Wat kost een jaarrekening?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. Wat kost een jaarrekening?
  5 mins leestijd

  Een (fiscale) jaarrekening is een jaarlijks financieel verslag die de situatie van een bedrijf over het betreffende boekjaar weergeeft. Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid (Besloten vennootschap, naamloze vennootschap, coöperatie, stichting en vereniging) zijn verplicht ieder boekjaar hun interne jaarrekening te deponeren aan de Kamer van Koophandel. Een fiscale jaarrekening opstellen omvat de balans, winst- en verliesrekening en toelichting.
  Rechtspersonen zijn hiertoe verplicht, omdat de belastingdienst de financiën hierdoor kan controleren en omdat het overzicht van de financiële gegevens dan te zien is voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. In dit artikel leggen we uit welke kosten daar aan verbonden zijn.

  Liever direct offertes ontvangen van boekhouders? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Kosten jaarrekening opstellen

  Er zijn twee manieren waarop je een fiscale jaarrekening opstelt, namelijk: het zelf opstellen van de fiscale jaarrekening of de jaarrekening laten opstellen, en dus uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Beide opties en de kosten hiervan worden hieronder besproken:

  Grootte van de ondernemingAccountantsverklaring nodig?Geschatte kosten jaarrekening
  MicroNee+- €500
  KleinNee€500 – €750
  MiddelgrootJa€750 – €900
  GrootJa€900 – €1250

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Factoren die de kosten voor het uitbesteden van de jaarrekening beïnvloeden

  Hoe jaarrekening opstellen voor de verschillende ondernemingsvormen. Er zijn 3 factoren die de kosten voor het uitbesteden van de jaarrekening beïnvloeden: de grootte van de onderneming, wel of geen accountantsverklaring en het uurtarief van de boekhouder of accountant. De 3 factoren worden hieronder nader toegelicht:

  • Grootte van de onderneming

  Over het algemeen geldt dat hoe groter het bedrijf, hoe duurder het opstellen van een jaarrekening wordt. Dit komt doordat er meer tijd in gaat zitten voor grotere bedrijven om alle financiële informatie te verwerken in de jaarrekening. Daarnaast hebben grotere ondernemingen ook een accountantsverklaring nodig wat ook extra geld en tijd kost.

  Om te zien onder welke categorie jouw onderneming valt, kun je onderstaande tabel gebruiken. Hierbij geldt dat de onderneming onder een bepaalde categorie valt wanneer er twee opeenvolgende jaren aan minimaal twee van de drie kenmerken van een onderneming voldoen wordt.

  Grootte van de ondernemingBalanstotaalNetto-omzetWerknemers
  Micro< €350.000< €700.000< 10
  Klein€350.000 – €6 miljoen€700.000 – €12 miljoen10 – 49
  Middelgroot€6 miljoen – €20 miljoen€12 miljoen – €40 miljoen50 – 250
  Groot> €20 miljoen€40 miljoen> 250


  • Wel of geen accountantsverklaring

  Middelgrote en grote ondernemingen met rechtspersoonlijkheid zijn verplicht naast de balans, winst -en verliesrekening en de toelichting óók nog een accountantsverklaring aan de jaarrekening toe te voegen. 
  Een accountantsverklaring is een bewijs dat de financiële gegevens in de jaarrekening aan de wettelijke eisen voldoen. Zo controleert een accountant bijvoorbeeld of de jaarrekening genoeg inzicht geeft in het vermogen, het resultaat en de liquiditeit van de onderneming.

  Wanneer een accountantsverklaring nodig is stijgen de kosten jaarrekening. De gemiddelde kosten voor de toevoeging van een accountantsverklaring liggen tussen de 1.000 en 4.000 euro.

  • Tarief boekhouder of accountant

  Een boekhouder inhuren is over het algemeen goedkoper dan een accountant of fiscalist inhuren. Dit komt omdat een accountant en fiscalist aan allerlei eisen moet voldoen om zich die titel te mogen geven. Hierdoor ligt hun uurloon ook hoger dan die van een boekhouder. Benieuwd naar waar deze drie beroepen nou precies in verschillen? Klik hier voor het artikel

  Een boekhouder kost gemiddeld 60 euro per uur. Een accountant kost gemiddeld 90 euro per uur. Een boekhouder is geschikt om een jaarrekening opstellen. De jaarrekening opstellen en deponeren behoort ook tot het takenpakket. In het geval van middelgrote en grote ondernemingen is ook een accountant nodig voor het afgeven van een accountantsverklaring.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Kosten jaarrekening zelf opstellen

  Jaarrekening laten opstellen? Sommige ondernemers vinden het geen probleem de jaarrekening zelf op te stellen. Kleinere ondernemingen of ondernemers met expertise kiezen er soms voor de jaarrekening zelf op te stellen.

  Voor elke onderneming is het in principe mogelijk zelf de jaarrekening op te stellen. Wel gaat er veel tijd zitten in het vergaren van kennis en het bijhouden van de administratie. De jaarrekening dient uiteraard wel optijd gedeponeerd te worden. De winst- en verliesrekening en de balans opstellen, kan los in Excel of met behulp van een boekhoudsoftware gedaan worden. Er zijn boekhoud softwaresystemen die een jaarrekening voor je kunnen opstellen, maar het blijft verstandig de output te (laten) controleren door een erkende boekhouder.

  De prijzen voor een boekhoudprogramma verschillen tussen 0 en maximaal 50 euro per maand.

  Leestip: “Van eenmanszaak omzet naar Besloten Vennootschap”. Klik hier voor het artikel

  Hoe vind ik een geschikte boekhouder?

  Wil je een geschikte boekhouder vinden om jouw jaarrekening op te stellen? Heb je bijvoorbeeld moeite met een fiscale winst -en verliesrekening opstellen? Wil je niet te veel betalen maar wel de kwaliteit van jouw jaarrekening waarborgen? Offerte.nl helpt je hierbij!

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan boekhouders in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag.

  Vul nu jouw wensen in op ons formulier, en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van boekhouders bij jou uit de buurt. Zij sturen je een vrijblijvende offerte met hun tarieven toe. Het is vervolgens aan jou om deze te vergelijken en te bepalen welke jouw voorkeur krijgt om de jaarrekening op te stellen. 

  Start vergelijken >