Zonnepanelen met Stekker - Hoe werkt het?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen met Stekker – Hoe werkt het?
  6 mins leestijd

  Een zonnepaneel met stekker functioneert grotendeels op dezelfde manier als traditionele zonnepanelen. Dat werkt zo: Het paneel produceert gelijkstroom, dat wordt vervolgens via een ingebouwde micro-omvormer omgezet in bruikbare elektriciteit. Het grootste verschil met standaard zonnepanelen is dat de panelen met een stekker stuk voor stuk voorzien zijn van een individuele ingebouwde micro-omvormer. Hierdoor werken de panelen onafhankelijk van elkaar, zonder dat de prestaties van het ene paneel invloed hebben op de opbrengst van de andere panelen. Handig, want dit maakt het slechts een kwestie van in het stopcontact steken om te kunnen genieten van de voordelen. Dit maakt het goedkoop in installatiekosten wat de terugverdientijd ten goede komt. 

  Hoe werken zonnepanelen met een stekker?

  Zonnepanelen met een stekker beschikken elk over een eigen omvormer, waardoor ze direct kunnen worden aangesloten zonder de noodzaak van aanpassingen aan de meterkast. Het voordeel van deze micro-omvormers is dat de panelen individueel opereren. Wanneer bijvoorbeeld een paneel minder presteert door schaduw, heeft dit geen negatieve invloed op de opbrengst van andere panelen. Dit vormt een groot contrast met zonnepanelen die gekoppeld zijn aan één enkele omvormer. Overigens werken zonnepanelen met een stekker op dezelfde wijze als reguliere panelen. Aangezien ze elektriciteit terugleveren aan het net, dienen ze wel te worden geregistreerd bij de netbeheerder. Het is altijd raadzaam om verschillende opties te vergelijken om te bepalen of zonnepanelen met een stekker geschikt zijn voor jouw situatie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe installeer je zonnepanelen met een stekker?

  De zonnepanelen worden geleverd als een handig bouwpakket en de installatie ervan is simpel: 

  Stap 1: Stel je netbeheerder op de hoogte.

  Stap 2: Vind de beste locatie met de minste schaduw.

  Stap 3: Neem nauwkeurig de montage-instructies door. 

  Stap 4: Plaats het paneel op de gewenste locatie en steek de stekker in het stopcontact. 

  Stap 5: Bij installatie op een plat dak dien je voldoende ballast tegen wind te voorzien en schaduw tussen de panelen te vermijden.

  Stap 6: Profiteer en kijk af en toe eens of het paneel schoon genoeg is voor optimale prestatie.

  Let op: Je kunt maximaal 2 panelen aansluiten op een 16 ampère stroomcircuit met een beveiligde groep.

  Bij installatie door een expert weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet!
  Benieuwd naar de voordelen? Laat je informeren door een van onze aangesloten partijen.

  Waar kun je zonnepanelen met een stekker plaatsen?

  De zonnepanelen kunnen eigenlijk op elke plek waar zon is geplaatst worden! Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ruimte op je balkon, schuur, tuinhuisje, garage, of zelfs in de tuin! Een zonnepaneel neemt slechts enkele vierkante meters in beslag. Wel moet het natuurlijk dicht genoeg bij een stopcontact zijn zodat je de stekker er probleemloos in kunt steken. Een goed begin is om eens te kijken waar in of rond je huis de meeste zon uren zijn.

  Voor- en nadelen van zonnepanelen met stekker

  Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, begin je direct te besparen op je energierekening. Afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die op de panelen valt, kunnen ze zichzelf in ongeveer tien jaar terugverdienen. Bovendien, als je besluit te verhuizen, kun je de zonnepanelen eenvoudig meenemen. Dit klinkt allemaal handig, maar zonnepanelen met een stekker hebben ook hun nadelen. Zo kun je slechts één set panelen met een stekker aansluiten per groep in de meterkast, en over het algemeen is de opbrengst lager.

  Voordelen:

  Eenvoudige installatie: Zonnepanelen met een stekker kunnen moeiteloos door gebruikers zelf worden geïnstalleerd door simpelweg de stekker in het stopcontact te steken. Dit vermindert ook de kosten voor professionele installatie. Het enige wat nodig is, is het kiezen van een geschikte locatie.

  Verplaatsbaarheid: Deze zonnepanelen zijn gemakkelijk te demonteren en te verplaatsen, waardoor ze ideaal zijn voor situaties waar verhuizing of renovatie aan de orde is. Ze kunnen eenvoudig worden gedemonteerd en later opnieuw worden geïnstalleerd.  Nadelen:

  Minder hoge opbrengst: Algemeen genomen genereren zonnepanelen met een stekker iets minder elektriciteit dan standaard zonnepanelen.

  Beperkt aantal panelen: Zoals eerder is aangegeven in dit artikel, is er een beperking  van het aantal panelen dat op een standaard stopcontact kan worden aangesloten. Dit zorgt voor een verminderde opbrengst en afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

  Prijs van Zonnepanelen met Stekker

  De prijs van zonnepanelen met stekker varieert op basis van een aantal factoren zoals het aantal panelen en het merk. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 350 en € 700 (excl. btw en installatie) per paneel. Voor een installatie van bijvoorbeeld 4 panelen met stekker, kan de totale prijs liggen tussen € 1.350 en € 1.700 (excl. btw en installatie).

  Aantal panelenOpbrengst per jaarGemiddelde kosten
  1250 kWhTussen €350 en €700
  2500 kWhTussen €750 en €1.200
  41.000 kWhTussen €1.400 en €1.650
  61.500 kWhTussen €2.000 en €2.500
  82.000 kWhTussen €2.700 en 3.100
  102.500 kWhTussen €3.500 en €3.800


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Aandachtspunten bij aansluiting van zonnepanelen met stekker

  Bij het installeren van zonnepanelen met stekker zijn er enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

  Aanmelding Netbeheerder: Aangezien er elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net, dienen zonnepanelen met een stekker aangemeld te worden bij de netbeheerder.

  Vermogen van het stopcontact: Het vermogen dat op een standaard stopcontact aangesloten kan worden, is wettelijk beperkt. Bij het aansluiten van meerdere panelen op één groep kan dit extra kosten met zich meebrengen voor aanpassingen aan de meterkast door een elektricien.

  Ligging: Voor optimale opbrengst dienen de panelen correct georiënteerd te worden en onder een geschikte hellingshoek geplaatst te worden!

  Onderhoud: Controleer maandelijks of het paneel er nog goed bij ligt en maak het schoon met lauw water indien nodig. Zo kun jij van de hoogste opbrengst profiteren!

  Conclusie

  Of zonnepanelen met een stekker geschikt zijn voor jou, is afhankelijk van je individuele situatie en voorkeuren. Ze bieden voordelen zoals een gemakkelijke installatie en verplaatsbaarheid, maar hebben ook nadelen zoals lagere opbrengsten en beperkingen in het aantal panelen dat op één groep kan worden aangesloten. Het is van belang om deze factoren zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

  Heb je behoefte aan gepersonaliseerd advies? 

  Heb je nog geen zonnepanelen? Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kan je altijd terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en geniet van vele voordelen!

  Formulier >