8 belastingwijzigingen met ingang van 1 januari 2024

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. 8 belastingwijzigingen met ingang van 1 januari 2024
  6 mins leestijd

  8 belastingwijzigingen met ingang van 1 januari 2024

  Met ingang van 1 januari 2024 is er zowel een nieuw kalenderjaar als een nieuw belastingjaar begonnen. Met de komst van dit nieuwe jaar zijn er door de overheid een aantal wijzigingen doorgevoerd. Offerte.nl gaat deze week in gesprek met haar langdurig partner André van Gurp om meer te weten te komen over wat men dit jaar van haar overheid kan verwachten en wat dit betekent voor jou als ondernemer. André van Gurp is zijn bedrijf Account Service in 1996 begonnen en heeft sindsdien een mooie groei doorgemaakt. Inmiddels heeft hij 4 vestigingen geopend in heel Nederland en zijn hij en zijn collega’s bereikbaar voor uiteenlopende vragen. Naast de standaard werkzaamheden zoals het opstellen van een jaarrekening of het doen van de omzetbelasting is Van Gurp ook gespecialiseerd in het geven van financieel advies. André heeft alle benodigde belasting-, vergunnings- en verzekeringsdiploma’s op zak om voor jouw bedrijf een persoonlijk plan op te stellen waardoor hij zowel zichzelf ruim terugverdient als ervoor zorgt dat je aan het eind van het jaar veel geld weet te besparen. We hebben met hem gesproken over 8 belangrijke veranderingen die met ingang van 1 januari 2024 van kracht zijn.

  1. Vermogensrendement belasting verhoogd

  André spreekt regelmatig ondernemers die zich afvragen of het interessant is om te investeren in een tweede woning. Bij het opgeven van je belastingen valt een tweede woning onder de vermogensrendementbelasting, Box 3. In deze box wordt belasting geheven over het door de belastingdienst verwachte percentage rendement dat jij uit onder andere je spaargeld, je aandelen en een mogelijk tweede pand haalt. De belastingdienst heeft voor alle Nederlanders een gelijke inschatting gemaakt hoeveel rendement zij verwachten dat er behaald wordt uit deze posten en heft daar per post een percentage belasting over. Deze gelijke inschatting wordt het fictieve rendement genoemd en voor de tweede post, waar beleggingen en andere bezittingen zoals een tweede huis onder vallen, is deze heffing verhoogd naar 6,4%.

  2. Inkomstenbelasting verhoogd, heffingskortingen ook

  De inkomstenbelasting gaat met ingang van 1 januari 2024 met een klein percentage omhoog, slechts 0,04%. Dit verschil is zo klein, daar merk je als ondernemer zo goed als niets van. Daarentegen gaan de algemene heffingskortingen omhoog, zoals onder andere de algemene arbeidskorting en de loonheffingskorting. Als werkgever betaal je dus minder belasting als je iemand in dienst neemt en als werknemer houd je aan het eind van de maand wat meer geld over. 

  3. Minimumloon gestegen

  Met ingang van 1 januari 2024 zijn alle minimumlonen gestegen. Er is bepaald dat met ingang van 1 januari 2024 medewerkers van 21 jaar en ouder recht hebben op een minimumloon van € 13,27 per uur exclusief vakantiegeld. Dit loon zal halfjaarlijks opnieuw worden geïndexeerd, dit betekent dat je als ondernemer op 1 juli 2024 mogelijk de salarissen van je medewerkers moet herberekenen. Het AOW is gekoppeld aan het minimumloon, hierdoor zijn eveneens de AOW-uitkeringen en de meeste pensioenen gestegen. Het minimumloon is ook verhoogd voor medewerkers tussen 15 en 20 jaar. Precies weten hoeveel de minimumlonen gestegen zijn? Bekijk hier de nieuwe minimumlonen

  4. AOW leeftijd verhoogd naar 67 jaar.

  Naar aanleiding van het stijgen van de minimumlonen is de AOW-leeftijd verhoogd naar 67 jaar. Dit betekent dat we langer moeten doorwerken. Wil je dit niet en wil je juist wat eerder stoppen met werken? Dan moet je ervoor zorgen dat je dit goed georganiseerd hebt. Als je hier nog niets aan gedaan hebt, heeft André een goede tip. Met ingang van 1 januari 2024 mag je extra in je pensioen storten. Je mag nu jaarlijks maximaal €34.000 in je pensioen storten met 10 jaar terugwerkende kracht. Dit betekent dat je voor elk jaar dat je nog niets ondernomen hebt ten aanzien van je pensioen je maximaal €34.000 mag storten. Hoeveel je precies kunt storten wordt bepaald op basis van je jaarinkomsten.

  5. Prijsplafond en de energietoeslag komen te vervallen, belasting op gas omhoog

  Het afgelopen jaar heeft de overheid een energieplafond ingesteld om haar burgers tegemoet te komen in de gestegen energiekosten naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Met ingang van 1 januari 2024 komt dit prijsplafond te vervallen, samen met de energietoeslag om de kosten voor het gas te dekken. Daarbij gaat de belasting die over gas geheven wordt omhoog en wordt de belasting die over elektriciteit wordt geheven juist verlaagd. Dit is vanuit de overheid een duidelijke prikkel om Nederlanders te stimuleren om hun woningen te verduurzamen. Er is deze week gestemd over het behoud van de salderingsregeling. Als deze blijft, is het nóg aantrekkelijker om zonnepanelen te installeren. Maar ook als deze regeling wel wordt afgeschaft, is het nog altijd interessant om je huis te verduurzamen. De energiekosten per huishouden stijgen naar aanleiding van het afschaffen van het prijsplafond en de energietoeslag dit jaar gemiddeld met €170,00.

  6. Bredere hypotheek bij een energiezuiniger huis

  Daarnaast wordt je beloond als je een energiezuinige woning op de markt brengt. Als jouw oude woning energielabel A of B heeft, kan de extra hypotheekruimte voor je nieuwe woning oplopen tot wel €10.000,-. Met een energielabel C of D kan dit oplopen tot €5.000,-.

  7. Studieschuld en overdrachtsbelasting

  In het verleden was je niet wettelijk verplicht je studieschuld kenbaar te maken bij de bank als je een woning wilde kopen. Per 1 januari 2024 is dit wel een verplichting vanuit de overheid. Dit betekent dat je voor een nieuwe woning minder kunt lenen van de bank als je een studieschuld hebt. Aan de andere kant is de korting op overdrachtsbelasting verruimd. Particulieren tot en met 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen voor een woning tot en met een waarde van €510.000. In 2023 gold deze regeling voor huizen tot en met een waarde van €440.000. Ben je ouder dan 35 jaar en koop je je eerste woning? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Wil je echter een tweede woning aanschaffen? Dan betaal je vanaf 1 januari 2024 10,4% overdrachtsbelasting.

  8. Nationale Hypotheek Garantie uitgebreid

  Tot slot wordt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitgebreid. De Nationale Hypotheek Garantie is een vangnet waar je een beroep op kunt doen als je met je hypotheek in betalingsproblemen komt. Als je een huis koopt met een hypotheek met NHG, krijg je vaak een lagere rente. Wel is het voordeel dat als je je hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld door een scheiding of een verlies van inkomen, je een beroep kunt doen op deze regeling. Vorig jaar stond de Nationale Hypotheek Garantie garant tot een hypotheeksom van €405.000. Met ingang van 1 januari 2024 is deze som verhoogd tot €435.000. Dit betekent dat deze regeling voor meer mensen toegankelijker wordt.

  Genoeg om rekening mee te houden het komende jaar, zowel als particulier als als ondernemer. Door een boekhouder in de arm te nemen kun je jezelf veel tijd besparen en creëer je meer inzicht in je financiële mogelijkheden. Meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Vraag hieronder je offerte op voor Account Service!

  Offerte aanvragen Account Service >