error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Partneralimentatie berekenen

Laatste update:

Scheiden is nooit een leuke gebeurtenis. Soms is het voor beide partijen beter om een einde te maken aan een relatie. Het komt vaak voor dat een van de twee partijen niet werkt om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen. Bij een scheiding is het dan ook vaak zo dat deze partij niet haar lasten kan betalen en zonder hulp in de problemen zal raken. Hiervoor bestaat partneralimentatie. In dit artikel lees je alles over partneralimentatie berekenen en hoe het zit met de belasting.

Inhoudsopgave

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie houdt in dat als jij na het scheiden niet genoeg inkomsten hebt om van te leven jouw ex-partner de plicht heeft om bij te dragen in deze kosten. Dit geldt alleen als daar genoeg geld voor is. Andersom kan dit ook het geval zijn als jouw ex-partner niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. Dit wordt partneralimentatie genoemd.

Nieuwe wetten rondom partneralimentatie

Vanaf 1 januari 2020 is op basis van de Wet Herziening Partneralimentatie de duur van de partneralimentatie verkort tot vijf jaar. Dit is niet het geval voor de kinderalimentatie. Voor de personen die de partneralimentatie gaan ontvangen is het dus gunstiger om deze aan te vragen voor het einde van 2019 en in te dienen bij de rechtbank zodat deze personen langer partneralimentatie zal ontvangen. Voor de betalers van de partneralimentatie is het dus gunstiger om de scheiding uit te stellen tot 2020 of later.

Duur partneralimentatie

Volgens de nu geldende wet is de duur van de partneralimentatie beperkt tot 12 jaar. Rondom deze wet is er nog wel wat onduidelijkheid bij sommige mensen. Zo is deze wetgeving een regelend recht en niet dwingend. Bij een regelend recht is er een mogelijkheid om in onderling overleg af te wijken van de regels. Bij trouwen ontstaat er een wederzijdse financiële zorgplicht ten opzichte van elkaar. Als dit huwelijk ten einde komt bestaat er de mogelijkheid om in onderling overleg afspraken te maken over de duur van deze financiële zorgplicht. Er is dan dus de mogelijkheid om per situatie een passende periode afspreken en die periode kan langer of korter zijn dan de wettelijk bepaalde termijn. De voorwaarde is wel dat als er een afwijkende oplossing wordt afgesproken deze wel zorgvuldig wordt besproken en duidelijk wordt omschreven in het echtscheidingsconvenant.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators

Partneralimentatie berekenen 2019

Samen met de partner kunnen er afspraken worden gemaakt om te bepalen wat de hoogte van de partneralimentatie is. Vaak wordt hiervoor de hulp ingeschakeld van een mediator, advocaat of notaris. Ook de rechter kan een uitspraak hierover doen. Bij het bepalen van de partneralimentatie wordt meestal rekening gehouden met de daadkracht van de ex-partner. Het is ook belangrijk om goed in kaart te brengen hoe de huidige situatie eruitziet. De rechter beoordeeld of het bepaalde bedrag redelijk is. De rechter kijkt dan naar wat de maandelijkse lasten en uitgaves zijn. Hierdoor kan hij beoordelen of het bepaalde bedrag reëel is. Er zijn ook websites waarop jij zelf de netto partneralimentatie kunt berekenen.

Partneralimentatie belasting berekenen

Als u de persoon bent die de partneralimentatie betaalt dan mag u deze in uw aangifte aftrekken. Ook als uw ex-partner in een eigen woning woont die (deels) uw eigendom is dan mag u een bepaald bedrag van de partneralimentatie aftrekken. Voor inkomens vanaf € 68.507 geldt dat per 1 januari 2020 de betaalde partneralimentatie aftrekbaar is tegen maximaal 46%. Als u de persoon bent die de partneralimentatie ontvangt dan moet u dit in uw aangifte opgeven als inkomen. Over dit inkomen is nog geen belasting betaald. Ook is er een mogelijkheid dat u de bijdrage Zorgverzekeringswet moet betalen over uw ontvangen partneralimentatie.

Niet teveel partneralimentatie betalen?

Ondanks dat de hoogte van de alimentatie wettelijk is vastgesteld, kunnen partners in goed overleg tot een andere afspraak komen. Hiervoor moeten beide partners voor open staan. Door een mediator in te schakelen vergroot je de kans dat jullie samen tot een oplossing komen. Vul het formulier in om offertes van mediators aan te vragen en ontvang direct een prijsindicatie. Dit is geheel vrijblijvend.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 45 reviews over Offerte.nl

Goed en snelle terugkoppeling

Geen toelichting

We werken nog niet zo lang met Offerte.nl, maar de ervaring tot nu toe is heel positief. Goede service, geen verborgen kosten en nu al nieuwe klanten!

Geen toelichting

Geen toelichting

Na de aanvraag online zijn we direct heel goed benaderd. Heeft voor ons in dit geval super gewerkt.

Geen toelichting

Geen toelichting

Goed. Snelle respons. Vanuit uw netwerk mediator aangesteld.

Prima. Snelle reactie van 4 bedrijven die hun offerte aanbieden. Geen verdere spam.

Geen toelichting

Goede ervaring. Ik kreeg al snel meerdere relevante offertes

Geen toelichting

Geen toelichting

Hele snelle reactie en goede intake gehad.

Allen hebben gereageerd. En dat is zeer positief.

Na conflict met mijn aannemer, heb ik door hulp met de mediator een schikking kunnen treffen.

Mediator heeft gelukkig de verstandhouding tussen mij en mijn ex weer op normaal niveau kunnen krijgen. En kan zodoende mijn kinderen weer zien.

Geen toelichting

Snel en doeltreffend en ruime keuze om mediator te kiezen

Was goed en begrijp baar zeker een aanrader je word heel snel gebeld en netjes geholpen

Geen toelichting

Binnen enkele uren al meerdere telefonische reacties. Zeer positief!

Contact met voldoende aanbieders gekregen waardoor een keuze kunnen maken welke het best bij ons past.