ZZP'er worden naast je vaste baan?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. ZZP’er worden naast je vaste baan?
  6 mins leestijd

  Je eigen bedrijf beginnen is een spannend avontuur. Producten of diensten aanbieden, het kan allemaal. Echter is de zekerheid van een vast salaris hierbij toch ook wel prettig. Een bedrijf starten naast je baan is daarom de ideale oplossing. De administratie en fiscale gevolgen kunnen daarbij wel vrij complex worden. Lees in dit artikel alles over de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij freelancen naast een vaste baan en hoe een boekhouder je kan ondersteunen in je financiële administratie.

  Liever direct offertes ontvangen van boekhouders? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Toestemming van je huidige werkgever

  Als je van plan bent ZZP’er te worden naast je vaste baan, is het verstandig om hierbij je werkgever in te lichten. Het is namelijk mogelijk dat er in je contract een relatiebeding of een concurrentiebeding staat vermeld. Dit houdt in dat je in sommige gevallen als ZZP’er niet werkzaam mag zijn in dezelfde sector of contact mag onderhouden met cliënten van je werkgever. Het kan ook voorkomen dat er in je contract een verbod op nevenwerkzaamheden staat. Ondanks dat er soms vrij strikte regels in je arbeidsovereenkomst zijn opgenomen, blijkt dat er vaak in onderling overleg meer mogelijk is dan dat je denkt! Vraag een gesprek aan met je werkgever en bespreek wat mogelijk is.

  Beste tijdstip om ZZP’er te worden naast je baan

  De meeste ZZP’ers kiezen ervoor hun eigen bedrijf te starten aan het begin van het jaar. Dit is verstandig aangezien je als ZZP’er jaarlijks minimaal 1.225 uren in je onderneming moet stoppen om van belastingvoordelen, zoals de zelfstandigen- en de startersaftrek te kunnen profiteren. Dit levert je ieder jaar een aanzienlijke besparing op. Het urencriterium start ieder kalenderjaar opnieuw. Dit is omgerekend zo’n 23,5 uur per week. Het is vooral verstandig om vroeg in het jaar te beginnen als je parttime freelancer bent naast je vaste baan. Anders is het lastig om aan 1.225 uren te komen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  De meest geschikte bedrijfsvorm als ZZP’er

  Veelal kiezen beginnende ZZP’ers voor een eenmanszaak als rechtsvorm. Met een eenmanszaak is het als ZZP’er namelijk mogelijk om te genieten van veel fiscaal voordeel, mits er relatief weinig winst wordt gemaakt. Ook andere bedrijfsvormen zoals de BV komen voor. Weten welke rechtsvorm het beste bij jou past? Klik hier voor meer info

  Hoe voorkom je een chaotische administratie?

  Als ZZP’er verandert er behoorlijk wat op het gebied van inkomstenbelasting. Het inkomen dat je van je huidige werkgever ontvangt, is je nettosalaris. Dit betekent dat de werkgever door middel van een voorheffing alvast belasting heft over jouw bruto inkomen. Bij het hebeben van verschillende opdrachtgevers telt dit ook
  Wat je als ZZP’er ontvangt is je brutowinst. Hierover dien je nog inkomstenbelasting te betalen (tussen de 36 en 52 procent). Het is daarom verstandig om hiervoor een aparte bankrekening te openen. Dit zorgt ervoor dat je het overzicht houdt. Een boekhouder kan je hierbij ook adviseren, zodat de administratie ordelijk verloopt. Benieuwd naar wat een boekhouder kost? Klik dan hier

  Leestip: “Van eenmanszaak omzet naar Besloten Vennootschap”. Klik hier voor het artikel

  Betaal je als ZZP’er naast je baan meer belasting?

  De vraag of je meer belasting betaalt als zzp’er naast een vaste baan, hangt af van je totale jaarinkomen en het aantal aftrekposten en heffingen dat op jouw situatie van toepassing is. Het inkomen dat je ontvangt als werknemer en als ZZP’er, wordt bij elkaar opgeteld in box 1 van de Belastingdienst. Doordat je bruto-inkomen stijgt, is het mogelijk dat een deel van het inkomen in een hogere belastingschijf terechtkomt. In dat geval moet je meer belasting betalen, maar door de vele aftrekposten kan het ook betekenen dat de je belasting uiteindelijk meevalt. Het is dus voor iedereen verschillend. Vraag daarom vrijblijvend advies aan onze boekhouders zodat jij weet hoeveel belasting je moet betalen!

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Loonheffingskorting en ZZP’er

  De loonheffingskorting is ingesteld mensen die in loondienst werken. Met deze loonheffingskorting zorg je ervoor dat je bij de voorheffing niet al teveel belasting betaalt aan de fiscus. De loonheffingskorting kun je niet toepassen op de inkomsten als ZZP’er.

  Aftrekposten en ZZP’er

  Met diverse algemene aftrekposten is het mogelijk om jouw bruto inkomen te verlagen. Als je bruto inkomen verlaagt, hoef je ook minder belasting te betalen over je belastbare inkomen. Ook mag je gebruik maken van verscheidene specifieke aftrekposten die voor freelancers gelden, zolang je maar aan de urencriteria voldoet. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de Belastingdienst je aanmerkt als zelfstandig ondernemer voor de ondernemersaftrek en als starter voor de startersaftrek.

  Tip: Vergeet niet tijdig je BTW-aangifte te doen. Wil je weten hoe je dat doet en waar je op moet letten? Klik dan hier.  Maak gebruik van de MKB-winstvrijstelling

  Als je ervoor kiest ZZP’er te worden naast je baan, kan je gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling. ZZP’ers die worden bestempeld als zelfstandig ondernemer bij de Belastingdienst, mogen 14 procent van het bruto inkomen aftrekken bij de inkomstenbelasting aangifte. Hiervoor gelden verder geen vereisten. Ook is er geen urencriterium voor deze vrijstelling. Als je ook de ondernemersaftrek toepast, moet je eerst dit van je bruto inkomen aftrekken, voordat de MKB-winstvrijstelling geldt.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Als parttime ZZP’er gebruik maken van fiscale voordelen

  Ook als parttime ZZP’er is het mogelijk om gebruik te maken van de fiscale voordelen voor ondernemers. Zolang de Belastingdienst vind dat je een zelfstandig ondernemer bent, heb je recht op de aftrekposten. Het maakt hierbij niet uit als je ook een vast inkomen ontvangt vanuit loondienst.

  Urenregistratie is belangrijk als ZZP’er

  Zodra het zesde kalenderjaar ingaat van je eigen bedrijf, geldt er een aanvullende voorwaarde. Je moet op dat moment meer tijd besteden aan je bedrijf dan aan je werkzaamheden uit loondienst. Zo mag je nogsteeds gebruik maken van de fiscale voordelen. Een perfect uitgevoerde urenregistratie is hierbij essentieel.

  Schakel een boekhouder in voor een correcte administratie

  Als ZZP’er loop je het risico dat er veel extra werk bij komt kijken. Je krijgt met allerlei wet- en regelgevingen te maken, terwijl je je eigenlijk alleen wil richten op het zelfstandig ondernemerschap. Het inschakelen van een boekhouder is dan een aanrader. Een boekhouder ontzorgt je van de administratie en zorgt ervoor dat je van fiscale voordelen geniet. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de administratieve lasten.

  Boekhouder offerte

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan boekhouders in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg.

  Benieuwd naar wat een boekhouder voor jou kan betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende boekhouders bij jou uit de regio!

  Formulier >