Omvormers: Alles wat je moet weten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Omvormers
  4 mins leestijd

  Een omvormer speelt een cruciale rol in elk zonnepanelen systeem. Daarom is het belangrijk om de juiste omvormer te kiezen die goed bij jouw (toekomstige) zonnepanelen installatie en energiebehoeften passen. Maar wat is een omvormer nu precies en hoe werkt dit apparaat? Welke soorten zijn er en wat investering vraagt het ongeveer? In dit artikel bespreken we de ins en outs van de verschillende soorten omvormers zodat je goed geïnformeerd bent bij het vergelijken van offertes voor zonnepanelen!

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Wat is een omvormer?

  Een omvormer is een apparaat dat energie vanuit een bestaande zonnepanelen installatie omzet in stroom en deze geschikt maakt voor huishoudelijke apparaten. De zonne energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen is namelijk nóg niet geschikt voor deze stroomverbruikers. Jouw apparaten in huis werken op wisselstroom (AC), terwijl zonnepanelen gelijkstroom (DC) opwekken. De omvormer zorgt er dus voor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom.

  Waarom zijn omvormers belangrijk

  Zonder een omvormer is het niet mogelijk om eigen opgewekte energie zelf te gebruiken, om de hierboven genoemde reden dat zonnepanelen gelijkstroom opwekken, terwijl er wisselstroom uit je stopcontact komt. Zonder omvormer kan je de energie van de panelen alleen maar terug leveren aan het net. Dit is vaak onvoordeliger, zeker wanneer de salderingsregeling afbouwt in de toekomst. 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe werkt een omvormer?

  Een omvormer kent een gemakkelijk proces. Dit proces bestaat uit de volgende vijfstappen:

  1. Je zonnepanelen installatie wekt gelijkstroom op
  2. Via een DC-kabel wordt de gelijkstroom naar de omvormer gestuurd
  3. De omvormer maakt van de gelijkstroom –> wisselstroom
  4. Via een AC-kabel gaat de wisselstroom naar de meterkast
  5. De meterkast zorgt op zichzelf ervoor dat de stroom wordt verspreid over jouw woning!

  Beveiliging van een driefasige omvormer is heel belangrijk voor onze zonnepaneelinstallaties. Het komt namelijk steeds vaker voor dat omvormers gehackt worden. Hierdoor kunnen onder andere jouw gegevens op straat komen te liggen en kunnen je meterstanden beïnvloed worden.

  Soorten omvormers

  De meest bekende en erkende merken omvormers zijn Enphase, Fronius, SMA, SolarEdge omvormer en Solarmax. De merken bieden verschillende soorten omvormers aan. Momenteel zijn vier soorten omvormers gangbaar in de markt voor zonnepanelen. Dit zijn:

  • String-omvormers: Dit soort omvormer komt voor bij serie geschakelde systemen. Met een serieschakeling wordt bedoeld dat de panelen in een rijtje aan elkaar worden gekoppeld, vandaar de ‘string’ benaming. Het begin en het einde van deze ‘serie’ zijn met de omvormer verbonden. Het serie aangesloten principe is te vergelijken met je kerstverlichtingskoord. Zodra één lampje het niet doet dan vallen de rest van de lampjes ook uit. Dit werkt ook zo bij een serie geschakeld zonnepaneelsysteem. Vandaar dat alle zonnepanelen het niet meer doen op het moment dat eentje niet meer goed functioneert.
    
  • Micro-omvormers: Micro-omvormers zijn kleine kastjes die in elk zonnepaneel worden verwerkt. De gelijkstroom van iedere zonnepaneel wordt door de micro-omvormer omgezet in wisselstroom. Deze stroom wordt vervolgens naar de meterkast gestuurd. Micro-omvormers komen voor bij een zonnepaneelsysteem dat parallel geschakeld is. Dit betekent dat een zonnepaneel geen invloed heeft op de rest van de panelen. Zodra een zonnepaneel minder presteert, hebben de andere panelen hier geen last van. Dit is een groot voordeel. Wel zijn dit soort omvormers duurder in aanschaf dan string omvormers. Daar staat tegenover dat de levensduur vele malen hoger is. Enphase is het populairste merk voor micro omvormers
    
  • Power Optimizers: Dit type omvormer lijkt erg op de micro-omvormer. Het verschil zit in de schakeling. Zodra één power optimizer stuk gaat dan worden de overige omvormers ook uitgeschakeld. Verder is deze omvormer zelf niet in staat om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. De Power Optimizer optimaliseert alleen de werking van de panelen. De centrale omvormer zorgt ervoor dat de stroom uiteindelijk wordt omgezet in bruikbare stroom. SolarEdge is het populairste merk voor power optimizers.

  • Hybride omvormer: Dit is een omvormer voor meerdere zonnepanelen en een batterij-omvormer in één. Dit is een opkomende technologie die in de toekomst veel gebruikt zal worden. Eerst wordt de omvormer en daarna de zonnepaneel geplaatst.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  SoortVormKosten incl. installatieLevensduurVoordelenNadelen
  String-omvormersGeheel systeem€ 1.000 – € 1.50010 jaar• Relatief goedkoop
  • Makkelijk in onderhoud
  • Gemakkelijke installatie
  • Zonnepanelen kunnen een negatieve invloed op elkaar hebben
  • Monitoring op totaalniveau, niet per paneel
  • Korte levensduur
  Micro-omvormersPer paneel€ 150 – € 45025-35 jaar• Lange levensduur
  • Gedetailleerde monitoring mogelijk
  • Onafhankelijke prestaties van de zonnepanelen
  • Geen centrale omvormer nodig
  • Lastig in onderhoud
  • Prijzig
  Power optimizersPer paneel + één 
  centrale omvormer
  € 80 – € 12025 jaar, centrale
  omvormer 10 jaar
  • Optimale paneelprestaties
  • Lange levensduur
  • Gedetailleerde monitoring mogelijk
  • Lastig in onderhoud
  • Prijzig
  • Centrale omvormer nodig

  Zoals in de tabel hierboven te zien is, variëren de prijzen sterk per soort. Een vuistregel is dat de totale kosten van een omvormer 20% bedragen van de totale kosten van een volledig zonnepanelensysteem. De kosten zijn verder nog afhankelijk van de volgende aspecten:

  • Maximum Wattpiek: de maximale hoeveelheid stroom die één paneel opwekt onder perfecte omstandigheden.
  • Totale vermogen: het wisselstroom vermogen van de omvormer
  • Kwaliteit
  • Geschiktheid voor plaatsing binnen of buiten
  • Het aantal MPP-trackers van de omvormer

  Waar rekening mee te houden bij het kopen van een omvormer? 

  Bij het kopen van een omvormer voor zonnepanelen zijn er enkele zaken die extra aandacht verdienen voor optimaal rendement:

  • Plaatsing van de omvormer:
   Kies een geschikte locatie die de warmte goed kan afvoeren en vermijd geluidsproblemen. 
  • Aantal MPP trackers:
   Controleer of de omvormer voldoende MPP trackers heeft, vooral als je zonnepanelen veel schaduwval heeft.
  • Levensduur van de omvormer:
   Houd rekening met de kortere levensduur van een omvormer. Deze ligt meestal tussen de 8 en 12 jaar. Overweeg daarom een onderhoudscontract bij je installateur en vervang op tijd.
  • Kies een betrouwbare installateur:
   Selecteer een erkende installateur die je kan helpen bij de juiste keuze en goede service biedt na aankoop. Vergelijk offertes van verschillende installateurs bij jou uit de regio en kies de partij waar je een goed gevoel bij hebt!

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Waarom een zonnepanelen installateur inschakelen?

  • Advies op maat:
   Laat onze installateurs het juiste vermogen, merk en type omvormer voor jou bepalen voor optimaal rendement
  • Correcte plaatsing:
   Onze specialisten zorgen voor een juiste aansluiting en locatie van de omvormer volgens alle veiligheidsregels
  • Kwaliteit van de omvormer:
   Onze erkende installateurs werken uitsluitend met hoogwaardige merken. Dit biedt jou de meeste voordelen!
  • Ondersteuning na verkoop:
   Kies een betrouwbare installateur voor goede service tijdens en na installatie
  • Financiële voordelen:
   Ontdek alle subsidiemogelijkheden en ontvang hulp bij het aanvragen.

  Omvormer zonnepanelen prijzen

  Hieronder vind je een overzicht van het gemiddelde jaarlijkse verbruik. Daarbij wordt het vereiste vermogen, samen met de geschatte kosten voor installatie inclusief omvormer getoond.

  Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogenzonnepanelen installatieAantal panelen(400 Wp)Gemiddelde prijs(incl. btw, omvormer, plaatsing)
  12.500 kWh2.941 Wp7€ 4.100 à 7.300
  23.000 kWh3.529 Wp9€ 5.000 à 8.800
  33.500 kWh4.118 Wp10€ 5.600 à 10.200
  44.000 kWh4.706 Wp12€ 6.600 à 11.700
  54.500 kWh5.294 Wp13€ 7.500 à 13.000
  Deze prijzen zijn een schatting , dus voor de exacte prijs voor installatie kun je het beste terecht bij onze partners. Vraag vrijblijvende offertes op en vergelijk de beste deals.

  Leestip: Hybride zonnepanelen. Dit type levert jou grote besparingen op tegen een lage prijs. Lees hier hoe dat zit.

  MPP-trackers

  MPP-tracking zorgt ervoor dat zonnepanelen op elk moment van de dag zo veel mogelijk rendement hebben. Dit doet de tracker door voortdurend te zoeken naar de optimale combinatie tussen stroom en spanning waarbij het rendement het hoogst is. De MPP-tracker verschuift zodra de temperatuur en/of de instraling op de panelen verandert. Door deze variabele functie is jouw rendement op panelen optimaal!

  Advies van experts

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag

  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van de omvormers dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen omvormer bij jou installeren!

  Start vergelijken >

  Misschien vind je dit ook interessant: