Bezittingen verdelen na een echtscheiding; zo los je het op

Start vergelijken
  1. Home
  2. Mediation
  3. Bezittingen verdelen na een echtscheiding; zo los je het op
  3 mins leestijd

  Bezittingen verdelen zonder ruzie? Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die zorgt dat de scheiding voor beide partijen naar tevredenheid verloopt. Vul je gegevens in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes.

  Ben je van plan om binnenkort van je (ex-)partner te gaan scheiden? In dat geval moeten jullie gezamenlijke bezittingen verdeeld worden. Tijdens jullie huwelijk hebben jullie samen het nodige opgebouwd. Deze spullen moeten worden verdeeld, maar ook het vermogen en de schulden. Wat valt er precies onder de bezittingen?

  Hoe moet jullie eigen woning worden verdeeld? En waar moet je aan denken bij een boedelverdeling? In dit artikel bespreken we alles over de bezittingen verdelen bij het scheiden en hoe een echtscheidingsmediator hier bij kan helpen.

  Hoe begin je met het verdelen van je bezittingen?

  Hoe het verdelen van de bezittingen precies verloopt, hangt af van de manier waarop jullie getrouwd zijn. Ben je met je (ex-)partner in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn alle bezittingen van jullie samen. De bezittingen moeten dan eerlijk verdeeld worden. Zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan is de verdeling van de spullen vastgelegd bij het aangaan van het huwelijk. Deze regels blijven gelden, en hier dien je je aan te houden. Sinds 2018 is de basisregel dat je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen.

  Dit houdt in dat de bezittingen die je voor het huwelijk had, jouw eigendom blijven. Alles wat tijdens het huwelijk is opgebouwd wordt wel verdeeld. Denk hierbij naast spullen ook aan verzekeringen en vermogen. Uitzonderingen op de verdeling zijn erfenissen en schenkingen.

  Lees ook: ruzie om erfenis

  Het verdelen van de bezittingen

  Bij het verdelen van de bezittingen gaat het om alle inboedel in de woning, de spaartegoeden, maar ook de waarde van de woning. Denk hierbij ook aan het pensioen, de auto en de waarde van het geld op de bankrekening. Andere voorbeelden van bezittingen zijn deposito’s, aandelen, certificaten, opties en obligaties. De spullen en spaartegoeden van de kinderen worden hierbij niet meegerekend.

  Het verdelen van de schulden

  Je moet niet alleen de bezittingen verdelen, ook de schulden worden gedeeld. Bij de schulden kun je denken aan een hypotheek, de vaste lasten, nog niet betaalde rekeningen en doorlopende kredieten. Ook vallen onder de schulden openstaande bedragen bij webshops en postorderbedrijven, schulden aan familie of vrienden, afbetalingsregelingen (kopen op afbetaling) en belastingschulden.

  Bij een gezamenlijke schuld mag de schuldeiser namelijk de schuld op u beiden verhalen. De belangrijkste last is meestal de restschuld van de hypotheek. Degene die de woning verlaat, wil uiteindelijk niet meedelen in deze schuld. De hypotheek moet daarom op één naam worden gezet. Dit gebeurt op een akte van verdeling.

  Mediator bij het verdelen van de bezittingen

  Het verdelen van jullie spullen kan behoorlijk lastig zijn. Vooral ook als er kinderen bij betrokken zijn, wil je niet dat de ruzies hierover uit de hand lopen. Je moet immers op feestdagen nog goed met elkaar om kunnen gaan. Om te voorkomen dat de gemoederen te hoog oplopen, is het handig om een mediator in te schakelen. Offerte.nl brengt je in contact met mediators in de omgeving. Vervolgens bepaal je zelf met welke mediator je in zee gaat. Vul nu je gegevens in en wij gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag!