Zonnepanelen op het oosten en westen: de voordelen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen op het oosten en westen: de voordelen
  5 mins leestijd

  Zonnepanelen kunnen in verschillende opstellingen op het beschikbare dakoppervlak geconstrueerd worden. De Zuidelijke richting is de richting waarin zonnepanelen in Nederland het gunstigst zijn; op het noorden gericht is het minst gunstigst. Echter, wanneer deze opstelling niet mogelijk is, biedt de Oost-West opstelling ook een verrassend goed resultaat. In dit artikel leggen we je alles uit over de Oost-West zonnepanelen!

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Wat is een Oost-west opstelling?

  De Oost-West opstelling van zonnepanelen is een manier waarop zonnepanelen gemonteerd kunnen worden op een plat dak. Bij een Oost-West systeem wordt een deel van de panelen richting het Oosten gelegd en een deel richting het Westen gericht. Bij de panelen wordt rekening gehouden met een zwakke hoek van 10 tot 13 graden. De zonnepanelen die in oost west richting geplaatst zijn, vormen daarmee samen een lage opstelling waardoor je geniet van de meeste zonuren op het dak. Je kan daardoor meer van je jaarlijks verbruik wegstrepen.

  Waarom een Oost-west opstelling?

  De symmetrische Oost-west opstelling brengt een hoop voordelen met zich mee:

  Meer zonnepanelen op minder vierkante meters dan bij een opstelling richting het Zuiden geplaatst.
  Bij zonnepanelen met een Zuid opstelling moet je namelijk veel ruimte tussen de panelen laten zodat ze niet in elkaars schaduw komen te liggen. Zonnepanelen in een Oost-west opstelling kunnen recht tegen elkaar aan gelegd worden waardoor je veel loze ruimte bespaart en er meer zonnepanelen op het dak passen. 

  Meer consistente opbrengst
  Met een Oost-West opstelling wordt de energieopbrengst beter verspreid over de dag. De piek is in een Oost-West opstelling een lager dan bij een opstelling richting het zuiden, maar wordt geneutraliseerd door een hogere opbrengst in de ochtend en aan het einde van de dag. 

  Meer subsidie-opbrengst
  Je krijgt een subsidiebedrag voor het aantal kWh dat je opwekt. Hoe meer energie je per jaar opwekt, hoe meer subsidie je ontvangt. Door zonnepanelen in een Oost-West opstelling te leggen, kunnen er meer zonnepanelen geplaatst worden. Hierdoor biedt deze opstelling de mogelijkheid om in totaal een grotere hoeveelheid aan opgewekte stroom te produceren, waarvoor je dus ook meer subsidie zal ontvangen.

  Lichtere constructie door minder ballast
  Voor een Oost-West opstelling is minder ballast nodig. Ballasten worden geplaatst om te voorkomen dat de zonnepanelen van het dak waaien. Doordat de panelen in de Oost-west opstelling tegen elkaar aan liggen, kan er amper wind onder komen. Om deze reden is er minder ballast nodig waardoor de constructie lichter is. 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Verschil in opbrengst met zuid opstelling

  Zonnepanelen in Oost-West richting halen gemiddeld zo’n 5 tot 7% minder rendement per paneel in vergelijking met panelen die naar het zuiden gericht zijn. Dit komt doordat de zonnestralen in een Zuidelijke opstelling directer op de panelen vallen gedurende de dag, wat resulteert in een hogere piekopbrengst. Daar staat tegenover dat met een Oost-West opstelling er wel meer panelen op het dak geplaatst kunnen worden dan bij een Zuidelijke opstelling. Dit komt doordat de panelen dichter bij elkaar geplaatst kunnen worden zonder dat ze elkaar schaduwen, wat ruimte bespaart en de totale energieopbrengst verhoogt.

  Bovendien zorgt een Oost-West opstelling voor een gelijkmatigere energieproductie gedurende de dag. In plaats van één piek midden op de dag, zoals bij een Zuid-opstelling, wordt de energieproductie verspreid over de ochtend en de middag. Dit kan gunstig zijn voor huishoudens en bedrijven die een constantere stroomvoorziening willen en het net niet willen belasten met piekverbruik.
  Daarnaast kan een gelijkmatigere productie bijdragen aan een efficiënter gebruik van energieopslagsystemen en zelfconsumptie, wat uiteindelijk kan leiden tot lagere energiekosten en een grotere onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

  Wel of geen Oost-west opstelling?

  In de meeste gevallen zijn zonnepanelen, die in zuidelijke richting geplaatst zijn, het meest gunstig en daarmee ook meest voorkomend. Soms is een zuidelijke opstelling van zonnepanelen op het dak echter niet mogelijk. In dat geval kan een Oost-West systeem de oplossing bieden. Onder de volgende omstandigheden is de Oost-West opstelling het gunstigst.

  Platte daken – Wanneer je geen schuine daken hebt, is een Zuidelijke oriëntatie van zonnepanelen niet mogelijk. Een zuidelijke opstelling dient namelijk onder een hellings hoek geplaatst te worden van 36 graden. 

  Daken niet op het zuiden gericht – Beschik je wel over een schuin dak, maar staat deze niet op het zuiden gericht? Dan biedt een Oost-West opstelling de oplossing! Je kan deze zonnepanelen dan op beide zijden van het dak plaatsen: het ene deel op het Westen gericht en het andere deel richting Oost. 

  Beperkt dakoppervlakte – Wanneer jouw dakoppervlakte gering is, kan je beter voor een Oost-West opstelling kiezen. Bij een Zuid opstelling moet er namelijk afstand bewaard worden tussen de rijen zonnepanelen. Door de zonnepanelen in Oost-West opstelling te leggen, kan je tot wel 30% meer zonnepanelen plaatsen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Welke omvormer is geschikt voor deze opstelling?

  Voor een symmetrische opstelling dient een specifieke omvormer aangeschaft te worden. Omdat de symmetrische Oost-West zonnepanelen in verschillende hellingshoeken liggen, dient de omvormer te bestaan uit minimaal 2 trackers. Een tracker zorgt voor de perfecte combinatie in stroom en spanning waardoor het hoogste rendement behaald wordt. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van een omvormer!
  Een voordeel van Oost-West zonnepanelen is dat je voor een kleinere omvormer kan kiezen. Dit omdat er in bij een dergelijke opstelling sprake is van kleinere pieken over de dag heen. Een kleinere omvormer is goedkoper. Klik hier voor meer info over de omvormers die onze specialisten aanbieden!

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag

  Formulier >

  Veelgestelde vragen

  Welke omvormer voor een oost west opstelling van zonnepanelen?

  Voor een Oost-West systeem dien je een omvormer aan te schaffen die bestaat uit minimaal 2 trackers.

  Hoeveel rendement verlies je per paneel met Oost-West zonnepanelen?

  Zonnepanelen in Oost-West richting behalen gemiddeld zo’n 5 tot 7% minder rendement per paneel in vergelijking met een zuidelijk systeem.

  Wanneer Oost-West zonnepanelen?

  Wanneer je een plat dak, geen dak richting het zuiden of een beperkt dakoppervlakte hebt, zijn Oost-West zonnepanelen een geschikte oplossing voor jou.

  Misschien vind je dit ook interessant: