Eerlijke afspraken maken over het uitkopen van je partner? Een mediator zorgt ervoor dat beide partijen tevreden zijn. Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes voor mediators in jouw regio.
De koopwoning is een essentieel onderdeel van je leven. Je woont immers niet alleen in het huis, maar je hebt er ook diverse herinneringen opgebouwd. Het is deel van je bestaan en daarmee ook een belangrijk gedeelte bij een scheiding. Naast de emotionele waarde, is een koopwoning natuurlijk ook een onroerend goed met een financiële waarde. De waarde hiervan moet uiteraard verdeeld worden bij een scheiding. Wil je in de echtelijke woning blijven wonen, dan moet je je partner uitkopen. Hoe gaat het uitkopen van je partner in zijn werk? In dit artikel lees je alles over het uitkopen bij een scheiding, de uitkoopsom berekenen en hoe je tot een redelijke afspraak komt met een echtscheiding mediator.
Wat houdt het uitkopen van je partner in?
Als je met je partner in gemeenschap van goederen bent getrouwd, moet bij een scheiding de waarde van de koopwoning worden verdeeld. Uiteraard is het mogelijk dat één van jullie in de woning blijft wonen. In dat geval is het uitkopen van je partner aan de orde. Degene die in de woning blijft wonen, moet wel over voldoende geld beschikken om in zijn of haar eentje de hypotheek te betalen. Verder heeft de partner die de woning verlaat, recht op de helft van de overwaarde. Als dat geld niet beschikbaar is, zul je het huis moeten verkopen om de waarde, schulden en winst te verdelen.
Hoe werkt het uitkopen van je partner?
Bij een ex uitkopen en de hypotheek overnemen, moet je een aantal stappen ondernemen. We zetten ze op een rij:
Waardebepaling
Na een scheiding moet de waarde van de koopwoning worden vastgesteld. Dit laat je doen door een makelaar of een erkend taxateur.
Hypotheek voortzetten
De hypotheekschuld die jullie samen hebben, moet door een persoon worden voortgezet. De hypotheek komt dan op die persoon zijn of haar naam te staan. Of dit echter mogelijk is, hangt af van de hypotheekverstrekker. Als de hypotheekverstrekker besluit niet akkoord te gaan met de partner uitkopen, zullen jullie het huis moeten verkopen. Een afspraak maken met de hypotheekverstrekker is daarom een van de eerste stappen.
Opties bij de hypotheek
Op welke manier los je de hypotheek af, als je ervoor kiest om je ex uit te kopen? De overname van de hypotheek en de financiering van het uitkopen van je partner moet je bespreken met een hypotheekadviseur.
Overdracht van de koopwoning
Zodra de hypotheek is overgenomen, moet het huis na de scheiding op één naam komen te staan. Dit wordt juridische vastgesteld bij de notaris.
Hoe berekenen?
Bij je partner uitkopen moet de waarde van de woning worden berekend. De vertrekkende partner heeft immers recht op de helft van de waarde van de koopwoning. De waarde wordt bepaald aan de hand van de hypotheek en de taxatiewaarde. Als de taxatiewaarde meer is dan de hypotheek, heb je te maken met een overwaarde.
In dat geval moet degene die in de woning verblijft de helft van deze overwaarde aan de vertrekkende partner betalen. Als de taxatiewaarde lager is dan de hypotheek, is er sprake van een onderwaarde. In dat geval moet de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde betalen aan degene die in de woning blijft wonen.
Kies de juiste taxateur
Als je te maken hebt met het uitkopen bij een scheiding, is de keuze van een goede taxateur essentieel. De taxateur stelt immers officieel de waarde van de koopwoning vast, waarop het uitkopen van je partner is gebaseerd. Mochten jullie hier niet uitkomen, dan is het ook mogelijk om twee makelaars voor het berekenen van de waarde in te schakelen en het gemiddelde bedrag als taxatiewaarde aan te nemen. Maak verder de afspraak met je ex-partner dat de taxatie bindend is. Zo voorkom je ruzie naderhand over de taxatiewaarde.
Is uitkopen partner verstandig?
Bij het uitkopen van je partner ben je waarschijnlijk bang voor de hoge kosten. Je bent immers bij het uitkopen van je partner verplicht om de hypotheek op jouw naam te zetten en om eventueel bij te lenen om je partner uit te betalen. Toch kan het overnemen van een hypotheek in het geval van een scheiding voordeliger zijn dan je op het eerste gezicht verwacht. Je hoeft namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen.
Verder scheelt het kosten qua verhuizing en het inrichten en verbouwen van een nieuwe woning. Daarnaast zijn er praktische redenen voor het uitkopen van je partner. Inwonende kinderen blijven bijvoorbeeld op dezelfde locatie wonen, met hun vertrouwde school en vrienden. Het hangt dus van je situatie en je persoonlijke wensen af.
Maak een redelijke afspraak met een ervaren mediator
Bij een scheiding spelen emoties vaak de overhand. Door onderlinge ruzies kan de communicatie volledig verstoord zijn. Er moeten echter bij een scheiding diverse praktische zaken geregeld worden. Het is daarom verstandig om een mediator in te schakelen. De mediator stelt zich als een onafhankelijke, neutrale derde op om de geschillen tussen jullie beiden op te lossen.
Alle onderwerpen met betrekking tot de scheiding komen aan bod, om zo tot redelijke afspraken te komen. Uiteraard biedt de mediator ook ondersteuning bij de uitkoop van je partner in een scheiding. Zo kun je in goed overleg tot de juiste oplossing komen.
Vind de juiste mediator uit de regio met Offerte.nl
De website Offerte.nl biedt uitkomst bij het vinden van de meest geschikte mediator uit de regio. Geef je persoonlijke wensen en adresgegevens op, en wij selecteren de beste bemiddelaars in de omgeving. Zij sturen je een vrijblijvende offerte op maat met tarievenlijst toe. Jij bepaalt vervolgens zelf welke mediator het beste bij je past. Vul nu je gegevens en voorkeuren in en zorg dat de afwikkeling van de scheiding, met de uitkoop van je partner, zorgvuldig afgerond wordt.