Overstappen van boekhouder

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. Overstappen van boekhouder
  5 mins leestijd

  Ben je niet tevreden met je huidige boekhouder of ben je benieuwd of je gunstiger uit kan komen met een andere boekhouder? Het overstappen van boekhouder is makkelijker dan je denkt. In dit artikel helpen we jou door dit proces.

  Liever direct offertes ontvangen van boekhouders? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Waarom overstappen van boekhouder?

  Er zijn verschillende redenen voor ondernemers om over te stappen van boekhouder. Meestal gaat men op zoek naar een nieuwe boekhouder wanneer zij tegen problemen aanlopen met hun huidige boekhouder. Tijdens de samenwerking met een boekhouder kan je tegen de volgende problemen aanlopen:

  • Fouten in boekhouding

  Aangezien je deels of volledig de controle over jouw boekhouding uit handen geeft, is het belangrijk jouw boekhouder te kunnen vertrouwen op het feit dat de boekhouding foutloos onderhouden wordt. Fouten in de financiële administratie leiden tot boetes en die willen we voorkomen.

  • Slecht te bereiken

  Een goede communicatie met jouw boekhouder is een must. Je hoort jouw boekhouder altijd te kunnen bereiken wanneer je met vragen of onduidelijkheden zit.

  • Geen groeipotentie

  Wanneer jouw bedrijf begint te groeien, is het belangrijk dat jouw boekhouder met je mee kan groeien. De boekhouding van een kleiner bedrijf is aanzienlijk eenvoudiger dan die van een groter bedrijf. Het is belangrijk dat jouw boekhouder ook de boekhouding kan bijhouden op het moment dat jouw bedrijf groeit in omvang.

  Leestip: “Van eenmanszaak omzet naar Besloten Vennootschap”. Klik hier voor het artikel


  • Verouderde werkwijze

  Tegenwoordig verlopen veel boekhoudprocessen digitaal. Het aanleveren van facturen of andere financiële zaken via de mail of post is niet meer van deze tijd. Het overstappen op een modernere werkwijze kan je veel tijd en geld besparen.

  • Te hoge kosten

  Door hedendaagse tools en software kost boekhouden steeds minder tijd. Daarmee ligt de prijs voor boekhouden ook lager dan voorheen. Om deze reden is het verstandig eens in de paar jaar te controleren of je niet te veel betaalt.

  Wanneer je met jouw boekhouder tegen één of meer van bovenstaande problemen aanloopt, kan het verstandig zijn op zoek te gaan naar een boekhouder.

  Sommige ondernemers durven geen afscheid te nemen van hun huidige boekhouder omdat zij bijvoorbeeld al lang met dezelfde boekhouder samenwerken. Toch is het een handeling die hoort bij het ondernemen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe werkt het overstappen van boekhouder?

  Het overstappen naar een nieuwe boekhouder soepel laten verlopen? Volg dan de volgende stappen voor een soepele overstap:

  1. Nieuwe boekhouder uitzoeken
  Allereerst is het belangrijk om op zoek te gaan naar een boekhouder. Zoek een boekhouder die goed aansluit bij jouw bedrijf!

  2. Tijdstip overstap kiezen
  Vervolgens neem je een besluit over wanneer je naar de nieuwe boekhouder over wil stappen. Het gunstigste moment is aan het begin van een nieuw boekjaar, maar als dit niet uitkomt is elk ander moment binnen een boekjaar ook mogelijk.

  3. Bestaande boekhouder opzeggen
  Daarna dien je de samenwerking met je huidige boekhouder te beëindigen. Dit kan bijvoorbeeld middels een opzeggingsbrief. Een boekhouder is verplicht aan de overstap mee te werken zonder hier kosten voor te rekenen.

  4. Nieuwe boekhouder haalt informatie op bij huidige boekhouder
  Wanneer de overstap definitief is, wisselen de huidige boekhouder jouw gegevens uit aan de nieuwe boekhouder en brengt deze op de hoogte van eventuele onafgeronde projecten. Hierna neemt de boekhouder jouw boekhouding volledig over. Wel moet je dit schriftelijk bevestigen. Daarna is de volledige overstap voltooid.

  Waar moet ik op letten bij het veranderen van boekhouder?

  Er zijn een aantal punten waar je extra op moet letten bij het overstappen van boekhouder, namelijk:

  Geen kosten voor de overstap 
  Je huidige boekhouder mag géén kosten in rekening brengen voor de overstap. Openstaande kosten moeten wel nog betaald worden. Als je wil veranderen van boekhouder dient hij of zij kosteloos mee te werken aan de overdracht naar de boekhouder. Het inhuren van een boekhouder heeft uiteraard wel een prijskaartje. Veel boekhouders werken met een vast maandbedrag. Klik hier voor een overzicht.

  Overstap kan even duren
  Als de overstap soepel verloopt, duurt het 2 tot 3 weken totdat je nieuwe boekhouder kan gaan werken voor jou. Het is raadzaam om in die periode een persoonlijk gesprek in te plannen om bijvoorbeeld het takenpakket met de boekhouder af te spreken. Voor de btw-aangifte blijf je als ondernemer zelf verantwoordelijk. Houd er dus rekening mee dat wanneer je aan het begin van een nieuw boekjaar overstapt, je misschien uitstel dient aan te vragen. Weet je niet hoe je de fiscale aangiften moet indienen en waar je op moet letten? Klik hier voor onze uitleg

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Wanneer moet ik wisselen van boekhouder?

  Een boekhouder heeft geen opzegtermijn. Officieel gezien kan je dan ook elk moment van een boekjaar een andere boekhouder kiezen. Wel is het overstappen het gunstigst aan het begin van een nieuw boekjaar. Beide opties worden hieronder nader toegelicht:

  Begin van een nieuw boekjaar 

  Het begin van een nieuw boekjaar is het gunstigste moment om over te stappen. Je oude boekhouder sluit het jaar dan volledig af en de andere boekhouder kan dan het nieuwe boekjaar openen. Op deze manier is er weinig overdracht nodig.

  Tijdens een boekjaar

  Ook voor elk ander moment binnen een boekjaar is het mogelijk van boekhouder te wisselen. Hierbij draagt de vorige boekhouder zijn werkzaamheden over op de nieuwe boekhouder. De boekhouder zal dan wel de boekhouding van de oude boekhouder controleren. Deze optie is minder gunstig omdat al het werk van de huidige boekhouder gecontroleerd moet worden en je daarmee betaalt voor dubbel werk.

  Boekhoud offertes vergelijken

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan boekhouders in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag

  Benieuwd naar wat een boekhouder voor jou kan betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende boekhouders bij jou uit de regio!

  Formulier >