Boekhouding uitbesteden

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. Boekhouding uitbesteden? Zo werkt het en dit zijn de kosten
  8 mins leestijd

  De boekhouding van een onderneming is niet heel gemakkelijk, maar tevens wel belangrijk. Veel ondernemers kiezen er daarom ook voor om de boekhouding uit te besteden, dit kan gedeeltelijk of volledig. Je kunt je administratie uitbesteden aan een boekhouder, een accountant of door middel van een boekhoudprogramma.

  Waarom je boekhouding uitbesteden?

  Als ondernemer is het belangrijk om je boekhouding en administratie op orde te hebben. Een correcte administratie opstellen is namelijk super belangrijk bij ondernemen. De belastingdienst verwacht dat je dit als ondernemer op orde hebt en dat je op tijd aangifte doet. Bij de boekhouding komen verschillende soorten werkzaamheden kijken. Sommige activiteiten zijn complexer dan de andere, bij complexere werkzaamheden wordt regelmatig de hulp ingeschakeld van een boekhouder.

  De werkzaamheden van een boekhouder kunnen per boekhouder en per bedrijf verschillen. Ondernemers kiezen er zelf vaak voor om te factureren en laten het overige administratieve werk over aan de boekhouder. Vroeger was een boekhouder verantwoordelijk voor alle inkomende en uitgaande facturen. Tegenwoordig worden de inkomsten en uitgaven vaker eenvoudiger gedaan met een boekhoudprogramma. Een boekhouder controleert dit wel. 

  Naast het uitbesteden van je boekhouding kun je er ook voor kiezen om je boekhouding zelf te doen. Dit kan met behulp van een boekhoudprogramma, hiermee kun je gemakkelijker online boekhouden. Veel mensen overwegen om de boekhouding zelf te doen en op deze manier kosten te besparen. Dit komt vaak voor bij een zzp en eenmanszaken. Hierbij is de boekhouding nog redelijk eenvoudig. Afhankelijk van wat je bedrijf of onderneming doet.  

   

  Weten wat het kost om je boekhoud taken volledig uit te besteden?

   

  Ontvang 4 offertes van specialisten en zie wat zij
   voor jou kunnen betekenen.

   

  Vrijblijvend offerte ontvangen >

   

  Kosten boekhouding uitbesteden?

  De kosten van een boekhouder van je onderneming zijn van meerdere factoren afhankelijk. Als eerst is het belangrijk om te weten wat je wilt uitbesteden van je boekhoud taken. Wil je de boekhouding volledig of gedeeltelijk uitbesteden? Wil je een boekhouder inschakelen of liever geen boekhouder?

  De kosten zijn het meest afhankelijk van de ondernemingsvorm. De hoeveelheid werkzaamheden die de eventuele boekhouder moet uitvoeren zijn ook veel bepalend voor de kosten. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de grote van je bedrijf, het boekhoudkantoor, de ervaring van de boekhouder en de kwaliteit van de boekhouder. 

    Gemiddelde kosten per maand
  Boekhouder

  € 50,- / € 140,- *

  Boekhoudprogramma

  € 10,- / € 40,- *

  *De kosten zijn inschattingen. De grootte van de administratie bij een onderneming kunnen kosten hoger laten uitvallen voor zowel de software als een fysieke boekhouder.

  Gemiddelde kosten boekhouder

  Boekhouder tarieven kunnen dus erg verschillen. De gemiddelde kosten van een boekhouder liggen tussen de €500 en €1500 per jaar. Voor zzp’ers en eenmanszaken zullen de kosten een stuk lager zijn vergeleken met de investeringen voor een grotere onderneming.

  Heb je een onderneming met personeel in dienst? Dan komen er meer kosten bij kijken zoals de verwerking van de salarisadministratie, belastingaangifte en overige administratie. Hiervoor worden gemiddelde kosten gerekend van ongeveer €1.500 euro per jaar. Wanneer het opstellen van een jaarrekening en het opmaken van bedrijfseconomische analyses niet bij de werkzaamheden inbegrepen is, kan de prijs in totaal nog verder oplopen tot wel € 2.500 per jaar.

  Uurtarief boekhouder

  Een startende boekhouder kost gemiddeld €40 tot €50 ex. btw per uur. 
  Een ervaren boekhouder kost gemiddeld €70 tot €80 ex. btw per uur. 

  Kosten boekhoudprogramma

  De gemiddelde kosten voor een boekhoudprogramma voor zzp en eenmanszaken liggen vaak tussen de €10 en €25 per maand. 
  De gemiddelde kosten voor een boekhoudprogramma voor grote bedrijven en BV’s liggen vaak tussen de €100 en €200 per maand. 

  Voordelen en nadelen van je administratie uitbesteden

  De administratie uitbesteden een een bedrijf is een veelgemaakte keuze voor ondernemers. Het heeft namelijk vele voordelen om je boekhouding te besteden. Dit komt doordat  je veel tijd en geld bespaart. Tuurlijk zitten er ook nadelen aan het uitbesteden. We behandelen beide hieronder. 

  Voordelen

   

  Je bespaart tijd en moeite

  Een boekhouder controleert de boekhouding 

  Een boekhouder heeft meer ervaring en kent mogelijke tips en tricks die je voordelen opleveren

  Je hoeft amper kennis te hebben op het gebied van boekhouding

  Je krijgt deskundig advies van je boekhouder

  Je kunt rekenen op een vast bedrag per maand qua kosten

  Je krijgt geen boetes

  Je betaalt nooit meer teveel belasting

  Nooit meer problemen met je btw aangifte

   

  Nadelen

   

  Kosten kunnen hoog oplopen

  Je hebt minder inzicht in je administratie en financiële gegevens

   

  Boekhouding uitbesteden of zelf doen? 

  De volledige administratie van een onderneming is veel werk. Denk hierbij aan werkzaamheden zoals: belastingaangiftes, rekeningen opstellen, crediteurenbeheer,  debiteurenbeheer, etc. Als jij ervoor kiest om je boekhouding uit te besteden, kan je dit gedeeltelijk of volledig te doen. Je kunt een boekhouder inschakelen of een boekhoudprogramma aanschaffen. Bedenk dus goed van tevoren wat je precies wilt uitbesteden aan je administratie. Op deze manier kun je kosten en tijd besparen. 

  Gedeeltelijk uitbesteden

  Elke ondernemer is verplicht om binnen bepaalde tijdsverloop een administratie door te voeren. Een correcte administratie opstellen kost veel werk en tijd. Een boekhouder levert vele voordelen op en kan je diversze onnodige kosten besparen. Daarom kiezen ondernemers er regelmatig voor om de financiële administratie gedeeltelijk uit te besteden.

  In eerste instantie kopen ondernemers als eerste een boekhoudprogramma of software. Met een boekhoudprogramma kun je gemakkelijker facturen opstellen en krijg je meer inzicht in je inkomsten en uitgaven. Daarnaast worden betaalprocessen geautomatiseerd en krijg je makkelijker online toegang tot je financiële gegevens en administratie.

  Als ondernemer kun je er ook voor kiezen om een boekhouder in te schakelen. Bijvoorbeeld voor het doen van je btw aangifte. Hierbij is het belangrijk dat je van tevoren al weet welke werkzaamheden je je boekhouder wilt laten doen. Maak met je boekhouder dus goede afspraken en bespreek welke werkzaamheden je wel of niet wilt uitbesteden. De meest voorkomende verdeling is dat de boekhouder de inkomstenbelasting opstelt en dat de ondernemer de rest van de boekhoudtaken zoals aangifte en omzetbelasting doet. Vaak controleert de boekhouder dit wél.  

  Volledig uitbesteden

  Het komt regelmatig voor dat ondernemers de administratie volledig uitbesteden. Je kunt als ondernemer ervoor kiezen om een boekhouder of accountant in te schakelen. Een boekhouder of accountant verzorgd dan je volledige boekhouding, van a tot z. Deze keuze is efficiënt als je er zelf geen tijd voor over hebt of zelf niet alle kennis bezit. Daarnaast kan dit ook tijd en stress besparen; je boekhouder regelt immers alles voor je financiële administratie, wat weer een zorg minder is. De kosten liggen wel een stuk hoger bij het uitbesteden van je volledige boekhouding.

  Het nadeel van het niet zelf doen is dat je minder inzicht kan krijgen in je financiële zaken. Bij het volledig laten doen van je boekhouding moet je je boekhouder blindelings vertrouwen. Uiteindelijk ben jij de eindverantwoordelijke voor je financiële administratie en ben jij degene die eventuele boetes ontvangt wanneer de geleverde administratie niet correct is. Maak wederom dus duidelijke afspraken met je boekhouder.

  Meer over boekhouding?

  Boekhouders vergelijken
  Boekhoudprogramma
  Webshop boekhouding
  Verschil tussen accountant, boekhouder en fiscalist

  Zelf doen

  De volledige boekhouding op je nemen is nog niet zo gemakkelijk. Waarschijnlijk gaat er veel tijd en moeite in zitten om dit correct op te zetten en bij te houden. Daarom kiezen veel zzp’ers ervoor om hun boekhouding uit te besteden. Echter is dit geen reden om een boekhouder in te schakelen. Het hebben van een boekhouder is namelijk niet verplicht. Een correcte administratie versturen naar de belasting is wél verplicht, let er dus op dat je de administratie foutloos opstelt en op tijd aanlevert.

  De volledige boekhouding op jezelf nemen is volgens de meeste ondernemers erg lastig. Er komen bij boekhouden namelijk veel werkzaamheden bij kijken waar je de benodigde kennis voor nodig hebt. Daarom is het volledig zelf doen alleen aan te raden als je een omzet hebt van minder dan € 20.000 op jaarbasis. Daarnaast is het dus ook handig om al ervaring en kennis te hebben van cijfers, boekhouden en zorgvuldig  administratief werk.

  Boekhoudsoftware

  Een boekhoudprogramma is een softwareprogramma waarbij een deel van jouw boekhouding wordt geautomatiseerd. Een boekhoudprogramma heeft verschillende functies en maakt de boekhouding een stuk makkelijker. Door je financiële gegevens in te voeren in een boekhoudsysteem wordt je boekhouding overzichtelijker. 

  • Het geeft je meer inzicht in je financiën
  • je kunt makkelijker facturen opstellen
  • en je kunt sneller aangifte doen.

  Daarnaast wil je als ondernemer natuurlijk dat je bedrijf financieel gezond is. Een boekhoudprogramma zorgt, naast een correcte administratie, er ook voor dat je inzicht krijgt in de actuele cijfers van je bedrijf. Hieruit haal je nuttige informatie die je als ondernemer kunt gebruiken om je bedrijf aan te sturen.

  In het artikel “boekhoudprogramma” vind je meer informatie over boekhoudprogramma’s en een lijst met de beste software. 

   

  Weten wat het kost om je boekhouding volledig
   uit te besteden?

   

  Ontvang 4 offertes van specialisten en zie wat zij
   voor jou kunnen betekenen.

   

  Vrijblijvend offerte ontvangen >

   

  Offerte aanvragen

  Heb jij geen tijd voor de boekhouding van je onderneming? Je boekhouding uitbesteden zorgt ervoor dat jij jezelf weer kan focussen op de meest belangrijke taken.

  Door ons formulier in te vullen ontvang je binnen 1 dag maximaal 4 vrijblijvende offertes van verschillende boekhouders. Wanneer je de verschillende voorstellen binnen hebt is het dus heel simpel om boekhouders te vergelijken.