang is, is een echtscheidingsconvenant opstellen een aanzienlijke klus. Het inschakelen van een mediator om tot een gewenst resultaat voor beide partijen te komen, is dan ook geen overbodige luxe. In dit artikel lees je alles over het echtscheidingsconvenant en hoe Offerte.nl je ondersteunt bij het vinden van de juiste mediator uit de regio.

  Wat is een echtscheidingsconvenant?

  Een echtscheidingsconvenant is een document waarin je samen met je ex-partner afspraken vastlegt met een echtscheidingsmediator. Onderwerpen die vaak terugkomen in een echtscheidingsconvenant, zijn:

  • Afspraken over de kinderen: de omgangsregeling, het hoofdverblijf van de kinderen, kinderalimentatie
  • Afspraken omtrent de echtelijke woning
  • Afspraken omtrent de verdeling van de inboedel
  • Partneralimentatie
  • Afspraken over het splitsen van het spaargeld
  • Afspraken over het pensioen

  Niet bij iedere echtscheiding is een echtscheidingsconvenant opstellen meteen aan de orde. Het is namelijk wel een voorwaarde dat je samen met je ex-partner in overeenstemming bent over de afspraken. Soms kom je pas tot overeenstemming na een emotionele en intensieve onderhandeling. Een mediator biedt hierbij uitkomst. De ervaring leert dat de procedure tot echtscheiding namelijk een stuk vlotter gaat, als beide partijen zaken met elkaar kunnen regelen in een echtscheidingsconvenant.

  Echtscheidingsconvenant via mediator

  Een scheidingsovereenkomst opstellen is voor de meeste mensen niet gemakkelijk. Je bent immers niet thuis in de complexe wet- en regelgeving die hierbij komt kijken. Ook verloopt de communicatie met je ex-partner vaak niet goed, vooral bij een emotionele scheiding. Ondanks deze complexiteit, wil je graag heldere afspraken maken om zoveel mogelijk leed in de toekomst te besparen.

  Het inschakelen van een mediator is hierbij een uitstekende oplossing. Als een onafhankelijke gesprekspartner zorgt de mediator ervoor dat een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld, dat zoveel mogelijk aan de wensen van de partners voldoet. Uit ervaring blijkt dat de gemaakte afspraken in dit geval het langst standhouden.

  Echtscheidingsconvenant opstellen

  Tijdens de mediation bespreekt de bemiddelaar ieder onderwerp, zoals hierboven genoemd, met de partners. Het is aan de partners om te besluiten hoe ermee wordt omgegaan. Het is immers jullie scheiding. Het doel van de mediation is namelijk om een convenant voor de scheiding op te stellen waar jullie allebei achter staan. De mediator handelt als neutrale derde en zorgt voor een open communicatie tussen partijen. De duur van de mediation hangt af van de situatie. Een enkele keer is slechts één gesprek nodig om tot een overeenkomst te komen, terwijl een andere keer vijf gesprekken leiden tot de juiste afspraken.

  Als de gewenste overeenkomsten zijn bereikt, wordt de mediation afgesloten met de echtscheidingsconvenant opstellen. Je vindt hier ook een echtscheidingsconvenant voorbeeld. Deze scheidingsovereenkomst wordt daarna aan een advocaat getoond, zodat deze de juridische correctheid kan controleren. Deze advocaat dient vervolgens het document in bij de rechtbank. Tenslotte ontvangen de partners een beschikking van de rechtbank, waarin de echtscheiding wordt uitgesproken. Zes weken nadat de advocaat het verzoek bij de rechtbank heeft ingediend, krijg je een bericht.

  Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

  Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar geeft je wel de perfecte leidraad bij de scheiding. Dankzij de heldere afspraken in het document, weet ieder van de partners precies waar hij of zij aan toe is. Ook is het verstandig om een echtscheidingsconvenant op te stellen, aangezien verzekeringsmaatschappijen, hypotheekverstrekkers en pensioenfondsen een convenant nodig hebben voor het afwikkelen van de echtscheiding. Verder is het echtscheidingsconvenant opstellen handig bij minderjarige kinderen, aangezien je ook een ouderschapsplan vastlegt.

  Ontvang offertes van mediators uit de regio

  Wil je weten wat een mediator voor jouw echtscheiding kan betekenen? Met Offerte.nl kom je in contact met de beste bemiddelaars uit de regio. Geef je gegevens door en wij selecteren de meest geschikte mediators uit de omgeving. Zij sturen je vervolgens een op maat gemaakte offerte toe. Het is dan aan jullie om met de juiste mediator in zee te gaan. Vul je gegevens in en zorg dat jouw echtscheiding netjes geregeld is.