Parallel of serie zonnepanelen: wat is beter?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Parallel of serie zonnepanelen: wat is beter?
  4 mins leestijd

  Bij het ontwerpen van een zonne-energiesysteem zijn er verschillende configuraties mogelijk. Bij de twee meest voorkomende configuraties worden de zonnepanelen in parallel of serie geschakeld. De keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder de lay-out van het systeem, de beschikbare ruimte, en de gewenste elektrische eigenschappen. In dit artikel behandelen we de keuze tussen parallel en serie geschakelde zonnepanelen en hun impact op prestaties en efficiëntie.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Parallel geschakeld systeem

  Bij parallelle schakeling worden zowel de positieve als de negatieve aansluitingen van alle zonnepanelen aan elkaar verbonden. Dit betekent dat de stroom door elk zonnepaneel afzonderlijk loopt voordat deze wordt samengevoegd in een gemeenschappelijk circuit.

  In dit systeem heeft elk zonnepaneel vaak zijn eigen optimizer, die de gelijkspanning individueel aan de omvormer levert. Hierdoor blijven de zonnepanelen optimaal presteren, zelfs als enkele panelen structureel minder goed presteren. Zo wordt altijd het maximale rendement uit alle zonnepanelen gehaald.

  Voordelen:

  Elke zonnepaneel werkt onafhankelijk van de anderen, waardoor eventuele schaduw op één paneel de prestaties van de andere panelen niet beïnvloedt.

  Eenvoudige installatie en onderhoud, omdat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden gecontroleerd en vervangen indien nodig.

  Hogere betrouwbaarheid, omdat defecte panelen het functioneren van de rest van het systeem niet beïnvloeden.  Nadelen:

  Hogere stroomsterkte nodig op het punt van samenvoeging, wat kan leiden tot verlies van vermogen en hogere installatiekosten vanwege dikkere kabels en connectoren.

  Vereist meer ruimte voor bekabeling

  Serie geschakeld systeem

  Bij serieschakeling worden de positieve aansluitingen van het ene zonnepaneel verbonden met de negatieve aansluitingen van het volgende paneel. Dit betekent dat de stroom door alle panelen in een reeks moet gaan voordat deze wordt samengevoegd. Bij een serie geschakeld systeem worden er vaak 1 of 2 MPP trackers (regelaars) op één omvormer aangesloten. 

  Doordat er minder componenten nodig zijn, zoals kabels en connectoren, is er in je zonnepanelensysteem minder weerstand. Dit zorgt voor vlottere energie verplaatsing door het paneel, wat resulteert in minder energieverlies en een optimale opbrengst. 

  Voordelen:

  Lagere stroomsterkte op het punt van samenvoeging, wat resulteert in lagere installatiekosten voor bedrading en connectoren.

  Vereist minder ruimte voor bekabeling  Nadelen:

  Alle zonnepanelen worden beïnvloed door schaduw wat op één enkel paneel valt. Hierdoor kunnen de algehele prestaties van het systeem afnemen.

  Als één zonnepaneel in de serie faalt of beschadigd raakt, kan dit de prestaties van alle panelen in de serie negatief beïnvloeden.

  Moeilijker te onderhouden, omdat alle panelen in serie moeten worden uitgeschakeld voor inspectie of vervanging.

  Welk systeem is voor mij geschikt?

  Bij het kiezen tussen parallelle en seriële schakeling van zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Denk hierbij aan de lay-out van het systeem, de beschikbare ruimte, en de specifieke vereisten van de installatie.


  Hellingshoek van het dak

  Als al je zonnepanelen dezelfde hellingshoek hebben en er gedurende de dag geen schaduw op valt, is een serie geschakeld systeem geschikt voor jouw situatie. Mocht er schaduw op één of meer van je panelen vallen, of als ze onder verschillende hellingshoeken zijn geplaatst, adviseren wij je om te kiezen voor een serie geschakeld systeem met parallel-effect.
  Het is raadzaam om advies in te winnen bij onze erkende partners om de beste configuratie te bepalen die aan jouw behoeften voldoet en het meeste rendement oplevert.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Advies van experts

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van zonnepanelen, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

  Formulier >

  Misschien vind je dit ook interessant: