Crediteuren en debiteuren: wat is het verschil?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Boekhouder
    3. Crediteuren en debiteuren: wat is het verschil?
    4 mins leestijd

    Als ondernemer heb je dagelijks met ze te maken: debiteuren en crediteuren. Deze twee termen worden vaak gebruikt, maar ook vaak met elkaar verward. Zodra je het verschil tussen de twee begrippen voor jezelf helder hebt, wordt het beheren van je financiële transacties een stuk makkelijker. In dit artikel zullen we de definities, betekenissen en het onderscheid tussen crediteuren en debiteuren behandelen.

    Liever direct offertes ontvangen van boekhouders? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

    Start vergelijken >

    Wat zijn debiteuren?

    Een debiteur is simpelweg een persoon of partij die nog moet betalen voor een product of dienst dat al geleverd is. Je hebt je product of dienst dus al geleverd aan de klant, de factuur al is al verstuurd, maar de klant heeft nog niet betaald.

    Voorbeeld: Jouw bedrijf verkoopt producten aan een klant op krediet, waarbij de klant 14 dagen de tijd heeft om voor de producten te betalen. Zolang de klant gedurende de betaaltermijn nog niet voor de producten heeft betaald, moet de klant beschouwd worden als debiteur van jouw bedrijf.

    Wat zijn crediteuren?

    Een crediteur is juist precies het tegenovergestelde van een debiteur. Een crediteur is de partij die het geld nog moet ontvangen van de afnemer. Met andere woorden, crediteuren zijn de leveranciers of verkopers die goederen of diensten hebben geleverd aan een klant op krediet. 

    Voorbeeld: Jouw bedrijf verkoopt producten aan een klant op krediet, waarbij de klant 14 dagen de tijd heeft om voor de producten te betalen. Gedurende deze termijn wordt jouw bedrijf beschouwd als een crediteur voor de klant, totdat de klant voor de producten heeft betaald.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    Tips voor het beheren van debiteuren en crediteuren

    • Houd nauwkeurige administratie bij;
    • Wees proactief met facturering 
    • Stel duidelijke betalingsvoorwaarden in
    • Volg openstaande facturen op
    • Overweeg kortingen voor vroege betalingen
    • Maak gebruik van automatisering

    Het verschil tussen debiteuren en crediteuren

    Het belangrijkste verschil tussen debiteuren en crediteuren wordt gevormd door de positie in de boekhouding en de aard van de transacties. We beschrijven enkele kenmerken om het verschil duidelijk te maken:

    • Aard van de transacties: Debiteuren hebben betrekking op geld dat een bedrijf nog moet ontvangen van externe partijen, zoals klanten of afnemers. Crediteuren hebben daarentegen betrekking op geld dat een klant verschuldigd is aan externe partijen, zoals leveranciers of verkopers.
    • Positie in de boekhouding: Debiteuren worden op de balans vermeld als een activum, omdat het geld vertegenwoordigt dat een bedrijf nog moet ontvangen. Daarom wordt een debiteur op de activa (linker) kant van de balans gezet. Hier staan de bezittingen van je bedrijf. Crediteuren worden daarentegen op de balans van een bedrijf vermeld als een verplichting, omdat het geld is dat het bedrijf nog moet betalen. Daarom wordt een crediteur op de passiva (rechter) kant van de balans gezet. Hier staan de schulden van je bedrijf. 
    • Risico’s: Het beheer van debiteuren en crediteuren brengt verschillende risico’s met zich mee. Slecht beheer van debiteuren kan leiden tot liquiditeitsproblemen en verminderde cashflow voor je bedrijf. Aan de andere kant kan het niet tijdig betalen van crediteuren leiden tot verstoorde relaties met leveranciers en zelfs tot juridische geschillen. Zorg er dus altijd voor dat er in beide gevallen tijdig betaald wordt. Zo voorkom je problemen!
    • Liquide middelen: als het gaat om het geld op je bankrekening is er een simpele vuistregel: hoe minder debiteuren, hoe beter. Voor crediteuren geldt dit andersom.


    Het begrijpen van het onderscheid tussen crediteuren en debiteuren is bepalend voor een effectief beheer van financiën binnen je organisatie. Door duidelijk inzicht te hebben voorkom je fouten in je boekhouding en gedoe achteraf.


    Zoek je nog iemand die jouw boekhouding kan overnemen? Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan:  


    Benieuwd naar wat een boekhouder voor jou kan betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat! Zo kan jij een partij kiezen waar je een fijn gevoel bij hebt.

    Start vergelijken >