Wat kost een boekhouder? Alle boekhoudkosten op een rijtje

Start vergelijken
 1. Home
 2. Boekhouder
 3. Wat kost een boekhouder?
5 mins leestijd

Een goede boekhouder houdt alle financiële zaken van een bedrijf bij. De kosten van een boekhouder liggen rond de 60 euro per uur. Het daadwerkelijke tarief dat een goede boekhouder rekent, hangt af van de volgende factoren: de taken die worden uitbesteed, de complexiteit van de onderneming, de grootte van de onderneming, de ervaring van de boekhouder en vanuit welke regio de boekhouder werkt. In dit artikel zoomen we er nog dieper op de kosten in!

Liever direct offertes ontvangen van boekhouders? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

Formulier >

Wat kost een boekhouder?

De vraag ‘wat kost een goede boekhouder?’ kan op 3 manieren beantwoord worden. De gemiddelde kosten kunnen namelijk per uur, per maand of per jaar bekeken worden. Alle 3 de opties worden hieronder toegelicht:

PeriodePrijs
Per uur€60
Per maand€90
Per jaar€1000

Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

Formulier >


Kosten per uur

De boekhoud kosten per uur liggen gemiddeld rond de 60 euro per uur. Beginnend boekhouders rekenen vaak minder dan 60 euro per uur en ervaren boekhouders vaak meer dan 60 euro per uur. Daarom is de 60 euro ook een gemiddelde schatting.

Kosten per maand

Per maand kost een ervaren boekhouder gemiddeld zo’n 90 euro per maand. Dit is het gemiddeld tarief voor het uitbesteden van de volledige boekhouding plus de belastingaangiften.

Hieronder zie je een voorbeeld van het verschil in kosten tussen een ZZP en BV boekhouding:

 • De kosten voor de boekhouding van een kleine ZZP’er met minder dan 10 facturen per maand liggen rond de 45 euro
 • De kosten voor de boekhouding van een klein BV met minder dan 50 transacties per maand liggen rond de 130 euro

Je hebt verschillende boekhouders en dus ook verschillende prijzen. Benieuwd naar wat het jou gaat kosten. Klik dan hier voor ons formulier en ontvang vrijblijvende offertes van erkende boekhouders bij jou uit de regio!

Leestip: ZZP’er worden naast je vaste baan“. Klik hier voor het artikel en kijk wat er voor jou mogelijk is


Kosten per jaar

Per jaar liggen de kosten gemiddeld rond de 1000 euro. De kosten lopen op naarmate je meer klussen uitbesteedt.
Je bent over het algemeen goedkoper uit als je ervoor kiest een maandelijks of jaarlijks boekhoud abonnement af te sluiten, dan wanneer je kiest voor een uurtarief. Daarnaast heb je op die manier zekerheid over de maandelijkse of jaarlijkse kosten van je boekhouding.

Waar hangen de kosten vanaf?

Boekhoudtarieven kunnen enorm van elkaar verschillen. De kosten hangen af van een aantal factoren, namelijk:

 • De taken die je laat uitvoeren.
  Je kan zelf bepalen hoeveel je van de gehele boekhouding aan een boekhouder uitbesteed. Hoe meer taken je aan een boekhouder uitbesteed, hoe hoger de kosten zullen worden. Wanneer je ervoor kiest een deel van de boekhouding zelf uit te voeren, zullen de kosten lager uitvallen.
 • Complexiteit van je onderneming.
  Hoe ingewikkelder de boekhouding van een onderneming, hoe meer tijd hiervoor nodig zal zijn. Dit resulteert in hogere kosten omdat de boekhouder hier meer uren aan kwijt zal zijn. Correcte boekhouding wordt ingewikkeld wanneer je bijvoorbeeld veel uitgaande facturen hebt, verschillende btw-tarieven hanteert, btw aangifte / aangifte inkomstenbelasting / aangifte omzetbelasting moet doen, jaarrekening opstellen of zaken met het buitenland doet. Dit vraagt meer aandacht om te verwerken en kost daarmee ook meer tijd.
 • Grootte van je onderneming.
  Meer personeel, transacties, debiteuren of crediteuren brengen allemaal meer financiële administratie met zich mee. Hoe groter een onderneming dus wordt, hoe langer een boekhouder met de boekhouding bezig zal zijn, des te hoger zullen de kosten worden. Een goede boekhouder voor een horecazaak heeft bijvoorbeeld minder tijd nodig dan die van een onderneming met tientallen werknemers.

Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

Formulier >


 • De ervaring van een boekhouder.
  Gemiddeld is het uurtarief voor een startende boekhouder rond de 40 euro per uur. Als een boekhouder meer ervaren is, rekent hij vaak een iets hoger uurtarief. Dit komt doordat hij of zij op basis van zijn ervaring ook advies kan geven.
 • In welke regio je woont.
  De gemiddelde kosten van boekhouders of boekhoudkantoren kunnen verschillen per regio. Zo rekenen boekhoudkantoren ,werkzaam binnen grote steden, over het algemeen een hoger tarief dan boekhoudkantoren buiten de steden.

Leestip: “Welke rechtsvorm past het beste bij mijn bedrijf”. Klik hier voor het artikel en kijk wat er voor jou mogelijk is

Verschil tussen een goedkope en dure boekhouder

Tussen boekhouders onderling kan een flink prijsverschil zitten wat betreft hun uurtarief boekhouder. Het verschil in het uurloon zit hem voornamelijk in de mate van advies dat ze kunnen geven.

Een duurdere boekhouder kan adviezen geven, bijvoorbeeld over facturen inboeken en andere onderdelen van jouw boekhouding nog beter of efficiënter kunt inrichten. Zij hebben meer ervaring dan een goedkopere boekhouder. Op basis van deze ervaring kunnen zij hun adviezen stellen. Een goedkopere boekhouder bespaart daarentegen op het advies. Een goedkopere boekhouder inschakelen hoeft niet perse slechter te zijn dan een duurdere boekhouder. De boekhouder zal je alleen minder tot geen adviezen kunnen geven.

Boekhouder inhuren?

Welke boekhouder het beste bij jou past en wat de kosten hiervoor zijn, is dus volledig afhankelijk van wat jij van jouw boekhouder verwacht. Vul ons formulier in en ontvang gratis een aantal vrijblijvende offertes. Op deze manier kun je gemakkelijk de kosten van een aantal boekhouders met elkaar vergelijken en vervolgens zelf kiezen met wie jij graag in zee gaat. Of het nou gaat om de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, e-boekhouden of de btw aangifte, wij helpen je verder!

Formulier >