Zelf zonnepanelen plaatsen? 8 Installatietips

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zelf zonnepanelen plaatsen? 8 Installatietips
  6 mins leestijd

  Het zelf installeren van zonnepanelen kan een lonende en kosteneffectieve optie zijn, maar het vereist wel de juiste kennis, planning en veiligheidsmaatregelen. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke installatietips voor het geval je de zonnepanelen zelf wilt plaatsen!

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Waarom zou je zelf zonnepanelen plaatsen? 

  De belangrijkste reden is ongetwijfeld de besparing op de plaatsingskosten door een erkende installateur. Als doe-het-zelver betaal je inderdaad alleen de materiaalkosten. Daar staan wel de volgende nadelen tegenover:

  • Geen garantie: beschadigde zonnecellen tijdens de installatie, gebrekkig gemonteerde panelen en vochtproblemen door onvoorzichtige dakwerken.
   Als klusser ben je zelf verantwoordelijk voor deze mogelijke fouten. Laat je een specialist de panelen installeren? Dan draait de specialist op voor eventuele garantiekosten.
  • Risico op foutieve aansluiting: een doe-het-zelver riskeert veel sneller een foutieve plaatsing dan een gecertificeerd installateur. Zo is goede kennis van elektrische installaties een must voor een foutloze plaatsing van je panelen.
  • Geen professioneel legplan: daarnaast zorgt een legplan op maat ervoor dat je van maximale opbrengst van je zonnepanelen kan genieten. Je moet daarbij wel rekening houden met het totale vermogen van je installatie, de oriëntatie en hellingsgraad van de panelen en mogelijke schaduwval. Bij een slecht legplan zullen je panelen veel minder groene stroom produceren dan ze aankunnen.
  • Geen financiële voordelen: als je samenwerkt met een erkende installateur geniet je van diverse subsidies en financiële voordelen. Ga je zelf zonnepanelen leggen? Dan maak je hier geen aanspraak op.
  • Veel verantwoordelijkheid: na de plaatsing moet je de installatie ook nog registreren bij de netbeheerder, je verplichte elektriciteitskeuring aanvragen en nog meer andere administratieve zaken regelen. Een installateur regelt al deze zaken voor je, wat veel tijd bespaart.

  Zelf zonnepanelen installeren is een secure, complexe klus. Bovendien brengen de dak- en elektriciteitswerken ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Met een installateur ben je zeker van een snelle, correcte plaatsing zonder verrassingen achteraf.

  Benodigdheden om zelf zonnepanelen te leggen

  • Zonnepanelen
  • Omvormer
  • Bevestigingsmaterialen
  • Solar Bekabeling
  • Draagstructuur
  • Gereedschap
  Onderdelen Gemiddelde prijs (excl. btw)
  Zonnepanelen€ 140 à 320 per paneel
  Draagstructuur€ 25 à 100 per paneel
  Omvormer€ 750 à 1.200
  Bekabeling€ 2 à 5 per meter


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe zelf zonnepanelen plaatsen?

  STAP 1: Inspectie vooraf uitvoeren

  Voer een grondige inspectie van je dak uit om de draagkracht te controleren en eventuele dakbedekking schade te identificeren.

  STAP 2: Legplan opstellen

  Bepaal de optimale plaatsing van de zonnepanelen en bereken het benodigde aantal panelen en hun piekvermogen. Doe dit aan de hand van je energiebehoeften, dakoriëntatie, schaduwval en hellingshoek. 

  STAP 3: Draagconstructie monteren

  Monteer de draagconstructie door dakhaken te plaatsen en rails te bevestigen volgens het legplan, waarbij rekening wordt gehouden met de dak oriëntatie en hellingshoek.

  STAP 4: Zonnepanelen installeren

  Bevestig de zonnepanelen zorgvuldig op de draagconstructie. Volg daarbij de instructies nauwkeurig om beschadiging te voorkomen en zorg voor een goede verbinding tussen de panelen.

  STAP 5: Bekabeling plaatsen

  Leg de benodigde kabels, zoals DC-kabels van de panelen naar de omvormer en AC-kabels naar de elektriciteitskast. Zorg voor een veilige doorvoer door het dak of de buitenmuur om verrassingen achteraf te voorkomen.

  STAP 6: Omvormer plaatsen

  Installeer de omvormer in een goed geventileerde ruimte en sluit eerst de AC-kabel van de omvormer aan op de elektriciteitskast. Vervolgens sluit je de DC-kabels van de panelen op de omvormer aan.

  8 installatietips om zelf zonnepanelen te plaatsen

  1. Doe je vooronderzoek

  Voordat je begint met het installeren van zonnepanelen, is het belangrijk om van tevoren grondig onderzoek te doen. Lees je in over de verschillende soorten zonnepanelen, omvormers, montagesystemen en andere benodigde apparatuur. Begrijp ook de basisprincipes van zonne-energiesystemen, inclusief hoe ze werken en hoe ze worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

  2. Controleer de lokale regelgeving

  Voordat je zonnepanelen installeert, moet je controleren of je voldoet aan alle lokale regelgeving en vergunningsvereisten. Sommige gemeenten kunnen specifieke regels hebben met betrekking tot zonnepanelen en de installatie ervan.

  3. Beoordeel je dak

  Voordat je begint met de installatie, moet je zorgvuldig je dak inspecteren om te bepalen of het geschikt is voor zonnepanelen. Overweeg aspecten zoals de oriëntatie, de hellingshoek, de schaduw van omliggende objecten en de constructie van het dak. Een dak dat naar het zuiden is gericht en een helling heeft tussen de 15 en 40 graden is over het algemeen ideaal voor opwekking van groene stroom

  4. Kies de juiste apparatuur

  Het selecteren van hoogwaardige zonnepanelen, omvormers en montagesystemen is belangrijk voor een succesvolle installatie. Investeer in kwalitatieve apparatuur van gerenommeerde fabrikanten en zorg ervoor dat deze geschikt is voor jouw specifieke energiebehoeften en de kenmerken van je dak.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  5. Plan de plaatsing van de panelen

  Voordat je de panelen op je dak installeert, moet je een gedetailleerd plan opstellen. Houd rekening met factoren zoals de optimale oriëntatie en hellingshoek, mogelijke schaduwvlakken en de lay-out van je dak. Zorg ervoor dat de panelen zo worden geplaatst dat ze maximaal zonlicht kunnen opvangen gedurende de dag.

  6. Wees veilig

  Veiligheid staat voorop bij het installeren van zonnepanelen. Zorg ervoor dat je alle benodigde veiligheidsuitrusting hebt, zoals ladderhaken, veiligheidsharnassen, bekabeling en antislip schoenen. Werk altijd samen met een partner en volg alle veiligheidsvoorschriften en aanbevelingen van de fabrikant op.

  7. Volg de installatie-instructies

  Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant nauwkeurig opvolgt bij het plaatsen van zonnepanelen. Deze instructies bevatten vaak gedetailleerde stappen voor het monteren van de panelen en het aansluiten van de bedrading.

  8. Laat je installatie controleren

  Na het voltooien van de installatie, is het raadzaam om je installatie te laten controleren door een gekwalificeerde partij. Een inspecteur kan de installatie beoordelen, zodat je zeker weet dat deze voldoet aan alle veiligheids- en prestatienormen.


  Het zelf plaatsen van zonnepanelen kan een lonende ervaring zijn, maar het vereist wel de nodige kennis, planning, onderzoek en aandacht. Door deze installatietips te volgen en samen te werken met gekwalificeerde professionals, kun je genieten van de voordelen van zonnestroom en tegelijkertijd de kosten van je energierekening verlagen. Toch raden we aan om zonnepanelen te laten installeren door een van onze erkende partners. Dan heb je de garantie dat de installatie juist wordt gemonteerd en je geen problemen achteraf krijgt.

  Advies van experts

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van zonnepanelen, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

  Formulier >