Ondernemers met nauwkeurig bijgewerkte administratie ondervinden minder snel problemen. Daarom is het als ondernemer belangrijk om duidelijke financiële administratie op te zetten. Desondanks zijn er bepaalde verplichtingen die van toepassing zijn op zowel de administratie van particulieren als op de boekhouding van bedrijven.
Liever direct offertes ontvangen van boekhouders? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!
Wat is financiële administratie?
Financiële administratie omvat het verzamelen, registreren en verwerken van financiële gegevens van je onderneming, evenals het afleggen van verantwoording daarover. Denk hierbij aan debiteuren- en crediteurenbeheer, in- en verkoopadministratie, belastingaangiften, urenregistratie en voorraadbeheer. Financiële administratie mag je beschouwen als het belangrijkste onderdeel van de administratie van je bedrijf.
Het doel van financiële administratie
Voor elke onderneming, ongeacht de omvang, is het verplicht om een financiële administratie of boekhouding bij te houden. Dit heeft de Belastingdienst wettelijk vastgelegd. Externe partijen, zoals de Belastingdienst en banken, gebruiken namelijk deze gegevens om belastingen te controleren en kredietwaardigheid te beoordelen. Verder biedt financiële administratie ondernemers snel en duidelijk inzicht in financiële veranderingen, waardoor zij hier hun bedrijfsvoering op kunnen aanpassen. Het juist onderhouden van de financiële administratie is daarom essentieel voor het functioneren en verantwoorden van je bedrijf.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Onderdelen financiële administratie
Debiteuren- en crediteurenbeheer
Als ondernemer is het belangrijk om bij te houden welke klanten jou nog moeten betalen (debiteuren) en welke facturen jij zelf nog moet voldoen (crediteuren). Hieronder valt bijvoorbeeld het monitoren van betalingstermijnen en het opvolgen van achterstallige betalingen.
In- en verkoopadministratie
De administratie van je in- en verkoop omvat onder meer het registreren van inkomende facturen van leveranciers, uitgaande facturen aan klanten, offertes, bestellingen en het verwerken van betalingen. Dit onderdeel is belangrijk omdat je voor elke in- en verkoop die je doet, verantwoording moet kunnen afleggen. Vergeet ook niet je inkomsten en uitgaven van je kas hierin mee te nemen.
Belastingaangifte
Ondernemers zijn verplicht om hun financiële gegevens door te geven aan de Belastingdienst. Dit gebeurt via belastingaangiften. De meeste ondernemers moeten alleen de omzet -en inkomstenbelasting aangiften indienen. Voor besloten en naamloze vennootschappen dient er ook aangifte te worden gedaan voor vennootschapsbelasting. Financiële administratie die juist en up to date is, is heel belangrijk voor deze belastingaangiften. Dit voorkomt problemen achteraf en met alle gegevens bij de hand kan de belastingaangifte snel worden ingevuld.
De Belastingdienst verplicht ondernemers en zelfstandigen om hun financiële administratie minstens 7 jaar te bewaren. Je moet namelijk gedurende 7 jaar verantwoording kunnen afleggen over je belastingaangiften, en in sommige gevallen wil de Belastingdienst je gegevens controleren.
Het behouden van de juiste administratie is dus van groot belang. Daarom is het verstandig om altijd een goede back-up te hebben! Een boekhouder kan hierbij helpen.
Leestip: “Van eenmanszaak omzet naar Besloten Vennootschap“.
Urenregistratie
Om aanspraak te maken op bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, moet je aan het urencriterium voldoen. Je voldoet in 2024 aan het urencriterium als je minimaal 1.225 uur besteedt aan je bedrijf. Natuurlijk moet je je aantal uren kunnen verantwoorden. Daarom is urenregistratie ook een belangrijk onderdeel van financiële administratie.
Voorraadbeheer
Voorraadbeheer is het proces van het bijhouden, beheren en controleren van de voorraad van goederen binnen je bedrijf. Het is hierin belangrijk dat je je voorraadwijzigingen goed bijhoudt en dat je optimale voorraadniveaus juist indexeert. Hierdoor zit je nooit met te weinig of te veel voorraad. Hier is uiteraard handige betaalde software voor.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Hoe vaak moet ik mijn administratie bijwerken?
Wij raden je aan om:
- Dagelijks
- je (digitale) post te openen
- je bankstand te checken
- na te gaan welke facturen je nog moet betalen en hoeveel klanten jou nog moeten betalen
- Wekelijks
- facturen te versturen aan je klanten.
- facturen van je leveranciers te betalen.
- Je debiteurenstand te updaten en herinneringsmails te versturen
- Maandelijks
- de salarissen van je werknemers te betalen
- je aangifte loonheffing te doen.
- te inventariseren wat je voorraadstand is en of de kwaliteit van je producten nog voldoende is.
- Per kwartaal
- BTW-aangifte te doen
- Jaarlijks
- je administratie grondig te updaten
- de aangifte inkomstenbelasting te doen als je een eenmanszaak hebt.
- de aangifte vennootschapsbelasting te doen als je een BV hebt.
- een balans en winst & verliesrekening op te stellen over het gehele jaar.
Hulpmiddelen voor financiële administratie
Er zijn verschillende manieren om je boekhouding in te richten. Zo kun je je boekhouding met Excel of met een online boekhoudprogramma bijhouden. Een boekhoudprogramma kan een waardevol hulpmiddel zijn voor ondernemingen, maar naarmate een bedrijf groeit, kan het beheer van de boekhouding een complexe en tijdrovende taak worden. Daarom is het vaak verstandiger om de boekhouding uit te besteden. Dit geeft ondernemers de vrijheid om zich te concentreren op hun kernactiviteiten en strategische groei, terwijl ze erop kunnen vertrouwen dat hun financiële zaken in goede handen zijn. Benieuwd naar de kosten van een boekhouder? Klik dan hier
Een boekhouder kan je helpen bij het behouden van financiële administratie. Opzoek naar een boekhouder? Vul nu jouw wensen in op ons formulier, en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van boekhouders bij jou uit de buurt. Zij sturen je een vrijblijvende offerte met hun tarieven toe. Het is vervolgens aan jou om een partij te kiezen waar je een goed gevoel bij hebt!