PVT zonnepanelen: Info, soorten en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. PVT zonnepanelen
  5 mins leestijd

  Een vrij nieuw soort zonnepaneel zijn de hybride zonnepanelen. Bij dit type zijn twee systemen samengevoegd. De panelen leveren zowel stroom als warmte. Maar hoe doen ze dit nu precies? En wat kost een hybride paneel? In dit artikel bespreken we alle ins en outs over de hybride zonnepaneel!

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Wat zijn hybride zonnepanelen?

  PVT zonnepanelen, ook wel hybride panelen genoemd, zijn een aanvulling op traditionele zonnepanelen. Het zijn zonnepanelen in combinatie met de collectoren van een zonneboiler in 1 systeem waar een traditioneel zonnepaneel alleen elektriciteit produceert, levert een hybride zonnepaneel óók warm water op. Hiermee bespaar je dubbel op je energiekosten. Je verbruikt met PVT panelen namelijk én minder elektriciteit én minder gas.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe werken hybride zonnepanelen?

  PVT zonnepanelen bestaan uit twee verschillende systemen. De voorkant van een bestaat uit dezelfde zonnecellen als die van een traditioneel zonnepaneel. Hiermee wordt middels zonlicht elektriciteit opgewekt. Aan de achterkant van het paneel bevindt zich een thermische zonnecollector. Dit wordt gebruikt voor onder andere het warme water voor de centrale verwarming en uit de kraan. Beide processen leggen we hieronder uit:

  Elektriciteit opwekken

  Stroom wordt opgewekt zodra er zonlicht op het paneel schijnt. Er ontstaat spanning in de zonnecellen, wat via een omvormer om wordt gezet tot bruikbare stroom. Deze stroom wordt vervolgens naar de meterkast gestuurd en kan dan in huis gebruikt worden.

  Thermisch panelen

  Achter het paneel zit een zonnecollector. Hier doorheen stroomt koelvloeistof die de collector opwarmt met de warmte van de zon. De opgewarmde vloeistof wordt vervolgens via een warmtepomp naar een boilervat geleidt. Vanuit hier geeft een warmtewisselaar de warmte af aan het water dat uit de kraan of door de verwarming stroomt.

  Tip: Haal meer uit je hybride panelen met een Oost-west opstelling. Benieuwd naar wat dat inhoudt? Klik dan hier

  Soorten

  Er zijn twee soorten hybride zonnepanelen te onderscheiden, namelijk: PVT panelen en PVT collectoren.

  Panelen

  Het hoofddoel van deze panelen is op een efficiënte manier elektriciteit opwekken. Dit zijn hybride zonnepanelen met aan de achterkant een buizenstelsel van koperen leidingen. Hiermee kunnen de panelen naast elektriciteit ook een beetje warmte produceren.

  +  elektrische opbrengst is hoger dan bij PVT collectoren
  –  thermische opbrengst is wat lager dan bij – collectoren

  PVT panelen zijn geschikt wanneer er een hogere elektriciteitsvraag is.

  Collectoren

  Het hoofddoel van collectoren is het verkrijgen van warmte. Dit systeem heeft een geïsoleerde omhulsing en glasplaat waardoor de collector efficiënt zijn werk kan doen.

  +  thermische opbrengst is hoger dan bij PVT
  –  elektrische opbrengst is wat lager dan bij PVT

  Collectoren zijn geschikt wanneer er een hogere warmtevraag is.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Opbrengst hybride systeem zonnepanelen

  Opbrengst elektriciteit

  PVT zonnepanelen wekken het hele jaar door zonne energie op. De combinatie van de twee systemen zorgt voor een 5% tot 10% hogere elektriciteitsopbrengst in vergelijking met normale zonnepanelen.

  Hoe doen ze dat?

  Tijdens warme zomerse dagen wordt een zonnepaneel erg heet. Bij een normaal zonnepaneel heeft dit een negatieve impact op het rendement. Hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe minder elektriciteit hij op zal brengen. Bij PVT zonnepanelen worden de panelen gekoeld door het collector gedeelte, waardoor ze ook op zonnige dagen op hoog niveau presteren.
  Aan de andere kant zorgt de warmte van de PVT panelen er tijdens koude winterse dagen voor dat vorst en sneeuw van de zonnepanelen smelt. Hierdoor krijgen de panelen meer lichtinval en is opwekking van stroom óók in de winter mogelijk.

  Opbrengst warmte

  Een traditionele collector heeft op zichzelf een hogere opbrengst dan de collector die in een hybride zonnepaneel is verwerkt. De winst zit hem dus voornamelijk in de combinatie van de opbrengst van elektriciteit en van warmte.

  Voor -en nadelen hybride zonnepanelen

  Voordelen van hybride zonnepanelen

  Naast elektriciteit wordt er ook warmte opgewekt

  Hogere elektriciteitsopbrengst vergeleken met andere zonnepanelen

  Zowel ‘s zomers als ‘s winters een optimale elektriciteitsopbrengst

  Een lange levensduur van zo’n 25 tot 30 jaar


  Nadelen van hybride zonnepanelen

  Hoge aanschafkosten

  Lagere opbrengst van warmte dan met een losstaande zonnecollector

  Groter probleem bij een defect onderdeel: één kapot onderdeel heeft namelijk invloed op zowel de elektriciteits- als warmte opbrengsten

  Kosten hybride zonnepanelen

  De kosten voor PVT zonnepanelen liggen gemiddeld rond de €500 tot €900 per vierkante meter. De kosten voor een geheel hybride systeem liggen daarmee voor een gemiddeld gezin tussen de €8.000 en €16.000. De terugverdientijd van PVT zonnepanelen varieert tussen de 10 tot 25 jaar, afhankelijk van je besparingen.

  Wanneer hybride zonnepanelen?

  PVT zonnepanelen zijn vooral geschikt wanneer er een beperkt dakoppervlakte beschikbaar is. Je bespaart ruimte doordat je geen gescheiden systemen ( reguliere zonnepanelen en collector apart) op je dak nodig hebt, maar alles verwerkt zit in één paneel.

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio AmsterdamRotterdamUtrecht en Den haag

  Benieuwd naar wat hybride zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende leveranciers.

  Formulier >

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen een PV-paneel en een PVT-paneel?

  PVT staat voor zonnestroom. Met deze zonnepanelen kun je alleen elektriciteit opwekken. PVT staat voor zonnestroom + warmte. Met deze zonnepanelen kun je naast elektriciteit, ook warmte opwekken. Met een hoge warmtevraag is dit dus zeker interessant!

  Waarom PVT panelen?

  Met PVT zonnepanelen produceer je zowel elektriciteit als warm water. Daarnaast is ook de elektriciteitsopbrengst het hoogst vergeleken met standaard zonnepanelen en heb je zowel ‘s zomers als ‘s winters een optimale elektriciteitsopbrengst.

  Misschien vind je dit ook interessant: