Het verschil tussen een accountant, voekhouder of fiscalist?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. Het verschil tussen een Accountant, Boekhouder of Fiscalist?
  6 mins leestijd

  Accountants, boekhouders en fiscalisten werken allemaal binnen het financiële vakgebied. Boekhouders focussen zich voornamelijk op de uitvoering van administratie, accountants focussen zich voornamelijk op de controle en advisering rondom de administratie en fiscalisten focussen zich op advisering op het gebied van belasting.
  In het onderhouden van financiële zaken kan veel tijd gaan zitten. Dit is de reden waarom veel ondernemers ervoor kiezen hun financiële administratie uit te besteden aan een professional. Boekhouders, accountants en fiscalisten zijn allemaal gespecialiseerd binnen het financiële vakgebied, maar welke taken kan je het beste aan wie uitbesteden? 

  In dit artikel bespreken we de werkzaamheden van de boekhouder, accountant en fiscalist en de taken die zij voor je kunnen uitvoeren.

   BoekhouderAccountantFiscalist
  Voornaamste taakUitvoering van administratieControle en advisering rondom de administratieAdvisering op gebied van belastingen
  OpleidingNiet verplichtVerplicht (HBO of VWO)Verplicht (WO)
  Uurtarief+/- €60,-+/- €85,-+/- €175,-

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Hieronder zoomen we in op elke beroepsgroep en vergelijken we elke groep met elkaar.

  Boekhouder

  De titel ‘boekhouder’ is geen beschermde titel. Dit houdt in dat je géén verplichte diploma’s hoeft te hebben om jezelf boekhouder te mogen noemen. Een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van een bedrijf of particulier en voert daarmee voornamelijk taken uit op het gebied van het uitvoeren van de administratie. Zo houden boekhouders zich bezig met taken als:

  • Administratie bijhouden
  • Facturen opstellen
  • BTW-aangifte
  • Aangifte Inkomstenbelasting
  • Opstellen van financiële verslagen, jaarrekeningen en jaarverslagen.
  • Het bijhouden van de salarisadministratie

  Wanneer je dit soort administratieve taken wil uitbesteden of wil dat er iemand met je mee kijkt, kan je het beste een boekhouder inschakelen. Een boekhouder ontzorgt ondernemers op het gebied van administratie waardoor er minder tijd kwijt gaat aan boekhouden. Ze kijken met je mee zodat je zeker weet dat je financiële zaken goed geregeld zijn. Klik hier voor enkele vrijblijvende offertes van boekhouders bij jou uit de regio!

  Soorten boekhouder

  Boekhouders worden van elkaar onderscheiden op gebied van ervaring. Zo zijn er 3 soorten boekhouders: startende, gemiddelde of zeer ervaren boekhouders.
  Een startende boekhouder hoeft niet slechter te zijn, maar deze zal waarschijnlijk wel minder ervaren zijn op het gebied van adviezen geven. Het geschikte soort boekhouder ligt er dus een beetje aan wat je verwacht van jouw boekhouder.

  Kosten boekhouder

  Een boekhouder kost gemiddeld rond de 60 euro per uur. Een startende boekhouder kost ongeveer 40 tot 45 euro per uur en een ervaren boekhouder kost zo’n 80 euro per uur. Klik hier voor een uitgebreid overzicht.

  Benieuwd naar wat het jou gaat kosten? Klik hier, vul ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van erkende accountants

  Accountant

  De titel ‘accountant’ is in tegenstelling tot een boekhouder wél een beschermde titel. Dit houdt in dat niet iedereen zichzelf accountant mag noemen. Om jezelf accountant te mogen noemen dien je een HBO of WO opleiding voor accountant te hebben afgerond.

  Een account voert voornamelijk taken uit op het gebied van het controleren en adviseren rondom administratie. Zo houden accountants zich voornamelijk bezig met taken als:

  • Samenstellen van jaarrekeningen en andere financiële overzichten
  • Beoordelen van jaarrekeningen en andere financiële overzichten
  • Controleren van jaarrekeningen en andere financiële overzichten
  • Verklaringen afgeven (accountantsverklaring)
  • Accountant advies
    

  Ondernemingsvormen met een rechtspersoonlijkheid (BV, NV, coöperatie, stichting, vereniging) dienen jaarlijks een jaarrekening op te stellen en te deponeren aan de KvK. Accountants kunnen in dit proces helpen met het samenstellen en beoordelen van deze jaarrekeningen. Daarnaast zijn grotere ondernemingen met rechtspersoonlijkheid verplicht een accountantsverklaring aan hun jaarrekening toe te voegen. 

  Leestip: Welke rechtsvorm past het beste bij mijn bedrijf?” Klik hier voor het artikel


  Een accountant controleert dan of de financiële gegevens uit de jaarrekening aan de wettelijke eisen voldoen en geeft vervolgens een verklaring hiervoor af. Grotere ondernemingen zijn door de vereiste accountantsverklaring verplicht met een accountant te werken. Maar ook zonder deze verplichting is het handig om sommige taken aan een accountant uit te besteden. Wanneer je zeker wil weten dat alle financiële gegevens op orde zijn en tijdig gecontroleerd worden, kan je het beste een accountant inschakelen. Een accountant ontzorgt op het gebied van het opstellen en controleren van financiële overzichten, wat een ondernemer een hoop tijd en stress besparen.

  Soorten accountants

  Er zijn twee soorten accountants:

  • AA-accountants (accountant-administratieconsulent) – zij hebben HBO-opleiding tot accountant afgerond aan een hogeschool
  • RA-accountants (registeraccountant) – zij hebben een WO-opleiding tot accountant afgerond aan een universiteit

  Een AA-accountant richt zich voornamelijk op het opstellen van jaarrekeningen en werkt meestal voor kleinere en middelgrote bedrijven, niet voor grote bedrijven. Een RA-accountant houdt zich voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen en andere financiële verslagen en werkt meestal voor grote bedrijven.

  Kosten accountant

  Er wordt een onderscheid gemaakt in kosten tussen AA-accountants en RA-accountants. De kosten voor een AA-accountant liggen gemiddeld tussen de 70 en 150 euro per uur. De kosten voor een RA-accountant liggen gemiddeld tussen de 150 en 300 euro per uur.

  Benieuwd naar wat het jou gaat kosten? Klik hier, vul ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van erkende accountants.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Fiscalist

  Ook de titel ‘fiscalist’ is beschermd. Om jezelf fiscalist te mogen noemen dien je de een universitaire studie ‘Fiscaal Recht’ afgerond te hebben. Een fiscalist daarentegen houdt zich voornamelijk bezig met advisering op het gebied van belasting en helpt met het verzorgen van belastingaangiftes. Een fiscalist wordt ook wel een belastingadviseur genoemd. Taken die een fiscalist uitvoert zijn bijvoorbeeld: 

  • Belastingaangiftes verzorgen
  • Fiscale wet- en regelgeving toelichten
  • Financiële planning samenstellen
  • Belastingadvies verschaffen
  • Bezwaarschriften schrijven
  • Aanslagen controleren
  • Jaarrekeningen controleren op fiscale aspecten
  • Contacten onderhouden met de Belastingdienst
  • Bijhouden van ontwikkelingen op fiscaal gebied

  Als je graag hulp ontvangt op belastingtechnisch gebied of op het gebied van fiscale kwesties, dan kan je het beste en fiscalist inschakelen. Zij zijn experts op het gebied van belasting en kunnen jou veel tijd en kosten besparen.

  Leestip: “Van eenmanszaak omzet naar Besloten Vennootschap”. Klik hier voor het artikel

  Kosten fiscalist

  Het uurtarief van een fiscalist ligt rond de 120 tot 230 euro per uur. Het verschil hierin heeft betrekking tot de grootte van de onderneming. Hoe groter de onderneming, hoe hoger het uurtarief van de fiscalist.
  De kosten voor een fiscalist liggen hoger dan die van een boekhouder en een accountant, maar kan je met het fiscaal advies op gebied van belasting ook veel geld gaan besparen.

  Boekhoud offertes vergelijken

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan boekhouders in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

  Start vergelijken >