In het kort

Accountants, boekhouders en fiscalisten werken allemaal binnen het financiële vakgebied. Boekhouders focussen zich voornamelijk op de uitvoering van administratie. Accountants focussen zich voornamelijk op de controle en advisering rondom de administratie. Fiscalisten focussen zich voornamelijk op de advisering op het gebied van belasting.

In het onderhouden van financiële zaken kan veel tijd gaan zitten. Dit is de reden waarom veel ondernemers ervoor kiezen hun financiële administratie uit te besteden aan een professional. Boekhouders, accountants en fiscalisten zijn allemaal gespecialiseerd binnen het financiële vakgebied.  Maar welke taken kan je het beste aan wie uitbesteden? 

In dit artikel bespreken we de werkzaamheden van de boekhouder, accountant en fiscalist en de taken die zij voor je kunnen uitvoeren.
 

 BoekhouderAccountantFiscalist
Voornaamste taakUitvoering van administratieControle en advisering rondom de administratieAdvisering op het gebied van belasting
OpleidingNiet verplichtVerplicht {HBO of VWO)Verplicht (VWO)
Uurtarief+/- € 60,-+/- € 85,-+/-  € 175,-


De voornaamste verschillen tussen boekhouder en accountant worden in onderstaande tabel uiteen gezet:
 

 BoekhouderAccountant
Opleiding

Niet verplicht

HBO of VWO

Bevoegdheden

Administratie

Administratie, advies en accountantsverklaringen

kosten

+/- € 60,-

+/- €85,-

 

Fiscalist, boekhouder of accountant nodig?

 

Vul jouw wensen in en ontvang 4 op maat gemaakte offertes!

 

Ja, ik wil offertes op maat >


Het verschil tussen een Accountant, Boekhouder en Fiscalist

Hieronder vertellen we per beeroeepsgroep het verschil tussen een accountant, boekhouder en fiscalist.

Boekhouder

De titel 'boekhouder' is geen beschermde titel. Dit houdt in dat je géén verplichte diploma's of een opleiding af hoeft te ronden om jezelf boekhouder te mogen noemen.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van een bedrijf of particulier en voert daarmee voornamelijk taken uit op het gebied van het uitvoeren van de administratie. Zo houden boekhouders zich bezig met taken als:

 • Administratie bijhouden
 • Facturen opstellen
 • BTW-aangiften
 • Aangifte Inkomstenbelasting
 • Opstellen van financiële verslagen, jaarrekeningen en jaarverslagen
 • Het bijhouden van de salarisadministratie

Wanneer je dit soort administratieve taken wil uitbesteden of wil dat er iemand met je mee kijkt, kan je het beste een boekhouder inschakelen. Een boekhouder ontzorgt ondernemers op het gebied van administratie waardoor er minder tijd kwijt gaat aan boekhouden.

Soorten boekhouders

Boekhouders worden van elkaar onderscheiden op gebied van ervaring. Zo kan je 3 soorten boekhouders onderscheiden: startende, gemiddelde of zeer ervaren boekhouders.
Een startende boekhouder hoeft niet slechter te zijn, maar deze zal waarschijnlijk wel minder ervaren zijn op het gebied van adviezen geven. Het geschikte soort boekhouder ligt er dus een beetje aan wat je verwacht van jouw boekhouder.

Kosten boekhouder

Een boekhouder kost gemiddeld rond de 60 euro per uur. Een startende boekhouder kost ongeveer 40 tot 45 euro per uur en een ervaren boekhouder kost zo’n 80 euro per uur.

Meer over boekhouding?

Boekhouders vergelijken
Boekhouding uitbesteden
ZZP'er worden naast je baan

Accountant

De titel 'accountant' is wél een beschermde titel. Dit houdt in dat niet iedereen zichzelf accountant mag noemen. Om jezelf accountant te mogen noemen dien je een HBO of WO opleiding tot accountant te hebben afgerond.

Wat doet een accountant? 

Een account voert voornamelijk taken uit op het gebied van het controleren en adviseren rondom  de administratie. Zo houden accountants zich voornamelijk bezig met taken als:

 • Samenstellen van jaarrekeningen en andere financiële overzichten
 • Beoordelen van jaarrekeningen en andere financiële overzichten
 • Controleren van jaarrekeningen en andere financiële overzichten
 • Verklaringen afgeven (accountantsverklaring)
   

Ondernemingsvormen met een rechtspersoonlijkheid (BV, NV, coöperatie, stichting, vereniging) dienen jaarlijks een jaarrekening op te stellen en te deponeren aan de KvK. Accountants kunnen in dit proces helpen met het samenstellen en beoordelen van deze jaarrekeningen. Daarnaast zijn grotere ondernemingen met rechtspersoonlijkheid verplicht een accountantsverklaring aan hun jaarrekening toe te voegen. 

Een accountant controleert dan of de financiële gegevens uit de jaarrekening aan de wettelijke eisen voldoen en geeft vervolgens een verklaring hiervoor af. Grotere ondernemingen zijn door de accountantsverklaring verplicht met een accountant te werken. Maar ook zonder deze verplichting kan het handig zijn sommige taken aan een accountant uit te besteden. Wanneer je zeker wil weten dat alle financiële gegevens op orde zijn en tijdig gecontroleerd worden, kan je het beste een accountant inschakelen.  Een accountant ontzorgt op het gebied van het opstellen en controleren van financiële overzichten, wat een ondernemer een hoop tijd en stress besparen.

Soorten accountants

Er zijn twee soorten accountants:

AA-accountants (accountant-administratieconsulent) - zij hebben HBO-opleiding tot accountant afgerond aan hogeschool
RA-accountants (registeraccountant) - zij hebben een WO-opleiding tot accountant afgerond aan universiteit

Een AA-accountant richt zich voornamelijk op het opstellen van jaarrekeningen en werkt meestal voor kleinere en middelgrote bedrijven.
Een RA-accountant houdt zich voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen en andere financiële verslagen en werkt meestal voor grote bedrijven. 

Kosten accountant

Een accountant kost je gemiddeld al snel zo’n  70 tot 150 euro per uur. Er wordt een onderscheid gemaakt in kosten tussen AA-accountants en RA-accountants. 
De kosten voor een AA-accountant liggen gemiddeld tussen de 70 en 150 euro per uur. De kosten voor een RA-accountant liggen gemiddeld tussen de 150 en 300 euro per uur.

Fiscalist

De titel 'fiscalist' is ook een beschermde titel. Om jezelf fiscalist te mogen noemen dien je de een universitaire studie 'Fiscaal Recht' afgerond te hebben.

Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist houdt zich voornamelijk bezig met advisering op het gebied van belasting en helpt met het verzorgen van belastingaangiftes. Taken die een fiscalist uitvoert zijn bijvoorbeeld: 

 • Belastingaangiftes verzorgen
 • Fiscale wet- en regelgeving toelichten
 • Financiële planning samenstellen
 • Belastingadvies verschaffen
 • Bezwaarschriften schrijven
 • Aanslagen controleren
 • Jaarrekeningen controleren op fiscale aspecten
 • Contacten onderhouden met de Belastingdienst
 • Bijhouden van ontwikkelingen op fiscaal gebied

Als je graag hulp ontvangt op belastingtechnisch gebied of op het gebied van fiscale kwesties, dan kan je het beste en fiscalist inschakelen. Zij zijn experts op het gebied van belasting en kunnen jou veel tijd en kosten besparen.

Kosten fiscalist

Het uurtarief van een fiscalist ligt rond de 120 tot 230 euro per uur. Het verschil hierin heeft betrekking tot de grootte van de onderneming. Hoe groter de onderneming, hoe hoger het uurtarief van de fiscalist.
De kosten voor een fiscalist liggen hoger dan die van een boekhouder en een accountant maar kan je met het advies op gebied van belasting ook veel geld gaan besparen.

Veelgestelde vragen

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van een bedrijf of particulier en voert daarmee voornamelijk taken uit op het gebied van het uitvoeren van de administratie van jouw onderneming. Je kunt een boekhouder inschakelen voor een grote onderneming zijn of een boekhouder voor je kapperszaak.

Wat doet een accountant?

Een account voert voornamelijk taken uit op het gebied van het controleren en adviseren rondom  de administratie.

Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist voert voornamelijk taken uit op het gebied van het adviseren rondom belastingvraagstukken en helpt met belastingaangiftes.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Het verschil tussen een boekhouder en accountant zit hem voornamelijk in de soort taken die zij uitvoeren. Een boekhouder voert de boekhouding uit, waar een accountant de boekhouding inricht en controleert.

Wat is het verschil tussen een accountant en fiscalist?

Het verschil tussen een fiscalist en accountant zit hem voornamelijk in de rol die beide hebben. Een accountant voert voornamelijk de administratieve werkzaamheden uit, waar een fiscalist voornamelijk adviseert rondom belastingzaken. 

Wat is het verschil tussen een boekhouder en fiscalist?

Een boekhouder voert vooral de veel voorkomende administratieve werkzaamheden uit voor een bedrijf en zorgt ervoor dat de boekhouding op orde is. Een fiscalist heeft een adviserende en strategische rol waarbij hij of zij bedenkt hoe een onderneming zo min mogelijk belasting hoeft te betalen.