Payroll berekenen is simpel als je weet waar je op moet letten. Wil je vergelijken? Vraag gratis en vrijblijvende offertes op.
Payroll is een service waarmee de administratieve, fiscale en juridische aspecten van het werkgeverschap worden overgenomen door een payroll organisatie. Dit levert jou als ondernemer veel voordelen op, zoals meer flexibiliteit, veel gemak, minder risico’s en een aanzienlijke tijdswinst. Aangezien je je niet meer hoeft bezig te houden met de personeels- en salarisadministratie, verzuim, ziekte, juridische conflicten en vakantiegeld, kun je je volledig richten op de core business van je organisatie. Voor de werkzaamheden van het payroll bedrijf betaal je een bepaald tarief, dat onder andere afhangt van het bruto uurloon van het personeel. In dit artikel lees je alles over de payroll berekenen en hoe de payroll tarieven precies zijn opgebouwd.
De payroll berekenen: wat kost payroll?
Voor het uitvoeren van de personeels- en salarisadministratie en het overnemen van de arbeidsrechtelijke risico’s rekent het payroll bedrijf een bepaalde vergoeding. Maar hoe werkt dat precies met de payroll kosten en waar moet je rekening mee houden?
Allereerst is het van belang om te weten dat bij de payroll berekenen er geen vaste payroll tarieven bestaan. Bij het payroll tarief berekenen worden de kosten bepaald door het bruto uurloon van de werknemer te vermenigvuldigen met een factor. Deze factor noemen payroll bedrijven de omrekenfactor.
In de opdrachtovereenkomst die je sluit met het payroll bedrijf, staat beschreven wat de hoogte van deze factor is.
Payroll tarief berekenen met de omrekenfactor
Payroll organisaties hanteren een omrekenfactor om de payroll te berekenen. De factor maakt het eenvoudig om de kosten vast te stellen. Het bruto uurloon van je werknemer * omrekenfactor = het payroll tarief.
Een voorbeeld ter verduidelijking:
€ 12,- bruto per uur * 1,6 omrekenfactor = € 19,20 uurtarief van het payroll bedrijf.
De omrekenfactor is uit diverse elementen opgebouwd, die te maken hebben met het in dienst houden van het personeel. De volgende aspecten zijn onder andere in de omrekenfactor meegerekend:
- Het aantal uur dat de werknemer werkzaam is
- Het aantal vakantiedagen en vakantiegeld van de werknemer
- De CAO
- Het pensioen van de werknemer
- De loonbelasting en alle andere werkgeverslasten
- Het complete ziekterisico
- De loondoorbetaling bij ziekte gedurende twee jaar
- Kort verzuim
- Bijzonder verlof
- Een goede scholingsregeling
- De arbodienst en daarbij behorende verplichtingen, denk hierbij aan Wet Verbetering Poortwachter
Let er hierbij goed op dat iedere payroll dienstverlener andere aspecten in de omrekenfactor opneemt bij de payroll berekenen. Daardoor vallen de payroll kosten per payroll bedrijf anders uit. Ook betekent dit dat de risico’s per organisatie verschillen. Het is daarom essentieel om bij de payroll dienstverlener na te vragen welke onderdelen wel, en welke aspecten niet binnen de omrekenfactor vallen bij de payroll berekenen.
Ondanks kosten biedt Payroll veel voordeel
Als ondernemer betaal je dan wellicht payroll kosten voor de geleverde service van het payroll bedrijf, het levert je ook enorm veel voordelen op. We zetten de voordelen voor je op een rij:
- Payrolling biedt je veel gemak. Alle werkgeverszaken die te maken hebben met het personeel, verlopen via de payroll dienstverlener. Het bedrijf zorgt ervoor dat de loonuitkeringen netjes op het juiste tijdstip plaatsvinden en houdt voor je bij wanneer er wijzigingen zijn in de wetgeving of de CAO. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om deze personeelszaken en je kan je volledig richten op de kerntaken van je bedrijf. Dit levert een aanzienlijke tijdswinst op.
- Payrolling is over het algemeen zelfs goedkoper dan als je het personeel zelf op de loonlijst zet. Nadat je heldere afspraken met het payroll bedrijf hebt gemaakt, worden de personeelskosten in principe teruggebracht tot één overzichtelijke factuur. Door te werken met een betrouwbare payroll dienstverlener is de opbouw van de fee transparant, waardoor je niet voor nare verrassingen komt te staan. Het payroll bedrijf neemt de werkgeverslasten en risico’s op zich. Zo heb je bijvoorbeeld geen last van kosten die bij ziekteverzuim van een werknemer ontstaan. Alles bij elkaar genomen betekent dit vaak dat je minder kosten betaalt bij een payroll service.
- Een ander groot voordeel van de payroll bedrijven is dat je, ondanks dat je de personeels- en salarisadministratie uitbesteedt, toch zelf de controle behoudt over je bedrijf. Je bepaalt zelf welke werknemers bij jou in dienst treden, tegen welke arbeidsvoorwaarden. Ook is de keuze aan jou of een arbeidsovereenkomst wel of niet wordt verlengd. Het payroll bedrijf biedt je enkel ondersteuning bij het werkgeverschap. Dit werkt zeer productief en efficiënt.
- De meeste payroll bedrijven zijn aangesloten bij de ABU. Dit geeft aan dat de payroll service van het bedrijf voldoet aan de actuele wet- en regelgeving. Ook hebben de payroll dienstverleners een WKA verklaring van de Belastingdienst. Dit geeft aan dat de payroll organisatie zijn belastingen en premies op tijd afdraagt aan de Belastingdienst. Een betrouwbare payroll organisatie doet daarom niets af aan de kwaliteit, nauwkeurigheid, zorgvuldigheid en service van jouw onderneming.
Ontvang offertes via Offerte.nl
Iedere payroll dienstverlener hanteert een andere omrekenfactor en daardoor verschillende payroll tarieven. Het is daarom belangrijk om een aantal offertes bij diverse payroll bedrijven aan te vragen, zodat je een helder overzicht krijgt van de te verwachte kosten. Ontvang nu meerdere offertes van payroll organisaties uit jouw regio via Offerte.nl.
Vul je persoonlijke voorkeuren en gegevens in. Offerte.nl selecteert vervolgens de meest geschikte payroll organisaties in de omgeving die aan jouw wensen voldoen. Zij sturen je een vrijblijvende, op maat gemaakte offerte met een tarievenlijst.
Het is dan aan jou om met de beste payroll organisatie rond de tafel te gaan zitten. Geef nu je gegevens op en zorg dat jouw personeelszaken in orde zijn.