BTW aangifte: hoe doe ik het en waar moet ik op letten?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. BTW aangifte indienen: hoe doe ik het en waar moet ik op letten?
  4 mins leestijd

  Als ondernemer ben je verplicht om btw aangifte te doen bij de Belastingdienst. In deze aangifte geef je aan hoeveel omzet je hebt behaald en hoeveel btw je hebt berekend aan je klanten. Deze btw aangifte dien je af te dragen. Je kunt de btw die je zelf hebt betaald aan leveranciers hierop in mindering brengen. In dit artikel leggen we uit hoe de btw aangifte werkt en waar je op moet letten.

  Liever direct offertes ontvangen van boekhouders? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Allereerst, Wat is btw?

  Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een indirecte belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Je heet dus eigenlijk aangifte omzetbelasting. Als ondernemer moet je btw berekenen over de verkoopprijs van je producten of diensten en deze achteraf afdragen aan de Belastingdienst. Stel dat je product €100,00 kost exclusief btw en er een btw percentage van 21% wordt gehanteerd. De prijs inclusief btw is dan €100,00 * 1,21 = €121,00. Dit bedrag reken je dan aan je klant.

  Er worden verschillende btw tarieven gehanteerd in Nederland. Het btw tarief van 21% is standaard. Voor sommige producten en diensten geldt een verlaagde btw tarief van 6% (bijvoorbeeld geneesmiddelen) of zelfs 0% (export naar het buitenland). Het is belangrijk voor ondernemers om de juiste btw tarieven te hanteren bij de verkoop van hun producten of diensten en om de btw aangifte correct af te dragen aan de Belastingdienst.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Waarom btw aangifte? 

  Btw aangifte indienen is volgens de belastingdienst verplicht omdat de overheid veel uitgaven moet bekostigen en hiervoor van de consument een belangrijke bijdrage vraagt. De btw aangifte is dus een wettelijke verplichting. Door btw-aangifte te doen, geeft de ondernemer aan hoeveel omzet er is gemaakt en ook het btw bedrag wordt doorgegeven. Daarnaast wordt er ook aangegeven welk bedrag aan btw is betaald voor inkopen en andere kosten. Op basis van deze gegevens kan de Belastingdienst berekenen hoeveel btw er moet worden afgedragen of teruggevraagd.

  De btw aangifte is dus een belangrijke verplichting voor ondernemers en helpt de Belastingdienst om de btw te innen en te controleren of ondernemers de juiste btw bedragen hebben afgedragen. Transparantie wordt hierdoor gewaarborgd voor de btw aangifte. Jij kan je btw terugvragen waardoor je minder kosten hebt.

  Hoe werkt de btw aangifte?

  De btw aangifte moet je periodiek indienen bij de Belastingdienst. Dit kan per maand, per kwartaal of per jaar, afhankelijk van de omzet van je onderneming. Per kwartaal is voor de meeste ondernemers het meest gangbaar, een maandelijks aangifte is ook gangbaar. In de aangifte omzetbelasting geef je aan hoeveel omzet je hebt behaald en hoeveel btw je hebt berekend aan je klanten. Daarnaast kun je de btw die je zelf hebt betaald aan leveranciers in mindering brengen op de btw die je zelf hebt berekend. Het verschil moet je afdragen aan de Belastingdienst, uiterlijk een maand na de periode waar je aangifte op van toepassing is

  Je kan de aangifte doen via het portaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’, via een papieren aangifteformulier die je per post van de Belastingdienst ontvangt of via je eigen administratie software. Het maakt niet uit via welke weg je het doet, als je het maar op tijd indient!

  Leestip: “Van eenmanszaak omzet naar Besloten Vennootschap”. Klik hier voor het artikel

  Waar moet je op letten bij de btw aangifte?

  Het is belangrijk om de btw aangifte op tijd in te dienen om boetes en rente te voorkomen. Ook als de aangifte niet correct is, kan dit leiden tot boetes en financiële problemen voor je onderneming.

  Daarom is het aan te raden om de aangifte goed voor te bereiden en tijdig in te dienen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de facturen die je verstuurt voldoen aan de eisen die de Belastingdienst stelt. Zo moeten facturen bijvoorbeeld een factuurnummer en een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen of diensten bevatten. Als je goederen of diensten levert aan klanten in andere EU-landen, moet je ook rekening houden met de regels omtrent deze intracommunautaire leveringen. In dat geval moet je een aparte rubriek op de btw aangifte invullen en moet je ervoor zorgen dat je beschikt over de juiste btw identificatienummers van je klanten.

  Tot slot is het belangrijk om de btw administratie goed bij te houden. Zorg ervoor dat je alle inkomende en uitgaande facturen goed bewaart en dat je de btw administratie tijdig bijwerkt. Zo ontvang je minder blauwe brieven op je deurmat, voorkom je een hoop gedoe en bespaar je tijd wat je aan andere belangrijke zaken kunt spenderen. 

  Boekhouder offerte

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van boekhouders in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

  Een boekhouder kan de btw aangifte eventueel ook voor je doen. Benieuwd naar wat een boekhouder voor jou kan betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende boekhouders bij jou uit de regio!

  Formulier >