Co ouderschap aanvragen

Start vergelijken
    1. Home
    2. Mediation
    3. Succesvol co ouderschap aanvragen en regelen
    3 mins leestijd

    Zeker wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding is dit een ingewikkeld en emotioneel proces. Hierdoor is het namelijk mogelijk dat er een co-ouderschapsplan moet worden opgesteld.

    Co-ouderschap regelen

    Een co-ouderschapsplan is het plan wat wordt opgesteld waarneer een stel met kinderen besluit om te sluiten. In dit plan staat de zogeheten co-ouderschapsregeling. Zo worden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de omgangsregeling van het kind. Maar hoe wordt het co-ouderschap geregeld? Er zijn twee verschillende situaties tijdens een scheiding en beide situaties vereisen een andere aanpak.

    Wanneer een man en vrouw getrouwd zijn met elkaar of geregistreerd partner zijn, dan is het co-ouderschapsplan onderdeel van het echtscheidingsconvenant. In dit geval moet er een (gezamenlijke) advocaat of mediator worden ingeschakeld om de echtscheiding en het co-ouderschap te regelen. Dit moet bij de rechter gebeuren.

    Als een man en vrouw niet getrouwd zijn met elkaar of geen geregistreerd partner zijn, dan hoeft er geen (gezamenlijke) advocaat of mediator worden ingeschakeld. Het co-ouderschap hoeft namelijk niet geregeld te worden bij een rechter en dit hoeft nergens ingeleverd te worden. Het is nog wel verplicht om een co-ouderschapsplan te maken en op te zetten.

    Een co-ouderschapsplan is pas geldig wanneer beide ouders hun handtekening onder het plan hebben gezet.Komen jullie er samen niet makkelijk uit? Het is natuurlijk altijd mogelijk om alsnog een mediator in te schakelen.

    Co-ouderschap aanvragen

    Het aanvragen van co-ouderschap moet dus worden gedaan bij een rechtbank. Co-ouderschap is niet altijd mogelijk. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waar aan moet worden voldaan voordat co-ouderschap kan worden aangevraagd:

    • Beide ouders wonen in de buurt van elkaar in verband met school
    • Beide ouders kunnen goed met elkaar communiceren
    • Er is wederzijds respect
    • Beide ouders werken parttime of kunnen hun kind makkelijk opvangen bij nood
    • Beide ouders zijn overdag gedeeltelijk beschikbaar voor de verzorging en opvoeding

    Het is bij een scheiding belangrijk dat het kind er zo goed mogelijk uitkomt, dus zijn deze voorwaarden verplicht bij het opstellen van het ouderschapsplan.

    Voorbeeld omgangsregeling co-ouderschap

    Voor een getrouwd of geregistreerd koppel is het dus niet makkelijk om co-ouderschap aan te regelen. Er komt namelijk een omgangsregelening bij kijken. Bij de omgangsregeling worden de afspraken gemaakt over de omgang met het kind. Denk hierbij aan wanneer het kind bij de vader is en wanneer bij de moeder. Elk koppel is vrij in de afspraken die ze maken.

    De enige verplichte afspraak die gemaakt moet worden is wat het hoofdverblijf is van het kind en wanneer de andere ouder het kind dan ziet. Het hoofdverblijf is de woning waar het kind het meest verblijft. Op dit adres moet het kind ingeschreven staan bij de gemeente.

    Wanneer het niet lukt om samen afspraken te maken is het altijd mogelijk om een mediator in te schakelen. De mediator zal gezamenlijk de punten bespreken waar u samen niet uit kunt komen. Dit doet de mediator vaak in een ouderschapsplan. Komt u er ook niet uit met de mediator? Dan is het altijd nog mogelijk om een ouderschapsplan op te laten stellen door de rechter. Hier is een advocaat voor nodig. Er kan voor worden gekozen om de ouderschapsregeling te beschrijven, maar er kan ook voor worden gekozen om alle afspraken in een schema te zetten zoals in het voorbeeld hier beneden.

    Hoe lang duurt het ontbinden van geregistreerd partnerschap?

    Dit hangt deels af van de bereidwilligheid van beide partijen om tot een afwikkeling te komen. Maar over het algemeen zijn er tussen de 3-6 sessies nodig om tot een ouderschapsplan te komen waar iedereen tevreden mee is. Meestal wordt er 1 keer per week afgesproken en duurt het hele proces dus ongeveer 3 tot 6 weken.

    Hoe kan Offerte.nl helpen?

    Offerte.nl helpt u graag bij het opstellen van een co-ouderschapsplan. Onze mediators zijn verspreidt over het hele land en zijn bereidt u te helpen met uw problemen. Vraag direct bij ons een offerte aan wij brengen u in contact met maximaal 3 mediators bij u in de buurt! Deze mediators zijn speciaal voor u geselecteerd en op uw wensen afgestemd, zodat u zeker weet dat u een mediator vindt die goed bij u past.