In het kort

Jaarrekening laten opstellen? Vul het formulier in en ontvang gratis offertes van accountancy bedrijven in de regio. Maak een goede vergelijking!

[CTA_BUTTON]

Vrijwel iedere onderneming is verplicht om jaarlijks een jaarrekening te laten opstellen. Een jaarrekening is het financieel overzicht van het afgelopen boekjaar. In grote lijnen laat het betreffende boekjaar zien hoe het bedrijf het op financieel gebied heeft gedaan. De jaarrekening behoort hierbij volledig aan te sluiten op de administratie. De administratie sluit vervolgens weer aan op de boekstukken, zoals de bonnen, afschriften en facturen.

Het is van belang dat het opstellen van de jaarrekening op de juiste wijze gebeurt. Als er fouten worden gemaakt, kan dit immers voor nare problemen achteraf zorgen, bijvoorbeeld met de Belastingdienst. Lees snel verder om meer te weten te komen over het laten maken van een jaarrekening.

Uit welke onderdelen bestaat de jaarrekening?

De jaarrekening omvat drie verschillende elementen. Ten eerste een balans per 31 december van het boekjaar. In de tweede plaats een winst- en verliesrekening, oftewel een resultatenrekening van het afgelopen boekjaar. Tenslotte hoort bij de balans en de winst- en verliesrekening een toelichting. Hoe groot deze toelichting dient te zijn, hangt af van het soort onderneming. Bij een kleiner bedrijf bestaat de toelichting uit een beschrijving van de manier waarop de balans is verwezenlijkt.

Een jaarrekening geeft inzicht in je onderneming

Een jaarrekening is méér dan cijfertjes alleen. Door middel van de jaarrekening wordt namelijk meteen duidelijk hoe jouw organisatie ervoor staat. In het heldere overzicht wordt inzichtelijk welke onderdelen van jouw bedrijf er goed voor staan en waar nog winst te behalen valt. Een jaarrekening geeft daardoor een enorme meerwaarde voor je bedrijf. Een goed administratiekantoor neemt met jou de jaarrekening door, zodat je volledig begrijpt hoe jouw bedrijf ervoor staat.

Wat zijn de kosten van een jaarrekening laten maken?

De tarieven van een jaarrekening laten opstellen verschillen per bedrijf. De grootte van je onderneming en de wijze waarop je de gegevens aanlevert, spelen hierbij een belangrijke rol. Sommige ondernemers vinden het geen probleem om zelf een jaarrekening op te stellen, terwijl anderen dit liever overlaten aan een professionele boekhouder of belastingadviseur.

Indien je de administratie netjes bijwerkt in een boekhoudpakket of een Excel-bestand, heeft de boekhouder snel een helder overzicht van alle kosten die in het afgelopen jaar zijn gemaakt. In dat geval stelt hij de jaarrekening gemakkelijk op. Een kleinere ondernemer is gemiddeld tussen de € 500,- en € 1000,- kwijt aan een jaarrekening laten opstellen.

Verplichte goedkeuring door een accountant

Als je in het bezit bent van een Besloten Vennootschap (BV), coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij of een Naamloze Vennootschap (NV), ben je verplicht om de jaarcijfers van je bedrijf te deponeren bij de Kamer van Koophandel. De jaarrekening moet bovendien bij een grotere onderneming als een BV of NV altijd zijn goedgekeurd door een accountant. Door te kiezen voor een betrouwbaar administratiekantoor met zowel boekhouders als accountants sla je twee vliegen in één klap. Zo weet je zeker dat het naleven van de wet, de kwaliteit en de betrouwbaarheid volledig gewaarborgd zijn.

Jaarrekening verplicht voor ZZP'ers?

Voor ZZP'ers met een eenmanszaak is het niet verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Aan het einde van het jaar moet je echter wel in staat zijn om een balans en winst- en verliesrekening samen te stellen. Als je de boekhouding uitbesteedt aan een administratiekantoor of boekhouder, kan hij of zij dit voor je uitwerken. De gegevens zijn nodig bij de aangifte inkomstenbelasting.

Andere instellingen, zoals bijvoorbeeld een bank, vragen naar jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar voor het afsluiten van een hypotheek bijvoorbeeld. Het is daarom raadzaam om een jaarrekening van je bedrijf op te laten stellen.

Vind het juiste administratiekantoor voor jouw jaarrekening

Wil je goedkoop een jaarrekening laten maken voor 2019? Of in ieder geval niet teveel betalen en zoek je hiervoor een betrouwbaar administratiekantoor uit jouw regio? De website Offerte.nl biedt hierbij uitkomst. Zodra jij je postcode en persoonlijke voorkeuren invult, gaan wij voor jou op zoek naar de meest geschikte administratiekantoren in jouw omgeving.

Zij sturen vervolgens een vrijblijvende offerte met hun tarieven naar je toe. Het is dan aan jou om te bepalen met welk administratiekantoor jij graag in zee gaat om de jaarrekening te laten opstellen. Geef nu je gegevens op en zorg dat de administratie van jouw bedrijf volledig in orde is.