Wat doet een bemiddelaar en wat kost bemiddeling?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Mediation
    3. Wat doet een bemiddelaar en wat kost bemiddeling?
    4 mins leestijd

    Kom je er maar niet uit met bepaalde kwesties en zou je graag de hulp willen inschakelen van een professionele bemiddelaar? Bekijk dan de onderstaande tekst en lees waar je zoal op moet letten bij het inschakelen van bemiddeling en hoe je kunt besparen op de kosten van bemiddelingshulp door diverse offertes te vergelijken. Daarnaast geeft de onderstaande tekst antwoord op de vraag ‘wat kost bemiddeling’ en lees je meer over hoe de prijs die bemiddelaars hanteren is opgebouwd.

    Wat is bemiddeling?

    Een bemiddelaar, ook wel mediator genoemd, is een persoon, een onpartijdige partij, die tussen twee personen of partijen komt en geen waardeoordeel velt. De mediator zorgt ervoor dat je samen met je tegenpartij(en) nader tot elkaar komt en hierdoor een passende oplossing kunt bedenken voor de huidige kwestie.

    De mediator zorgt er in wezen voor dat er een neutrale en conflictloze ruimte ontstaat zonder ruzie. Ook zorgt de mediator ervoor dat elke partij aan het woord komt en zijn uitspraken kan doen in alle rust. Een mediator kan worden ingezet voor diverse soorten problemen.

    Hoe gaat een bemiddelaar te werk?

    Hoe een mediator exact te werk gaat is uiteraard afhankelijk van het type conflict en de stijl van de mediator. Over het algemeen luistert de bemiddelaar naar beide partijen individueel en zorgt er vervolgens voor dat er een gesprek tot stand komt tussen beide partijen. De mediator zorgt er vervolgens voor dat beide partijen even veel aan het woord komen en elkaar rustig laten uitpraten. Hierdoor ontstaat er een fijne gesprekssfeer en kunnen problemen beter worden aangepakt.

    Zodra de mediator beide partijen aan het woord heeft gelaten en samen met elkaar heeft laten praten, komt de mediator tot een conclusie waarbij beide partijen zich goed dienen te voelen. Zo kunnen er bijvoorbeeld compromissen worden gesloten en plannen worden gemaakt voor de toekomst.

    Voor wat voor soort zaken kan je bemiddeling inzetten?

    Je kunt een mediator inschakelen voor diverse zaken, zoals bijvoorbeeld voor conflictbemiddeling, relatieproblemen, familieruzies, echtscheidingen, erfeniskwesties, arbeidsconflicten , burenruzies of voor zakelijke bemiddeling.

    Wanneer je bemiddeling wilt inzetten is het belangrijk dat je kiest voor een erkende bemiddelaar met expertise van jouw specifieke probleem of kwestie. Zorg er daarom voor dat je diverse bemiddelaars vergelijkt en kiest voor een specialist die bekend is met jouw type probleem en daarnaast een gunstige prijs biedt hiervoor.

    Wat kost een bemiddelaar?

    Wanneer je besluit bemiddelingshulp in te schakelen wil je uiteraard antwoord op de vraag ‘wat kost een bemiddelaar?’ Het antwoord op deze vraag is echter lastig te beantwoorden. De reden daarvoor is dat de meeste specialisten zo een eigen prijs stellen.

    Wanneer je bemiddeling inschakelt kun je echter standaard rekening houden met vaste kosten, zoals het loon van de mediator, wat rond de 100 tot 150 euro per uur ligt, en administratieve kosten, dat ongeveer geschat kan worden op rond de 90 euro per sessie. De kosten worden verdeeld over beide partijen, waardoor de kosten per persoon lager uitvallen.

    Naast vaste kosten kun je rekenen op variërende kosten zoals rolrechten, de kosten die in rekening worden gebracht wanneer de kwestie wordt neergelecht bij de rechtbank. Dit bedraagt 165 euro en dient door beide partijen gedragen te worden voor de helft.

    Daarnaast kan de prijs beïnvloed worden door diverse zaken, zoals de duur van het conflict, het type traject en bijkomende kosten, zoals btw-plicht of specifieke extra kosten voor juridisch, fiscaal of notarieel advies.

    Wat zijn de voordelen van een bemiddelaar?

    Het inschakelen van professionele bemiddelingshulp kent vele voordelen. Ten eerste kun je met bemiddelingshulp flink besparen op procedurekosten, kosten die je wel dient te betalen indien je een rechtszaak begint. Een mediator kan een rechtszaak voorkomen en je daarmee een grote som aan kosten besparen.

    Daarnaast is een mediator sessie volledig vertrouwelijk en kan een mediator niet als getuige worden opgeroepen, mocht de zaak later voor de rechtszaak komen. De procedure van een bemiddelaar creëert een volledig vrije omgeving waarin elke partij zich op zijn gemakt dient te voelen. Hierdoor worden conflicten vaak sneller en beter opgelost.

    Vergelijk offertes voor professionele bemiddeling

    Zit je zelf met een lastige kwestie en kom je er maar niet uit samen met je tegenpartij? Schakel dan de hulp in van een mediator en praat over jouw problemen in alle vertrouwelijkheid. Voordat je een bemiddelaar inschakelt is het ten alle tijden aan te raden om eerst diverse offertes te vergelijken. Hiermee krijg je uitgebreid antwoord op de vraag ‘wat kost bemiddeling’ en krijg je een overzichtelijk beeld van wat de totale kosten voor jouw specifieke situatie zullen zijn.

    Je kunt deze offertes eenvoudig en vrijblijvend opvragen via Offerte.nl doormiddel van het aanvraagformulier in te vullen. Je ontvangt hierna vervolgens 3 vrijblijvende offertes en kunt hiermee de meest gunstige specialist selecteren en besparen op de totale kosten voor bemiddeling.