Accountantsverklaring: Wat is het en waarvoor heb ik het nodig?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. Accountantsverklaring
  4 mins leestijd

  Wat staat er in een accountantsverklaring?

  De accountantsverklaring is in de meeste gevallen gericht op de jaarrekening. Dit is een financieel verslag dat de meeste ondernemers aan het eind van een boekjaar aan de KvK moeten deponeren. De accountant controleert dan of de jaarrekening van de onderneming voldoet aan de wettelijke eisen en of de cijfers betrouwbaar zijn. Jouw boekhouder heeft deze accountantsverklaring nodig!

  Er zijn 4 uitkomsten die een accountantsverklaring kan bieden, namelijk:

  • Een goedkeurende accountantsverklaring: de accountant verklaart hierbij dat de financiële gegevens van een onderneming betrouwbaar zijn.
  • Een accountantsverklaring met beperking: hierbij keurt de accountant de jaarrekening goed op uitzondering van één onderdeel, wat aangepast moet worden om een goedgekeurde accountantsverklaring te ontvangen.
  • Een accountantsverklaring met oordeelonthouding: hierbij kan de accountant de jaarrekening niet goedkeuren of afkeuren omdat hij of zij over te onvoldoende informatie beschikt.
  • Een afkeurende verklaring: hierbij keurt de accountant de volledige jaarrekening af omdat hij of zij de jaarrekening niet vertrouwt. Bij een afkeurende accountantsverklaring moet alles opnieuw verricht worden.

  Het grootste deel van de jaarrekeningen krijgt groen licht. Zonder goedgekeurde accountantsverklaring kan de algemene vergadering de jaarrekening niet vaststellen en kan de jaarrekening niet gedeponeerd worden aan de KvK.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Heb ik een accountantsverklaring nodig?

  Dat een accountantsverklaring verplicht is om toe te voegen aan de jaarrekening, geldt niet voor iedereen. Alleen ondernemingen die twee opeenvolgende boekjaren aan minimaal 2 van de 3 onderstaande criteria voldoen, zijn verplicht een accountantsverklaring aan hun jaarrekening toe te voegen.

  De 3 criteria zijn:

  • De onderneming had een netto omzet hoger dan 12 miljoen euro
  • De onderneming had een balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro
  • De onderneming had meer dan 50 werknemers in dienst (excl. zzp’ers en uitzendkrachten)

  Wanneer 1 of minder van deze criteria voor jou gelden, ben je niet verplicht een accountantsverklaring aan jouw jaarrekening toe te voegen. Naast een accountant zijn er ook boekhouders en fiscalisten. Benieuwd naar wat het verschil is? Klik dan hier

  Leestip: “Van eenmanszaak omzet naar Besloten Vennootschap”. Klik hier voor het artikel

  Soorten accountantsverklaringen

  Er zijn 3 soorten accountantsverklaringen te onderscheiden: de samenstellingsverklaring, de beoordelingsverklaring en de controleverklaring. De 3 de type verklaring zijn:

  • De samenstellingsverklaring

  Een samenstellingsverklaring wordt afgegeven wanneer een accountant het bestuur van een onderneming heeft geholpen bij het samenstellen van de jaarrekening. De accountant geeft hierbij niet of de inhoudelijke gegevens kloppen. De accountant ondersteunt en helpt alleen met het opstellen ervan. In de samenstellingsverklaring staat de inhoud van de opdracht, de taken van het bestuur en van de accountant bij het opstellen van de jaarrekening

  • De beoordelingsverklaring

  Met een beoordelingsverklaring wordt door een accountant gecontroleerd of de jaarrekening een juist beeld schetst van de werkelijke financiële situatie van een onderneming. Een beoordelingsverklaring dient als bewijs dat een accountant het financieel rapport heeft beoordeeld. De beoordelingsverklaring biedt echter onvoldoende zekerheid in vergelijking met de controleverklaring. Daarom is deze verklaring niet geschikt voor ondernemingen die verplicht zijn een accountantsverklaring aan hun jaarrekening toe te voegen.

  • De controleverklaring

  De controleverklaring is de meest uitgebreide verklaring en wordt gebruikt ter controle van een jaarrekening. Met een controleverklaring bevestigd of ontkracht een accountant dat de jaarrekening een betrouwbaar beeld geeft van de situatie bij de onderneming.
  De controleverklaring is bedoeld voor degene die de jaarrekening in willen zien, zoals aandeelhouders, leveranciers of banken. Zo kan bijvoorbeeld een bank aan de hand van de controleverklaring een beslissing maken over het wel of niet verstrekken van een lening.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Factoren die de kosten beïnvloeden

  Je laat een accountantsverklaring opstellen door een accountant. De kosten voor een accountantsverklaring zijn afhankelijk van een aantal factoren, namelijk: het soort accountant, het soort accountantsverklaring en de grootte van de onderneming. Alle factoren worden hieronder nader toegelicht:

  • Soort accountant

  Er zijn twee soorten accountants: AA-accountants en een RA-accountants.
  Een AA accountant heeft een HBO accountant-opleiding gevolgd en RA accountants hebben een WO accountant-opleiding gevolgd.
  Beide accountants hebben dezelfde bevoegdheden. Ze mogen dus beiden jaarrekeningen controleren en accountantsverklaringen verstrekken. Wel heeft een AA-accountant een extra controle nodig voordat de controleverklaring uitgereikt mag worden.

  • Soort accountantsverklaring

  Een samenstellingsverklaring is de meest goedkope verklaring die afgegeven kan worden. Daarna komt de beoordelingsverklaring en als laatst de controleverklaring. Het verschil in kosten tussen deze verklaringen komt voort uit het aantal uren werk dat er voor een verklaring nodig is. 

  • Grootte onderneming

  Als laatste speelt de grootte van de onderneming een rol bij de kosten van een accountantsverklaring. Hoe groter de onderneming, hoe meer financiële informatie de jaarrekening bevat, hoe meer uur er in gaat zitten en dus hoe hoger de kosten uit zullen vallen.

  Boekhoud offertes vergelijken

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan boekhouders in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag.

  Accountantsverklaring nodig? Benieuwd naar wat een boekhouder voor jou kan betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende boekhouders bij jou uit de regio!

  Formulier >