In het kort

Effectief een familieruzie oplossen met familieruzie bemiddeling? Doe je aanvraag en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van mediators uit de regio.

Een conflict in de familie zorgt voor stress, spanning, eenzaamheid en verdriet. Doordat er jarenlang wantrouwen en onbegrip tussen ouders, kinderen, zussen en broers is, raakt de communicatie binnen de familie ernstig verstoord. Hierdoor zien en spreken familieleden elkaar soms jarenlang nauwelijks. Er zijn wel wat tips die kunnen helpen maar vaak lopen de emoties erg hoog op. Een mediator kan bij een familieruzie helpen. In gesprek gaan, ruzies uitpraten en bijleggen en communiceren met elkaar zorgt ervoor dat de relatie tussen ouders en kinderen weer kan herstellen. Door een familieruzie met bemiddeling op te lossen, kan de hele familie misschien toch weer een fijne kerst met elkaar vieren.

Meest voorkomende familieruzies

Als kind had je een uitstekende relatie met je ouders of broers en zussen, maar op een bepaald ogenblik zijn jullie uit elkaar gegroeid. Hierdoor zijn er misverstanden ontstaan die ergernis opleveren. Rond het overlijden van jullie vader breekt de hel los en ontstaat er een hevige ruzie over de erfenis. Het resultaat is dat er geen contact meer met je zussen en broers is. Dit is slechts een van de voorbeelden van een ruzie die door bemiddeling kan worden opgelost.

Er zijn verscheidene mogelijke oorzaken van een conflict binnen een familie:

  • Ruzie over de verdeling van de erfenis of nalatenschap
  • Zorg voor de ouders en/of kinderen
  • Verstoorde relatie tussen ouder en kind
  • Oud zeer

In de meeste gevallen schuilt er achter de aanleiding van de familieruzie en bemiddeling een dieperliggende oorzaak. Misverstanden, kwetsingen, en gevoelens van afwijzing of pijn doen de boosheid jaar na jaar oplopen. Eén verkeerde prikkel kan ervoor zorgen dat de boel escaleert. Het nooit meer goed te komen.

Iedere partij zet zijn hakken in het zand en je wil elkaar niet meer tegenkomen. Ook voor de rest van de familie heeft dit grote gevolgen. Op iedere verjaardag, kerst, bruiloft of begrafenis wordt de familie met het conflict geconfronteerd.

Mediator familieruzie

Een mediator bij een familieruzie is een verstandige keuze. Samen met de mediator lossen jullie de familieruzie op een neutrale, constructieve manier op. Daarnaast is bij familieruzie bemiddeling vrijblijvend en vrijwillig. Hierdoor hebben alle betrokken partijen vrijheid van spreken. Bovendien geeft de mediator iedereen evenveel spreektijd en worden alle relevante belangen, standpunten en emoties in kaart gebracht.

Meerdere partijen bij het conflict betrokken

Een ruzie binnen een familie is vaak zeer complex. Bij andere vormen van mediation zijn dikwijls slechts twee partijen betrokken. Voor een familieruzie geldt echter dat er meestal meer partijen bij zijn. Ook komt het geregeld voor dat ouders en kinderen gezamenlijk deel willen nemen aan de bemiddeling. Ook kan de familie mediation plaatsvinden tussen zussen en broers van één gezin.

Het is bij een nalatenschap geen uitzondering dat tussen tantes en ooms van diverse takken van de familie bemiddeling wordt ingeschakeld. Als het om een conflict in een familiebedrijf gaat, kunnen ook vennoten of partners aanschuiven om het conflict op te lossen. Iedere partij die belang heeft bij het oplossen van het familieconflict mag meedoen. Familieruzie oplossen

Een mediator bij familieruzie zorgt ervoor dat de emoties weer bedaren. In de veilige omgeving van de mediator wordt het familieconflict uitgesproken en nemen het wederzijdse vertrouwen en begrip weer toe. Hierdoor kan er met respect over het conflict gesproken worden en kan er worden gewerkt aan een mogelijke oplossing. Doordat het op een vrijwillige basis is, heeft mediation vaak een grote kans van slagen. Iedere partij wil graag werken aan een oplossing.

Geen therapie

Een mediator bij een familieruzie is geen therapie. Bij mediation voor een conflictsituatie binnen de familie wordt er gewerkt aan een efficiënte en snelle oplossing voor een afgebakend en specifiek conflict. Het probleem wordt op een heldere manier aangepakt, zodat er snel duidelijkheid is voor alle partijen. Is er sprake van een dieper liggend probleem, dan is het verstandig om een therapeut in te schakelen voor een intensieve begeleiding.

Mediation bij familieconflicten richt zich vooral op de praktische kanten van de ruzie. Aangezien er ook ruimte is voor onderliggende gevoelens en wederzijds begrip, werkt mediation wel ondersteunend om de familieband opnieuw te herstellen.

Hulp nodig?

Wil je het conflict binnen de familie oplossen en zoek je de juiste mediator? De website Offerte.nl biedt uitkomst. Zodra je jouw gegevens hebt doorgegeven, gaat Offerte.nl voor jou aan de slag om de beste mediators in jouw omgeving te vinden. De keuze is vervolgens aan jou om met een van de mediators af te spreken. In een vrijblijvend gesprek voel je direct aan of je met een mediator de juiste klik hebt.

Geef nu je gegevens door in het onderstaande contactformulier en we gaan meteen voor je aan de slag om de beste mediator te vinden!