Partneralimentatie berekenen

Start vergelijken
    1. Home
    2. Mediation
    3. Partneralimentatie berekenen 2022? Zo moet het
    3 mins leestijd

    Samen met jou ex tot een eerlijke partneralimentatie komen voor beide partijen? Een mediator helpt jullie. Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes aan.

    Scheiden is nooit een leuke gebeurtenis. Soms is het voor beide partijen beter om een einde te maken aan een relatie. Het komt vaak voor dat een van de twee partijen niet werkt om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen. Bij een scheiding is het dan ook vaak zo dat deze partij niet haar lasten kan betalen en zonder hulp in de problemen zal raken. Hiervoor bestaat partneralimentatie. In dit artikel lees je alles over partneralimentatie berekenen en hoe het zit met de belasting.

    Wat is partneralimentatie?

    Partneralimentatie houdt in dat als jij na het scheiden niet genoeg inkomsten hebt om van te leven jouw ex-partner de plicht heeft om bij te dragen in deze kosten. Dit geldt alleen als daar genoeg geld voor is. Andersom kan dit ook het geval zijn als jouw ex-partner niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. Dit wordt partneralimentatie genoemd.

    Nieuwe wetten rondom partneralimentatie

    Vanaf 1 januari 2020 is op basis van de Wet Herziening Partneralimentatie de duur van de partneralimentatie verkort tot vijf jaar. Dit is niet het geval voor de kinderalimentatie. Voor de personen die de partneralimentatie gaan ontvangen is het dus gunstiger om deze aan te vragen voor het einde van 2020 en in te dienen bij de rechtbank zodat deze personen langer partneralimentatie zal ontvangen. Voor de betalers van de partneralimentatie is het dus gunstiger om de scheiding uit te stellen tot 2020 of later.

    Duur partneralimentatie

    Volgens de nu geldende wet is de duur van de partneralimentatie beperkt tot 12 jaar. Rondom deze wet is er nog wel wat onduidelijkheid bij sommige mensen. Zo is deze wetgeving een regelend recht en niet dwingend. Bij een regelend recht is er een mogelijkheid om in onderling overleg af te wijken van de regels. Bij trouwen ontstaat er een wederzijdse financiële zorgplicht ten opzichte van elkaar. Als dit huwelijk ten einde komt bestaat er de mogelijkheid om in onderling overleg afspraken te maken over de duur van deze financiële zorgplicht.

    Er is dan dus de mogelijkheid om per situatie een passende periode afspreken en die periode kan langer of korter zijn dan de wettelijk bepaalde termijn. De voorwaarde is wel dat als er een afwijkende oplossing wordt afgesproken deze wel zorgvuldig wordt besproken en duidelijk wordt omschreven in het echtscheidingsconvenant.

    Partneralimentatie berekenen 2022

    Samen met de partner kunnen er afspraken worden gemaakt om te bepalen wat de hoogte van de partneralimentatie is. Vaak wordt hiervoor de hulp ingeschakeld van een mediator, advocaat of notaris. Ook de rechter kan een uitspraak hierover doen. Bij het bepalen van de partneralimentatie wordt meestal rekening gehouden met de daadkracht van de ex-partner. Het is ook belangrijk om goed in kaart te brengen hoe de huidige situatie eruitziet. De rechter beoordeeld of het bepaalde bedrag redelijk is. De rechter kijkt dan naar wat de maandelijkse lasten en uitgaves zijn. Hierdoor kan hij beoordelen of het bepaalde bedrag reëel is. Er zijn ook websites waarop jij zelf de netto partneralimentatie kunt berekenen.

    Lees ook: partner uitkopen bij scheiding

    Partneralimentatie belasting berekenen

    Als u de persoon bent die de partneralimentatie betaalt dan mag u deze in uw aangifte aftrekken. Ook als uw ex-partner in een eigen woning woont die (deels) uw eigendom is dan mag u een bepaald bedrag van de partneralimentatie aftrekken. Voor inkomens vanaf € 68.507 geldt dat per 1 januari 2020 de betaalde partneralimentatie aftrekbaar is tegen maximaal 46%. Als u de persoon bent die de partneralimentatie ontvangt dan moet u dit in uw aangifte opgeven als inkomen. Over dit inkomen is nog geen belasting betaald. Ook is er een mogelijkheid dat u de bijdrage Zorgverzekeringswet moet betalen over uw ontvangen partneralimentatie.

    Niet teveel partneralimentatie betalen?

    Ondanks dat de hoogte van de alimentatie wettelijk is vastgesteld, kunnen partners in goed overleg tot een andere afspraak komen. Hiervoor moeten beide partners voor open staan. Door een mediator in te schakelen vergroot je de kans dat jullie samen tot een oplossing komen. Vul het formulier in om offertes van mediators aan te vragen en ontvang direct een prijsindicatie. Dit is geheel vrijblijvend.