Wil jij een accountantsverklaring aanvragen? Vraag een offerte aan en ontvang vrijblijvende voorstellen van accountants in de regio.

Hoe langer een onderneming bestaat, des te groter en complexer de boekhouding wordt. Het bijhouden van de bonnetjes, facturen en beschreven kladjes kan een enorm tijdrovend karwei zijn.

De meeste ondernemers hebben dan ook niet de behoefte om tot in de late uurtjes met de administratie bezig te zijn. Ze willen immers aanwezig zijn op de werkvloer, niet op een kantoor tussen het papierwerk. Bovendien maken de meeste ondernemers lange uren, waardoor er weinig tijd voor de boekhouding over blijft. Jaarrekeningen deponeren, accountantsverklaring nieuwe stijl of de laatste wet- en regelgeving; dat is het laatste waar je je als ondernemer druk om wilt maken.

Ondernemers schakelen daarom een accountant in om de boekhouding en administratie te controleren. Een accountant controleert de rapportage en financiële handelingen van een bedrijf door middel van een accountantsverklaring. Maar wat is een accountantsverklaring precies, wat zijn de kosten en is een accountantsverklaring altijd nodig? Lees alles over deze belangrijke verklaring in dit artikel.

Wat is een accountantsverklaring?

Als zelfstandige ondernemer ben je verplicht om de administratie van je bedrijf goed op orde te houden. Uiteraard geldt dit voor alle ondernemers, maar bij een besloten vennootschap (BV) is de wet- en regelgeving nog strenger dan bij een eenmanszaak of vof. Zo moet bij een dergelijke onderneming ieder jaar de boekhouding een balans, een heldere winst- en verliesrekening en een jaarrekening beschikbaar zijn.

Daarnaast moet de jaarrekening door middel van een accountantsverklaring door een accountant zijn goedgekeurd. De accountantsverklaring geeft daarbij de getrouwheid van de jaarrekening weer. Natuurlijk is het mogelijk om de administratie en de belastingaangiften zelf te doen. Ook is het een optie om een administratiekantoor in te huren om de boekhouding aan uit te besteden.

In de praktijk laten bedrijven echter de volledige boekhouding van een BV meestal over aan een accountantskantoor. Alleen een registeraccountant (RA) of accountant administratieconsulent (AA) met een certificerende bevoegdheid heeft namelijk de autoriteit om de verplichte accountantscontrole uit te voeren. Alleen zij mogen een rechtsgeldige accountantsverklaring afgeven.

Wanneer is een accountantsverklaring nodig?

Een accountantsverklaring aanvragen is in verschillende situaties noodzakelijk. Niet alleen bij een jaarrekening, maar ook bijvoorbeeld als je een BV wilt oprichten of bij het aanvragen van subsidies. Ook stellen sommige leveranciers of bankrelaties een inzichtelijk overzicht van de financiën op prijs. De Nederlandse wet- en regelgeving stellen daarnaast eisen aan de boekhouding en financiële administratie.

De Belastingdienst controleert op basis van deze vereisten ieder jaar of jouw onderneming aan de regels voldoet. In de meeste gevallen is het inschakelen van een accountant hierbij van belang.

De voorwaarden voor een verplichte accountantsverklaring zijn:

 • Je bent bestuurder van een rechtspersoon als een BV, NV, vereniging, vve, stichting of coöperatie en:
 • de waarde van de activa binnen je bedrijf minus de herwaarderingsreserve en minus de reserve deelnemingen is hoger dan € 4.400.000,- en
 • de organisatie beschikt over meer dan 50 medewerkers en
 • de omzet bedraagt meer dan € 8.800.000,-.

Welke soorten accountantsverklaringen zijn er?

Een accountant geeft een verklaring af als bewijsvoering dat hij of zij een specifieke opdracht heeft uitgevoerd. Er zijn hierbij drie soorten verklaringen mogelijk: een controleverklaring, een beoordelingsverklaring en een samenstellingsverklaring.

 • Controleverklaring
  Bij een wettelijke controleverklaring beoordeelt de accountant of de gegevens in het financiële verslag overeenkomen met de werkelijkheid. Bij de controle gaat de accountant diepgaand en uitgebreid aan het werk. AA-accountants hebben hiervoor een speciale controlevergunning nodig, terwijl een RA-accountant deze vergunning verkrijgt bij het afstuderen.

 • Beoordelingsverklaring
  Met een beoordelingsverklaring heeft de accountant een financieel rapport beoordeeld, om te zien of het een waarheidsgetrouw beeld geeft van jouw bedrijf. Het onderzoek hiervoor gaat minder diep dan bij een controleverklaring.

 • Samenstellingsverklaring
  Als een accountant een klant helpt bij het samenstellen van een financieel rapport (een jaarrekening opstellen bijvoorbeeld), dient hij of zij een samenstellingsverklaring in om de bijdrage aan het rapport te bewijzen. Hierbij baseert de accountant zich op informatie van de klant, zonder deze gegevens te toetsen.

Welke verklaring voor jouw onderneming van toepassing is, hangt af van de situatie. Als het gaat om de controle van een jaarrekening, zijn bijvoorbeeld een samenstellingsverklaring of beoordelingsverklaring niet voldoende. Van welke verklaring sprake is, blijkt uit de tekst en context.

Wat kost een accountantsverklaring?

De kosten van een accountantsverklaring variëren enorm naar gelang het type verklaring dat opgesteld wordt. Accountants zijn verplicht om een dossier op te stellen, waardoor er altijd minimumkosten zijn verbonden aan een verklaring. De meest uitgebreide verklaring is de controleverklaring. Deze is daarom meestal het duurst. De samenstellingsverklaring is de goedkoopste verklaring. Hieronder vind je een aantal voorbeeldoffertes. De kosten van accountantsverklaringen verschillen echter enorm per onderneming en hangen af van diverse factoren.

Om erachter te komen wat de specifieke kosten voor jouw individuele bedrijf, stichting of vve zijn, is het verstandig om verscheidene offertes aan te vragen bij diverse accountantskantoren. Hierdoor krijg je een handig overzicht van de gemiddelde accountantskosten voor jouw onderneming.

 • Voorbeeld samenstellingsverklaring offerte
  Bedrijfsvorm: Stichting Taken: Opstellen jaarrekening en samenstellingsverklaring Aantal mutaties per maand: 50 Omzet: 800.000 euro Geschatte kosten: 2000 euro

 • Voorbeeld beoordelingsverklaring offerte
  Bedrijfsvorm: Stichting Taken: Opstellen beoordelingsverklaring Aantal mutaties project: 250 Omzet: 300.000 euro Geschatte kosten: 3000 euro

 • Voorbeeld controleverklaring offerte
  Bedrijfsvorm: B.V. Taken: Uitvoeren van de audit Aantal mutaties per maand: 500 Omzet: 18 miljoen euro Geschatte kosten: 20.000 euro

Vind de juiste accountant uit jouw regio

Het kan vrij ingewikkeld zijn om het beste accountantskantoor in jouw omgeving te vinden. Gelukkig bieden wij uitkomst. Zodra je jouw persoonlijke wensen en gegevens invult, gaan wij voor jou aan de slag om uitstekende accountants in de buurt te vinden. Zij sturen jou vervolgens een vrijblijvende offerte met tarievenlijst, zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Het is daarna aan jou om met de meest geschikte accountant in zee te gaan. Geef nu je gegevens op en zorg ervoor dat de boekhouding van jouw onderneming in orde is.