ISDE: Wat wijzigt er vanaf 2024?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. ISDE: Wat wijzigt er vanaf 2024?
  5 mins leestijd

  Voor het verduurzamen van woningen verstrekt de overheid subsidies via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Ze verstrekken de subsidie voor bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen en isolatiemaatregelen. Echter heeft de overheid besloten vanaf 2023 geen subsidie meer te verstrekken voor de aanschaf van zonnepanelen. Toch is het aanschaffen van zonnepanelen zeker de moeite waard en geniet je van vele voordelen. In dit artikel leggen we je uit waarom en behandelen de wijzigingen binnen de ISDE regeling.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Wat is ISDE? (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)

  Voor het investeren in duurzame energie en energiebesparende maatregelen kun je in aanmerking komen voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Dit is een landelijke tegemoetkoming om huishoudens en bedrijven te stimuleren over te stappen op duurzame initiatieven.
  Om voor de ISDE in aanmerking te komen, dien je isolerende maatregelen te laten uitvoeren, jouw woning aan te sluiten op een warmtenet of een zonneboiler of warmtepomp te laten installeren. Isolerende maatregelen zijn:

  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Glasisolatie

  Voor welke isolerende maatregelen geldt dit? 

  Zonnepanelen

  De reden dat er vanaf 1 januari 2023 geen subsidie meer is voor zonnepanelen, is dat ze goedkoper zijn geworden en langer meegaan dan ooit. Momenteel kost een paneel tussen de €200 en €400 , en gaan ze tot wel 40 jaar mee! Deze ontwikkelingen maken de investering in zonnepanelen nog aantrekkelijker, zelfs zonder subsidie.

  Hoewel het ontbreken van subsidies voor zonnepanelen minder interessant lijkt op het eerste gezicht, biedt de combinatie van een lagere prijs en een langere levensduur nog steeds een aanzienlijk rendement op de investering. Zonnepanelen blijven een slimme keuze voor huiseigenaren, zo geniet je van de volgende voordelen:

  • Je bespaart op je energierekening
  • Nadat je je panelen hebt terugverdiend binnen 4 á 5 jaar, produceer je zo’n 30 jaar aan gratis stroom
  • Je bent minder afhankelijk van energieleveranciers en dus van schommelende energieprijzen 
  • Je draagt bij aan een beter milieu
  • Door je eigen energie op te wekken ben je minder afhankelijk van energieleveranciers 
  • Op dit moment kun je nog gebruik maken van de salderingsregeling
  • Je betaalt geen btw op de zonnepanelen in 2024


  Zo blijkt dat de investering in zonnepanelen zich snel terugbetaalt. Je geniet snel van de vele voordelen en draagt ook nog eens bij aan het milieu. Het is interessant om een aantal zonnepaneel offertes te vergelijken van verschillende installateurs en specialisten. Wij kunnen je daarbij helpen! Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte zonnepaneel offertes van bedrijven bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens vrijblijvende offertes van zonnepanelen online toe, waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >  Subsidiewijziging warmtepompen

  Om in 2024 aanspraak te maken op de ISDE, moet je warmtepomp het energielabel A++ hebben. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. 

  Uitzondering:
  Heb je in 2023 een warmtepomp met een A+ (of lager label) gekocht? Dan kom je toch in aanmerking voor subsidie als je deze in 2024 laat installeren. De subsidiebedragen zijn in 2024 niet gewijzigd. Alleen voor warmtepompen met een energielabel A+++ ontvang je een bonus van € 225.  

  Benieuwd wat een warmtepomp jou precies gaat kosten in combinatie met een ISDE-subsidie? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in en wij gaan voor je op zoek naar de beste deals!

  Subsidiewijziging zonneboiler

  Vanaf 2024 ontvang je minder subsidie voor grotere zonnecollectoren. Dit heeft als reden dat er anders een grote kans bestaat dat er naar verhouding teveel subsidie wordt uitgekeerd.

  20232024
  Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m²€ 1,02 per kWh€ 0,55 per kWh
  Zonneboilers met een oppervlakte van >10 m² € 0,45 per kWh€ 0,28 per kWh
  Subsidiebedrag aansluiting op warmtenet€ 3.350€3.775

  Meer maatwerk voor monumenten 

  De ISDE biedt vanaf 2024 meer maatwerk voor monumenten. De subsidiebedragen  en minimale isolatiewaarden worden aangepast voor deze groep. Monumenteigenaren hoeven in plaats van 8 m2 slechts 3 m2 glasisolatie aan te brengen om in aanmerking te komen voor subsidie. Hierbij mag het glas ook als voor- of achterzetbeglazing geplaatst worden.

  Veel huiseigenaren kunnen vanwege monumentale waarden geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben sommige monumenten geen spouwmuur, waardoor isolatie ingewikkeld is. Door de voorwaarden te versoepelen, komen vanaf 2024 meer monumenteigenaren in aanmerking voor de ISDE.

  Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal 

  Er wordt per 2024 extra subsidie beschikbaar gesteld voor partijen die gebruik maken van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen, zoals vezelhennep en vlas. Dit materiaal is relatief duur, maar is duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk afbreekbaar waardoor het gebruik ervan wordt gestimuleerd.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Zonnepanelen offerte vergelijken

  Het is interessant om een aantal zonnepaneel offertes te vergelijken van verschillende installateurs en specialisten. Wij kunnen je daarbij helpen! Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte zonnepaneel offertes van bedrijven bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens vrijblijvende offerte zonnepanelen online toe, waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

  Vul nu ons formulier in en zorg dat jij de perfecte zonnepanelen op jouw dak krijgt! Hieronder kan je de zonnepanelen offerte aanvragen!

  Formulier >